Svets – våra bästa favoriter

Svetsning innebär att två metallstycken hettas upp och sammanfogas, och för detta behöver man en svets. En svets behövs alltså för den som gör denna typ av arbeten, till exempel den som gärna gör större arbeten med bilar eller andra föremål, eller den som arbetar med svetsning. Det finns dock flera olika metoder när det gäller svetsning, och därmed flera olika typer av svetsar. MIG/MAG och TIG är några vanliga metoder, men även MMA. Det finns svetsar som är anpassade för flera olika typer av svetsning, vilket passar bra för den som använder sig av olika metoder och då slipper ha flera olika svetsar för detta.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
ESAB REBEL EMP 215IC Kit | 18000-22000 kr |
TELWIN Technology Tig 230 DC/HF/LIFT | 15000-18000 kr |
ESAB CADDY MIG C160I Kit | 9000-12000 kr |
TELWIN Tecnica 171/S | 3000-5000 kr |
När du ska köpa en svets så är det viktigaste att välja rätt modell, alltså en som är anpassad för den typ av svetsning som du ska utföra. Det finns en del skillnader mellan olika metoder, och därför är det viktigt att välja rätt modell. Använder du dig av flera olika metoder så kan det vara en bra idé att välja en modell som är anpassad för flera olika metoder, alternativt välja den modell som passar för den metod du oftast använder. Ett annat alternativ kan förstås vara att köpa flera olika svetsar, men oftast blir det betydligt mer prisvärt att välja en svets som är anpassad för flera metoder. Utöver det handlar det främst om vad du själv föredrar, och vilka egenskaper och funktioner du önskar. Det kan vara värt att spendera lite extra för en högre kvalitet, men självklart ska man aldrig betala för mer än vad man behöver.
ESAB REBEL EMP 215IC Kit

Det här är den bästa universalsvetsen, som är perfekt för dig som vill kunna använda olika metoder. Den är 1-fasig, 110 – 230 volt och har ett 4-hjuligt matarsystem. Här finns även en 4,3 tums TFT färgdisplay. Panelen har 22 olika språk, och det är enkelt att ställa in önskade parametrar. Denna svets passar för en spolarstorlek på 200 mm.
Även om denna svets kostar en hel del, så kan den vara ett mycket bra val för den behöver en universalsvets. Denna passar för MIG/MAG-svetsning med solidtråd och rörtråd, och MMA-svetsning för de flesta typer av elektroder samt TIG-svetsning med Lift TIG start.
Här ingår dessutom en hel del: en ergonomisk svetspistol, svets- och återledarkablar, gasslang och snabbkoppling, kontaktmunstycke, matarrullar, nätledning med stickpropp och solidtråd.
TELWIN Technology Tig 230 DC/HF/LIFT

Denna 1-fasiga svetsmaskin har en tomgångsspänning på 95 volt och elanslutning på 230 volt. Det är en invertersvets med mycket goda svetsegenskaper, som passar för MMA- och TIG-svetsning.
Några av alla fördelar med denna svets är att den är kompakt, lätt, högkvalitativ och effektiv. Den kan användas till stål, rostfritt, brons, koppar, titan och nickel. Här ingår ett Telwin Tillbehörskit.
ESAB CADDY MIG C160I Kit

Här är en mycket smidig och kompakt svets, perfekt för dig som vill att det ska vara enkelt att ta med eller flytta runt svetsen – eller ställa undan den. Det här är en bärbar strömkälla för 1-fasig MIG/MAG-svetsning. Den har ett inbyggt matarverk för svetsning i stål med solidtråd eller gaslös rörtråd.
Den här svetsen är mycket enkel att använda, du behöver bara ställa in tjockleken på materialet och sedan kan du börja svetsa. Materialstorleken kan vara från 0,5 till 4 millimeter, och bågspänningen kan justeras vid behov.
Här finns en hel del fördelar, och även en hel del tillbehör: svetspistol, kontaktmunstycke, inbyggt matarverk med matar-rulle, nätledning med stick-propp, återledarkabel med klämma, gasslang med slangklämma och monterad snabbkoppling samt en axelrem.
TELWIN Tecnica 171/S

