Värmejacka – våra bästa favoriter

En värmejacka är mycket effektiv och perfekt när du behöver hålla värmen. Det finns olika modeller, men det vanligaste är att de är batteridrivna och på så sätt blir varma. Det finns många olika tillfällen då en värmejacka kan behövas, inte minst om du arbetar utomhus under vintern eller av andra anledningar befinner dig utomhus längre stunder under vintern. Värmejackan kan ha många andra praktiska funktioner, till exempel ökad synlighet med reflexer, eller vara tillverkade i ett praktiskt material. Värmejackor som drivs av batteri använder sig vanligtvis av uppladdningsbara batterier, och ibland ingår såväl batteri som laddare, men ofta säljs värmejackor utan batteri och laddare. Detta kan dock vara en fördel om man redan har ett batteri hemma som passar till jackan, och ibland kan det faktiskt även bli mer prisvärt att köpa dessa separat.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
BOSCH GHJ 12+18V 2200-2600 kr
MAKITA DCJ206Z3XL 2400-2600 kr
FLEX 10,8-18V 1800-2200
MILWAUKEE M12 HJBL4-0 1500-1800 kr

Det finns en del olika modeller när det gäller värmejackor, och när du ska köpa en sådan bör du utgå från vad du behöver och vill ha. Många värmejackor drivs av uppladdningsbara batterier, och det kan vara en bra idé att välja en modell där batteri och laddare ingår – om man inte redan har ett sådant batteri hemma, vill säga. Ibland kan det dock vara mer prisvärt att köpa till batteri och laddare. Det kan också vara smart att välja en modell som drivs av ett batteri som även kan användas till annat, till exempel verktyg man har hemma. På så sätt slipper batteriet bli liggande när värmejackan inte används, till exempel under sommaren. Här har vi samlat fyra olika värmejackor som alla är riktigt effektiva och praktiska, och kanske kan någon av dessa vara rätt val för dig – eller hjälpa dig att ta reda på vad du söker.


BOSCH GHJ 12+18V

Bästa värmejackan 2022 är en 12/18 volts värmejacka med stora värmeplattor som ger en långvarig värme. Det finns tre värmelägen, och jackan erbjuder hög rörelsefrihet. Den är tillverkad av vind- och vattenavvisande softshellmaterial.

Den här jackan finns i sju olika storlekar – från S till XXXL – och på så sätt passar den för de allra flesta. En stor fördel här är också att både batteri och laddare ingår, vilket gör detta till ett prisvärt alternativ.

MAKITA DCJ206Z3XL

Den här värmejackan passar bra för dig som inte bara vill hålla dig varm, utan även synlig – den har nämligen ett High Visibility utförande. Den har en avtagbar luva och ett ytskikt som skyddar från mot vind och lättare regn.

Här finns två värmezoner på bröstet och tre värmezoner på ryggen, och dessa ger tillsammans en effektiv värme. Här ingår varken batteri eller laddare, men det är en mycket högkvalitativ och effektiv värmejacka som är väl värd sitt pris.

FLEX 10,8-18V

Denna värmejackan värms upp med ett FLEX 10,8 eller 18 volts batteri, och den har tre värmezoner och tre värmelägen. Dessa har individuell värmeinställning.

Även om varken batteri eller laddare ingår här heller, så är även detta ett mycket prisvärt alternativ och ett mycket bra val. Det här är en mycket effektiv värmejacka som är bekväm att använda och ger en effektiv värme.

MILWAUKEE M12 HJBL4-0

Denna prisvärda värmejacka levereras också utan batteri och laddare, men det är en mycket effektiv och bekväm värmejacka. Den ger upp till 8 timmars värme, och har tre värmelägen för individuell värmeinställning.

Denna jacka drivs med ett 12 volts batteri, och den har fem värmezoner som effektivt fördelar värmen till överkroppen och fickorna. Den är även vindtät och vattenavvisande.

