Laddbox – våra bästa favoriter

Laddboxen – lika viktig som elbilen

Laddboxen är bland det viktigaste att att tänka på för dig som äger en eldriven bil. Jag har undersökt flera olika alternativ på marknaden idag och sammanställt listan nedan över de bästa laddboxarna 2022. Att ladda bilen genom ett vanligt vägguttag hemma rekommenderas absolut inte (källa elsäkerhetsverket.se).
Detta eftersom du riskerar att överbelasta hushållets elsystem vilket i värsta fall kan resultera i en brand.

En bra laddbox blir lösningen på dina problem och medför flertalet praktiska fördelar. Med en laddbox laddar din elbil snabbare, säkrare och effektivare. Vissa produkter erbjuder dessutom smart funktionalitet som underlättar för dig vid laddning av elbil eller laddhybrid.

Ta en titt här nedan innan du bestämmer dig för en viss laddbox – ett spontant köp kan göra att du går miste om att köpa den rätta laddboxen för dig, och du kan gå spara hundralappar.

Överblick laddboxar med priser

Laddbox Pris
ABB Terra AC Wallbox 22 kW 8200 kr
Defa eRange IQ 22 kW 12000 kr
Zaptec Go 22 kW 18000 kr
Easee Home 22 kW 7200 kr
Zappi V2 22 kW 12500 kr
Wallbox Commander 2 22 kW 9000 kr

*Cirka priser efter laddbox-bidraget Grön teknik. OBS! För att erhålla bidraget måste du köpa laddbox och installation av samma återförsäljare. Läs mer: Grön teknik på skatteverket.se

ABB Terra AC Wallbox 22 kW

Terra AC är en smart och smidig laddare som erbjuder allt du behöver för säker och enkel laddning. Laddboxen kommer utrustad med inbyggd kommunikation, gediget skydd och lastbalansering. Den medföljande appen innebär att du kan kontrollera laddboxen på distans och optimera laddningen för just din bil oavsett situation.

Laddboxen passar lika bra till hemmet som till bostadsrättsföreningar och arbetsplatser. Det här är en prisvärd produkt tillverkad av en världsledare inom laddningsteknologi. Terra AC är dessutom en kompakt laddbox som går att få plats med i alla garage.

Prislappen är bara en av flera anledningar till varför jag kan rekommendera denna laddbox.

Pris: ca 8200 kr
Laddningseffekt: Upp till 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: Ja, WiFi
IP-klass: IP54
App: Ja

Defa eRange IQ 22 kW

eRange IQ inkluderar dynamisk lastbalansering för en optimal laddning. Det innebär att denna laddbox anpassar sig efter dina behov och säkerställer en säker och effektiv laddning. Även dagtid, när du har många hushållsapparater igång i hushållet kan du ladda bilen med maximal tillgänglig effekt utan att riskera att ditt elsystem överbelastas.

Via den medföljande appen CloudCharge kan du se statistik över laddningen och styra tillgång till laddboxen.

Fällbart lock skyddar laddboxen mot såväl rost som fukt, och starka ljusdioder ger dig tydlig information kring laddstatusen.

Pris: ca 12,000 kr
Laddningseffekt: Upp till 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: Ja, WiFi & Ethernet
IP-klass: IP54
App: Ja

Zaptec Go 22 kW

Zaptec go är en liten och stilig laddbox som är kompatibel med alla eldrivna bilar. Trots det något lägre priset kommer denna laddbox fullt utrustad med den senaste tekniken och smart funktionalitet.

Laddboxen är alltid ansluten till molnet vilket innebär att du kan se statistik kring laddningen och använda dig av smarta funktioner oavsett situation.

Denna produkt gör laddningen enklare, särskilt för dig som ny elbilsägare. Köper du en ny elbil i framtiden kan du fortfarande använda dig av Zaptec Go.

Zaptec Go tillverkas i Norge.

Pris: ca 8000 kr
Laddningseffekt: Upp till 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: Ja, WiFi
IP-klass: IP54
App: Ja

Easee Home 22 kW

Med innovativ teknik samt en smart och smidig design är Easee Home en laddbox som etablerat sig som laddningens Apple. Produkten är tillverkad med det nordiska klimatet i fokus, vilket innebär att den passar perfekt att ha utomhus under de kalla och mörka svenska vintrarna.

