Hyvel – våra bästa favoriter

Jag har gjort noggranna tester av ett antal olika hyvlar på marknaden, och har nu hittat fyra produkter som jag presenterar som mina toppval av de bästa hyvlarna
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet
Produkt | Typ |
Metabo HO 26-82 | Eldriven proffshyvel |
Bosch Diy Pho 1500 elhyvel | Eldriven budgethyvel |
Stanley Hyvel 1-12-005 | Manuell proffshyvel |
Stanley putshyvel 5-21-399 | Manuell budgethyvel |
För att få ett fullgott resultat vid byggnation så är en hyvel ett måste. Det är ett verktyg som man kan använda till trä, gips och liknande formbara material. På det sättet kan man skapa rena linjer eller mjuka böjningar som kanske inte går att få till helt perfekt med en såg eller kap. Hyvlar finns i ett antal olika storlekar. De kan vara manuella, eldrivna eller batteridrivna. Det finns också hyvlar som är handhållna eller större modeller som går att fästa på ställningar eller bord. Vilken hyvel som är ditt bästa val beror på hur mycket den ska användas. I detta test har jag letat efter en bra hyvel för hemmafixare, eller någon som använder hyveln under en kortare tid. Eftersom behoven och önskemålen kan skifta så har jag valt att ta fram fyra modeller som alla uppfyller sitt syfte. De skiftar i utförande och behov av energi beroende på hur mycket man ska använda hyveln och vad den ska användas till. Alla tester är helt oberoende, därför är det mina åsikter och tankar som presenteras som en riktlinje. Jag hoppas att det ska hjälpa dig att hitta en hyvel som passar dig!
Metabo HO 26-82 Hyvel Med Väska

Som bästa hyvel 2020 har jag valt Metabo HO 26-82. En starkt och kompetent eldriven hyvel som med sina 620 W klarar jobbet galant. Hyvelbredden är på 82 mm och sulans längd 295 mm, vilket ger en rejäl yta som konstant är under bearbetning. Det gör att man snabbt utför alla önskade uppdrag, utan att bli trött i händerna.
Lekande lätt kan uppdrag som gäller hyvling, falsning och avfasning ske. Med den steglösa inställningen för hyveldjup och falsdjup lämnas inget mer att önska. Vid lite längre uppdrag så kommer den som investerar i denna hyvel att tacka för handtaget med glidsäker yta och den planfrästa hyvelsulan som förenklar avfasning.
En smidig, kraftfull och precis hyvel som gör jobbet lätt och bekvämt och som du enkelt förvarar i sin medföljande väska.
Pris: Ca. 2 600 kronor
Snabbfakta
Hyvelbredd: 82 mm Sulans längd: 295 mm Inställbart hyveldjup: 0-2,6 mm Största falsdjup: 9 mm Effekt: 620W Vikt (utan nätkabel): 2,7 kgBosch Diy Pho 1500 Elhyvel – Bästa billiga hyveln

Bosch Diy Pho 1500 är en elhyvel som verkligen kan stå för sin plats på listan. Till ett mycket lågt pris presenterar tillverkaren Bosch en hyvel som kommer med batteri och laddare. Här presenteras en hyvel som ger en perfekt och effektiv hyvling på ända upp till 1,5 mm djup. Motorn är på hela 550W och gör att allmän hyvling av ytor går som en dans. Maskinen har en startspärr och ett parkeringsstativ som automatiskt skyddar blad och arbetsyta från skador. Som extra grädde på moset kan man till denna maskin köpa till en dammpåse eller dammsugare för att slippa spridningen av damm. Perfekt för hemmafixaren som behöver stå i bostaden och arbeta.
Prisvärd eldriven hyvel med god kompetens för allmän hyvling och bra tillbehör.
Pris: Ca. 1 000 kronor
Snabbfakta
Hyvelbredd: 82 mm
Spåndjup: 0-1,5 mm
Största falsdjup: 9 mm
Effekt: 550W
Vikt: 2,4 kg
Stanley Hyvel 1-12-005 – Manuell hyvel för precisionsarbeten

