Rotationslaser (Bäst i test) – Hitta bästa rotationslasern 2022

När du behöver mäta och sätta upp någonting rakt så behöver du inte krångla med vattenpass och dylikt – du behöver ett mätverktyg med laser. Det finns flera alternativ så som till exempel rotationslaser, korslaser och cirkellaser. Här ska vi dock kolla närmare på den förstnämnda – rotationslasern. Här kommer du få läsa om några riktigt bra rotationslasrar, och du kommer också att få veta vad du behöver tänka på när du ska köpa en sådan.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
NEDO Primus2 H2N 20000-23000 kr
LEICA Rugby 640G 15000-18000 kr
PLS HV2R SYS 10000-15000 kr
LEICA Rugby 610 7000-9000 kr
BOSCH GRL 400 H 4000-6000 kr

En rotationslaser är ett ganska dyrt verktyg, men också ett riktigt användbart sådant. Självklart finns det även lite billigare modeller, men generellt kan man säga att det kan vara ganska stor skillnad mellan de allra billigaste och de dyrare modellerna. Detta gör det viktigt att läsa på ordentligt och jämföra olika alternativ när man ska köpa en rotationslaser. På så sätt ökar sannolikheten att den rotationslaser man köper är precis den man faktiskt behöver.


NEDO Primus2 H2N

NEDO Primus2 H2N är den bästa digitala rotationslasern 2022 som är anpassad för horisontella applikationer. Mottagaren har en stor display som visar rotationshastighet, lutning, batterinivå och så vidare. Denna laser klarar att lägga fall på upp till 10 procent.

Det här är en riktigt högkvalitativ rotationslaser med många smarta funktioner. Den har en hög noggrannhet på 1,5 mm / 30 m. Lasermottagaren fungerar även som fjärrkontroll, och den har en tydlig display och drivs av tre stycken alkaliska batterier, eller av uppladdningsbara AA-batterier.

Här ingår lasermottagare/fjärrkontroll, lasermottagarfäste, laddare, uppladdningsbara batterier och en hård plastväska. Det här är en riktigt högkvalitativ och noggrann rotationslaser med många användbara funktioner – perfekt för dig som bara nöjer dig med det allra bästa.

LEICA Rugby 640G

Denna högkvalitativa och praktiska rotationslaser kommer inte långt efter ovanstående modell. Detta är en bygglaser för vertikal och horisontal avvägning, samt lodpunkt, med en tydlig grön laserstråle. Du kan använda den interiört utan lasermottagare, och den gröna laserstrålen syns tydligt överallt.

Det här är en riktigt bra rotationslaser som är enkel att använda, men samtidigt har en massa smarta funktioner och egenskaper. Dessutom håller den höga kvalitet, och en hög noggrannhet. Här ingår en tålig polymerväska, en laser, en lasermottagare och Alkaline-batterier.

PLS HV2R SYS

Även denna rotationslaser passar perfekt för arbetsplatsen. Den är högkvalitativ, tålig och robust – och här ingår dessutom ett tillbehörspaket med hela tio delar. Denna rotationslaser har vågrät och lodrät laseraxel, och ett arbetsområde på upp till 30 meter, samt en noggrannhet på upp till 2,2 mm / 30 m.

Här ingår en hel del: ett golvstativ, en siktstång, ett roterande laservattenpass, ett uppladdningsbart batteri med laddningskabel, en fjärrkontroll, en roterande laserdetektor, en klämma, ett roterande vägg- och takfäste, ett rött reflekterande mål och ett fack för alkaliska batterier med fyra stycken D-batterier.

LEICA Rugby 610

Det här är en rotationslaser för horisontell avvägning. Laserstrålen är mycket tydlig, och här finns bara en knapp – den ställer automatiskt in sig i våg. Det här är alltså en väldigt enkel och smidig rotationslaser, perfekt för den som vill ha en som är enkel att använda, men samtidigt är den högkvalitativ och riktigt bra.

Denna rotationslaser passar perfekt för dig som inte vill ha så många olika funktioner, utan som snarare föredrar en rotationslaser som är enkel att använda. Denna modell är nämligen mycket enkel, men samtidigt noggrann och mycket bra. Här ingår polymerväska och batterihållare.