Easee Home kopplas till internet via WiFi eller 4G och ansluter sig till Easee-appen i din mobil. I appen får du en överblick över din elförbrukning och laddningsstatus. Du kan låsa laddkabeln till laddboxen via mobilen, Easee Home blev även testvinnare i laddsmarts test av laddboxar med motiveringen “Mest prisvärda laddboxen fullmatad med teknik som standard.”

Pris: ca 7200 kr
Laddningseffekt: 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: Ja, WiFi & 4G
IP-klass: IP54
App: Ja

Zappi V2 22 kW

Zappi V2 är en unik laddbox eftersom den fungerar både som en vanlig laddbox när du behöver så kan den ladda din elbil via förnyelsebar energi som producerats av dina solceller eller genom vindkraft.

Med Zappi V2 kan du installera laddboxen så att den använder sig av den energi som du själv genererar under dagen, och använder vanlig när det behövs under natten. Laddning under natten ger dig dessutom bättre strömpris, vilket innebär potentiell ytterligare ekonomisk besparing.

Utöver detta erbjuder produkten flertalet smarta funktioner såsom en programmerbar timer, dynamisk lastbalansering och en låsfunktion.

Pris: ca 12500 kr
Laddningseffekt: 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: WIFI (tillval)
IP-klass: IP66
App: Ja

Wallbox Commander 2 22 kW

Wallbox Commander 2 är en laddbox som lämpar sig utmärkt till företagsbruk. Det här är en produkt som är enkel att använda, särskilt för mindre företag. Till produkten tillkommer dessutom programvara anpassat just för företag – helt gratis!

Tillsammans med programvaran myWallbox för företag kan denna laddbox möjliggöra en smidig långsiktigt användande. Smart lastbalansering, kundtjänst för livstid och möjligheten att ta betalt för laddningen är några funktioner. Som företagare slipper du alltså själv krångla med avancerade funktioner och invecklad installation – myWallbox sköter allt åt dig!

Pris: ca 9000 kr
Laddningseffekt: 22 kW
Laddkontakt: Typ 2
Uppkoppling: Ja, WiFi/Ethernet
IP-klass: IP54
App: Ja

Att tänka på vid köp av laddbox / Vanliga frågor

Bör jag köpa till dynamisk lastbalansering till min laddbox?

Lastbalansering i din laddbox är inte en nödvändighet, men kan vara en bra idé. Framförallt om du har en låg huvudsäkring. Men generellt kan det vara en säker lösning eftersom du inte riskerar att överbelasta ditt elnät. Detta blir än mer aktuellt ifall du äger – eller i framtiden – skaffar en elbil som kan ladda på högre laddningseffekt än en laddhybrid.

Vad kostar en laddbox

Priset på en laddbox beror givetvis på vilken modell du väljer. Vanligtvis kan du räkna med ett pris mellan 8000-10 000 kr. Laddboxar specialanpassade för företag och bostadsrättsföreningar är ofta något dyrare. För dig som inte behöver en laddbox med hög effekt och/eller funktioner går det att hitta vissa alternativ för 6000 kr och lägre.

Vad bör du jämföra när du ska välja laddbox?

Det första du borde jämföra när du är på jakt efter en laddbox är laddningseffekten och uppkopplingen, och ifall laddboxen erbjuder dynamisk lastbalansering (antingen som standard eller tillval). Därefter borde du ta en noggrann titt på priset och jämföra med liknande alternativ för att inte behöva betala mer än nödvändigt.

Behöver du avancerad funktionalitet, exempelvis dubbla uttag eller programvara för företagsbruk, reflekteras detta självklart i priset, men dyrare är inte alltid bäst. Alternativen ovan är bland de bästa alternativen på marknaden och lämpar sig till olika elbilsförare.

Hur fungerar laddbox-bidraget?

Laddbox-bidraget syftar till att stödja den gröna omställningen genom att göra det enklare att skaffa säker och smidigt laddning till din eldrivna bil. Du som köper och installerar laddbox för hemmabruk kan få ett 50%-igt ROT-avdrag, eller Grön Teknik, skattereduktion för laddbox samt installation. Bidraget behöver du inte söka själv, utan du får beloppet avdraget direkt vid köp, och det är återförsäljaren som ansöker om det. Du behöver alltså inte gör någonting.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se