Kabelsökare – våra bästa favoriter

En kabelsökare är precis vad du behöver när du ska spåra kablar i väggar, golv och tak eller i marken. Det finns olika kabelsökare beroende på vart du behöver söka efter kablar – en del kabelsökare är anpassade för inomhusbrukning och sökning i till exempel golv och väggar medan andra används utomhus för marken. En kabelsökare gör det enkelt att upptäcka kablar, och kan alltså förenkla ditt arbete en hel del när du är osäker på om eller vart det finns kablar.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
BEHA-AMPROBE AT-8030-EUR36000-39000 kr
LEICA DD12013000-14000 kr
FLUKE 204213000-14000 kr
TESTBOY 263900-4300 kr

När du ska köpa en kabelsökare bör du veta vilken typ av kabelsökare du behöver. Här finns det väldigt mycket att välja mellan. En del kabelsökare är anpassade för inomhusbruk medan andra är anpassade för utomhusbruk, och utöver det kan båda varianterna också ha olika egenskaper och funktioner. Börja alltså med att fundera över vad du behöver, och leta sedan efter en modell som uppfyller dina behov. Här nedanför hittar du fem olika kabelsökare, och kanske kan någon av dessa vara rätt val för dig. Om inte annat hjälper de dig kanske att ta reda på vad du behöver.


BEHA-AMPROBE AT-8030-EUR

Om du behöver den bästa kabelsökaren, då behöver du BEHA-AMPROBE AT-8030-EUR, det är en riktigt pålitlig och säker kabelsökare. Denna kabelmätare passar utmärkt om du till exempel ska använda kabelsökaren i ditt arbete, eller om du kommer att behöva använda den ofta och till större jobb. Det här är alltså en riktigt bra kabelsökare, av riktigt hög kvalitet.

Denna kabelsökare används för att spåra kablar i tak, väggar, golv och i trånga utrymmen. Den passar perfekt för industriella miljöer där kabelpositionerna inte är väl dokumenterade. Denna kabelsökare identifierar brytare och säkringar, och lokaliserar kortslutningar och avbrott.

Här ingår dessutom en hel del: mottagare, sändare, testkabel- och tillbehörssats, en hård förvaringsväska, tre stycken batteriladdare, 12 stycken laddningsbara batterier, en användarmanual, uttagsadapter, signalklämma och magnetisk hängare.

LEICA DD120

Med den här kabelsökaren från Leica blir det enkelt att söka efter underjordiska kablar och rörledningar. Dessutom kan du se hur djupt kablarna ligger, om du använder den tillsammans med till exempel Midi Sonde.

Denna kabelsökare används helt enkelt utomhus, för att upptäcka kablar under marken. Inställningarna gör du enkelt via en tydlig LCD-display på ovansidan. Du kan hitta kablar som är så djupt ned som tre meter under marken, och med ett tillbehör får du även se hur djupt kabeln ligger – med en noggrannhet på 10 procent.

FLUKE 2042

Den här smarta kabelsökaren används för felsökning av kablar och för kabelsökning, i både väggar och i marken. Du kan även använda den för att hitta säkringar eller brytare på gruppledningar, och för att lokalisera avbrott och kortslutningar i golvvärmeslingor och i kablar. Utöver det kan den även användas när du behöver spåra vatten- och värmeledningar av metall.

Kabelsökaren har en ficklampsfunktion som är perfekt när du arbetar i dålig belysning. Här ingår en del tillbehör: fyra mätledningar, ett 9 volts batteri, sex stycken 1,5 volts batteri, två krokodilklämmor, två provningsspetsar, en transportväska och en bruksanvisning.

TESTBOY 26

Denna kabelsökare har många inbyggda funktioner för mätningar och kontroller på teleledningar. Förutom teleledningar så fungerar den även på spänningslösa elledningar.

Här finns till exempel en inbyggd LED-lampa för att belysa mätobjektet, och ett uttag för hörlurar som passar perfekt i bullriga miljöer. Det finns även ett inbyggt skydd mot nätspänning. Här ingår en hård väska, batterier och bruksanvisning.

Att tänka på när man köper en kabelsökare

En kabelsökare används för att hitta strömsatta kablar på olika ställen. Vanligtvis är kabelsökaren anpassad för sökning i antingen marken eller i väggar, golv och tak. Du bör alltså i första hand utgå från vart du ska använda kabelsökaren, när du ska köpa en sådan. Det finns även modeller som kan söka i väggar och i mark, till exempel.

Det finns också många olika funktioner på olika kabelsökare, och vilka man behöver beror också på vad man ska göra och vad man har användning av. Även här bör du alltså fundera över vad du söker, vilka modeller du ska leta efter helt enkelt.

För att göra det enklare kan du även bestämma en budget i förväg. Generellt kan man säga att ett högre pris ofta innebär en högre kvalitet och flera funktioner, men har du inte behov av en dyrare och mer avancerad kabelsökare så ska du förstås inte köpa någon sådan. Fundera över vad du behöver, och vad du är beredd att betala.

Om du har satt en budget så kan många alternativ försvinna direkt, och det blir lättare att navigera bland dem som finns kvar. Utgå helt från vad du behöver, och vad du vill ha. Låt det gärna ta lite tid och var noggrann med ditt val. En kabelsökare kommer med stor sannolikhet att förenkla ditt arbete mycket, men för att få ut så mycket som möjligt av den är det förstås viktigt att hitta rätt modell för just dig.

Hur använder man en kabelsökare?

En kabelsökare används helt enkelt för att upptäcka strömkablar och liknande på olika platser. En del används för att hitta kablar i marken, medan andra används i väggar och tak samt golv. Det finns även andra alternativ, till exempel de som används för väggar och mark. Det finns som sagt många olika varianter och därför är det svårt att säga exakt hur en kabelsökare används. Var noggrann med att läsa beskrivningen redan innan du köper en kabelsökare, och läs instruktionerna innan du börjar använda din kabelsökare.

Vem behöver en kabelsökare?

Det är förstås svårt att svara på vem som behöver en kabelsökare, och det är bara man själv som vet om man har användning av en sådan eller inte. Om du gör någon form av arbeten, på din arbetsplats eller hemma, där du behöver hitta kablar så behöver du en kabelsökare.

Vad kostar en kabelsökare?

En kabelsökare kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar. Priset beror på många saker, och självklart påverkar sådant som kvalitet och funktioner. Det kan även handla om vart och hur kabelsökaren används, om det till exempel är en kabelsökare för marken eller en för väggar, golv och tak. Generellt kan man dock säga att oavsett vilken modell man letar efter så finns det kabelsökare i många olika prisklasser.

Om inga av kabelsökarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se