Värmekamera – våra bästa favoriter

En värmekamera, eller termisk kamera som det också kallas, är ett utmärkt redskap vid många olika tillfällen. Den kan användas vid till exempel arbeten med el och då även i förebyggande syfte, inom byggarbeten, för säkerhetsövervakning i områden med hög brandrisk eller övervakning mot intrång i mörker, inom livsmedelsindustrin och mycket annat. Det finns helt enkelt många olika arbeten där en värmekamera skulle komma väl till pass, och i vissa fall till och med vara oumbärlig.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
FLIR Scout III 320 | 18000-24000 kr |
BOSCH GTC 400 C | 10000-12000 kr |
LASERLINER ThermoVisualizer Plus | 5000-8000 kr |
FLIR TG267 | 5000-6000 kr |
När du ska köpa en värmekamera bör du fundera över vad du behöver. Det finns en hel del olika varianter, och många olika funktioner och egenskaper, och utifrån det kan du avgöra vad du behöver. Sådant som kan vara bra att kika lite extra på är till exempel termisk känslighet, upplösning och mätområde. En hög kvalitet kan förstås också vara att föredra, och för att försäkra dig om en hög kvalitet kan du behöva betala lite extra. Samtidigt bör du förstås aldrig betala för mer än vad du faktiskt behöver, och om du inte har behov av någon mer avancerad värmekamera så kan det vara bättre att satsa på en enklare och billigare modell.
FLIR Scout III 320

Denna avancerade och högkvalitativa värmekamera vid namn FLIR Scout III 320 är den bästa värmekameran 2022. Den passar perfekt vid till exempel jakt, camping, friluftsliv och markförvaltning. Med denna kan du se tydligt i mörker, regn, dimma, rök och så vidare. Den har ett synfält på 17 grader x 13 grader, 60 Hz, 2 x zoom och en upplösning på 336 x 256 pixlar.
Det här är inte någon billig värmekamera, men det kan vara en av de bästa som går att hitta för tidigare nämnda ändamål. Värmekameran är enkel att använda och du startar den på några sekunder, menyn är enkel och det finns flera olika detekteringspaletter och en arbetslampa för bättre sikt på kvällen.
Två stora fördelar med denna kamera är att den är tålig, och kompakt. Den håller en hög kvalitet och klarar av det mesta, samtidigt som den är liten och smidig och därför enkel att ta med när du ska ut i skog och mark. Den har en hög uppdateringshastighet och följer därför enkelt föremål som rör sig i högre fart.
Här ingår en hel del tillbehör: en nätadapter, en handledsrem, en USB-kabel, en video-ut-kabel, en snabbstartsguide och en Molle-väska.
BOSCH GTC 400 C

Här är en riktigt pålitlig och praktisk värmekamera. Den passar perfekt för dig som behöver en värmekamera för byggen och renoveringar av olika slag, golvläggning, elektriska arbeten, rörmokeri och liknande. Med denna kan du till exempel kolla vart rör och kablar ligger, se stopp i avloppet och se värmeutvecklingar i elkopplingar.
Denna värmekamera är snabb och ger dig ett tydligt resultat på bara några sekunder, och du kan välja att använda den med vanliga alkaliska batterier eller med ett 12 volts litiumjonbatteri. Här ingår ett 12 volts batteri, en GAL 1230 CV, en bärrem samt en L-BOXX 136 med inredning och maskininredning.
LASERLINER ThermoVisualizer Plus

Denna värmekamera har en kompakt design, och passar därför bra för dig som vill ha ett smidigt redskap som är enkelt att hantera. Den är även enkel att använda, snabb och noggrann. Emissionsvärdet är justerbart från 0,01 till 1,0 och ser till att mätningen blir exakt.
Värmekameran har en högupplöst 2,8 tums färgdisplay, och ett mätområde från -20 grader till 250 grader. Färgskalorna kan du välja själv mellan järn, regnbåge, gråskala och högkontrast. Med ett utbytbart SD-kort kan du även lagra data, och det finns fyra olika valbara språk. Här ingår batterier, SD-kort, CD-Quick mjukvara och väska.
FLIR TG267

