Kapskiva – våra bästa favoriter

Kapskivor används tillsammans med bland annat vinkelslipar, och är på så sätt ett måste om man äger och använder en sådan. Det finns olika kapskivor som lämpar sig olika bra beroende på vilket material man ska använda den till, så här bör man främst utgå från just detta. Kapskivor kan säljas styckvis eller i flerpack, och till exempel 5-pack är vanligt, men det är också enkelt att hitta kapskivor som säljs styckvis. Fördelen med flerpack är förstås att det kan bli mer prisvärt, men det kan vara en bra idé att köpa styckvis om man vill ha olika varianter för olika ändamål. Använder man kapskivor ofta så kan det förstås vara smart att ha flera olika hemma, för olika ändamål eller likadana om man enbart använder dem i en typ av trä. Det kan också vara bra att tänka på att det kan gå åt flera kapskivor till ett arbete ibland.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
MAKITA B-10665-5 | 200-250 kr / 5-pack |
BOSCH Expert for Inox | 80-100 kr / 5-pack |
MAKITA B-12239 | 30-50 kr / 1-pack |
BOSCH Standard for Metal | 10-15 kr / 1-pack |
METABO FLEXIRAPID | 20-40 kr / 1-pack |
När du ska köpa kapskivor så bör du främst utgå från vad de ska användas till, det vill säga vilket material. Olika kapskivor lämpar sig olika bra för olika material, och på så sätt får man ut mest av kapskivan om den är anpassad för det material som den används till. Kvalitet och liknande kan förstås också variera, och det finns kapskivor i många olika prisklasser. Eftersom kapskivor inte kostar särskilt mycket och dessutom är förbrukningsvara så kan det vara en bra idé att prova sig fram, och kanske börja med att köpa styckvis om man är osäker. Här nedanför kan du läsa om fem olika kapskivor som alla är riktigt bra, och som kanske kan vara rätt val för dig.
MAKITA B-10665-5

MAKITA B10665-5 är en kapskiva som är bäst i test 2022 säljs i ett paket med 5 stycken, och detta är riktigt högkvalitativa och effektiva kapskivor som gör jobbet enklare att utföra. De är anpassade för stål, och de passar till Makita 2414EN metallkapsåg.
Storleken är 355 x 25,4 millimeter och tjockleken 3 millimeter. Dessa kapskivor kostar en del, men de är också riktigt bra och passar utmärkt för dig som vill ha det bästa.
BOSCH Expert for Inox

Även dessa kapskivor säljs i ett 5-pack, men dessa är mycket prisvärda. Trots det låga priset så är kvaliteten hög och kapskivorna är riktigt effektiva.
Dessa kapskivor är anpassade för metall och har storleken 76 x 10 x 1 millimeter. Kapskivorna passar därmed till vinkelslipar med en skivdiameter på 76 millimeter och en skivhålsdiameter på 10 millimeter.
MAKITA B-12239

Det här är också en mycket högkvalitativ kapskiva, och en lite dyrare sådan. Denna säljs dock styckvis, vilket är perfekt om du vill testa en innan du köper flera.
Denna kapskiva är anpassad för rostfritt. Den har en storlek på 125 x 22,23 millimeter och en tjocklek på 1 millimeter, och passar därför för vinkelslipar med en skivdiameter på 125 millimeter och en skivhålsdiameter på 22,23 millimeter.
BOSCH Standard for Metal

Här är en kapskiva som är anpassad för metall, säljs styckvis och är mycket prisvärd. Det här kan vara den bästa kapskiva som går att hitta i denna prisklass. Trots sitt låga pris så håller den en riktigt hög kvalitet, och är mycket effektiv.
Måtten är 125 x 22,23 x 1,6 millimeter och den passar därmed för vinkelslipar med en skivdiameter på 125 millimeter och en skivhålsdiameter på 22,23 millimeter.
METABO FLEXIRAPID

