Skyddsskor – våra bästa favoriter

Riktigt bra skyddsskor är ett måste på de flesta arbetsplatser, men kan även vara nödvändigt hemma – vid renovering, när man arbetar i verkstaden eller i garaget, vid trädgårdsarbete och liknande. Det finns helt enkelt många tillfällen då man kan behöva ett par riktiga skyddsskor.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
DEWALT Lakewood | 2000-2500 kr |
DEWALT Denver | 1200-1800 kr |
DEWALT Krypton | 1000-1300 kr |
Vilka skyddsskor du behöver beror på vad du jobbar med och i vilken miljö, och under vilken årstid. Generellt kan man dock säga att det är viktigt med rejäla och tåliga skyddsskor, med bra stötdämpning. Under vintern är det förstås viktigt att de håller fötterna värma, och oavsett årstid är det bra om de dessutom är luftiga och ventilerande – speciellt under sommaren. Här har vi tagit fram tre riktigt bra skyddsskor för olika behov, och kanske är någon av dessa rätt val för dig.
DEWALT Lakewood

Lakewood skyddsskorna från DEWALT är de bästa skyddsskorna 2021. Skorna är rejäla och tåliga, och passar perfekt under vintern. De håller fötterna varma och torra, och fungerar ned till -30 grader. Dessa skyddsskor har en PU/TPU-sula, metallhätta och komposit spiktramp.
Det vattentäta förstärkningsmaterialet håller fötterna torra, och samtidigt gör det så att skorna andas. Skorna har en boaknäppning, och en löstagbar komfortsula. Dessa skor är båda säkra och bekväma att använda, även under längre stunder.
DEWALT Denver

Dessa låga skyddsskor har en snabb och enkel knäppning, vilket gör dem enkla att använda. Skorna är av lättviktsmodell med en yttersula av gummi/PU. De har en metallhätta och komposit spiktramp vilket gör skon lätt, flexibel och säker.
Skon har boaknäppning, vilket gör knäppningen snabb och enkel. Komfortsulan är löstagbar och har bra halkegenskaper. Ovandelen är av läder/mesh och membran av Aerospecer. Dessutom är dessa skor oljebeständiga och antistatiska.
DEWALT Krypton

