Kabelvinda för vägg och mark – våra bästa favoriter

För att sammanställa denna lista har jag utfört mycket noggranna tester av ett antal olika kabelvindor (eller förlängningskabel) på marknaden. kabelndina för vägg eller kabelvinda att ta med. Här är en lista över de fyra produkter som jag presenterar som mina toppval för 2022:

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Kabellängd
Gelia 4021594401 40 meter
Mavel 880800 25 meter
Gelia 01.0009425 25 meter
Gelia 4001092101 10 meter

Förlängningskabeln är ett måste för alla som har en bostad. Men i och med de långa avstånden utomhus så kan det bli mycket rörigt och osäkert att sätta ihop lösa förlängningskablar till stora längder. Kabelvindan är ett sätt att kunna samla ihop förlängningskabeln och endast vira ut den längd som behövs för tillfället.

Kabelvindor finns i en mängd olika utföranden och en mängd olika längder. Automatisk kabelvinda, kabelvindor som ligger på marken, de som har stålställning och de som kan sättas på väggen. Kabellängden kan skilja sig markant åt och där får helt enkelt ett beslut tas om det ska köpas in en med längre kabel eller flera stycken med kortare kabel.

Syftet med en topplista är att du ska slippa leta runt och samtidigt försöka lära dig vad som är viktigt att titta efter hos en kabelvinda. För att kunna ta fram denna lista har jag därför testat ett antal olika kabelvindor och specificerat vad du som kund ska tänka på för ditt behov. Jag hoppas att min lista ska hjälpa dig att hitta en kabelvinda som passar dig och dina behov.


Gelia 4021594401

Som testvinnare 2020 har jag valt Gelia 4021594401. Det en jordad kabelvinda som är godkänd för utomhusbruk med en lägsta temperatur på hela -25 grader C. Med en lång kabel på 40 meter och ett möjligt väggmontage är detta en kabelvinda som kan pryda varje hem med den äran.

Ett infällt handtag gör att kabeln lätt och snabbt kan vevas upp och en styranordning gör att du undviker kabeltrassel. IP44 är kabelvindans skyddsklass och med en termosäkring samt 4 stycken uttag är detta en kabelvinda som kan användas till alla hemmets projekt under lång tid.

Stabil produkt med möjlighet till väggfästning för utomhusbruk ner till låga temperaturer.

Pris: Ca. 1 100 kronor

Snabbfakta

Kabellängd: 40 m

Bruk: utomhus ned till -25 grader C

Uttag: 4 st schuko 230V 16A

Väggmontage är möjligt

 

Mavel 880800

Vad gör det väl att priset är högre när Mavel 880800 hänger där med sitt stiliga svängbara väggfäste i snyggt lackerat stål och kåpa av slagtålig plast? Detta är en produkt för dig som inte bara vill ha funktionen utan även utrustning i hemmet som har det där lilla extra. 25 meter kabel och automatisk fjäderreturspolning gör att denna kabelvinda inte bara är snygg utan även funktionell. Maxeffekten på inrullningen är hela 2.800 W, vilket gör den till en kabelvinda med styrka och smidighet. Utrullningen på 5.000 W lämnar inget mer att önska. På listans andra plats kommer därför denna kabelvinda som fyller sin plats med smidighet, skönhet och funktion.

Snygg, stilig, kompetent, funktionell, smäcker och fyller sin plats på väggen.

Pris: Ca. 6 000 kronor

Snabbfakta

Kabellängd: 25 m

Bruk: utomhus

Fas: 3-fas

Gelia 01.0009425

Den klassiska kabelvindan har i Gelia 01.0009425 fått sin återfödsel med all ära. Godkänd för utomhusbruk och med självstängande lock är detta en funktionell och bra kabelvinda som är lätt att flytta dit man behöver den. Stålstativet ger fördelen att kabelvindan inte behöver röra marken, en funktion som är mycket bra i ett land där det ofta regnar och marken är blöt. Den 25 meter långa kabeln är tillräcklig för de flesta trädgårdar och användningsområden. Tillsammans med sina 4 st schuko 230V 16A uttag är det en kabelvinda som är pålitlig och följer en tradition som ger en stabil funktion åt produkten.