BOSCH GRL 400 H

Om du söker en rotationslaser som inte kostar överdrivet mycket, men som samtidigt är riktigt bra, då är detta ett bra alternativ. Denna rotationslaser från Bosch är mycket prisvärd, och samtidigt högkvalitativ och pålitlig.

Detta är en självnivellerande rotationslaser, den har en röd – men väldigt tydligt – laserstråle för horisontal användning och en lång räckvidd på upp till 400 meter. Här ingår dessutom en hel del: en lasermottagare, flera batterier, ett batterifack, en laddare med adapter, ett lasermottagarfäste samt en hantverkarväska.

Att tänka på när man köper en rotationslaser

Ett laserverktyg är väldigt användbart för den som gärna fixar hemma, och en rotationslaser kan vara den variant som är mest mångsidig. Den kan helt enkelt användas på många olika sätt, och till många olika saker.

Men en rotationslaser kostar också en hel del, och det är knappast det billigaste alternativet när det kommer till laserverktyg. Ibland är det dock just en sådan man behöver – antingen för att man behöver en variant som klarar många olika saker, eller för att man behöver just en sådan funktion som endast rotationslasern klarar.

För den som gör många olika typer av arbeten, och kommer att använda sin laser till olika saker, kan en rotationslaser vara det bästa alternativet. Med en sådan har man alltid rätt maskin. Istället blir det en dyrare investering, inte minst om man önskar en riktigt mångsidig laser och en hög kvalitet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte enbart kan vara stora variationer mellan olika mätverktyg, utan även mellan olika rotationslasrar. Här är det alltså viktigt att läsa på ordentligt om olika modeller, och att jämföra dessa, för att hitta den som passar bäst för en själv.

Det viktigaste att tänka på när du köper en rotationslaser är att det faktiskt är stora skillnader mellan billigare och dyrare rotationslasrar. Här är det alltså en bra idé att undvika de allra billigaste och välja en lite dyrare modell – dels för att få högre kvalitet, dels för att få flera funktioner och få ut så mycket som möjligt av den.

Utöver det handlar det främst om vad man faktiskt behöver. Fundera över dina behov, men också vad du själv föredrar. Kolla sedan runt på olika alternativ för att hitta den rotationslaser som passar dig bäst. Och låt det gärna ta lite tid när du ska hitta rätt – en rotationslaser är en dyr investering, men också något du med stor sannolik kommer ha stor användning av förutsatt att du hittar rätt.

När behöver man en rotationslaser?

En rotationslaser kan komma till användning vid många olika tillfällen när man ska sätta upp något eller behöver mäta. Den är nästan oumbärlig när du behöver jämna ut en yta som ännu inte är plan, när en yta ska ha en specifik lutning, eller när två olika nivåer ska matcha varandra vid en viss punkt.

En rotationslaser är dock sällan nödvändig för hemmabruk, utan ofta räcker det kanske med något annat mätverktyg med laser. Men med det sagt finns det ändå många tillfällen då man faktiskt behöver en rotationslaser.

Vem behöver en rotationslaser?

Den som gillar att fixa hemma kan behöva en rotationslaser, eller den som har ett arbete som kräver en sådan. Men egentligen är det inte just en rotationslaser man behöver – utan någon form av laser. Ibland kanske en cirkellaser eller en korslaser fungerar lika bra, eller ännu bättre. Någon form av mätverktyg med laser är dock riktigt bra att ha om man är en aktiv hemmafixare.

Vad kostar en rotationslaser?

Priset för en rotationslaser varierar en hel del, och de kan kosta allt från någon tusenlapp och upp till många tusenlappar – omkring 30 000 kronor. Generellt kan man säga att de allra dyraste sällan är nödvändiga för hemmabruk, men samtidigt kan det vara bra att undvika de allra billigaste om man önskar hög kvalitet och noggrannhet. Om du vill ha en billigare modell så kanske det kan vara ett alternativ att satsa på något annat mätverktyg med laser – till exempel en korslaser.

Om inga av rotationslasrarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se