Det här är en prisvärd värmekamera med 19 200 pixlar. Den håller en riktigt hög kvalitet, är tålig och pålitligt. Med denna värmekamera kan du mäta temperaturer mellan 25 och 380 grader, och bilden förbättras genom att visuella scendetaljer på termiska bilder präglas.
Här finns ett enkelt användargränssnitt, bluetooth-anslutning och lagring för upp till 50 000 bilder. Denna värmekamera är högkvalitativ, robust och tålig men samtidigt smidig att hantera och enkel att använda.
Med bullseye-laserpekaren kan du identifiera det exakta området du mäter, och med bildförbättringen kan du diagnosera problem snabbare. Värmekameran har en tydlig skärm och den klarar ett fall på två meter. Här ingår en USB-kabel, en handledsrem, en förvaringspåse samt ett termoelement.
Att tänka på när man köper en värmekamera
En värmekamera är ett smart redskap med väldigt många olika användningsområden. Den kan bland annat användas för många olika typer av arbeten, för övervakning, för jakt, camping och friluftsliv – och det är bara några exempel. Sannolikheten är stor att man hittar flera olika användningsområden för sin värmekamera, även om man införskaffar en för ett specifikt ändamål.
Exempel på användningsområden inom el och underhåll:
– Överbelastningar
– Transformatorer
– Dåliga anslutningar
– Kylning av elmotorer
– Varma kretsar
– Säkringar
– Oförstörande mätningar
Exempel på användningsområden inom bygg och fastighet:
– Isoleringsfel
– Energifönster
– Kallras
– Energiförluster
– Energibesiktningar
– Asfaltering
– Golvvärmeslingor
– Fuktskador
– Luftläckage
– Inspektion av hus
– Skiktning av luft
– Ventilation
– Värmefördelning
– Dåliga lister runt dörrar, fönster och dylikt
Exempel på övriga användningsområden:
– Inom veterinärvård vid ledskador, kontroll av hovar och dylikt
– För övervakning av områden med hög brandrisk
– För övervakning mot intrång i mörker
– Uppvärmda bilstolar
– Kontroll av livsmedel
– Under jakt, camping och friluftsliv
Det här är bara några exempel på användningsområden, och det finns många flera. Som du säkert förstår så finns det oändligt många användningsområden för en värmekamera, och även om man inte har ett arbete där en värmekamera kan behövas, så kan den med stor sannolikhet komma till användning hemma.
I hemmet kan du använda värmekameran när du renoverar, eller när du vill kontrollera någonting – att dina fönster är täta, att golvvärmen fungerar som den ska och så vidare. Det kan även vara väldigt användbart med en värmekamera när du ska sälja ditt hus och vill vara säker på att allting fungerar som det ska, eller när du ska köpa hus och vill veta att allting är okej.
Det finns en del olika varianter när det gäller värmekameror. De flesta är handhållna, och det finns även värmekameror som ansluts till mobiltelefonen. De blir då som en del av telefonen och är på så sätt smidiga att använda. Det finns också många olika funktioner och egenskaper hos värmekameror, och även dessa varierar en hel del. Likaså utformning, kvalitet och mycket annat.
När du ska köpa en värmekamera bör du därför börja med att fundera över vad du behöver för kamera. Utgå från vart och hur du ska använda värmekameran, och välj en modell som passar bra för detta användningsområde. Fundera även över vilka egenskaper och funktioner du önskar, samt vilken modell du vill ha – om du vill ha en vanlig värmekamera, eller föredrar en som kopplas in i mobiltelefonen.
Jämför sedan olika alternativ för att hitta den värmekamera som passar dig bäst. Det kan vara en bra idé att bestämma en budget i förväg, för att begränsa alternativen ytterligare. Tänk på att även här utgå från vad du behöver – om kameran bara ska användas hemma är det förmodligen inte nödvändigt att välja en av de dyraste modellerna, men om du kan och vill spendera lite extra så kan du få en högre kvalitet och flera praktiska funktioner.
Hur använder man en värmekamera?
Det finns olika modeller och det kan variera hur de används, men generellt kan man säga att de alla är hyfsat enkla att använda. En värmekamera kan användas för inom till exempel elarbeten och i förebyggande syfte, inom bygg och fastigheter, för säkerhetsövervakning i till exempel områden med hög brandrisk eller övervakning i mörka utrymmen och mycket annat.
Vem behöver en värmekamera?
Det är svårt att svara på vem som behöver en värmekamera, och man vet bäst själv om man har användning av en sådan eller inte. Den som arbetar inom till exempel el, bygg, fastigheter, säkerhetsövervakning, veterinär sjukvård, livsmedelsindustri, automation och liknande kan behöva en värmekamera.
En värmekamera kan även komma till användning hemma, och förmodligen vid flera tillfällen än vad man kan tro. Om du gärna fixar och renoverar hemma kommer värmekameran säkerligen plockas fram då och då. Den kan också användas för att kontrollera om fönster och dörrar är täta, om golvvärmen fungerar som det ska och så vidare. Och om du gillar friluftsliv och camping eller jakt, då kan värmekameran även komma till användning vid sådana tillfällen.
Vad kostar en värmekamera?
En värmekamera kan kosta allt från någon tusenlapp och upp till 50 000 kronor, eller mer därtill. Generellt kan man säga att man bör lägga några tusenlappar för att få en hyfsat hög kvalitet, och användbara funktioner. Det är dock sällan nödvändigt med en väldigt dyr värmekamera, förutsatt att man inte ska använda den inom arbetet och man behöver en mycket avancerad modell.
Om inga av värmekamerorna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se