Öronproppar – våra bästa favoriter

Öronproppar är en sådan produkt som kan användas vid väldigt många olika tillfällen. Ibland kan de till och med vara effektivare än hörselskydd, eller kombineras med hörselskydd för extra effektivitet. De är också betydligt smidigare än hörselskydd, och på så sätt är det enkelt att ta med dem eller se till att alltid ha ett par till hands. De tar heller inte upp någon plats hemma eller på arbetsplatsen. Självklart är öronproppar väldigt användbara om du arbetar på en verkstad eller liknande, eller om du gillar att fixa och renovera hemma och använder olika maskiner som låter mycket. Men de passar också bra vid andra tillfällen – i stökiga miljöer, när du ska sova, när du behöver tystnad för att koncentrera dig på något och så vidare. Det finns dock många olika varianter när det gäller öronproppar, och vilka som passar bäst beror till stor del på hur och när de ska användas.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
3M PELTOR TEP-200 EU Tactical Dependent Earplug8500-8800 kr
3M PELTOR Tactical Earplug LEP-100 EU4000-4400 kr
3M PELTOR E-A-R Switch200-400 kr

Det finns som sagt många olika varianter av öronproppar, och utifrån det kan man hitta en modell som passar perfekt. Det finns också många modeller som passar för det mesta – oavsett om du ska använda högljudda verktyg eller behöver tystnad för att koncentrera dig eller sova. Exakt hur öronpropparna fungerar och hur mycket de dämpar varierar också en hel del, så även detta är sådant man behöver ta hänsyn till. Det finns också modeller som förstärker svaga ljud och dämpar höga ljud, vilket passar bra vid till exempel jakt eller friluftsliv. Här har vi samlat tre olika modeller, och kanske kan någon av dessa vara precis det du söker.


3M PELTOR TEP-200 EU Tactical Dependent Earplug

Även om dessa öronproppar kostar en hel del, är 3M PELTOR TEP-200 bästa öronpropparna 2022. De är väl värda sitt pris för dig som verkligen behöver riktigt effektiva öronproppar. Dessa är uppladdningsbara, och anpassade för att effektivt skydda hörseln i tuffa miljöer.

Dessa passar perfekt inom till exempel rättsväsendet och försvaret och liknande, men också vid många andra tillfällen. Öronpropparna har en antenn för att kunna ta emot ljudsignaler från en halsslinga, trådlöst.

Här finns en medhörningsfunktion som förstärker svaga ljud, men dämpar höga ljud. Utanpå hörselpropparna finns mikrofoner som fångar upp ljud och de analyseras sedan snabbt av den inbyggda elektroniken, innan de når örat.

Dessa öronproppar är även vatten- och dammtäta, och det finns många andra fördelar med dem. Det här är helt enkelt riktigt bra öronproppar som dessutom är högkvalitativa, och de passar perfekt för dig som behöver riktigt effektiva öronproppar. Här ingår väska, tre alkaliska AA-batterier till väskan samt sladd.

3M PELTOR Tactical Earplug EEP-100 EU

Dessa öronproppar skiljer sig inte allt för mycket från ovanstående. Till exempel kan även dessa dämpa höga ljud och förstärka låga. De är också uppladdningsbara och de passar perfekt för till exempel jägare, skyttar eller inom industriellt bruk.

Med dessa öronproppar förstärks svaga ljud upp till tre gånger, och ljudet återges i stereo så att du fortfarande kan höra vilket håll ljudet kommer ifrån. Dessa bekväma öronproppar märks knappt när de sitter på plats, de anpassar sig efter din hörselgång, de har en låg vikt och de är inte i vägen för mössa och liknande.

Det här är riktigt högkvalitativa och mycket effektiva öronproppar, som kan vara väl värda sitt pris för dig som behöver riktigt bra öronproppar. Här ingår en väska samt tre alkaliska AA-batterier till väskan.

3M PELTOR E-A-R Switch

Dessa prisvärda hörselproppar har två lägen: normalt skyddsläge, och medhörningsläge. Du behöver inte ta ut hörselpropparna för att kunna höra omgivningen, och du behöver inga handskar för att byta läge.

Använder du det normala skyddsläget så är dämpningen 28 dB, och i medhörningsläget är dämpningen 16 dB. Öronpropparna finns i tre olika storlekar, för att du ska kunna välja rätt storlek för just dina hörselgångar.

Här finns ett patenterat akustiskt filter som skyddar mot höga ljudnivåer på upp till 160 dB. Hörselpropparna är tillverkade i ett mjukt och hållbart material, och de är enkla att använda. Här ingår en väska med metallkedja, en mjuk polyesterkabel samt tre proppar i olika storlekar.

