Transportkärra – våra bästa favoriter

En transportkärra kan komma till användning vid fler tillfällen än vad man kan tro. Varje gång du ska flytta något tungt är en transportkärra till stor hjälp – oavsett om det är möbler som ska flyttas, flyttkartonger eller bildäck. Vid en flytt är transportkärran nästan en oumbärlig hjälp, men även vid många andra tillfällen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Passar
MILWAUKEE 4932464244 Packout För verktyg
DEWALT 1-70-324 Tough System För nästan allt
DEWALT D259811 För byggmaterial
DEWALT DWST1-71196 TSTAK För DEWALT TSTAK
MAKITA TR00000001 För MAKITA macpac

När du ska köpa en transportkärra är det framför allt viktigt att utgå från vad du behöver. Något som kan variera en hel del mellan olika modeller är hur hög vikt de klarar av, så om du behöver en hög maxvikt bör du fokusera extra på det.


MILWAUKEE 4932464244 Packout

Den bästa transportkärran 2022 har tre delar, utöver transportkärran så ingår två verktygslådor. I den här serien finns dock flera verktygslådor, och du kan byta ut och låsa fast olika delar så som du vill. I sortimentet finns verktygslådor, sortimentboxar och öppna verktygsväskor.

Den här transportkärran passar alltså bäst om det är just verktyg man vill transportera, och förvara. Med denna transportkärra så kommer du alltid att ha ordning på verktygen, och kan dessutom enkelt ta med dem.

Några av alla fördelar här är den höga kvaliteten, tåligheten och den långa livslängden. Här finns även ett kraftigt förlängningshandtag, metallförstärkta hörn och metallförstärkt låspunkt samt invändiga förvaringslådor.

DEWALT 1-70-324 Tough System

Om du vill ha en vanlig transportkärra för att förflytta möbler, däck, kartonger, säckar, stenar och andra tunga föremål så är det här ett utmärkt val.

Den här transportkärran har dessutom justerbara och vikbara armar, som ger dig flera användningsområden. Den maximala belastningen är 70 kg per arm, och total maxvikt är 150 kg.

Denna transportkärra har robusta hjul, och en central låsmekanism för låsning av alla enheter på vagnen. På baksidan finns förvaring för till exempel längre verktyg. Det här är en riktigt robust och tålig transportkärra som har många användningsområden.

DEWALT D259811

Den här transportkärran passar för transport av bilningshammare men även för många andra saker – till exempel transport av byggmaterial eller förflyttning av tunga föremål och så vidare.

På baksidan finns en stålbygel som gör det möjligt att dra upp transportkärran på ett släp eller på en bil. Det finns mejselhållare som ser till att mejslarna inte faller av under transport, och en stor bottenplatta som är perfekt vid förflyttning av till exempel byggmaterial och annat.

DEWALT DWST1-71196 TSTAK

Här är konstruktionen lite annorlunda, och denna transportkärra har fyra hjul – två små och två lite större. Den är främst anpassad för Dewalts TSTAK förvaringslådor, och ger en enklare hantering av väskor.

Med det sagt så passar den även utmärkt för att transportera annat. Denna transportkärra har robusta hjul, och gör det enkelt att förflytta lådor och annat.

Denna kärra klarar av upp till 100 kg, och den har svänghjul i fram och stora hjul i bak för en enklare hantering. Den här transportkärran känns stadig och pålitlig, men är samtidigt smidig och enkel att använda.

MAKITA TR00000001

Om du vill ha en riktigt prisvärd men samtidigt riktigt bra transportkärra, då kanske denna kan vara något. Den klarar upp till 125 kg, och har fastspänning upptill. Den är anpassad för Makita Makpac, men med det sagt fungerar den även utmärkt för transport av andra föremål.

Den här transportkärran väger fem kg och är hyfsat smidig. Om du använder den i en trappa så ska vikten inte överstiga 60 kg per trappsteg.

Det här är en transportkärra som håller hög kvalitet och passar för många olika saker, men som samtidigt är enkel och smidig att använda.

Att tänka på när man köper en transportkärra

Transportkärror finns i många olika utföranden, och med många olika namn. Säckkärra, pirra, magasinkärra, bagagekärra, paketkärra och så vidare – kärt barn har många namn. Även om utformningen kan variera och även funktionerna så ser alla hyfsat lika ut och har vanligtvis en L-form och två – men ibland fyra – hjul.

