Multimeter (Bäst i test) – Hitta bästa multimetern 2022

En multimeter är ett riktigt användbart verktyg, såväl på arbetsplatsen som i hemmet. Med den kan du kontrollera om elektriska apparater fungerar som de ska eller inte. På så sätt kan du avgöra om du behöver ta kontakt med en reparatör eller byta ut något, och kan snabbt ta reda på vad som är fel. Det är helt enkelt en smart produkt som kan komma till användning vid många olika tillfällen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
FLIR DM285 7000-10000 kr
EXTECH EX530 2000-2300 kr
TESTO 760-1 1100-1500 kr
EXTECH EX350 700-1000 kr
EXTECH 381676A 400-600 kr

När du ska köpa en multimeter så är noggrannheten och säkerheten sådant som är viktigt att ta hänsyn till. Detta är sådana saker som påverkas av prisklassen, och många billiga multimetrar har en betydligt sämre noggrannhet än lite dyrare varianter. Om man har möjlighet kan det alltså vara värt att välja en lite dyrare modell, speciellt om noggrannheten är viktig när du använder multimetern. Med det sagt så är det inte alltid nödvändigt att spendera många tusenlappar, men att lägga på några hundralappar och undvika de allra billigaste kan vara en bra idé. Här handlar det förstås mycket om vad du behöver – utgå från dina behov när du köper multimeter.


FLIR DM285

Den bästa multimetern 2022 är Flir DM285 eftersom det är en riktigt högkvalitativ och pålitlig multimeter med många goda egenskaper och användbara funktioner. Denna multimeter har till exempel IGM, värmebildvisning och möjlighet att trådlöst ansluta till Flirs appar för att hantera arbetsflödet.

Värmebildvisningen gör det möjligt att visuellt kunna identifiera elfel och lösa även komplexa problem, snabbt och smidigt. Multimetern är snabb och effektiv, och har en IR-detektor med en upplösning på 160 x 120. Denna vägleder dig till problemet, visualiserar den värme som genereras av elfelet och gör en korrekt mätning av temperaturen. Du skannar enkelt av målet, och Flir DM285 löser resten.

Här finns 18 mätfunktioner, till exempel True RMS och LoZ, och tack vare dessa kan du kontrollera potentiella problem och sedan få pålitliga avläsningar. Dessutom finns ett termoelement som gör det möjligt att visa elektriska och termiska mätningar på samma gång. Här finns oändligt många fördelar, och det här är en multimeter för dig som behöver och vill ha det allra bästa.

EXTECH EX530

Om ovanstående modell ligger i fel prisklass, men du ändå vill ha en riktigt bra multimeter, då kanske denna kan vara något för dig. Det här är en vattentät multimeter som mäter sant effektivvärde, frekvens-, kapacitans-, relativ- och intermittensfaktor-mätning.

Även här finns en hel del fördelar: en belyst LCD-display med 40 000 bildpunkter, en robust och tålig konstruktion och den fungerar för temperaturer från – 45 till 750 grader. Om du behöver en multimeter som tål tuffa tag så kan det här vara ett bra val, den är nämligen fullt funktionsduglig även efter ett fall från två meters höjd.

Här ingår också en del tillbehör: mätledningar, bärrem med magnet, temperatursensor, ett 9 volts batteri och en förvaringsväska.

TESTO 760-1

Testo 760-1 har en stor bakgrundsbelyst display, ett spänningsområde på 0,1 mV – 600 V och ett strömområde på 1mA – 10 A. Här finns inget vridreglage, utan istället finns funktionsknappar. Detta gör att denna multimeter är enklare att använda, och dessutom ger en högre tillförlitlighet.

Det här är en högkvalitativ och tålig multimeter, som kan användas i temperaturer från -10 till +50 grader. Den har en enkel och modern funktion och passar perfekt för dig som söker enkelhet, tydlighet och noggrannhet.

EXTECH EX350

Denna multimeter mäter frekvens, kapacitans, intermittensfaktor och impedans. Den har en lättläst och tydligt LCD-display, med 4000 bildpunkter. Lågpassfiltret ger noggranna mätningar av variabla frekvensdrivgrader, och det finns en inbyggd och beröringsfri AC spänningsdetektor med LED-indikation.

Här finns även en hold-funktion som gör att du kan låsa ett mätvärde, en indikator för svagt batteri och automatisk avstängning. Det här är en pålitlig och lättanvänd multimeter som har en överraskande hög kvalitet, och som känns prisvärd.

EXTECH 381676A

Om du säker en noggrann, pålitlig och riktigt bra multimeter till ett bra pris – då kanske denna kan vara något för dig. Det här är en pennformad multimeter som mäter AC/DC-spänning och ström, motstånd, diod, logik och kontinuitetstester.