Hyvling är ett precisionsarbete som gör att det ibland känns bättre att använda sig av en manuell hyvel. Vill man ha en manuell hyvel med det där lilla extra, ja då är Stanley Hyvel 1-12-005 ett val som aldrig kommer ångras. Här är en hyvel som har ett mycket bekvämt handtag som anses vara mer eller mindre obrytbart. Hyvelstålet är i härdat och anlöpt kromstål, som de kunniga vet är extra hållbart när det gäller en vass skäregg. Med sin justerbara klafföppning, 50 mm bredd på hyvelstålet och 355 mm längd på densamma, finns det inga uppdrag som är för stora. Det här är verkligen handhyvlarnas Rolls Royce!
Pris: Ca. 1 000 kronor
Snabbfakta
Hyvelstålets bredd: 50 mm
Hyvelstålets längd: 355 mm
Stanley putshyvel 5-21-399 – Traditionell och funktionell hyel

I alla verktygslådor av rang borde det finnas en traditionell och funktionell manuell hyvel som Stanley putshyvel 5-21-399. Här kommer listans sista hyvel som förvisso också är den minsta till storleken, om än stor i handen. Detta är hyveln som liksom bara går och går och fungerar i åratal. En hyvel som du kan lämna i arv till både barn och barnbarn. Kvalitet i sitt bästa, men till mycket lågt pris. Det är samtidigt en hyvel som kommer ge dig god motion. Här kommer du nära materialet och får känna varje drag som tas. En känsla som många eftersträvar vid hyvling. Det är också en hyvel som alltid finns till hands och som är redo vid alla uppdrag, även om de mindre föredras.
Pris: drygt 100 kronor.
Snabbfakta
Bladlängd: 140 mm
Utbytbart fint blad
Utrustad med tumskruv
Möjligt med enhandsgrepp
Att tänka på när man köper en hyvel
Pris på hyvel
Hyvlar varierar från en hundralapp och upp till tiotusentals kronor. Priset börjar med manuella hyvlar, går över till eldrivna och ökas ytterligare med bordshyvlar. Vilken hyvel du behöver beror på bekvämlighet, känsla och hur stora projekt du kommer använda hyveln till. De billigare manuella hyvlarna räcker mer än väl vid mindre eller sällan återkommande projekt. Men vid lite större och mer frekventa uppdrag så är det klokt att investera i en eldriven.
Kvalitet
Alla hyvlar som presenteras i testet är av mycket god kvalitet i förhållande till sitt pris. Även de som jag inte tog med i testet har jag uppfattat som bra på sitt sätt. För att du ska hitta den bästa hyveln för dig så är det viktigt att du vet vad hyveln ska användas till och hur mycket du ska använda den. Då kommer du bli nöjdast med ditt köp.
Varumärke
Det är lätt att känna igen vanliga märken för handmaskiner även inom hyvlarnas värld. Men när jag gjort listan har jag varit noggrann med att läsa in mig på alla fakta och inte ta hänsyn till vem som tillverkat hyveln. Många uppstickare har hyvlar som på alla sätt slåss med giganterna.
Vanliga frågor om hyvlar
Vilken hyvel ska jag välja?
Du ska välja en hyvel som passar dig och dina behov. Om du vill vara nära materialet och är beredd på att lägga ner energi värdig ett mindre träningspass så ska du välja en manuell hyvel. Men om du har ett större projekt och vill spara på krafterna så är det en elektrisk som gäller.
Hur mycket kostar en hyvel?
Den billigaste manuella hyveln kostar runt hundra kronor och den billigaste eldrivna hyveln får du för runt en tusenlapp. Det som sedan kommer till med priset är egentligen bekvämlighet och hastighet. Hur snabbt och lätt vill du genomföra ditt projekt?
Vad ska jag använda en hyvel till?
Hyveln är generellt till för att släta till och korrigera materials storlek och skärning. Men det går även att skapa med hyvelns hjälp. Det vanligaste materialet är trä av olika slag, men det finns även hyvlar som är till för andra material.
Om inga av hyvlarna ovan passar just dig så finns det en uppsjö av olika hyvlar där du kan filtrera fram det som passar just dig. Följ länken nedan till verktygsproffsen

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se