Sågbock – våra bästa favoriter

En sågbock gör arbetet både enklare och säkrare – och får det att gå fortare. Det finns många fördelar med att använda en sågbock, och minst lika många med att lägga ned lite tid på att hitta rätt sågbock. En stabil och pålitlig sågbock kan göra det mycket enklare för dig att utföra ditt arbete på ett snabbt och säkert sätt.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
STANLEY 1-92-9801200-1600 kr
STANLEY FMST1-75763 FatMax1000-1500 kr
STANLEY 1-97-4751000-1400 kr
STANLEY STST1-70713500-700 kr
STANLEY STST81337-1400-600 kr

När du ska köpa en sågbock bör du framför allt tänka på vilken vikt den klarar av. Här gäller det förstås mest att utgå från vad du behöver – behöver du ingen hög maxvikt så är det förstås inte lika viktigt att fokusera på maxvikten. Om du däremot behöver en högre maxvikt, eller någon gång kan behöva det, så är det en bra idé att välja en sågbock som klarar lite mer. De flesta sågbockar är hopfällbara, vilket är väldigt praktiskt, men utformningen kan variera något och en del är extra smidiga att bära med eller förvara. Utgå från dina egna önskemål och behov när du väljer sågbock.


STANLEY 1-92-980

Den bästa sågbocken 2022 är hopfällbar, har kraftiga metallben och klarar en riktigt hög vikt – närmare bestämt 1135 kg. Det här är alltså ett utmärkt val för dig som behöver en riktigt hög maxvikt, och en riktigt stabil och pålitlig sågbock.

Höjden går att justera upp till 1025 millimeter, med en förlängning på upp till 215 millimeter av varje ben. Fötterna är individuellt justerbara, och sågbocken är väldigt enkel att såväl förvara som transportera.

Nedtill finns en bricka som erbjuder extra förvaring, och det finns glidskydd på fötter och överliggare. Trots den höga maxvikten och den riktigt stabila konstruktionen så väger sågbocken bara 5,25 kg.

STANLEY FMST1-75763 FatMax

Det här är en prisvärd sågbock – eller närmare bestämt två, dessa säljs nämligen i två pack. De har en stabil konstruktion, är hopfällbara och har sidolås så att du kan koppla samman dem när du har fällt ihop dem. Det finns även smarta handtag som gör det ännu enklare att bära med dem.

Dessa sågbockar klarar en vikt på upp till 900 kg, och de är riktigt stabila och pålitliga. Dessa sågbockar håller en hög kvalitet och är riktigt enkla att använda, förvara och transportera.

STANLEY 1-97-475

Även detta är ett prisvärt och bra alternativ för dig som vill ha riktigt bra sågbockar, men inte behöver en extra hög maxvikt. Dessa sågbockar kommer också i ett två-pack och de klarar av 340 kg.

Sågbockarna är hopfällbara, har en kompakt storlek och både handtag och axelrem. Det gör att de är väldigt enkla att både förvara och transportera, eller bära. Sågbockarna har en väldigt stabil konstruktion och är pålitliga, och enkla att använda.

STANLEY STST1-70713

Dessa sågbockar kommer också i ett prisvärt två-pack, och de klarar upp till 450 kg per par. Här finns ett integrerat V-spår för 2 tum x 4 tum, samt för sågning av rör och annat. Sågbockarna har en låg vikt och är enkla att förvara och transportera.

Undertill finns en praktisk bricka för förvaring, och sågbockarna känns stabila och stadiga. Det här är helt enkelt pålitliga och högkvalitativa sågbockar.

STANLEY STST81337-1

Det här är en riktigt smidig och smal sågbock, som samtidigt har en stabil och solid konstruktion. De klarar upp till 340 kg, och är tillverkade av metall.

När du fäller ihop dessa så kan du sätta ihop dem, vilket gör det ännu enklare att förvara, transportera och bära dessa. Denna sågbock är pålitlig, högkvalitativ och enkel att använda.

Att tänka på när man köper en sågbock

När du ska köpa en sågbock är det framför allt viktigt att fundera över vad du behöver. Den stora skillnaden mellan olika sågbockar är vilken vikt de klarar av, en del modeller klarar så mycket som 1000 kg – eller mer än så.

Om du behöver en hög maxvikt så bör du alltså välja en sågbock som klarar den vikten. Är det möjligt att du någon gång kommer att behöva en högre maxvikt så kan det vara en bra idé att satsa på en sågbock som klarar lite mer. Om du däremot inte kommer att behöva någon hög maxvikt så kan du istället fokusera på andra saker.

Det finns även andra saker som kan skilja sig åt mellan olika sågbockar, till exempel utformning och funktioner. Här gäller det dock bara att utgå från vad man behöver, eller vad man själv föredrar.

Börja gärna med att fundera på sådana saker – vilken maxvikt du behöver, vilka funktioner du behöver eller vill ha och kanske om det är något speciellt material du föredrar. När du sedan vet vad du är ute efter så letar du efter en sågbock som uppfyller dina behov och kriterier, läs på om olika alternativ och jämför dessa.

Kan man tillverka en egen sågbock?

Ja, man kan tillverka egna sågbockar. Fördelen med att köpa en är dels att många modeller har väldigt smarta konstruktioner och är hopfällbara, vilket gör dem mycket smidiga och enkla att förvara och transportera. De kan även ha bärhandtag och liknande. Det finns också modeller som klarar en riktigt hög maxvikt – över 1000 kg.

Att tillverka en egen sågbock kan dock vara en bra idé om man inte behöver några särskilda funktioner, och fördelen är att du själv kan välja vilken utformning du vill ha. Det finns en del inspiration och guider på internet, och det behöver inte vara särskilt svårt att tillverka en stabil sågbock. Tänk dock på att se till så att sågbocken klarar den vikt som du kommer att belasta den med.

Vem behöver en sågbock?

Den som ibland sågar av saker kan behöva en sågbock, helt enkelt. Oavsett om man sågar brädor, grenar eller något annat så blir det både enklare och säkrare med en sågbock. Dessutom kan du spara tid med en sågbock.

Hur mycket kostar en sågbock?

En sågbock kan kosta allt från ett par hundralappar och upp till många tusenlappar. Här handlar priset till stor del om kvaliteten och hur hög vikt de klarar av. Om du inte behöver en hög maxvikt så finns det många billigare varianter att välja mellan, som ändå håller en hög kvalitet.

Om inga av sågbockarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se