Att tänka på när man köper en värmejacka

En värmejacka kan vara väldigt effektiv och användbar för den som befinner sig utomhus längre stunder när det är kallt. Kanske för att man arbetar utomhus vintertid, för att man ägnar sig åt friluftsliv eller andra fritidsintressen utomhus eller för att man helt enkelt gillar att gå långa promenader och känner att vinterjackan inte räcker till.

Det finns en del olika modeller när det gäller värmejackor, och inte minst många olika funktioner. Vilken man behöver är svårt för någon annan att svara på, utan här gäller det att utgå från vad man behöver och vad man vill ha.

Materialet, funktioner och mycket annat kan variera mellan olika modeller och man vet bäst själv vad man behöver. Börja med att fundera över detta, och även över vilken prisklass du letar i. Sätt gärna en budget för att begränsa alternativen och göra det enklare att hitta rätt.

Effektiviteten är förstås viktigt men hur viktig den är beror på hur, vart och när – och inte minst hur ofta och hur länge – du kommer att använda värmejackan. Om du arbetar utomhus hela dagarna eller av andra anledningar befinner dig utomhus väldigt långa stunder så är det förstås väldigt viktigt att jackan verkligen håller sig varm och ger en ordentlig värme.

När du vet exakt vad du söker, vilka funktioner du vill ha, vilket material du föredrar och vilken prisklass du letar i så blir det förmodligen betydligt enklare att hitta rätt. Ta gärna god tid på dig och läs på och jämför olika alternativ, för att hitta den värmejacka som är rätt för just dig.

Varför ska man köpa en värmejacka?

En värmejacka kan vara väldigt användbar för den som vistas utomhus under vintern. Med det sagt behöver man förstås ingen värmejacka för att gå till affären eller ta kortare promenader till exempel, utan främst om man vistas utomhus längre stunder och ofta – till exempel för att man ägnar sig åt friluftsliv, arbetar utomhus eller liknande. Utöver det beror det förstås också på vart i landet man bor, och hur kalla vintrarna blir där. Bor man långt norrut och har riktigt kalla vintrar så kan en värmejacka förstås vara bra att ha även om man inte är ute överdrivet länge, medan man långt söderut kanske inte känner något behov av en värmejacka ens om man är ute längre stunder. Men syftet med en värmejacka är helt enkelt att hålla värmen när det är kallt, och en värmejacka är många gånger betydligt effektivare än en vanlig vinterjacka.

Vem behöver en värmejacka?

Egentligen vet man bäst själv om man behöver en värmejacka eller inte, men den som ofta vistas utomhus under vintern och då längre stunder kan behöva en värmejacka. Det kan till exempel vara om man ägnar sig åt friluftsliv under vintern, eller av någon annan anledning vistas utomhus långa stunder. Även den som arbetar utomhus under vintern kan förstås behöva en riktigt effektiv värmejacka. Många värmejackor håller sig värma i åtta timmar per batteriladdning, vilket innebär att den kan hjälpa dig att hålla värmen under en hel arbetsdag.

Vad kostar en värmejacka?

En värmejacka kan kosta allt från några hundra och upp till flera tusen. Priset beror på många olika saker, men inte minst på material och effektivitet. Även kvaliteten har förstås stor betydelse för priset. Det kan vara värt att spendera lite extra för att få en värmejacka som faktiskt värmer effektivt, men här beror det förstås också mycket på hur effektiv värmejacka du behöver. Det finns många värmejackor i lite lägre prisklasser som kan värma effektivt, men som istället inte håller någon hög kvalitet och inte har så många funktioner – eller tvärtom, den håller hög kvalitet men ger ingen större värme. Med det sagt så finns det ändå stora variationer, och visst går det att hitta riktigt bra värmejackor även i lite lägre prisklasser. Utgå från dina behov när du väljer din värmejacka.

Om inga av värmejackorna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se