Sågbord – våra bästa favoriter

Ett sågbord är perfekt när man ska såga av plankor och annat. Även om det förstås fungerar att använda sig av något annat än ett sågbord, så är sågbordet det absolut bästa och effektivaste alternativet. Det gör jobbet enklare, effektivare och snabbare. Ofta kan sågbordet även användas till andra saker, men dess främsta syfte är ändå att underlätta vid sågning. När du använder ett sågbord så placerar du helt enkelt plankan, eller det som ska sågas, ovanpå bordet. Eftersom sågbordet är öppet i mitten så kan du enkelt såga rakt igenom. Ofta finns det möjlighet att ställa in längden på sågbordet, så att det passar för olika längder på plankor. De flesta sågbord är dessutom hopfällbara och enkla att förvara, flytta och ta med.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
DEWALT DWE74911 1800-2000 kr
NIKO POWER TOOLS 10 2000-2500 kr
STANLEY FME790-XJ 1000-1500 kr
BLACK & DECKER BEZ100-XJ 1400-1600 kr
HIKOKI 15 1400-1600 kr

Det finns många olika varianter och modeller när det gäller sågbord, och utifrån dina kriterier och behov kan du hitta ett som passar dig perfekt. Sågbord finns i olika utföranden, storlekar, material och med olika funktioner. Du kan behöva leta ett tag för att hitta ett sågbord som är perfekt för dig, men sannolikheten är stor att du faktiskt lyckas hitta ett som passar dig helt perfekt. Här har vi samlat fem olika sågbord som alla är riktigt bra, men som passar för olika behov. Kanske kan något av dessa sågbord vara precis det du söker.


DEWALT DWE74911


Det bästa sågbordet från Dewalt är ett mycket smart sågbord som är hopfällbart, och dessutom har praktiska och stora hjul. På så sätt kan du enkelt flytta runt sågbordet, och ställa undan det när det inte behövs. Detta sågbord passar även med bordscirkelsågarna DEWALT DW745 och DWE7491.

Detta bord har en lättviktskonstruktion vilket gör det enkelt att transportera, flytta och ställa undan. Stativet kan stå i en upprätt position, vilket förenklar ytterligare vid transport och förvaring.

Stativet är dessutom designat på ett sådant sätt att det kan transporteras när sågen är monterad, vilket gör arbetet mer effektivt så man slipper ta bort sågen. Detta sågbord är enkelt att sätta ihop och enkelt att använda, det är smidigt och har en låg vikt men känns samtidigt mycket stabilt och rejält

Det här är ett högkvalitativt och pålitligt sågbord som trots alla sina fördelar känns mycket prisvärt. Ett bra val för dig som behöver ett riktigt bra sågbord, helt enkelt.

NIKO POWER TOOLS 10

Här är ett förlängningsbart sågbord som kan förlängas upp till hela 3,75 meter. Detta sågbord passar alltså perfekt även för långa brädor. Det passar för kap- och geringssågar från Hitachi.

Även detta sågbord har en lättviktskonstruktion som gör den enkel att transportera. Perfekt när du behöver flytta runt sågbordet då och då. Sågbordet är tillverkat av aluminium, det är enkelt att använda och det är mycket smidigt.

Här finns även kullagrade stödrullar, och en mycket funktionell design. Bordet har en hög maxvikt på hela 180 kg. Här finns även universalfästen som passar till flesta Hitachi kap- och geringssågar.

STANLEY FME790-XJ

Från Stanley kommer detta praktiska, smidiga och mycket prisvärda sågbordet. Det är hopfällbart och det har en hög maxbelastning på hela 185 kg. Det är utdragbart till 2,06 meter och det har ett bekvämt handtag som gör det enkelt att bära med. Den låga vikten bidrar förstås också till att bordet är enkelt att förflytta.

Här finns justerbara materialstöd och snabbfästen. Detta sågbord är lätt, smidigt och mycket praktiskt men känns samtidigt stabilt och pålitligt. Det håller en hög kvalitet och det är mycket enkelt att använda.

BLACK & DECKER BEZ100-XJ

Även detta är ett mycket prisvärt sågbord med många fördelar: Det är kompakt, det är stadigt, det är enkelt att fälla upp, det är enkelt att använda, det håller en hög kvalitet och det kan förlängas till 1,5 meter så att du kan såga i längre material.

Detta sågbord passar perfekt för kap- och geringssågar. Det är mycket stabilt och robust och det har en maxvikt på 150 kg. Monteringen är snabb och enkel, med snabba universalfästen.