Det här är en invertersvets för MMA- och TIG-svetsning, den har en tomgångsspänning på 75 volt och en elanslutning på 230 volt. Det här är en högkvalitativ men samtidigt mycket prisvärd svets, med många användbara funktioner. Den är samtidigt enkel att använda, och mycket effektiv.
Denna svets kan används med många olika slags elektroder som till exempel rutila, basiska, gjutjärn, rostfritt stål och så vidare. Svetsen är kompakt och lätt, en kraftig svetsbåge och skydd mot överspänning och underspänning samt överström.
Att tänka på när man köper en svets
En svets kan vara mycket användbar för många, och till och med oumbärlig. Om man arbetar med svetsning så behöver man förstås en svets, men det finns olika metoder och därmed också en hel del olika svetsar. En svets är alltid anpassad för en viss metod, eller flera metoder, och det är viktigt att utgå från detta när man väljer svets.
Utöver det så finns det också en hel del annat som kan variera mellan olika svetsar, så när du ska köpa en svets är det mycket viktigt att först fundera över vad du faktiskt behöver. Kolla gärna runt på olika modeller för att ta reda på vad som skiljer dem åt, vilka funktioner som finns att välja mellan och så vidare. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om utbudet, och ta reda på exakt vad du söker.
Sätt gärna en budget innan du börjar jämföra, på så sätt kan du begränsa alternativen ganska mycket och det blir lättare att hitta rätt. Men tänk på att man ofta får vad man betalar för. Samtidigt ska du självklart inte köpa en dyrare och mer avancerad svets än vad du faktiskt behöver. Utgå helt och hållet från dina behov, hur och när du ska använda svetsen och hur ofta.
När du sedan ska välja modell så är det viktigt att kolla runt, läsa på och jämföra. Var framför allt noggrann med att välja en svets som är anpassad för den typ av svetsning som du vill använda dig av, men tänk också på att utgå från dina preferenser och kriterier. En svets är trots allt en ganska dyr investering, och det är viktigt att det blir rätt.
Vad använder man en svets till?
En svets används för att svetsa, helt enkelt. Den kan vara vid många olika typer av arbeten och i olika material, men det handlar alltid om någon form av svetsning. Det finns också ett antal olika metoder när det gäller svetsning, och därmed flera olika svetsar. Varje svets är anpassad för en viss typ av svetsning, eller flera olika metoder. Det här är förstås viktigt att tänka på när man köper en svets.
Vem behöver en svets?
Det är svårt att svara på vem som behöver en svets, eftersom det bara är man själv som vet om man behöver en sådan eller inte. Det här beror helt och hållet på om man utför sådana jobb där en svets kan behövas. Om du behöver svetsa så behöver du en svets, helt enkelt. Men med det sagt är det kanske inte alltid nödvändigt att köpa en svets, för det är trots allt en ganska dyr investering. Om du bara ska använda en svets vid något enstaka tillfälle så kanske det istället finns möjlighet att låna en av någon du känner, eller hyra. Om det däremot är troligt att den kommer behövas flera gånger inom en snar framtid, då kan det förstås vara värt att införskaffa en svets.
Vad kostar en svets?
Det finns svetsar i många olika prisklasser, från några hundralappar och upp till många tusenlappar. För att få en hyfsat högkvalitativ och effektiv svets bör man dock välja en för någon tusenlapp eller två åtminstone. Här beror det dock mycket på hurdan svets man behöver, förstås. Om du använder svetsen ofta, eller kanske till och med i ditt arbete, kan det vara värt att spendera lite extra. Om den däremot bara används någon gång ibland så kan det förstås räcka med en enklare modell.
Om inga av svetsarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se