Vattenpass (Bäst i test) – Hitta bästa vattenpasset 2022

Ett vattenpass är nästa ett måste att ha hemma, eftersom det finns många situationer där man kan behöva ett sådant. Om du gillar att renovera, bygga eller fixa hemma så kommer du definitivt att behöva ett vattenpass då och då. Men om inte så finns det andra tillfällen då ett vattenpass kan behövas – till exempel när du ska sätta upp någonting och vill försäkra dig om att det blir helt rakt.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
STABILA 196-2 | 2500-3000 kr |
HULTAFORS Libella 2000 | 1000-1500 kr |
STANLEY FatMax 0-42-065 | 800-1200 kr |
MILWAUKEE REDSTICK SLIM | 100-200 kr |
MILWAUKEE MINI | 60-100 kr |
Det är inte alltid så enkelt att välja rätt vattenpass, för även om alla gör exakt samma sak så finns det ganska stora variationer. Det finns till exempel digitala vattenpass, och vanliga vattenpass. Även mellan olika vanliga modeller så finns en hel del variationer – det kan handla om allt från längd till utformning och kvalitet samt funktioner och egenskaper. För att hitta rätt bör man läsa på om olika alternativ och ta reda på vad man behöver, och vad man vill ha. Här kan du läsa om fem olika vattenpass som är riktigt bra. Kanske är någon av dessa rätt val för dig, eller kanske kan de hjälpa dig att ta reda på vad du söker.
STABILA 196-2

STABILA 196-2 är det bästa vattenpasset 2022. Det är ett digitalt vattenpass med en förstärkt rektangulär profil, och två stycken belysta displayer. Den elektroniska mätteknologin och libellerna med hög precision gör att du kan arbeta snabbt och effektivt, och med hög noggrannhet.
Detta vattenpass är IP65-klassat, vilket betyder att det klarar av både vatten och damm. I övrigt är det också ett väldigt tåligt, hållbart och högkvalitativt vattenpass med en lång livslängd. Här får du alltså inte bara smarta funktioner och hög noggrannhet, utan också en riktigt hög kvalitet.
Det finns en beläggning på mätytorna som skyddar de känsliga ytorna vid kontakt, och R-profilen ger en enkel hantering och en smidig rengöring. Det här är alltså ett riktigt bra vattenpass som passar dig som vill ha det allra bästa.
HULTAFORS Libella 2000

Här är ett smidigt vattenpass på 31 centimeter, med ett gjutet och planfräst aluminiumhus. Det har okrossbara blocklibeller och en väldigt hög genomskinlighet. Dessutom är detta ett mycket hållbart, tåligt och högkvalitativt vattenpass. Det har både förstoringsglas och självlysande reflektor.
Libellen har en radie på 1000 millimeter, vilket ger en känslighet på 2 millimeter per meter. Toleransen i normalläge är +0,25 millimeter per meter, och +0,75 millimeter per meter upp och ned.
STANLEY FatMax 0-42-065

Det här är ett digitalt vattenpass som är mycket prisvärt. Om du föredrar ett digitalt vattenpass men samtidigt önskar ett bra pris, då kan det här vara rätt val för dig. Detta vattenpass har Mode-funktion för grader, procent och tum/fot. Det finns även en Recalibration-funktion (omkalibrering) samt så kallad ”falsk nolla”.
Här finns även andra smarta funktioner så som ljudsignal vid 0 grader, 45 grader och 90 grader samt indikator vid låg batterinivå. Den digitala noggrannheten är 0,10 horisontellt och vertikalt, samt 0,20 för andra vinklar.
Vattenpasset har en LCD-skärm med lättavlästa mått, 360 graders avläsning, Memory Recall-funktion som kommer ihåg upp till 9 mätningar och en hold-funktion som gör det enkelt att använda vattenpasset även vid dålig belysning.
MILWAUKEE REDSTICK SLIM

Detta enkla och prisvärda vattenpass har överraskande många fördelar – till exempel ett lågt pris, en hög kvalitet och två solida blocklibeller i akryl som är stöttåliga och UV-resistenta.
Här får du även maximal noggrannhet, stötabsorberande ändkapslar, en praktisk ögla för upphängning och en mycket hög kvalitet. Det här är ett riktigt bra val för dig som vill ha ett bra och enkelt vattenpass, men till ett bra pris.
MILWAUKEE MINI

