Korslaser (Bäst i test) – Hitta bästa korslasern 2022

Korslasern, eller krysslasern som den också kallas, fungerar som ett alternativ till vattenpass – men är betydligt enklare att använda. Lasern projicerar laserlinjer på golv, tak och vägg och gör att du tydligt ser raka streck – eller närmare bestämt, de streck som du behöver. Sträcken är där hela tiden och syns klart och tydligt, och du slipper krångla med ett vattenpass.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
BOSCH GLL 3-80 CG | 6200-7000 kr |
LEICA Lino L2Gs-1 | 3200-3800 kr |
HULTAFORS HXL | 2000-2400 kr |
DEWALT DW088K | 1800-2200 kr |
BOSCH GCL 2-15 | 1800-2200 kr |
När du ska köpa en korslaser är det viktigaste att utgå från vad du behöver. Det finns en del olika varianter att välja mellan och många saker kan variera – till exempel pris, kvalitet, funktioner och så vidare. Börja med att fundera över vad du behöver, och jämför gärna olika alternativ, innan du bestämmer dig. Här finns fem riktigt bra alternativ när det gäller korslaser, och kanske kan någon av dessa vara rätt för dig.
BOSCH GLL 3-80 CG

GLL 3-80 CG från Bosch är den bästa korslasern 2022. Det är en självnivellerande korslaser som har 3 x 360 graders linjer med ett grönt laserljus. Fördelen med grönt ljus är att det syns bättre än det röda ljuset.
Denna korslaser ger hög arbetseffektivitet, och alla linjer du kan tänkas behöva. Här får du också hög precision, tack vare den innovativa CAL Guard-övervakningen samt att den kan anslutas till din telefon med bluetooth vilket gör det möjligt att fjärrstyra lasern och göra kontaktlösa justeringar.
En annan fördel med denna laser är att den har så kallad ”dual power source” – den kan alltså använda två olika strömkällor: 12 volts-lithiumjonbatteri eller med alkaliska standardbatterier. Dock ingår ingen hållare för alkaliska batterier.
Här ingår dock en hel del annat: ett 12 volts batteri, en L-BOXX, en lasermåltavla, en snabbladdare, ett professionellt universalfäste och en väska. Här finns helt enkelt allt du behöver för att använda denna korslaser direkt.
Det här är en riktigt högkvalitativ, effektiv, smidig och lätthanterad korslaser. Den passar perfekt för dig som behöver en riktigt bra korslaser – kanske till och med en av de bästa som går att hitta. Med den här korslasern kommer arbetet definitivt att bli betydligt enklare att genomföra.
LEICA Lino L2Gs-1

Även denna högkvalitativa och effektiva laser har en grön laserstråle som är enkel att se och gör arbetet enklare att utföra. Den gröna laserstrålen passar perfekt vid dåliga ljusförhållanden och på långt avstånd, eftersom den syns så tydligt och klart.
Lasern har en låsfunktion, är självnivellerande och har en smart adapter med magnetfäste. Den har även en ergonomisk och kompakt design, och ett mycket bra grepp. Det här är helt enkelt en riktigt bra korslaser, som är enkel att använda.
HULTAFORS HXL

Det här är en prisvärd korslaser för dig som behöver en bra korslaser, till ett bra pris. Den har en röd laserstråle, och passar därför bäst om du jobbar i ljusa miljöer och med inte allt för stora avstånd. En stor fördel med denna korslaser är att den har en mycket hög noggrannhet.
Linjerna är ljusstarka och ger en exakt och snabb avläsning när du ska sätta kakel, tapetsera, hänga upp skåp eller göra andra arbeten där en korslaser kan komma väl till pass.
DEWALT DW088K

Även detta är en självnivellerande korslaser, och den har en arbetsintervall på upp till 10 meter och upp till 50 meter med lasermottagare. Denna korslaser är enkel att använda, men den är också robust och har en utformning som skyddar mot stötar.
Denna korslaser används med tre AA-batterier och har en användningstid på upp till hela 40 timmar. Det här är en riktigt smidig, lätthanterad och effektiv korslaser som tack vare sitt låga pris i kombination med de smarta funktionerna känns prisvärd.
BOSCH GCL 2-15

