Spänningsprovare – våra bästa favoriter

En spänningsprovare mäter om det finns spänning, precis som namnet avslöjar. Den kan användas vid många olika tillfällen, och kommer väl till pass när du behöver kontrollera att något är spänningslöst – eller försäkra dig om att något inte är det. Det finns många olika varianter när det gäller spänningsprovare – allt från små, smidiga och enkla varianter till mer avancerade och pålitliga modeller.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
FLUKE T150 | 2700-3000 kr |
BEHA-AMPROBE 2100-GAMMA | 1900-2000 kr |
IRONSIDE IVT2001 | 500-1000 kr |
FLIR VP42 | 400-600 kr |
SCHNEIDER ELECTRIC IMT23109 | 70-100 kr |
När du ska köpa en spänningsprovare bör du först och främst fråga dig vad du behöver, och vad du vill ha. En billigare och enklare variant är till exempel billig att köpa och kan fungera när du bara behöver en enkel spänningsprovare, medan en mer avancerad modell är bättre för dig som behöver en riktigt pålitligt variant med flera funktioner – till exempel om du kommer använda den i jobbet, eller om den kommer att användas ofta. Här hittar du fem bra alternativ, och förhoppningsvis kanske någon av dessa kan vara rätt val för dig.
FLUKE T150

FLUKE T150 är den bästa och mest pålitliga spänningsprovaren som erbjuder allt du behöver, och mer därtill. Den är tvåpolig och indikerar AC/DC-spänning från 6 till 690 volt samt resistansmätning upp till 1999. Den indikerar via en lysdiodstapel som visar nominella spänningsnivåer, men värdena visas även på LCD-enheten.
Här finns vibrationsindikator, LCD-display, inkopplingsbar last, resistansmätning, möjlighet att använda provaren med eller utan ljud, en inbyggd ficklampa och många andra smarta funktioner och detaljer.
BEHA-AMPROBE 2100-GAMMA

Även detta är en tvåpolig spänningsprovare, som automatisk indikerar och kontinuitets kontrollerar AC/DC-spänning upp till hela 1000 volt. Den är designad för att vara tillförlitlig även vid tuffare förhållanden i industriella områden, eller handelstekniska områden. Den är tålig, hållbar och pålitlig.
Testledarna är extra långa – 1,5 meter – vilket gör mätningen både snabb och bekväm. Testledarna är robusta och slitstarka, och de har två lager av isolering vilket ger bättre hållbarhet och högre säkerhet.
IRONSIDE IVT2001

Här är en spänningsprovare med ett brett användningsområde. Den har självdiagnosticerande test, LCD-display och den är IP64-klassad. Den har även enpolstest för polaritetsvisning, fasdetektering, kontinuitetstest och fasrotationstest.
Denna spänningsprovare kan mäta AC/DC-spänning från 12 till 690 volt, den har en fasföljdvisning från 100 till 690 volt och ljusfunktion.
FLIR VP42

Om du söker en riktigt prisvärd och praktisk spänningsprovare som är smidig men samtidigt pålitlig, då kanske denna kan vara något. Denna smidiga provare hjälper dig att kontrollera växelspänning i vägguttag, säkringar och annat.
Här finns en inbyggd ficklampa, vibrationsfunktion som är perfekt i bullriga miljöer och många andra smarta funktioner. Det här är dessutom en hållbar och tålig spänningsprovare, för spänningsområden från 24 till hela 1000 volt vid högkänslighetsläge och 190 till 1000 volt vid standardläge.
SCHNEIDER ELECTRIC IMT23109