Om du behöver ett litet och smidigt vattenpass så kan detta vara ett bra alternativ. Det tar nästan ingen plats alls och är enkelt att förvara i verktygslådan eller någon annanstans, och lika enkelt att ta med när du ska iväg.
Detta lilla vattenpass är endast 10 centimeter långt, och det väger nästan ingenting tack vare konstruktionen i lätt aluminium. Det är också mycket prisvärd, och ett bra alternativ för dig som bara vill ha ett vattenpass ifall det någon gång skulle behövas – eller för dig som behöver just ett litet vattenpass, till exempel för att använda där det är trångt eller svårt att komma åt.
Vattenpasset har en noggrannhet på 0,029 grader och det håller en hög kvalitet, trots sitt låga pris. Det är tåligt och pålitligt, såväl när det gäller kvalitet som när det gäller noggrannhet och tillförlitlighet. Här finns även stötdämpande ändkapslar.
Att tänka på när man köper ett vattenpass
Ett vattenpass är ganska enkelt, men samtidigt genialt. På ett tydligt och enkelt sätt får du veta om något är rakt eller inte – helt utan batterier, sladdar och annat krångligt. Du behöver bara placera vattenpasset där du vill kolla, och sedan kan du direkt se hur rakt – eller ojämnt – det är. Om du till exempel ska sätta upp något så placerar du vattenpasset ovanpå detta och kan sedan justera utifrån vad vattenpasset visar, snabbt och enkelt.
Det finns vattenpass i många olika längder, i olika utformningar och med en del olika funktioner. Det finns även digitala vattenpass, medan andra vattenpass använder libeller där du kan se hur rakt det är. Ett digitalt vattenpass kan vara bra om du tycker att det är svårt att se vad libellen visar, och de passar kanske extra bra där det är lite sämre belysning. Ett digitalt vattenpass har en liten skärm – ofta en belyst sådan – som berättar för dig hur rakt det är. Ofta finns även libeller på dessa modeller.
Ett vattenpass är utmärkt att ha hemma eftersom det med stor sannolikhet kommer att komma tillfällen då ett sådant behövs. Om du inte kommer att använda det regelbundet så kan det kanske vara smart att välja en lite billigare modell, och kanske en lite kortare som tar mindre plats att förvara.
När du ska köpa ett vattenpass bör du kanske först och främst fundera över vilken modell du vill ha – det vill säga om du vill ha ett digitalt vattenpass eller inte. De digitala kostar oftast ganska mycket mer, men ibland kan de vara det bästa alternativet. För hemmabruk räcker det ofta med ett vanligt vattenpass, men om man av någon anledning behöver – eller vill ha – ett digitalt vattenpass så fungerar de förstås alldeles utmärkt att använda även hemma.
Fundera också över vilken längd du behöver. Det finns allt från jättekorta vattenpass till väldigt långa, och om du inte behöver någon specifik längd kan det vara smart att välja ett lite kortare eller ett mellanlångt. De minsta kan ibland bli för korta, medan de stora förstås kan bli allt för långa och kännas osmidiga. Ett mindre är också enklare att förvara, och enkelt att ta med om det skulle behövas.
Det kan vara bra att börja med att kolla runt på olika vattenpass och läsa om dem, inte för att hitta rätt först och främst utan till en början för att ta redan på vad som finnas att välja mellan. Observera skillnader mellan olika vattenpass och vilka funktioner som finns. Därefter kan du börja fundera över vad du behöver, och vad du vill ha. Därefter blir det förmodligen enklare att hitta rätt, eftersom du vet exakt vad du söker. Det kan också vara bra att bestämma dig för en prisklass som du sedan håller dig till, på så sätt begränsas alternativen och det blir enklare att hitta rätt.
När behöver man ett vattenpass?
Ett vattenpass behöver man om man vill att något ska bli rakt – eller om man vill ta reda på om det är rakt. Vattenpasset talar helt enkelt om huruvida det är rakt eller inte, och kan hjälpa dig när du ska sätta upp något till exempel. Vid renoveringar eller när du bygger något är ett vattenpass nästan ett måste, och det kan förenkla en hel del. Även vid mindre arbeten eller när du ska sätta upp hyllor och annat i hemmet så kan vattenpasset vara riktigt bra att ha, för att se till att det blir rakt och snyggt.
Vem behöver ett vattenpass?
Det finns många som kan behöva ett vattenpass, men huruvida du behöver det eller inte kan bara du själv svara på. Om du gillar att fixa hemma och ibland renoverar eller utför mindre jobb, då lär du dock behöva ett vattenpass. Och även om du bara gör väldigt enkla saker, som att sätta upp hyllor och liknande, så kan det vara bra med ett vattenpass – åtminstone om du tycker att det är viktigt att det hamnar rakt.
Vad kostar ett vattenpass?
Ett vattenpass kan kosta allt från en bit under hundralappen, och upp till många tusenlappar. Det finns en del olika variationer och funktioner när det gäller vattenpass, vilket gör att priset varierar en del. Även kvaliteten kan förstås påverka priset, och till viss del även längden på vattenpasset.
Generellt kan man säga att precis som med det mesta så får du vad du betalar för, men det är dumt att betala för mer än vad man behöver. Om du inte har behov av ett högkvalitativt vattenpass så kanske en billigare modell räcker, men det är bara du själv som vet vilket vattenpass som är rätt för dig.
Om inga av vattenpassen ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se