Om du söker en låg skyddssko kanske dessa kan vara något för dig. Det här är en lättviktssko som erbjuder hög komfort hela dagen, med en yttersula av EVA/gummi och en ovandel gjuten med TPU. Dessa skor har metallhätta och spiktrampskydd.
Detta är en lätt, flexibel och väldigt säker sko. Komfortsulan är löstagbar, och skorna har dubbel stötdämpning. De är även halktestade på klinkers med NLS och antistatiska, samt olje- och kemikaliebeständiga.
Att tänka på när man köper ett par skyddsskor
Det finns en hel del fördelar med att köpa speciella skyddsskor till arbetsplatsen, men det kan faktiskt även vara bra att använda sådana hemma – till exempel på verkstaden, vid renovering och vid trädgårdsarbete.
En stor fördel med skyddsskor är att de är säkra. Många skyddsskor har till exempel spiktrampskydd, vilket är en viktigt om man arbetar med spikar eller andra föremål som man inte gärna trampar på – oavsett om det är hemma eller på arbetsplatsen.
Det är dock viktigt att tänka på att det finns många olika skyddsskor, som passar bra för olika ändamål och i olika miljöer. När du ska köpa skyddsskor bör du alltså utgå från vad du behöver och vilken miljö du arbetar i.
Sådant som är bra att tänka på är till exempel:
- Välj rätt storlek
- Skorna bör ha bra ventilation
- Uttagbara sulor är en fördel
- Stötdämpning och uppbyggnad
Först och främst bör du som sagt utgå från vilken bransch du arbetar i, och vilken typ av skor du behöver där. Inom bygg, industri, jordbruk och liknande behöver du till exempel skyddsskor. Dessa har ofta spiktrampskydd och andra säkra detaljer, vilket är viktigt i sådana branscher.
Utöver det är det förstås viktigt att anpassa skorna efter säsong, eftersom det krävs riktigt varma skor under vintern – och gärna svala under sommaren. Bra ventilation är alltid viktigt, men självklart extra viktigt under sommaren då det annars lätt blir för varmt i skorna.
Det finns många fördelar med att investera i ett par riktigt bra skyddsskor även hemma. Vilka fördelarna är beror förstås på när och vart skorna används, och vilka skor du väljer. Men för att ge några exempel så kan skyddsskor kännas bekvämare på ojämnt underlag, till exempel när du arbetar i trädgården. Och i ett garage eller en verkstad kan det vara en stor fördel med spiktrampskydd eller om du skulle tappa någonting tungt på foten.
När du ska köpa skyddsskor så gör du det bäst i fem steg: fundera över vad du behöver, bestäm budget, välj märke, jämför olika alternativ och – slutligen – köp. Att välja märke kan man givetvis hoppa över, om man inte tycker att detta har någon betydelse, men övriga steg kan vara bra att följa.
Först och främst ska du alltså fundera över vad det är du behöver. Det här är precis det vi har gått igenom här. Du bör välja skor som passar utifrån vilken typ av arbete du utför, eftersom det finns många olika modeller när det gäller skyddsskor. Fundera över vad du behöver – behöver skorna vara vattentäta, behöver de ha stålhetta, behövs någon spiktrampskydd?
Därefter bestämmer du din budget. Det här är förstås inte alltid det enklaste, då man å ena sidan vill ha så bra skor som möjligt men å andra sidan kanske inte kan eller vill betala hur mycket som helst. Generellt kan man dock säga att man får vad man betalar för när det gäller skyddsskor, men med det sagt ska man inte betala för mer än vad man behöver. När du bestämmer din budget så blir det enklare när du börjar leta, eftersom det begränsar alternativen. Dessutom blir det enklare att avgöra vad som är viktigt och inte – vilka egenskaper du ska fokusera på.
Det är inte säkert att märket är relevant för dig, men om det är det så är det dags att börja fundera över det nu. I och med att du har satt en budget så kanske en del varumärken faller bort automatiskt, men finns det något välkänt och omtyckt märke kvar så kanske detta är att föredra. Det är dock inte alltid som dyrt är bäst, och det finns bra – och sämre – märken i alla prisklasser. Kolla på de märken som ligger inom din budget och ta reda på vilka som är populära och har goda recensioner.
När du har funderat över allt detta så är det alltså dags att börja kolla runt och försöka hitta det. I och med att du har begränsat dina alternativ och vet vilken prisklass du letar inom så borde det bli betydligt enklare att hitta rätt. Var noggrann med att kolla på de recensioner som finns, för att få veta hur skorna verkligen är – inte bara hur de ska vara.
Och slutligen är det dags att köpa. Kolla gärna i olika butiker för att se vart du hittar det bästa priset, eller om det finns något tillfälligt erbjudande att ta del av. Kolla även om det finns någon garanti och vad som gäller för den.
Hur rengör man skyddsskor?
Det är förstås viktigt att ta hand om skorna för att de ska hålla länge, och just skyddsskor har dessutom en tendens att kunna bli ordentligt smutsiga rätt fort. Exakt hur skorna ska hållas efter, och rengöras, beror förstås på vilket material de är av.
Om skorna är av skinn blir det extra viktigt att hålla dem rena, så ta gärna för vana att torka av dem varje dag – eller efter varje användning. Putsa dem också regelbundet med en vårdande produkt. Tänk också på att använda ett skohorn när du tar på dig skon, för att inte sluta mer än nödvändigt på bakkappan. Tänk också på att ta av skorna på rätt sätt – att öppna upp dem helt och kliva ur dem.
När du ska rengöra skorna så börja med att borsta av smuts som sitter löst. Rengör dem sedan med skorengöring, lädertvål eller såpalösning. Tvätta dem försiktigt, och undvik att blöta ned dem för mycket. En fuktig trasa räcker oftast, och en gammal tandborste kan användas där det är svårt att komma åt.
Hur ofta behöver man byta skyddsskor?
Här är det förstås svårt att ge ett exakt svar, eftersom det varierar en hel del. Det beror på kvaliteten, men också på hur ofta du använder skorna – och hur. Om du har skyddsskor av riktigt hög kvalitet och använder dem sällan kan du förstås ha dem i väldigt många år, medan billiga skor av lägre kvalitet som används dagligen behöver bytas betydligt oftare.
Generellt kan man säga att skor, såväl skyddsskor som andra skor, bör hålla i minst tre år. Med det sagt så beror det förstås helt på vad man köper för skor och hur man använder dem. Det är egentligen bara du själv som kan veta hur pass mycket du sliter på dina skor, och hur ofta du behöver köpa nya.
Däremot ”behöver” man inte köpa nya skor efter en viss tid, utan snarare bör man köpa nya när skorna inte längre fungerar lika bra eller har gått sönder. När du själv känner att de inte fungerar lika bra längre eller är lika bekväma, helt enkelt.
Vad kostar skyddsskor?
Skyddsskor kan kosta allt från ett par hundralappar till några tusenlappar. Märke, kvalitet och egenskaper är sådant som påverkar priset mycket. Som sagt så får man oftast vad man betalar för när det gäller skyddsskor , men som alltid finns det undantag. Det är alltså viktigt att jämföra olika alternativ och ta del av recensioner för att kunna bilda sig en uppfattning om hur skorna är – det finns billiga skyddsskor som är väldigt bra, och dyra som inte alls är lika bra. Här beror det förstås även på hur du använder skorna, hur ofta de används och i vilken miljö och liknande. Om du inte har behov av några avancerade eller extra högkvalitativa skyddsskor så behöver du förstås inte välja några sådana heller, men om du däremot använder dem ofta och behöver skor som klarar en hel del – och ger ett optimalt skydd – så är det ofta värt att betala lite extra för rätt skor.
Om inga av skyddsskorna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se