God funktion och ingen risk för väta i kontakterna. En klassisk och funktionell produkt.  

Pris: Ca. 400 kronor

Snabbfakta

Kabellängd: 25 m

Bruk: godkänd för utomhusbruk

Lock: självstängande

Uttag: 4 st schuko 230V 16A


Gelia 4001092101

För den som har ett mindre behov eller vill komplettera större kabelvindor finns Gelia 4001092101. Stabil och funktionell med sina 10 meter kabel och termosäkring fyller den sin plats mer än väl. Priset gör att det är en kabelvinda som går att köpa fler av, om det underlättar i hemmet. Ett sätt att kunna ha funktion på flera ställen under en längre tid. Kabelvindan har ett bekvämt handtag som gör att den är lätt att bära och placera. Jordningen är 4-vägs, vilket bidrar till kabelvindans skydd följer IP20. Antalet ledare är 3 och med en skyddsledare gör det att produkten blir extra funktionell och trygg.

Prisvärd produkt som är trygg och stabil på alla platser där den behövs.

Pris: Ca. 200 kronor.

Snabbfakta

Kabellängd: 10 m

Bruk: utomhus

Handtag

 

Att tänka på när man köper en kabelvinda

Pris på kabelvinda

Allt från ett par hundralappar upp till sex tusen kronor går det att lägga på en kabelvinda. Skillnaden ligger i kvalitet, funktion och hur lång kabeln är. Det viktiga är att noga tänka igenom om det är en dyrare och större kabelvinda som passar bäst eller som det är flera billigare och mindre kabelvindor som fyller ditt behov. Tänk gärna på vad behovet är idag och vad det troligen kommer att vara framöver.

Kvalitet

Med lägre pris kommer enklare utförande, men det innebär inte att någon kabelvinda på marknaden är dålig. Om hanteringen och placeringen av en kabelvinda sköts noggrant så går alla testets kabelvindor att använda i många år framöver. Se därför noggrant över kabelvindan innan den används så att ingen skada finns som kan påverka säkerheten och funktionen.

Varumärke

De stora giganterna inom kabelvindor ser till att ha ett flertal olika sorter för att kunna locka olika kunder med olika behov. Men det finns gott om plats för alla som vill nå ut på denna marknad. Listans deltagare har plockats fram oberoende, utan hänsyn till tillverkare, och syftet är att ge exempel på vad du ska titta på gällande funktion och hållbarhet.

Vilket kabelvinda ska jag välja?

Den kabelvinda du ska välja ska först och främst vara godkänd för utomhusbruk, om det är utomhus den ska användas. Eftersom priset skiljer sig ganska markant mellan utomhus och inomhus så finns det goda skäl att välja en produkt för inomhusbruk om det är där den ska användas. Rita gärna en enkel karta över var kabelvindan ska anslutas och var den ska användas. Mät sedan upp avståndet så att du vet hur lång kabeln behöver vara. Lägg sedan gärna till några extra meter då det brukar gå åt.

Hur mycket kostar en kabelvinda?

Från ett par hundra kronor upp till cirka sextusen kronor kostar en kabelvinda för utomhusbruk. Produkter för inomhusbruk ligger i det lägre skiktet, men var noga med att aldrig använda en kabelvinda för inomhusbruk utomhus.

Vad kan jag använda ett kabelvinda till?

Kabelvindan är ett hjälpmedel för att kunna ha tillgång till el där det inte finns el eller är brist på uttag. Det är en förlängningskabel som är uppsnurrad på en liten trumma, för att underlätta vid utdragning och indragning. Behöver du en mer permanent lösning utomhus så är det klokt att installera permanent el, eller att skydda kabelvindan genom att göra ett skydd från väder och vind.

Om inga av kabelvindorna ovan passar just dig så finns det en uppsjö av olika kabelverk och förlängningssladdar där du kan filtrera fram det som passar just dig. Följ länken nedan till proffsmagasinet

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se