Att tänka på när man köper ett par öronproppar

Öronproppar är enkla, men också riktigt användbara – och ibland kan de till och med vara en räddare i nöden. Även om du inte vanligtvis använder öronproppar så kan det vara bra att ha sådana hemma, för det finns många tillfällen då de kan komma till användning. Ibland lär din hörsel tacka dig, andra gånger kommer du tacka dig själv för att du var smart nog att köpa hem ett paket öronproppar.

Det finns väldigt många olika modeller när det gäller öronproppar. Det finns engångsöronproppar och andra väldigt enkla modeller, dessa är ofta väldigt billiga men kan ändå vara riktigt effektiva. Här finns dessutom ett stort utbud och det är lätt att hitta en modell man trivs med, och som dämpar effektivt. Det låga priset gör dessutom att man kan prova sig fram för att hitta rätt.

Det finns också många andra modeller som är lite mer avancerade och kostar något mer, några hundralappar, men som istället ger ett mer effektivt skydd och passar bra för den som ofta arbetar med maskiner som låter en hel del. Dessa kan dessutom användas om och om igen, och ofta under en väldigt lång tid.

Sedan finns det modeller som är extra avancerade, och batteridrivna. Dessa förstärker ofta svaga ljud, samtidigt som de dämpar höga ljud. Ofta är själva propparna, den del som är inne i örat, utbytbar på dessa modeller. Dessa öronproppar kostar ofta flera tusenlappar, men de är istället riktigt effektiva och kan vara mycket användbara för till exempel jägare och friluftsmänniskor – eller inom försvaret och liknande.

När man ska köpa öronproppar bör man först och främst fundera över vad man behöver. Många gånger räcker det med enklare modeller, men det beror förstås helt på när öronpropparna ska användas – och hur effektiva öronproppar man behöver. Om man köper engångsöronproppar så kan man köpa mindre eller större paket. Ofta blir det mer prisvärt med ett väldigt stort paket, men det handlar förstås även om hur mycket man förbrukar. Det är också viktigare att hitta en modell man trivs med, och då kan det vara en fördel att börja med ett mindre paket och prova sig fram.

När behöver man öronproppar?

Det finns oändligt många situationer då öronproppar kan komma till användning. Men det är också viktigt att komma ihåg att det finns väldigt många olika modeller när det gäller öronproppar, och dessa kan passa olika bra i olika situationer. En mer avancerad modell som är uppladdningsbar är kanske främst nödvändig för jägare, skyttar, friluftsmänniskor, inom försvaret och liknande. En enklare modell, däremot, kan användas vid många olika tillfällen.

Om man är en hemmafixare kan man definitivt behöva öronproppar då och då. Till exempel när man använder maskiner som låter väldigt mycket, och om inte annat så för att skydda hörseln. Om man fixar med bilar ibland så kan även det bli högljutt, och då kommer öronpropparna också väl till pass. Likaså om man fixar i trädgården och klipper gräset eller använder annat som låter mycket. Eller vid mer vardagliga situationer som sömn, arbete och liknande.

Vem behöver öronproppar?

Alla kan egentligen behöva öronproppar någon gång, en del oftare än andra. Öronproppar är en sådan produkt som kan användas i väldigt många olika situationer, och på så sätt kan de allra flesta ha behov av det någon gång. Men som sagt så finns det också många olika modeller, och alla har inte behov av de mest avancerade modellerna.

En mer avancerad modell är ofta uppladdningsbar och dämpar höga ljud samtidigt som den förstärker svaga ljud. Dessa passar utmärkt om man till exempel sysslar med jakt, men även vid skytte eller om man ägnar sig åt friluftsliv. De passar även bra inom försvaret och liknande.

Engångsöronproppar och andra enkla modeller kan vem som helst behöva i princip. Den som har svårt att sova på grund av störande ljud, den som jobbar hemifrån och har svårt att koncentrera sig när något låter, den som gillar att bygga eller renovera hemma och vill skydda hörseln, den som ibland befinner sig i stökiga miljöer och gärna vill dämpa ljuden där och så vidare.

Vad kostar öronproppar?

Det finns som sagt väldigt många olika modeller när det gäller öronproppar, allt från enklare engångsöronproppar till uppladdningsbara och mycket effektiva modeller – och allt däremellan. Det här gör förstås att priset varierar en hel del, medan enklare modeller kan kosta så lite som ett par kronor per par och uppåt så kostar de mer avancerade modellerna ibland många tusenlappar.

Öronproppar för engångsbruk säljs dessutom ofta i flerpack, och ett mindre paket kan kosta så lite som en tia eller två medan större paket med flera hundra par kostar flera hundra kronor och uppåt. Förutom hur många öronproppar paketet innehåller så beror priset även på sådant som kvalitet, och funktioner. Även om engångsöronproppar sällan har några särskilda funktioner, mer än att de kan vara anpassade för olika situationer, så kan andra enkla modeller ha olika funktioner.

Om inga av öronpropparna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se