Märkmaskin – våra bästa favoriter

En märkmaskin fungerar ungefär på samma sätt som en etikettskrivare, men med några skillnader. Etikettskrivaren används med etikettrullar, medan märkmaskinen istället används med en tejp. Märkmaskinen har tangentbord eller liknande så att den kan användas utan programvara, vilket etikettskrivaren inte alltid har. En märkmaskin är ett smidigt alternativ när du behöver mindre etiketter, namnlappar och dylikt.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
DYMO XTL 300 Kit2600-3200 kr
DYMO Rhino 5200 Kit4000-4300 kr
DYMO LabelManager 420P1500-1800 kr
DYMO LabelManager 280800-900 kr
DYMO LabelManager 160500-600 kr

När du ska köpa en märkmaskin bör du först och främst fundera över hur, vart och när du ska använda den. En del märkmaskiner är anpassade för industriellt bruk, medan andra passar bättre på kontor eller för hemmabruk. Generellt kan man säga att det inte är några större skillnader mellan olika märkmaskiner, skillnaderna är åtminstone inte lika stora som mellan olika etikettskrivare. Med det sagt är det förstås ändå viktigt att utgå från sina behov och kriterier när man väljer märkmaskin. Här har vi samlat fem stycken bra och pålitliga märkmaskiner för olika behov.


DYMO XTL 300 Kit

Den bästa märkmaskinen 2022 är den här märkmaskinen som är anpassad för industriellt bruk, och skriver ut etiketter i bredder från 6 till 24 millimeter. Här finns förprogrammerade etikettmallar, och en tydlig färgskärm som visar exakt hur etiketterna kommer att se ut.

Med denna etikettmaskin är det enkelt att göra etiketter, precis så som du vill ha dem. Det går snabbt och smidigt, och etiketterna blir precis så som du vill att de ska bli eftersom du kan se det exakta resultatet redan innan du skriver ut etiketten.

Du kan även ansluta märkmaskinen till en PC och använda en programvara för att importera Excel eller databasfiler, och skriva ut hela uppsättningar av etiketter. Denna märkmaskin är smidig, men samtidigt högkvalitativ och pålitlig.

DYMO Rhino 5200 Kit

Även denna märkmaskin är anpassad för industriellt bruk, och den skriver ut etiketter med bredder mellan 6 och 19 millimeter. Här finns förprogrammerade etikettmallar som gör det enkelt att snabbt ta fram perfekta etiketter för alla ändamål.

Det här är en snabb märkmaskin med många fördelar – till exempel stor skärm med två rader, bakgrundsbelysning på skärmen och ett integrerat och halkbeständigt gummihandtag. Denna märkmaskin är enkel att använda, men samtidigt robust och pålitlig. En perfekt märkmaskin för dig som behöver en märkmaskin för industriellt bruk, helt enkelt.

DYMO LabelManager 420P

Om du behöver en märkmaskin att använda på kontoret eller hemma så kanske denna kan vara ett bra alternativ. Den är snabb, pålitlig och har många smarta funktioner. Den kan skriva ut etiketter med bredder mellan 6 och 19 millimeter, och den erbjuder 8 olika teckensnitt och 7 olika storlekar.

Med den här märkmaskinen blir det enkelt att skapa precis rätt etiketter. Den kan även anslutas till en PC eller Mac, men är minst lika enkel att använda fristående. Du kan använda den vart och när du vill, och snabbt få fram perfekta etiketter.

DYMO LabelManager 280

Även denna märkmaskin passar för kontoret eller för hemmabruk, och påminner mycket om ovanstående modell. Den är dock billigare och enklare, och kan skapa etiketter med en bredd mellan 6 och 12 millimeter. Den passar alltså bra om du främst behöver lite mindre etiketter.

Här finns ett tangentbord med 3 olika teckensnitt och 6 olika teckenstorlekar, och det går även att ansluta denna märkmaskin till en PC eller Mac. Det går dock lika bra att använda märkmaskinen fristående, och den skriver snabbt ut perfekta etiketter som blir precis så som du vill ha dem.

