IR termometer – våra bästa favoriter

En IR termometer är bra vid många olika tillfällen – till exempel för att snabbt och enkelt lokalisera hål i isolering, för att se om golvvärmen är tillräcklig, mäta om den smälta chokladen har rätt temperatur, kontrollera livsmedel och mycket annat. För den som gillar att fixa hemma, renoverar och gör liknande arbeten själv så är en IR termometer riktigt bra att ha. Med den kan du kontrollera temperaturen på olika håll och ta reda på om det är något som behöver åtgärdas, om någonting har gått sönder eller om något håller rätt temperatur. Det finns helt enkelt många olika användningsområden för en IR termometer.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
RIDGID IR-2001800-1900 kr
BEHA-AMPROBE IR-720-EUR1200-1500 kr
LASERLINER Thermospot Plus800-1000 kr
SCHNEIDER ELECTRIC IMT23107400-600 kr

När du ska köpa en IR termometer så finns det olika saker som kan vara bra att tänka på, beroende på hur du ska använda den. Om du till exempel behöver möjligheten att mäta väldigt höga, eller väldigt låga, temperaturer så är detta viktigt att hålla koll på. Vilka temperaturer IR termometern kan mäta varierar nämligen en hel del mellan olika modeller. Beroende på vart och hur du ska använda IR termometern så kan också olika alternativ passa olika bra. Även om alla har samma syfte och gör samma sak, så kan de vara anpassade för olika ändamål. Generellt kan man dock säga att alla är likvärdiga, och att de har väldigt många användningsområden. Börja gärna med att fungera över vad du söker, och kolla sedan runt på olika alternativ för att hitta den IR termometer som passar dig bäst.


RIDGID IR-200

RIDGID IR-200 är den bästa IR termometern, den är även en kontaktfri IR termometer, med ett brett arbetsområde – från –50 grader och upp till 1200 grader. Denna IR termometer ger snabba, enkla och noggranna yttertemperaturavläsningar – med bara en knapptryckning.

Du behöver bara trycka in avtryckaren och rikta laserstrålarna mot ytan som ska mätas. Laserstrålarna är dubbla, och ultraskarpa. Du får en omedelbar temperaturmätning på lättlästa och bakgrundsbelysta LCD-skärmen.

Här finns också ljus- och ljudlarm som ger snabb varning om temperaturen inte ligger inom det inställda området. Den bakgrundsbelysta displayen gör att du även kan använda IR termometern i utrymmen med dålig belysning.

Denna IR termometer håller en hög kvalitet och är tålig och robust. Den är även pålitlig och noggrann, och dessutom enkel att använda.

BEHA-AMPROBE IR-720-EUR

Denna IR termometer kan mäta temperaturer mellan -32 grader och 1050 grader. Den passar perfekt för till exempel VVS, elektrisk industriellt underhåll, fordon, kvalitetskontroll och förebyggande av bränder.

IR termometern är extremt noggrann och pålitlig, den har en snabb svarstid och en laserpekare för exakta mätningar. Det finns även en 8 sekunders automatisk displaylåsning för enklare avläsning, och justerbar emissivitet för mätning av flera olika material. Det finns också en dubbel LCD-display med bakgrundsbelysning.

Här kan du välja mellan Celsius och Fahrenheit, och en väska och ett batteri ingår. Det här är en högkvalitativ, pålitlig och noggrann IR termometer som är enkel att använda och mycket prisvärd.

LASERLINER Thermospot Plus

Denna IR termometer passar perfekt för svåråtkomliga platser och farliga områden, till exempel rörliga delar och elinstallationer. Den har ett brett mätområde från -38 grader och upp till 600 grader.

Termometern ger en exakt anvisning av mätzon genom en 8-punkts lasercirkel. Emissionsfaktorn är 0,01 till 1,0 och den är ställbar. Den har även så kallad ”Max-Read”, vilket innebär att det största mätvärdet visas på displayen.