En transportkärra används helt enkelt för att förflytta olika föremål. Det kan handla om gods, byggmaterial, paket, bagage, flyttkartonger, säckar, möbler och mycket annat. Från början användes dessa kärror främst för att köra säckar i kvarnar och magasin, mellan distributionsfordon, på lager och i butik.

Därefter blev transportkärror vanliga på flera arbetsplatser – till exempel på byggarbetsplatser och hos flyttfirmor. I dag är de dock lika populära bland privatpersoner, eftersom de har många användningsområden. Att det dessutom har dykt upp många billigare varianter gör att allt flera väljer att införskaffa en.

När du ska köpa en transportkärra bör du främst fundera över hur, vart och när den ska användas. Kvaliteten är förstås viktig, men när det gäller transportkärror så finns det faktiskt många billiga alternativ som är bra – och som ofta räcker gott och väl.

Något som däremot är viktigt att fokusera på är maxvikten, det vill säga vad transportkärran klarar. Utgå från vad du ska transportera, eller vilken maxvikt du kan behöva. Om du vanligtvis ska transportera lite lättare föremål men kan behöva en högre maxvikt någon gång, då är det en bra idé att satsa på en transportkärra med en högre maxvikt.

Mindre transportkärror har ofta en maxvikt på 75-125 kg, medan en större klarar av 225-300 kg. Maxvikten kan alltså variera en hel del, och är viktig att tänka på om det behövs – eller kan behövas – en hög maxvikt. Men det kan också vara bra att tänka på att mindre transportkärror också har sina fördelar, till exempel att de är smidigare och tar mindre plats, och då också blir enklare att ta med.

Om transportkärran kommer att användas i trappor så är det också viktigt med en rejäl konstruktion, och hjul som känns bekväma i just trappor. Det finns även så kallade ”trappkärror” som är anpassade för just användning i trappor. Att handtaget sitter ordentligt är förstås också extra viktigt om kärran ska användas i trappor.

Om det finns möjlighet så kan det vara bra att kolla, känna och provköra transportkärran i en butik innan du bestämmer dig. På så sätt får du en bättre uppfattning om produkten och kan avgöra om den är rätt för dig.

Vem behöver en transportkärra?

En transportkärra har många användningsområden, och är därför ett bra köp för de flesta. Du kan använda den i trädgården för att flytta tunga stenar, större trädgårdsdekorationer, säckar med jord och annat material, takpannor och byggmaterial vid renoveringar och byggprojekt och mycket annat.

Det är också vanligt att man använder en transportkärra vid flyttar, och en del införskaffar till och med en sådan just för en flytt. Med en transportkärra kan du transportera flyttkartonger och en del möbler, och på så sätt blir flytten enklare.

Men även vid andra tillfällen kan du behöva en transportkärra. För att förflytta bildäcken vid däckbyte, för att förflytta möbler, när den gamla diskmaskinen eller tvättmaskinen ska ut, när du har fått hem ett större paket och så vidare.

Vilken transportkärra ska man välja?

Som vi nämnde tidigare så beror det helt på vad du behöver, och det som framför allt är viktigt att fokusera på är maxvikten. Den kan nämligen variera en hel del, och om du behöver en högre maxvikt så är det viktigt att hålla koll på just detta. Om du däremot inte har behov av en hög maxvikt så finns det även fördelar med mindre transportkärror, till exempel att de är smidigare och lättare att förvara och ta med.

Börja gärna med att fundera över vad du behöver och vill ha. Kolla runt på olika modeller för att få en uppfattning om vad som finns. När du vet vad du letar efter så blir det enklare att hitta det. Ta god tid på dig, läs på ordentligt om olika alternativ och jämför dessa.

Vad kostar en transportkärra?

En transportkärra kan kosta allt från ett par hundralappar, och upp till väldigt många tusenlappar. Priset varierar helt enkelt väldigt mycket, och beror till stor del på kvalitet och maxvikt. Men här kan det vara bra att tänka på att även många billigare modeller kan vara bra. Det är viktigt att utgå från vad man behöver, och hellre fokusera på annat än just priset. Och om det finns möjlighet så kan det vara en bra idé att kolla på olika transportkärror i butik, för att få en uppfattning om hur stabila de känns och hur bekväma de är att använda. Men framför allt, utgå från vad du behöver och vill ha.

Om inga av transportkärrorna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se