Starthjälp – våra bästa favoriter

Starthjälpen kan vara oumbärlig när du hamnar i en situation där bilens batteri är urladdat, och bilen inte går att starta. Med en starthjälp behöver du inte oroa dig för att bli stående med en bil som inte startar, och du behöver inte heller leta efter någon som kan hjälpa dig att få igång bilen. En starthjälp är helt enkelt en räddare i nöden, som förhoppningsvis inte kommer att behövas så ofta – eller kanske inte alls – men som du kommer älska att ha med i bilen den dag du behöver den.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
TELWIN Leader 400 Start4000-4500 kr
BAHCO BBL12-4002500-3000 kr
TELWIN Drive 130002500-3000 kr
IRONSIDE 1006231400-1800 kr
BOLT POWER Flex Start1500-2000 kr

När du ska köpa en starthjälp så kan det först och främst vara bra att tänka på att det finns två olika varianter: Den ena varianter fungerar genom att den hjälper dig att få igång bilen, på samma sätt som när du får hjälp från en annan bil att starta. Den andra varianten fungerar som en nödladdare, det är som ett kompakt batteri som du kan använda för att ladda bilens batteri.

Vilken variant du som passar bäst, och vad du ska tänka på i övrigt, beror helt på vad du behöver – och vad du vill ha. Det finns många saker som kan variera mellan olika starthjälp, och bara du själv kan veta vad som passar dig bäst. Här har vi samlat fem riktigt bra starthjälp, och förhoppningsvis är någon av dessa precis vad du söker.


TELWIN Leader 400 Start

TELWIN Leader 400 är den bästa starthjälpen 2022, den passar till både diesel- och bensindrivna bilar, och för både personbilar och lätta lastbilar. Den har en display som visar den aktuella laddningen och startström.

Här finns skydd mot överbelastning och polaritetsanvändning. Laddaren är 26,5 x 34,5 x 23 centimeter och väger knappt 11 kg. Det är alltså en hyfsat smidig, men samtidigt rejäl laddare som är perfekt vid nödsituationer.

BAHCO BBL12-400

Det här är en riktigt smidig men samtidigt effektiv och högkvalitativ starthjälp på 12 volt, med en startström på 400 A. På starthjälpen finns även en USB-port för laddning av mobil och liknande, vilket gör att du kan få användning av starthjälpen då och då – och inte bara när bilbatteriet behöver laddas.

En stor fördel med denna starthjälp är att den är liten och smidig, den tar nästan ingen plats alls. Det gör att du enkelt kan förvara den i bilen, i väskan eller vart som helst – den kommer förmodligen inte ens att märkas, förrän du behöver den.

Det finns många fördelar med denna starthjälp, och en stor fördel är att den har skydd mot en hel del: polaritetsfel, gnistbildning, överspänning, överbelastning, överström, kortslutning, överladdning och överhettning.

TELWIN Drive 13000

Även detta är en väldigt kompakt och smidig starthjälp på 12 volt. Den har två stycken USB-utgångar, 12/19-volts utgångar och inbyggt, starkt LED-ljus.

En stor fördel med denna starthjälp är alltså att den kommer till användning ibland, även om du aldrig skulle råka ut för att bilbatteriet är urladdat. Du kan även använda den när mobilbatteriet är urladdat, eller när du behöver en stark ficklampa.

IRONSIDE 100623

Detta är en powerbank med starthjälp som passar för motorer på upp till 4,5 liter – men också för mobiltelefoner, läsplattor, kameror och mycket annat. Det starka batteriet på 12 000 mAh kan ge en maximal ström på 400 A och en startström på 200 A. Det finns även inbyggd LED-lampa.

Även detta är alltså ett smart val för dig som tycker att det känns lite onödigt att köpa en starthjälp, eftersom den förmodligen inte kommer att behövas särskilt ofta – men som gärna vill ha en för nödsituationer. Denna kan du använda till mycket annat också, till exempel för att ladda mobilen eller när du behöver en lampa.

