Spännband – våra bästa favoriter

Ett spännband är en praktisk produkt som har flera användningsområden än vad man kan tro. Det vanligaste är att de används vid transport, för att helt enkelt sätta fast saker ordentligt – på släpet, till exempel. De kan även användas för att sätta fast saker som ska transporteras i varandra eller i bilen, för att de inte ska fara runt under transporten. Eftersom spännband inte kostar mycket så kan det vara bra att ha sådana hemma, för sannolikheten är stor att de kommer att komma till användning någon gång – hemma, vid transport, under renovering, på jobbet eller i verkstaden.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
FASTY 316 250-350 kr
IRONSIDE 373003 200-250 kr
FASTY 331 Ca 200 kr
FASTY 180 50-70 kr
IRONSIDE 373000 40-60 kr

När du ska köpa ett spännband så bör du framför allt fundera över kvaliteten. Även om det finns många billiga modeller som är bra, så kan det ofta vara värt att investera i en lite dyrare modell. Ett spännband för ett par hundra håller ofta en riktigt hög kvalitet och du slipper byta ofta. Detta beror dock också på hur ofta du använder spännband, gör du det inte ofta så kan det räcka gott och väl med en billigare modell.


FASTY 316

Det bästa spännbandet 2022 är det här smarta och väldigt prisvärda spännbandssetet som innehåller två spännband och sju spännremmar. Just detta set passar perfekt för transport, men det finns även ett set för arbetsplatsen och ett för hemmet.

Spännbanden är 25×300 och 25×4700 millimeter, och de klarar hela 1600 kg. Spännremmarna är i fyra olika storlekar: en spännrem på 25×3000 millimeter som klarar 400 kg, tre stycken på 20×500 millimeter som klarar 300 kg, två är 25xx1500 millimeter och klarar 400 kg och en är 20×1500 millimeter och klarar 300 kg.

Här får du alltså ett ordentligt set med spännremmar i många olika storlekar, och spännband som klarar en hel del vikt. Banden och remmarna levereras i en praktisk väska, perfekt för förvaring men också när du behöver ta med dem någonstans.

IRONSIDE 373003

I detta set ingår tre spännband av hög kvalitet, tillverkade i polypropylen och med kraftiga klafflås. Två spännband är en meter och ett är 2,5 meter. Bredden är 25 millimeter och surrningsstyrkan är 400 kg.

Det här är ett bra set för den som inte har några spännband, eller behöver komplettera eller byta ut dem som redan finns hemma. Med detta set får du tre olika spännband i två olika storlekar, och dessutom riktigt högkvalitativa spännband.

FASTY 331

Detta spännband passar perfekt för lättare laser, och det har en riktigt smart funktion – automatisk upprullare. Surrningsstyrkan är 600 kg, och brottstyrkan 300 kg. Längden är tre meter och bredden 25 millimeter.

Det här är ett riktigt pålitligt och högkvalitativt spännband som samtidigt känns prisvärt. Om du söker ett spännband med automatisk upprullare, då kanske detta kan vara något för dig.

FASTY 180

Det här spännbandet finns i flera olika varianter, just detta har lastspännare men inga krokar och passar för lätta surrningar. Spännbandet har en surrningsstyrka på 1600 kg, en längd på fem meter och en bredd på 25 millimeter.

Här finns även varianter med krokar, och med styrkor på 2000, 5000 och 8000 kg. Om du behöver krokar eller högre styrka så finns det alltså andra varianter av detta spännband som kan passa bättre.

IRONSIDE 373000

Även här finns flera olika alternativ: 0,5 meter, 1 meter, 2,5 meter och 4 meter. Just detta spännband är 0,5 meter men modellen finns alltså i fyra olika längder. Bredden är 25 millimeter och surrningsstyrkan 400 kg.

Detta spännband är tåligt och hållbart, tillverkat av polypropylen och har ett kraftigt klafflås. Det här är ett prisvärt och riktigt bra spännband som passar bra för dig som inte behöver någon högre styrka men vill ha ett riktigt pålitligt och tåligt spännband.

Att tänka på när man köper ett spännband

Spännband kan behövas vid många olika tillfällen och på olika platser – i bilen, hemma, på arbetet, i verkstaden eller i garaget. De kan användas för flera olika saker, även om ett vanligt användningsområde är vid transport.

När det gäller spännband så finns det en del olika varianter – spännrem, spännband, ändlösa spännband, spännband med krok och spännband med automatisk upprullare till exempel.

Det finns också spännband med många olika längder, och surrningsstyrkan kan också variera en hel del – en del spännband klarar ett par hundra kg, medan andra klarar många tusen kg.

När du ska köpa spännband så handlar det alltså till stor del om hur du ska använda det, vilket spännband du behöver helt enkelt. Även om alla spännband gör samma sak så passar de olika bra för olika ändamål, inte minst beroende på vilken vikt de klarar.

Du bör alltså utgå från vikten när du väljer spännband, åtminstone om du behöver ett spännband som klarar en högre vikt – eller om du någon gång kan behöva en högre surrningsstyrka. Om du däremot inte kommer ha behov av en hög styrka så är detta förstås inte lika viktigt.

Om du köper spännband för att det är bra att ha hemma, men inte vet vad de kommer att användas till, så kan det vara en bra idé att köpa några olika storlekar – och kanske även olika styrkor. På så sätt finns det alltid ett spännband som passar, när du behöver ett.

Det kan också vara en bra idé att välja ett av lite högre kvalitet, eftersom spännband inte kostar så mycket. Visst räcker det ofta med billigare spännband, men om du spenderar ett par hundra så får du en högre kvalitet och slipper byta lika ofta.

Använder du inte spännband särskilt ofta så kan det dock räcka gott och väl med ett billigt spännband. Det gäller helt enkelt att utgå från vad man ska använda spännbandet till, och hur ofta man kommer använda det, när man väljer spännband.

Hur använder man spännband?

Det finns en del olika modeller på spännband och de kan fungera på lite olika sätt, men det skiljer sig inte så mycket åt. Spännbandet placeras runt det du vill sätta fast, och därefter förs änden igenom spännklaffen. Slutligen spänner du åt, så att föremålet eller föremålen sitter fast stadigt.

Tänk på att vissa modeller kan fungera på andra sätt, och en del spännband har speciella funktioner. Se till att läsa instruktionerna för spännbandet du köper innan du använder det.

Vem behöver spännband?

De flesta kan behöva spännband någon gång. Den som ibland transporterar saker i bilen eller på ett släp, till exempel. Spännbandet kan också behövas vid andra situationer när du behöver sätta fast något en kort eller en längre stund, på byggen kan spännband användas ibland och likaså vid renovering hemma.

Vad kostar ett spännband?

Ett spännband kan kosta allt från några tior, upp till några hundralappar. Generellt kan man säga att priset främst beror på kvaliteten, även om det finns många billigare modeller som håller en hyfsat hög kvalitet.

Om du använder spännband ofta och vill kunna använda dem länge så kan det vara en bra idé att investera i lite dyrare spännband, för ett par hundralappar. Om du däremot inte använder spännband ofta, utan kanske främst vill ha dem ifall att de någon gång skulle behövas, så kan det räcka med en billigare modell.

Om inga av spännbanden ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se