Denna korslaser erbjuder vertikal och horisontell nivellering samt två lodpunkter. Den har en arbetsintervall på upp till 10 meter och en nivelleringsnoggrannhet på +/- 0,3 millimeter / meter. Det här är helt enkelt en väldigt noggrann korslaser.
Här finns många fördelar, till exempel att lasern är enkel att hantera även med bara en hand och att linje- och punktläge kan väljas fritt. Dessutom ingår tre AA-batterier, en lasermåltavla, en multifunktionshållare samt en förvaringsväska.
Att tänka på när man köper en korslaser
En korslaser hjälper dig att sätta upp allt från hyllor och tapeter till kakel och allt däremellan. En korslaser ger både horisontella och vertikala linjer, och framför allt raka linjer. Det finns många olika varianter av korslaser, med olika funktioner och egenskaper, och här handlar det om att välja den som passar dig bäst.
Korslasern är ofta självnivellerande, och detta är en fördel. Det innebär att den har inbyggda gyros, vilket gör att den själv hittar horisontella och vertikala lägen. Det kan alltså vara en bra idé att kolla så att den korslaser du väljer har detta.
Räckvidden och färgen på laserstrålen är också sådana saker som kan variera mellan olika modeller. När det gäller färgen på laserstrålen så är grön att föredra, eftersom den syns tydligare. Det här blir förstås extra viktigt om du arbetar i sämre ljusförhållanden, eller om avstånden är lite längre.
En korslaser används ofta av ett uppladdningsbart batteri eller vanliga, alkaliska batterier – eller både och. Här kan du välja det som passar dig bäst, ett uppladdningsbart batteri blir förstås billigast i längden och dessutom slipper du komma ihåg att köpa hem batterier. Istället måste du komma ihåg att ladda batteriet, och har du otur så kan batteriet ta slut precis när du använder korslasern. Här bör du alltså välja det alternativ som passar dig bäst.
Det finns alltså en del skillnader mellan olika modeller, och generellt kan man förstås säga att en korslaser som kan användas med både uppladdningsbart batteri och vanliga batterier är att föredra – och en modell med grön laserstråle. Men dessa är modeller är också dyrast, och här handlar det som sagt om vad du behöver.
Börja med att fundera över vad du behöver, när du ska köpa en korslaser. Läs sedan på om olika modeller, och jämför dessa med varandra. Välj bort dem som inte uppfyller dina kriterier, eller ligger inom din budget. En korslaser kan verkligen vara användbar och förenkla ditt arbete, men då är det en förutsättning att du väljer rätt modell. Se därför till att välja noggrant när du köper en korslaser.
När behöver man en korslaser?
En korslaser används när du ska sätta upp något – kakel, hyllor, tapeter eller vad som helst – och vill att det ska sitta rakt. Man kan säga att korslasern har ungefär samma användningsområde som ett vattenpass, om inte flera, men är betydligt enklare att använda.
Vem behöver en korslaser?
Alla som gillar att själv fixa hemma kan behöva en korslaser, eller den som jobbar med sådant där en korslaser kommer till användning. Även om du bara gör en sådan sak som att tapetsera kan en korslaser vara riktigt användbar – även om du kanske inte vill investera i en sådan enbart för detta.
Om du är händig och gör diverse arbeten hemma, och då även sådana arbeten som kräver att något hamnar rakt, då kan det vara en bra idé att köpa en korslaser.
Hur mycket kostar en korslaser?
Det finns korslaser i många olika prisklasser, och de kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Generellt kan man dock säga att det är ganska stora skillnader mellan de billigaste modellerna och lite dyrare – inte minst när det gäller funktioner och noggrannhet, men även när det gäller kvalitet.
Här är det dock viktigt att utgå från vad du faktiskt behöver. Visserligen får du vad du betalar för, men samtidigt är det alltid onödigt att betala för mer än vad du faktiskt behöver. Behöver du bara en enklare modell så ska du givetvis välja en sådan, men lägg gärna på ett par hundralappar istället för att välja någon av de allra billigaste, för att få en lite högre kvalitet.
Om inga av korslasrarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se