Vinkelmätare – våra bästa favoriter

Vid många olika typer av arbeten kan man behöva en vinkelmätare. Precis som namnet avslöjar så används vinkelmätare för att mäta ut, och eventuellt, markera vinklar. Detta kan vara väldigt nödvändigt när man bygger eller renoverar, till exempel för väggar eller räcken – eller till och med trappan. Vinkelmätaren kan också komma till användning vid VVS-arbeten, och vid många andra tillfällen. En vinkelmätare är alltså ett bra verktyg för den som gillar att renovera och bygga, eller gör andra arbeten som kräver en sådan. Det finns dock en del olika varianter när det gäller vinkelmätare, och det är viktigt att hitta rätt för dig och det arbete du ska utföra.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
NEDO Winkeltronic4500-4800 kr
BOSCH GAM 220 MF2000-2300 kr
GEO FENNEL A-Digit 502300-2500 kr
CMT DAG-0011000-1300 kr
SWANSON EU202300-500 kr

När du ska köpa en vinkelmätare så gäller samma sak som vid köp av andra verktyg – du behöver jämföra olika alternativ för att hitta rätt. Det finns nämligen många olika varianter och den som är ”bäst” kanske inte är bäst för dig. Det finns också vinkelmätare i många olika prisklasser, och även om man ofta får vad man betalar för så är det onödigt att köpa en dyrare vinkelmätare än vad man behöver. Det handlar helt enkelt om att hitta den vinkelmätare som passar dig bäst, utifrån dina behov och dina egna kriterier. Här hittar du fem olika vinkelmätare, kanske kan någon av dessa vara rätt val för dig – eller hjälpa dig ta reda på vad du söker.


NEDO Winkeltronic

Den bästa vinkelmätaren är en digital vinkelmätare, med digital display. Vinkelmätaren är 450 millimeter, och den mäter och överför vinklar med en noggrannhet på +0,1 grader. Det symmetriska arrangemanget av skaft och den stora displayen som är enkel att läsa av gör vinkelmätaren mycket enkel att hantera.

Mätområdet är 0 grader till 352 grader, och vinkelmätaren drivs av fyra stycken AA-batterier. Det här är en mycket högkvalitativ och tålig vinkelmätare, den är också pålitlig och mycket enkel att använda. Även om priset är något högt så kan detta vara ett mycket bra val för den som behöver en riktigt bra vinkelmätare.

BOSCH GAM 220 MF

Här är en digital vinkelmätare som är 40 centimeter lång, och som har både minnesfunktion och automatisk beräkningsfunktion. Skänklarna viks ut och sedan kan du läsa av vinkeln mellan dem på den digitala displayen. Denna vinkelmätare är enkel att använda, och gör att jobbet går både snabbare och enklare.

En skänkelförlängare ingår, och denna gör det möjligt att mäta även på svåråtkomliga ställen. Vinkelmätaren har även ljudsignal, och det går att läsa av displayen även när den befinner sig över huvudhöjd. Det här är en högkvalitativ och pålitlig vinkelmätare, som tack vare alla smarta funktioner också känns prisvärd.

GEO FENNEL A-Digit 50

Denna digitala vinkelmätare är 50 centimeter lång, och den har ett mätområden från 0 grader till 225 grader. Den har en hög noggrannhet på + 0,1 grader.

En stor fördel med denna vinkelmätare är den robusta konstruktionen, och att det är en väldigt tålig och hållbar vinkelmätare av hög kvalitet. Den är tillverkad av aluminium och klarar en hel del.

En annan fördel är att den är enkel att använda. Den är också väldigt pålitlig, och känns mycket prisvärd. Här finns helt enkelt många fördelar. Dessutom ingår två stycken 1,5 volts AAA-batterier och en förvaringsväska.

CMT DAG-001

Detta är en lätt, smidig och portabel vinkelmätare. Den är digital, och har en noggrannhet på 0,1 grader. Den här vinkelmätaren är perfekt om du behöver ta med dig den, eftersom den är lätt att bära med sig – men också lätt att förvara.