Det här är en bärbar spänningsprovare som du använder för att kontrollera om ett vägguttag eller en ledning är strömförande. Denna spänningsmätare är billig och väldigt smidig, och den passar perfekt för dig som mest vill ha en spänningsprovare hemma ifall att du någon gång skulle behöva en.
Om det finns spänning så indikeras det med LED-lampa och även en ljudsignal. Spänningsmätaren har clips för att den ska kunna fästas i fickan eller i bältet, till exempel. Den har även en ergonomisk utformning, och är enkel att använda. Ett bra val för dig som vill ha en billig och smidig spänningsmätare som är mycket enkel att använda.
Att tänka på när man köper en spänningsprovare
Om man funderar på att köpa en spänningsprovare så kan det vara bra att känna till att det finns många olika modeller, och att det finns stora variationer mellan olika spänningsmätare. Hur hög volt de kan mäta kan till exempel variera en hel del, men också vilka övriga funktioner de har.
Andra saker som kan skilja sig åt mellan olika spänningsmätare är hur pålitliga de är, och hurdan kvaliteten är. Detta kan variera mycket mellan olika prisklasser – en billig spänningsmätare är inte alltid helt pålitlig och kvaliteten är ofta lägre. Många gånger får man vad man betalar för, men självklart handlar det främst om vad man behöver.
En spänningsprovare kan tala om huruvida det finns spänning eller inte, men den mäter inte spänningen och talar inte om hur hög den är. Behöver man mäta detta så krävs en annan typ av mätare, till exempel en multimeter.
Men med det sagt så finns det väldigt många olika typer av spänningsprovare, och om det är just en spänningsprovare du behöver så kan det vara bra att först fundera över vilka funktioner och egenskaper du söker hos en spänningsmätare.
En del kan till exempel visa nominella spänningsnivåer, andra har vibrationsfunktioner och passar perfekt att använda även i bullriga miljöer. Det finns helt enkelt en del variationer, och vilka du behöver kan avgöra vilken spänningsprovare som är rätt för dig.
Om du bara kommer att använda spänningsprovaren någon gång ibland, eller mest vill ha en hemma ifall att du någon gång skulle behöva en, så räcker det kanske med en billigare och enklare modell. Om du däremot kommer att använda den ofta så är det förmodligen värt att investera i en lite dyrare modell.
Generellt kan man dock säga att det finns många bra modeller även i lägre prisklasser, men att det alltid kan vara en bra idé att lägga på några hundralappar för att få en högre kvalitet och större noggrannhet. Men som sagt är det ditt behov som avgör vilken modell som är rätt för dig.
Vad skiljer olika spänningsprovare åt?
Det finns som sagt en hel del olika funktioner, och det är bland annat dessa som skiljer olika spänningsprovare åt. Generellt kan man säga att enklare modeller i princip bara gör det de ska, talar om huruvida det finns spänning eller inte, medan en mer avancerad modell kan göra mycket mer än så.
Utöver det så finns det många andra saker som kan skilja olika spänningsprovare åt. Det kan till exempel handla om hur hög spänning de kan mäta – ibland mäter den upp till 600 volt och ibland upp till 1000 volt, till exempel. Även kvalitet, pålitlighet och många andra saker varierar en hel del mellan olika spänningsprovare.
Vem behöver en spänningsprovare?
Det är svårt att säga vem som behöver en spänningsprovare, och förmodligen vet man bäst själv om man behöver en sådan eller inte. Om du till exempel jobbar med något som innebär att du kan behöva kontrollera om det finns spänning eller inte, då behöver du förmodligen en spänningsprovare. Likaså om du gör liknande jobb hemma regelbundet, eller vill ha möjligheten att kontrollera det.
Det kan dock vara bra att tänka på att spänningsprovare oftast bara talar om huruvida det finns spänning eller inte. De kan som sagt ha många olika funktioner, men deras jobb är enbart att berätta om det finns spänning eller inte – inte hur hög spänningen är. Behöver du veta det så kan du behöva en multimeter eller liknande.
Vad kostar en spänningsprovare?
En spänningsprovare kan kosta allt från någon femtiolapp och upp till flera tusenlappar. Priset varierar helt enkelt väldigt mycket. En väldigt billig modell är ofta mycket enkel och har sällan några speciella funktioner, kvaliteten kan också vara något lägre och de är inte alltid lika pålitliga. Det går dock att hitta pålitliga modeller även i lägre prisklasser, och även hyfsat hög kvalitet, och i dessa fall är det alltså främst funktionerna och egenskaperna som skiljer spänningsmätare åt.
Om inga av spänningstestarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se