Måttband – våra bästa favoriter

Ett måttband kostar inte mycket, men kan ändå vara riktigt användbart i många olika situationer. Det används för att mäta avstånd och är perfekt när du ska renovera, sätta upp något, möblera om hemma och vid många andra tillfällen. Eftersom måttbandet är flexibelt så kan den även mäta sådant som är runt eller ojämnt, till skillnad mot till exempel tumstocken.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet

ProduktUngefärligt pris
HULTAFORS TALMETER450-490 kr
BOSCH 1600A016BH(utgått)
HULTAFORS BT5320-350 kr
MILWAUKEE GEN III250-350 kr
HULTAFORS TALMETER200-240 kr

När du ska köpa ett måttband så bör du först och främst fundera över vad du behöver för måttband – och vilken längd du behöver. Måttband kostar inte särskilt mycket och alla gör det de ska, men det finns också en hel del som kan skilja sig åt mellan olika måttband. Det kan vara bra att börja med att kolla runt på olika måttband för att ta reda på vilka egenskaper och funktioner som finns, för att på så sätt kunna avgöra vad du behöver. Jämför sedan olika alternativ och välj det som passar dig bäst.


HULTAFORS TALMETER

Bästa måttbandet är HULTAFORS TALMETER. Det är stryktåligt, högkvalitativt och har flera smarta funktioner. Måttbandet är 6 meter långt och har en bandbredd på 25 millimeter.

Du kan göra både invändig och utvändig mätning med detta måttband, och det finns även en ritsfunktion. Bandet och mätttungan går att byta ut, och dessa kan köpas som reservdelar. Det finns även en unik bälteshållare med snabbfunktion, som gör att du kan frigöra märkmätaren med en hand.

Här finns också en passarfunktion som är perfekt när du ska mäta runda former, och mättungan är enkel att fälla in och fälla ut, med hjälp av den greppvänliga släden. Det här är kanske inte rätt måttband för dig som vill ha ett enkelt och billigt måttband, men däremot kan det vara rätt val för dig som vill ha ett riktigt bra måttband.

HULTAFORS BT5

Det här måttbandet är fem meter långt och har en bandbredd på 19 millimeter. Det har skyddande gummidetaljer på extra utsatta delar, och en stryktålig kapsel som är tillverkad av ABS-plast.

Det gula stålmätbandet är graderat med en mycket exakt bläckstråleteknik, och ytan är matt för att ge en reflexfri avläsning. Det finns en dämpande bandretur som skyddar ändhaken mot skador, och en unik bälteshållare med snabbfunktion som gör att du kan frigöra mätbandet med en hand.

Genom att lägga till 100 millimeter kan du även mäta invändigt, och en ergonomisk bromsknapp gör det enkelt att låsa. Det här är helt enkelt ett riktigt högkvalitativt måttband med flera användbara funktioner.

MILWAUKEE GEN III

Detta prisvärda måttband finns i tre längder – 5 meter, 8 meter och 10 meter. Bandet är nylontäckt, vilket ger en 10 gånger längre hållbarhet, och ramen är 5-punktsförstärkt. Här finns även en stark magnet som gör det enkelt att haka på plana ytor och runda rör, och bandet kan dras ut 3,4 meter utan att det böjs.

Här finns även en patenterad fingerstop, som gör att den står stabilt på egen hand. Måttbandet är kompakt och har en ergonomisk design. Det här är ett tåligt, hållbart och riktigt bra måttband.

HULTAFORS TALMETER

Det här måttbandet är tre meter långt, och det är mycket stryktåligt och hållbart. Bandbredden är 16 millimeter, graderingen är i millimeter och kapseln är tillverkad av ABS-plast.

Med detta måttband kan du mäta både invändigt och utvändigt, och det finns även en ritsfunktion. Bandet och mättungan går att byta ut, och dessa kan köpas som reservdelar. Det finns även en passarfunktion, som är mycket användbar när du mäter runda former. Dessutom är mättungan enkel att fälla in och ut, med hjälp av den greppvänliga släden.

Att tänka på när man köper ett måttband

Det behöver egentligen inte vara så avancerad att köpa ett måttband, men ibland kan det vara väldigt svårt att hitta rätt. Det beror helt enkelt på om man behöver några speciella funktioner eller inte. Behöver du en viss längd eller liknande så är det sällan svårt att hitta ett som passar, men om du behöver ett måttband som passar perfekt för ett specifikt ändamål så kan det vara svårare att hitta rätt.

Ett måttband är nästan ett måste i verktygslådan, och det kommer med stor sannolikhet att komma till användning då och då. När du ska renovera, eller när du ska sätta upp någonting hemma, till exempel. Ett måttband kan användas på många olika sätt, och i många olika situationer.

Måttbandet tar nästan ingen plats alls, vilket gör det enkelt att förvara. Det gör att det utan problem kan förvara måttbandet i verktygslådan eller någon annanstans, och ta fram det när det behövs. Att måttbanden inte är någon dyr investering gör också att du med fördel kan köpa ett att ha hemma ifall att du någon gång skulle behöva ett. Dess smidiga storlek gör också att de är enkla att ta med när du ska iväg.

Fundera först och främst över vad du behöver. Om du bara behöver ett måttband, helt enkelt, kan du välja ett prisvärt måttband eller fokusera på något du tycker är viktigt. Om du däremot verkligen behöver något specifikt så bör du fundera över vad det är, och sedan fokusera på det när du väljer måttband.

Vad är skillnaden mellan olika måttband?

Generellt kan man säga att det inte finns några jättestora skillnader – de är alla utformade på ungefär samma sätt, och de gör samma sak. Längden kan dock variera, och likaså bandbredden. Dessutom finns det en del olika funktioner, även om variationerna som sagt inte är särskilt stora när det gäller måttband.

När behöver man ett måttband?

Det finns väldigt många tillfällen då man kan behöva ett måttband, kanske fler än vad man tror. När du behöver sätta upp något eller när du ska renovera, till exempel. Om du möblerar om kan det vara bra att mäta innan för att försäkra sig om vart möblerna får plats. Om du ska bygga någonting kan du också behöva ett måttband, eller om du ska byta bostad och vill mäta rummen innan för att vara säker på att möblerna får plats och börja planera hur du ska möblera i bostaden.

Vad kostar ett måttband?

Det finns måttband i många olika prisklasser, och de kan kosta allt från några tior till många hundralappar. De flesta måttband gör sitt jobb, men det kan ändå finnas en del skillnader mellan billigare och dyrare modeller – till exempel kvaliteten och eventuella funktioner, samt hur hög noggrannheten är.

Om inga av måttbanden ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se