Här finns även ett integrerat handtag som gör sågbordet enkelt att förflytta och förvara. Benen är infällbara, vilket också är perfekt vid förvaring. Detta sågbord har även en låg vikt på endast 12 kg, vilket förstås gör det ännu enklare att förflytta.

HIKOKI 15

Om du letar efter ett sågbord som är riktigt bra men samtidigt inte kostar mycket, då kanske detta kan vara rätt val för dig. Det här sågbordet kan förlängas till 2,9 meter och passar därför även för långa brädor.

Det här sågbordet är även enkelt att ta med när du ska iväg, och det får plats i de flesta bilar då längden endast är 1,33 meter. Det har även en lättviktskonstruktion vilket gör det enkelt att förflytta. Det här är ett mycket smidigt sågbord, tillverkat av stål/aluminium. Det har kullagrade rullar, och en maxvikt på 150 kg.

Här finns även universalfästen som passar för de flesta kap- och geringssågar från Hitachi. Det här är ett riktigt prisvärt sågbord som håller en hög kvalitet och känns robust och pålitligt, samtidigt som det är smidigt och enkelt att använda.

Att tänka på när man köper ett sågbord

När du ska köpa ett sågbord så finns det många saker som kan vara bra att tänka på. Det finns en hel del olika varianter av sågbord, med olika funktioner och olika fördelar. Något som kan vara viktigt att fokusera på är maxlängden, alltså hur länga brädor sågbordet passar för, inte minst om man ska såga i längre brädor.

Utöver det så är det förstås också viktigt att se till att sågbordet fungerar med din såg, om du ska använda en kap- eller geringssåg till exempel. Ofta fungerar det bara att använda sågar av samma märke som sågbordet, så det här kan vara värt att hålla ett öga på när man väljer sågbord.

Det finns många saker som kan vara en fördel, men som kanske främst är en smaksak och beror på hur och vart man ska använda såbordet. En låg vikt kan till exempel vara fördelaktig om man behöver flytta bordet ofta, eller ta med det när man ska iväg. Självklart kan även en smidig design vara bra, och att det är hopfällbart.

När det är dags att köpa ett sågbord bör du först och främst sätta dig och fundera över vad du behöver, och vad du vill ha. Är det några speciella funktioner som kan vara användbara för dig? Behöver du en specifik längd? Är det viktigt att bordet är enkelt att transportera och förvara? Kommer bordet stå på samma ställe hela tiden, eller kommer det att flyttas runt en del?

Ta reda på vad du söker innan du börjar leta. Det kan även vara bra att bestämma en budget innan, för att begränsa alternativen ytterligare. När du sedan har koll på vad du letar efter så är det dags att börja leta, läsa och jämföra. Fokusera på vad du behöver och vill ha, och välj det sågbord som passar dig bäst.

Vad har man ett sågbord till?

Ett sågbord används när du ska såga, för att göra arbetet enklare och effektivare. Med ett sågbord kan du både spara tid och göra arbetet enklare. Många sågbord är förlängningsbara och kan på så sätt anpassas efter längden på brädan, och alla sågbord har olika maxlängd samt olika maxvikt.

Vem behöver ett sågbord?

Den som gillar att bygga, renovera och fixa hemma behöver med stor sannolikhet ett sågbord. Likaså den som arbetar med något liknande, på ett bygge till exempel. Med ett sågbord blir arbetet effektivare, enklare och snabbare. Om du behöver flytta runt bordet ofta eller ta med det till olika platser så kan det vara väldigt praktiskt med ett smidigt sågbord som väger lite.

Vad kostar ett sågbord?

Ett sågbord kan kosta allt från någon femhundring och upp till många tusenlappar. Priset beror till stor del på märke och kvalitet. Även funktioner, maxvikt och maxlängd kan påverka priset en del. När du ska köpa ett sågbord, och välja prisklass, så bör du utgå från dina behov. Om du kommer använda sågbordet ofta eller kanske till och med i ditt arbete så kan det vara värt att investera i ett riktigt bra och lite dyrare sågbord, men om du bara använder det hemma någon gång ibland så är det kanske inte fullt lika nödvändigt. Självklart kan ett högre pris ge en högre kvalitet, men det är förstås alltid dumt att betala för mer än vad man faktiskt behöver. Fokusera hellre på sådant som maxlängd, maxvikt, konstruktion och funktioner som är viktiga för dig.

Om inga av sågborden ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se