Det här är en enkel men samtidigt riktigt bra, och prisvärd, IR termometer. Den är enkel att använda och lätt att förstå, men ger samtidigt hög noggrannhet och hög kvalitet.

SCHNEIDER ELECTRIC IMT23107

Denna handburna IR termometern passar perfekt för temperaturmätning av till exempel motorer, ugnar och radiatorer. Den är kompakt och smidig, men samtidigt robust och tålig. Den håller också en hög kvalitet, och är hållbar.

Att använda denna IR termometer är mycket enkelt, du behöver bara sikta och trycka på knappen. Den aktuella temperaturen kan läsas av på mindre än en sekund, och den kan mäta temperaturer från -20 grader till +520 grader.

Denna IR termometer har även ett ergonomiskt handtag som gör den bekväm att använda, samt en handledsrem så att du inte behöver vara orolig för att tappa den och dessutom enkelt kan bära med den.

Att tänka på när man köper en IR termometer

När du ska köpa en IR termometer så bör du först och främst fundera över vad du faktiskt behöver. Det finns nämligen många olika att välja mellan, och de passar bra för olika ändamål. Även om man generellt kan säga att alla IR termometrar gör detsamma och har många olika användningsområden, så är de ofta speciellt anpassade för olika saker och fungerar extra bra för dessa.

Det kan alltså vara bra att utgå från när, vart och hur termometern ska användas. Om den till exempel behöver klara av att mäta extremt låga eller extremt höga temperaturer så är det viktigt att kolla efter en som klarar av det, eftersom detta kan variera en hel del mellan olika modeller.

Även prisklassen kan vara bra att fundera över innan man börjar kolla runt. Om du kommer att använda IR termometern ofta, eller kanske till och med i jobbet, så kan det vara en bra idé att investera i en lite bättre modell. Om den inte kommer att användas så ofta så kanske det är smartare att välja en något billigare variant.

När du vet vad du letar efter så kan du börja kolla runt på olika modeller. Detta kan du förstås börja med redan innan du är säker på vad du söker, men då för att ta reda på vilka olika funktioner som finns – och vilka du behöver och vill ha. Jämför olika alternativ och välj sedan den som bäst uppfyller dina kriterier.

När behöver man en IR termometer?

En IR termometer kan behövas vid väldigt många olika tillfällen. Den kan behövas inom industriellt arbete, men också många andra typer av arbeten. Hemma kan man också ha väldigt stor användning av en IR termometer, för att hålla koll på temperaturavvikelser eller kontrollera om något fungerar och så vidare. Om du är en hemmafixare kommer du definitivt få användning av en IR termometer ibland, och likaså om du vill kontrollera temperaturen på matvaror – till exempel kontrollera att den smälta chokladen har rätt temperatur och liknande.

Vem behöver en IR termometer?

Det är svårt att säga exakt vem som behöver en IR termometer, men förmodligen skulle de flesta kunna ha användning av en sådan. En IR termometer har nämligen oändligt många olika användningsområden, och kan komma väl till pass vid renovering eller kontroller hemma men också i köket vid matlagning eller tillagning av desserter och liknande. Om du arbetar inom någon industri eller på ett bygge så kan den också vara mycket användbar, beroende på vilken typ av arbeten du utför. En IR termometer har som sagt många olika användningsområden, men det är bara du själv som kan veta om du skulle ha användning av en sådan.

Vad kostar en IR termometer?

Det finns IR termometrar i många olika prisklasser, från någon hundralapp och upp till många tusenlappar. Priset beror på många olika saker men ofta handlar det om sådant som kvalitet och funktioner. Det finns dock många IR termometrar i lägre prisklasser som håller hyfsat hög kvalitet, och många gånger räcker dessa för hemmabruk. Utgå från vad du behöver, och när och hur du ska använda IR termometern, när du väljer.

Om inga av IR termometrarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se