Bästa hörselskydd för byggarbetsplats 2020 – Bäst i test hörselskydd med bluetooth

Ett bra hörselskydd bör vara en basutrustning i varje snickares hem. Det är viktigt att inte göra avkall på kvalitet. För att ett hörselskydd verkligen ska skydda dig mot hörselskador, är det avgörande att du inte tar av dig hörselskyddet så länge du vistas i en miljö med mycket buller. Därför är det extra viktigt att tänka på att hörselskydden ska vara bekväma för just dig och fungera bra även när du behöver kommunicera med andra. Jag har därför valt att enbart testa hörselkåpor, eftersom de oftast både skyddar bättre och har funktioner för samtal och komfort, vilket inte hörselproppar har. 

Läs merBästa hörselskydd för byggarbetsplats 2020 – Bäst i test hörselskydd med bluetooth

Bästa arbetsbyxorna 2020 – tunna och sköna arbetsbyxor för dig

Arbetsbyxor ska ge full rörelsefrihet och ha smarta funktioner i form av exempelvis hammarhank, spikfickor, mobilficka samt kniv- och tumstocksficka. Ett slitstarkt material är ett måste, samtidigt som plaggen ger bästa möjliga skydd beroende på arbetet som de ska användas för. Plagget får inte heller vara för stort eller för litet, komfort och bekvämlighet ligger högt upp på listan för arbetsbyxor. Här är de bästa arbetsbyxorna 2020.

Läs merBästa arbetsbyxorna 2020 – tunna och sköna arbetsbyxor för dig

Bästa dyckertpistolen 2020 – verktyg för hemmafixare och proffs

Följande produkter har ingått i mitt test av bästa dyckertpistol 2020:

  1. Makita DBN600ZJ Dyckertpistol
  2. Dewalt DCN660NT Dyckertpistol 
  3. Senco Fusion F18 Dyckertpistol
  4. Rapid BN64 Dyckertpistol 

Ett av de populäraste och kanske mest användbara verktygen en byggare kan ha i sitt artilleri. Med en dyckertpistol kan du spika alltifrån panel, foder och golvbeläggning till lister, skivmaterial och olika typer av reglar snabbt, effektivt och med ett hållbart resultat. Men hur vet man vilken man ska välja? Jag har testat ett antal olika dyckertpistoler med olika kapacitet från olika tillverkare – och identifierat fyra produkter som sticker ut lite mer än andra. I mitt test har jag tittat på såväl funktion och kapacitet, som prisnivå, användarvänlighet och ergonomi. 

Nedan listar jag mina topp fyra favoriter bland de dyckertpistoler som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Läs merBästa dyckertpistolen 2020 – verktyg för hemmafixare och proffs

Bästa betongslipen 2020 – Slipa betong på vägg eller golv

ProduktEffekt
1.Festool Betongslip RG 130 E1600W
2.Flex Betongslip LD15-10R1450W
3.MAKITA NPC5000C1450W
4.BOSCH GBR 15 CAG 1500W

Den senaste tiden har det blivit väldigt populärt att använda sig av betong som material i hemmet. Oavsett om det handlar om golv eller andra ytor, är en snygg yta avgörande för ett bra resultat. För en vanlig hemmafixare är det oftast inte rimligt att lägga pengar på en ny, stor golvslip.

De kostar ofta uppåt 30 000 kr och är dessutom väldigt otympliga att förvara. Vill man slipa en bordsskiva, slipa bort kakel- och limrester eller komma intill väggar och hörn, är en sådan maskin dessutom ett sämre alternativ. Gäller det väldigt stora ytor och man ändå vill arbeta med en stor maskin, går det att hyra. Jag tycker oftast att en handhållen diamantslip är att föredra. Med en handhållen slip har du mer kontroll och med rätt teknik kommer slipningen ge ett perfekt resultat.

I och med att betong blivit mer populärt som material, har även antalet verktyg för att bearbeta materialet ökat. Det kan kännas som en djungel när man står inför ett köp. Jag har därför valt att se lite närmare på marknadens bästa betongslipar. Jag har valt ut några i olika prisklasser och utifrån olika användningsområden.

Läs merBästa betongslipen 2020 – Slipa betong på vägg eller golv

Grovdammsugare bäst i test – hitta bästa våt- och torrdammsugaren 2020

En grovdammsugare, eller som de också kallas våt- och torrdammsugare är något som är minst sagt bra att ha och ofta nödvändig att ha vid vissa arbetsmoment. Att försöka använda en vanlig dammsugare i verkstaden eller bygget brukar inte bli en långvarig historia, de går snabbt sönder om man försöker använda dem till lite större jobb än de man har i hemmet. I bästa fall brukar man få en dammspridare när påsen går sönder, och i värsta fall så har man en brand att släcka. Jag har tittat närmare på fyra modeller som passar till både garaget och till bygget. Dessa tål att användas till mycket skilda material och har lite olika finesser som en vanlig dammsugare inte har. 

Läs merGrovdammsugare bäst i test – hitta bästa våt- och torrdammsugaren 2020

Bästa kompressorn 2020 – Kompressor för verktyg, bildäck och större behov

Jag försöker att i största mån använda mig av pneumatiska verktyg i min verkstad då man brukar få mest kvalité för pengarna i ett brett sortiment av olika verktyg. Det kräver en bra kompressor som klarar av att driva verktygen och allt annat man kan behöva tryckluft till. Det är rätt skönt att slippa köra till macken för att kolla lufttrycket i däcken eller för att kunna blåsa bort damm från en arbetsyta.