DYMO LabelManager 160

Det här är en enkel men mycket prisvärd märkmaskin för dig som inte behöver några speciella funktioner, och som vill ha ett riktigt bra pris. Här finns ett tangentbord med snabbtangenter för snabbformatering och över 200 symboler.

Denna märkmaskin är smidig och väldigt enkel att använda, och den passar perfekt när du inte behöver något avancerat utan snarare vill ha en enkel och snabb maskin. Välj mellan 6 olika etikettstorlekar, 8 olika typsnitt och mer än 200 olika symboler och clip-art bilder. Märkmaskinen har dessutom lång batteritid och automatisk avstängning.

Att tänka på när man köper en märkmaskin

En märkmaskin fungerar på samma sätt som en etikettskrivare: den skapar etiketter. Märkmaskinen är dock enklare, och gör mindre etiketter, medan en etikettskrivare kan göra betydligt större etiketter och även skriva ut fraktsedlar.

Märkmaskinen är alltså ett bra val för dig som främst skriver ut mindre etiketter, och som föredrar en enklare maskin. Medan etikettskrivaren inte alltid har något tangentbord, så har märkmaskinen alltid ett sådant eller något liknande, vilket gör att den alltid kan användas fristående. Många märkmaskiner kan dock anslutas till dator.

Även om det inte finns lika många variationer när det gäller märkmaskiner som när det gäller etikettskrivare, så finns det förstås sådant som skiljer dem åt. Det handlar dock främst om hur breda etiketter de kan skapa.

När du ska köpa en etikettskrivare är det alltså en bra idé att tänka på att välja utifrån hur breda etiketter du behöver ha möjlighet att göra. Om du bara ska göra små etiketter spelar detta förstås ingen större roll, men behöver du ha möjligheten att skapa lite bredare etiketter så bör du välja en maskin som kan göra sådana.

En del märkmaskiner är anpassade för industriellt bruk, och dessa är förstås att föredra om maskinen ska användas på det sättet. Det finns även märkmaskiner som passar bättre på kontoret eller för hemmabruk, och dessa kostar oftast mindre.

I övrigt handlar det mest om vad du själv föredrar. Märkmaskiner kan ha olika utformningar och funktioner, och utifrån det kan du välja den maskin som passar dig och dina behov bäst.

När behöver man en märkmaskin?

En märkmaskin är bra vid många olika tillfällen – hemma, på kontoret eller om du jobbar inom industri till exempel. Hemma kan märkmaskinen användas för att märka upp burkar, lådor och liknande och helt enkelt få lite mer ordning och reda. På kontoret kan den användas på samma sätt, men även för namnbrickor och till mappar och mycket annat.

Vem behöver en märkmaskin?

En märkmaskin har som sagt många olika användningsområden och passar lika bra hemma som på kontoret eller för den som arbetar inom industri. Det finns helt enkelt många som skulle kunna ha användning av en märkmaskin, men det är bara du själv som kan veta om du behöver en eller inte.

Fundera över hur du skulle kunna använda en märkmaskin, och om den skulle underlätta för dig på något sätt. Behöver du en hemma för att få ordning på burkar i skafferiet eller lådor i skåpet eller i barnens rum, till exempel. På kontoret kan den också hjälpa till att ge dig bättre ordning, eller att skapa lappar och etiketter vid olika tillfällen och för olika ändamål.

Hur mycket kostar en märkmaskin?

Priset för en märkmaskin varierar en hel del, och de kan kosta allt från ett par hundralappar och upp till flera tusenlappar. Priset beror på många olika saker – funktioner, hur breda etiketter de kan skapa, kvalitet och mycket annat.

Det finns som sagt olika varianter när det gäller märkmaskiner, till exempel de som är anpassade för industriellt bruk. Dessa är oftast dyrare än de maskiner som är för hemmabruk eller för kontor.

Om inga av märkmaskinerna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se