Vinkelmätaren har även en stark magnet, så att du kan fästa den mot verktyg eller underlag. Denna vinkelmätare passar perfekt för att ge en precis vinkel vid gering med gersåg. Den stängs av automatiskt efter fem minuter.

SWANSON EU202

Om du inte vill ha en digital vinkelmätare, utan föredrar en manuell modell, då kanske denna kan vara något för dig. Den är enkel och smidig, enkel att använda och prisvärd. Vinkelmätaren är 25 centimeter, och har en matt finish.

Denna vinkelmätare passar perfekt för mätning och utritning av olika vinklar, och den har två olika mätskalor. Den passar även som snabbanhål vid sågning. Den är tillverkad av högkvalitativ aluminiumstål, och håller en hög kvalitet.

Att tänka på när man köper en vinkelmätare

En vinkelmätare kan vara användbar vid många olika tillfällen, inte minst om du gillar att fixa eller renovera hemma. Med en vinkelmätare kan mäta ut vinklar på väggen, på räcken, i trappen och på många andra ställen.

Det första du behöver bestämma när du ska köpa en vinkelmätare är huruvida du vill ha en digital eller en vanlig. En digital vinkelmätare har förstås många fördelar, men de är också dyrare och kan kännas lite krångligare – även om de ofta är enkla att använda. En vanlig vinkelmätare är smidig och alltid redo att användas.

När du vet om du behöver en digital eller en vanlig vinkelmätare så är det dags att börja fundera över funktioner. Det finns många olika varianter när det gäller vinkelmätare, såväl när det gäller digitala som vanliga vinkelmätare.

Störst variation och flest funktioner finns förmodligen hos de digitala vinkelmätarna. Dessa kan ha funktioner så som minnesfunktion och automatisk beräkningsfunktion, till exempel. Börja gärna med att fundera över vilka funktioner du behöver. Kolla runt på olika vinkelmätare om du är osäker på vilka funktioner som finns.

När du vet vilken vinkelmätare du söker kan det också vara bra att fundera över budgeten. Om du vill köpa en digital vinkelmätare så bör du räkna med ett högre pris, och likaså om du vill ha en hög kvalitet eller många funktioner. Det är dock också viktigt att komma ihåg att man inte bör köpa en dyrare vinkelmätare än vad man faktiskt behöver.

Ta gärna god tid på dig och jämför olika alternativ för att hitta rätt, speciellt om du har tänkt köpa en lite dyrare vinkelmätare. Vinkelmätaren kommer med stor sannolikhet att underlätta ditt arbete mycket, men då är det en förutsättning att du väljer rätt modell för just dig och dina behov.

När behöver man en vinkelmätare?

En vinkelmätare kan behövas vid många olika tillfällen, och till många olika arbeten. Vinkelmätaren används helt enkelt för att mäta vinklar, och det är när man behöver göra detta som man behöver en vinkelmätare. Det kan vara när man bygger, renoverar, gör VVS-arbeten och vid många andra arbeten.

Vem behöver en vinkelmätare?

Det är svårt att svara på vem som behöver en vinkelmätare, och man vet bäst själv om man behöver en vinkelmätare eller inte – det vill säga om man gör sådana arbeten som kräver en vinkelmätare. Generellt kan man dock säga att den som gillar att renovera och bygga, eller arbetar med sådant, kan behöva en vinkelmätare.

Vad kostar en vinkelmätare?

Det finns vinkelmätare i många olika prisklasser, och priset beror på mycket på kvalitet och funktioner. Priset skiljer också en del mellan vanliga och digitala vinkelmätare. En vinkelmätare kan kosta allt från under hundralappen och upp till många tusenlappar. En vanlig vinkelmätare kostar vanligtvis från under hundralappen och upp till några hundra, medan en digital vinkelmätare kostar från några hundra och upp till några tusen.

Om inga av vinkelmätarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se