Jag kommer i det här testet fokusera på fyra olika 230 Volts kompressorer. Det finns även små batteridrivna för den som bara behöver pumpa däcken utan ström tillgängligt vilket kan vara smidigt. Men eftersom jag hittade en del intressanta 230 Volts-modeller som är ganska så lätta att transportera så föll de batteridrivna bort från urvalet. Vill ni köpa en mindre kompressor kan ni kolla här

Läs merBästa kompressorn 2020 – Kompressor för verktyg, bildäck och större behov

bäst i test brandsläckare 6 kg – Bästa brandsläckaren för hemmet, bilen och verkstan

En eller helst flera brandsläckare är något som bör finnas i varje hem. Vid heta arbeten
under byggnation och renoveringar så skall det även finnas brandsläckare
lättillgängligt om olyckan skulle vara framme. Jag har testat fyra olika modeller av de
bästa brandsläckarna inom olika områden, placeringar och för olika sorters bränder.
Att ha rätt brandsläckare på rätt plats kan vara livsavgörande.

Läs merbäst i test brandsläckare 6 kg – Bästa brandsläckaren för hemmet, bilen och verkstan

Bästa slipmaskinen 2020 – Bäst i test av slipmaskin

ProduktAnslutningPrisklass
Makita BO4565KNätanslutningCa 1000:-
Ingersoll Rand 3103 XPATryckluftsdrivenCa 2000:-
Metabo DG 700TryckluftsdrivenCa 1500:-
Bahco BCL32DG1BatteridrivenCa 1500:-


En bra slipmaskin, eller flera, är något som både hemmasnickaren och framför allt proffsen nästan måste ha i sitt verktygssortiment. Det finns många arbetsmoment där en slipmaskin är det enda verktyget som kan göra jobbet rätt. Vinkelslipar, bandslipar och så vidare har många användningsområden och är såklart viktiga. Jag har valt att i detta test titta på de lite mer specialiserade verktygen som behövs för att komma åt i trånga utrymmen och i alla vinklar och vrår. Det är enligt mig där som slipmaskinerna kommer till sin fulla rätt. Samtidigt som de såklart ska klara av mer vanliga arbeten också.

Jag har också valt ut några maskiner som inte spräcker budgeten men som gör jobbet galant ändå. Är man hemmasnickare så har man nämligen oftast en begränsad budget, men vill likväl ha maskiner som inte tummar på kvalitén. Här hittar du den bästa slipmaskinen 2020

Läs merBästa slipmaskinen 2020 – Bäst i test av slipmaskin

Hitta den Bästa Spikpistolen – Bäst i test spikpistol 2020

ProduktAnslutningPassar
1. Dewalt DCN692P2BatteridrivenHemmasnickaren
2. Paslode IM90CiGas och batteridrivenMindre projekt
3. Senco Frame Pro 601LufttrycksdrivenBudgetvalet
4. ESSVE CN 15/90LufttrycksdrivenProffsen

Spikpistol är något som minst sagt är bra att ha och vid större projekt helt nödvändigt att ha för att kunna arbeta snabbt och effektiv. Alla som gett sig på en takrenoveringar eller liknande och snålat på inköpet vet vad jag talar om. Man blir väldigt snabbt trött på spikandet när det är tusentals spik som ska användas. Att kunna lägga bort hammaren och använda spikpistol istället är snabbt intjänat och framför allt sliter det mindre på kroppen. I detta test har jag tittat närmare på fyra olika modeller som passar både till proffs som arbetar varje dag och hemmasnickare. 

Jag har valt bland de lite kraftigare modellerna och valt bort dyckert eller häftpistoler. De har såklart sin plats de med bland verktygen, men jag valde ut de som hade ett minimum av 45 millimeter spik och som klarar de större jobben för att hitta den bästa spikpistolen 2020. Enligt mig är det bättre att ha lite mer kraft, då det lönar sig i längden. 

Läs merHitta den Bästa Spikpistolen – Bäst i test spikpistol 2020

Bästa luftavfuktaren 2020 – Avfuktare för källare och våtutrymmen

ProduktMax ArbetsområdePassar
1. Woods MDK1150 m²I ett bad/tvättrum
2. Woods SW22FM100 m²I en källare
3. Acetec EvoDry 6H100 m²Kalla utrymmen
4. Drybox X2E 700250 m²Stora utrymmen

Det finns många olika anledningar till att du behöver en luftavfuktare och många söker efter den modell som passar sitt specifika behov. Jag har testat fyra olika luftavfuktare i detta test. Innan jag går igenom modellerna och testerna har jag valt att börja med att granska de tekniska delarna som skiljer sig en hel del åt. Jag har försökt tänka på många olika användningsområden. Det kan vara för att få bort fukt ur källare, våtrum, till byggprojekt eller båten. Att välja bästa luftavfuktaren var inget enkelt jobb då tekniken och storlekarna varierar mycket. Men jag har nu hittat fyra modeller som jag tycker är de bästa luftavfuktarna på marknaden 2020. 

Läs merBästa luftavfuktaren 2020 – Avfuktare för källare och våtutrymmen