BOLT POWER Flex Start

Den här prisvärda starthjälpen har en kapacitet på 26,6 Wh, en peakström på 800 A och en startström på 400 A. Den är väldigt enkel att använda och håller en hög kvalitet, trots sitt låga pris.

Denna starthjälp kan starta bensinmotorer på 4 liter och dieselmotorer på 2,5 liter. Här ingår allt du behöver: en LED-lampa, ett vattenavvisande förvaringsetui, en micro USB-laddare, en säkerhetsdosa, ett startkablage, ett batterikablage, ett batteriladdkablage, en jumpstarter och en användarmanual.

Att tänka på när man köper en starthjälp

En starthjälp är en produkt som kan kännas onödig, men när den väl behövs så är den allt annat än nödvändig. I en nödsituation kan den rädda dig snabbt och smidigt, men om du aldrig råkar ut för ett urladdat bilbatteri så finns risken att starthjälpen aldrig kommer till användning.

Det finns dock två alternativ om man är tveksam på grund av detta. Antingen köper man en billig modell, så att det inte känns lika onödigt om den aldrig kommer till användning. Då har man ändå en starthjälp ifall det någon gång skulle behövas.

Ett annat alternativ är att köpa en starthjälp med flera funktioner, och här finns det många att välja mellan. Det är faktiskt ganska vanligt att starthjälpen har ytterligare funktioner, och ibland fler än en. USB-utgång är till exempel vanligt, vilket gör att du kan ladda till exempel mobilen. Även LED-lampa kan finnas, och ofta en väldigt stark sådan, och den kommer säkerligen till användning då och då.

Med en starthjälp som har flera funktioner så kommer den med stor sannolikhet till användning då och då, samtidigt som du har starthjälp om det skulle behövas. Det ger dig både trygghet och flera fördelar – att du kan ladda mobilen när mobilbatteriet är slut, eller att du har en ficklampa när du letar efter något i mörkret, till exempel.

Det finns väldigt många olika varianter när det gäller starthjälp, och framför allt utformningen kan variera en hel del. En del modeller är väldigt små och smidiga, de tar nästan ingen plats alls och kan utan problem förvaras i bilen eller i väskan. Dessa är förstås smidiga, även om en del föredrar större modeller.

När du ska köpa starthjälp kan det vara bra att börja med att fundera över vad du behöver, och vad du vill ha. Kolla gärna runt på vilka olika alternativ som finns om du är osäker på vad du söker, och jämför sedan olika alternativ för att hitta den starthjälp som passar dig bäst.

När behöver man en starthjälp?

En starthjälp behövs när bilbatteriet är urladdat och bilen inte går att starta, helt enkelt. När det kommer att hända, eller om det ens kommer att hända, är förstås svårt att veta. Men om det händer så kommer en starthjälp definitivt till användning.

Vem behöver en starthjälp?

Alla som har bil, eller kör bil ibland, kan behöva en starthjälp. Det är dock omöjligt att säga vem som kommer att hamna i en situation där den starthjälp behövs, men vem som helst kan göra det. Det är helt enkelt inte en produkt som man köper för att man behöver en sådan, utan för att man kan behöva det någon gång.

Det finns många starthjälp som har flera funktioner, till exempel LED-lampa eller att de även kan ladda mobilen. Med sådana funktioner kommer den med stor sannolikhet att komma till användning oftare, och såväl mobilladdare som ficklampa kan alla behöva – även den som inte äger någon bil.

Vad kostar en starthjälp?

En starthjälp kan kosta allt från några hundralappar till några tusenlappar. Priset beror mycket på vilken modell man väljer, men också på sådant som kvalitet och livslängd samt vilka övriga funktioner starthjälpen har. Enklare modeller är ofta billigare men inte alltid lika bra som lite dyrare alternativ. Här är det dock viktigt att utgå från vad man själv tycker är rimligt, och en billigare starthjälp är definitivt bättre än ingen starthjälp alls.

Om inga av starthjälparna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se