Denna multimeter har en inbyggd och beröringsfri spänningsdetektor, och en bakgrundsbelyst och tydlig LCD-skärm med 2000 bildpunkter. En smart hold-funktion gör det möjligt att låsa mätvärden och det finns en batteriindikator samt automatisk avstängning. Multimetern har dessutom ett ergonomiskt hus med en lättmanövrerad rotationsfunktionsknapp.

Här ingår två stycken mätledningar, två stycken alligatorklämmor, två stycken AAA-batterier och en mjuk väska. Det här är ett mycket prisvärt alternativ för den som vill ha en bra multimeter, till ett bra pris.

 

Att tänka på när man köper en multimeter

Med ett mätinstrument, som en multimeter, så kan du mäta dig fram till varför en elektrisk komponent eller krets inte fungerar. En multimeter kan mäta flera olika elektriska värden, alltid minst två och vanligtvis spänning, ström och resistans.

När man ska köpa en multimeter är det inte alltid så enkelt att veta vilken man behöver. Det finns nämligen många olika varianter och en del skillnader mellan olika multimetrar. En del är enkla att använda, andra har många praktiska funktioner.

Även om multimetrarnas syfte alltid är detsamma, så är skillnaderna mycket stora. Vilka elektriska värden de kan mäta, och hur många, varierar. Även utformningen kan variera. De flesta multimetrar har en ratt, men en del har istället en funktionsknapp. Funktioner och egenskaper kan variera i hög grad.

Här gäller det alltså att först och främst fundera över vad man egentligen söker. Vilken typ av multimeter behöver du? Söker du en multimeter som är enkel att använda, som är smidig, som har många smarta funktioner, som är så exakt som möjligt eller en som håller en riktigt hög kvalitet och är tålig?

Generellt kan man säga att priset påverkar noggrannheten, kvaliteten och säkerheten en hel del. Med det sagt är det sällan nödvändigt att köpa en av de allra dyraste multimetrarna på marknaden, speciellt inte om den ska användas för hemmabruk. Och det finns förstås även många multimetrar i lägre prisklasser som också fungerar riktigt bra.

Som alltid så handlar det om vad man faktiskt behöver – kanske räcker det med en billig modell, eller kanske behöver du en lite dyrare modell. Det kan dock vara en bra idé att undvika de allra billigaste modellerna, om du vill ha hög noggrannhet och lite bättre kvalitet.

Just prisklassen kan också vara bra att fundera på i förhand, och utifrån det avgöra vilka funktioner du kan tänka dig att klara dig utan och vad som är mindre viktigt rent generellt. När du sätter en budget så blir dina alternativ begränsade, du vet vilka du direkt kan välja bort och det blir enklare att hitta rätt.

Se gärna till att läsa recensioner och jämför olika multimetrar, för att försäkra dig om att den modell du väljer faktiskt är bra – och rätt för dig. Om du kommer att använda multimetern ofta, i jobbet eller behöver en riktigt bra och noggrann multimeter så blir det förstås extra viktigt att vara noggrann när du väljer multimeter.

Hur använder man en multimeter?

Exakt hur man använder en multimeter och hur den fungerar kan variera mellan olika modeller. Generellt kan man dock säga att en multimeter brukar ha en display, knappar, ratt och ingångar. Även detta kan dock variera, en till multimetrar har till exempel funktionsknappar istället för ratt.

Testkablarna är flexibla, och de isolerade ledningarna – röd för positiv och svart för negativ – ansluts till multimetern. Dessa fungerar som en ledare mellan objektet som ska testas och multimetern. Probspetsarna på kablarna används för att testa kretsar.

Hur exakt multimetern är varierar mellan olika multimetrar, en del har väldigt hög noggrannhet medan andra inte alls är lika exakt. Vilka övriga funktioner och egenskaper som finns varierar också. Det är dock viktigt att noggrant läsa produktbeskrivning och instruktioner innan man använder en multimeter.

Vem behöver en multimeter?

Det finns många som kan behöva en multimeter. De används ofta inom olika yrkeskategorier, men även hemma kan det vara bra att ha en sådan för privatbruk. Det är dock bara man själv som kan avgöra om man har användning av en sådan eller inte.

Vad kostar en multimeter?

En multimeter kan kosta allt från någon hundralapp och upp till väldigt många tusenlappar. Generellt kan man säga att noggrannheten ökar med priset, men med det sagt finns det förstås många billigare modeller som också är väldigt bra. Här handlar det även om vad man faktiskt behöver, hur hög noggrannhet som krävs och hur pass avancerad multimeter man behöver.

Om inga av multimetrarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se