Denna supertunna kapskiva är anpassad för bearbetning av rostfritt stål. Den har en storlek på 115 x 22,23 millimeter och en tjocklek på 1 millimeter. Den har hårdheten ”hård” och har en mycket hög skäreffekt, samt en lång brukstid.
Kapskivan är utan järn, svavel och klor. Den passar för rost- och syrabeständigt stål, fjäderstål och verktygsstål samt för fordonstillverkning, karosseritillverkning, behållartillverkning, tillverkning av kopplingsskåp och mycket annat. Den ger en tyst, gradfri och exakt kapning och den högsta arbetshastigheten är 80 m/s.
Att tänka på när man köper en kapskiva
När du ska köpa kapskivor är det framför allt två saker du bör tänka på: Kapskivan ska storleksmässigt passa ditt verktyg, och den ska vara anpassad för det den ska användas till när det gäller material.
Storleken kan variera en del, även om det finns vanligare storlekar. För att vara på den säkra sidan bör man alltså hålla koll på detta, så att man inte råkar köpa kapskivor som man inte kan använda till sitt verktyg. En del kapskivor är anpassade för specifika modeller, men oftast handlar det enbart om måtten.
Materialet kan också variera, och kapskivorna är ofta anpassade för ett specifikt material – till exempel stål. Det är faktiskt viktigare än vad man tror att utgå från detta när man väljer kapskivor, eftersom det här säger en hel del om slutresultatet. Även om du kan använda kapskivor anpassade för till exempel stål till andra material, så är sannolikheten stor att det inte går lika bra och att slutresultatet blir betydligt sämre.
Utöver det handlar det främst om att prova sig fram, för att hitta kapskivor som man själv gillar. Här kan det handla om personliga preferenser, men också om vilka som funkar bäst ihop med din maskin eller de material du jobbar med. Även om ett märke fungerar bäst i vissa material kanske ett annat märke passar bättre i andra.
Kapskivor kostar inte särskilt mycket, även om priset kan variera en hel del, så det är faktiskt värt att prova sig fram tills man hittar rätt. Börja då gärna med att köpa kapskivor styckvis, så att du inte får för många över om du inte alls gillar det märket. Köp hellre några olika modeller styckvis, och prova dig fram för att se vilken du gillar bäst och vilken som fungerar bäst för den typ av arbete som du utför.
När du har hittat en favorit kan det dock bli betydligt mer prisvärt att köpa flerpack, eftersom styckpriset ofta blir något högre när man köper en än när man köper ett flerpack. Ofta säljs kapskivor i 5-pack men det finns även betydligt större paket.
Det kan också vara en bra idé att först kolla runt på olika alternativ, för att se vilken eller vilka kapskivor man ska testa. Sätt gärna en budget innan du börjar kolla, för att på så sätt minska ned alternativen och göra det lättare att välja ut kapskivor. Men tänk framför allt på att välja rätt storlek, och kapskivor för just det material som du kommer att använda dem till.
När behöver man en kapskiva?
När man ska använda ett verktyg som använder sig av kapskivor, till exempel en vinkelslip. Oavsett vilka jobb man ska utföra så krävs det kapskivor när man använder en sådan maskin. Som vi nämnde tidigare så är det dock viktigt att kapskivorna har rätt mått för att passa till just din maskin, och att de dessutom är anpassade för det material som du ska arbeta med.
Vem behöver en kapskiva?
Den som har en vinkelslip eller ett annat verktyg som använder sig av kapskivor, och som ibland använder denna behöver kapskivor. Det behövs helt enkelt för att använda ett sådant verktyg. Ibland kan det till och med behövas flera kapskivor för ett och samma arbete. Detta beror dock på vad man gör, hur länge och vad man använder för kapskivor.
Hur mycket kostar en kapskiva?
Det finns kapskivor i väldigt många olika prisklasser – från under en tia och uppåt. Många kapskivor säljs styckvis, men det är också vanligt att de säljs i flerpack. Det kan vara 3-pack, 5-pack, 10-pack, 25-pack och ännu större paket.
Priset varierar till stor del på märke och kvalitet, och för en hög kvalitet och hög effektivitet så kan man behöva betala lite extra. Men med det sagt så finns det också många bra kapskivor i lägre prisklasser. Här är det bästa att börja med att köpa kapskivor styckvis och prova sig fram, tills man hittar den man gillar bäst.
Om inga av kapskrivorna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se