Halvmask – våra bästa favoriter

En halvmask är ett andningsskydd som täcker näsa, mun och haka. Halvmasken skyddar från partiklar, ånga, gas, damm och mycket annat. Vanligtvis används de tillsammans med ett filter och dessa filter kan skydda mot olika saker – gasfilter skyddar mot gas och ånga medan partikelfilter skyddar mot bland annat damm och rök. Det finns även kombinationsfilter, som är en kombination av båda dessa.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

ProduktUngefärligt pris
3M Secure Click HF-801500-800 kr
3M 4279+400-600 kr
3M Secure Click HF-801SD700-900 kr
SUNDSTRÖM SR 900600-800 kr
3M 4251+300-450 kr

När du ska köpa en halvmask så är det egentligen dess filter du ska fokusera på, eftersom det är viktigt att använda rätt sort – alternativt ett kombinationsfilter. Dessa är dock ofta utbytbara och du kan själv välja vilken sort du vill använda, och därför spelar det egentligen mindre roll vilken halvmask du väljer. Fokusera istället på sådant som kvalitet och komfort, det sistnämnda är framför allt viktigt om du kommer att använda halvmasken längre stunder.


3M Secure Click HF-801

3M Secure Click HF-801 är den bästa halvmasken. Den är återanvändningsbar och finns i tre olika storlekar – S, M och L. Den används tillsammans med filter och skyddar mot många olika partiklar, ångor och gaser. Här finns världens första fyrdelade filtersystem, vilket ger bättre andningsförmåga.

Halvmasken är både enkel att använda, och bekväm att bära – även under längre stunder. Med ett knapptryck kan du göra en tätningskontroll för att vara säker på att masken sitter rätt, och Secure Click-fästet ser till att filtren sitter rätt.

Det här är ett riktigt högkvalitativt, bekvämt och inte minst säkert andningsskydd som passar för det mesta – inom jordbruk, konstruktion, gruvarbete, allmän och tung tillverkning, olja och gas, transport och mycket annat. Detta är ett bra val när du behöver en pålitlig och säker halvmask.

3M 4279+

Detta andningsskydd är både effektivt och enkelt att använda. Den underhållsfria halvmasken har en präglad ansiktstätning som är allergivänlig, silikonfri och mjuk.

Även om du bär denna halvmask längre stunder så kommer du förmodligen inte uppleva att den är obekväm på något sätt. Den är tvärtom lätt, bekväm och har en utandningsventil som är central och minskar uppbyggnad av fukt och värme.

Filtren är underhållsfria och integrerade, och halvmasken ger ett effektivt och säkert skydd mot ångor och gaser samt partiklar. Här ingår dessutom en återförslutningsbar påse så att du enkelt och hygieniskt kan förvara och transportera masken.

3M Secure Click HF-801SD

Denna återanvändningsbara halvmask med talmembran finns i tre storlekar: S, M och L. Den skyddar effektivt mot partiklar och många olika gaser och ångor.

En stor fördel med denna mask är att den är försedd med talmembran, vilket gör det enkelt att kommunicera under arbetet. Det här kan alltså vara ett bra val om du behöver kunna kommunicera, men samtidigt vill ha ett effektivt skydd.

Det fyrdelade filtersystemet, som är världens första, ger en bättre andningsförmåga. Komforten är hög, och masken är mycket enkel att använda. Dessutom är det en mycket tålig och hållbar halvmask.

SUNDSTRÖM SR 900

Om du letar efter en prisvärd, men samtidigt riktigt bra, halvmask så kanske denna kan vara något för dig. Denna har en perfekt passform, en riktigt hög skyddseffekt och en väldigt god andningskomfort. Dessutom finns den i tre olika storlekar, S-L.

Denna halvmask är tillverkad termoplastisk elastomer och polypropen, och den är försedd med två utandningsventiler vilket ger ett väldigt lågt utandningsmotstånd.

Masken är enkel att justera, och mycket bekväm att använda. Denna halvmask kan du använda med filter från Sundström och du väljer enkelt själv vilket filter du behöver och kan på så sätt anpassa masken utifrån dina behov.

Det här är en mycket prisvärd men samtidigt säker, effektiv, högkvalitativ och mycket pålitlig halvmask som är bekväm att använda.

3M 4251+

Den här halvmasken är underhållsfri, effektiv och enkel att använda. Den har en präglad ansiktstätning som är allergivänlig, silikonfri och mjuk. Denna mask är bekväm att använda, och den erbjuder god andningsförmåga.

Denna mask skyddar mot många olika gaser och ångor samt partiklar. Den har en välbalanserad och lätt design, och en justerbar huvudställning och nackband. Den är bekväm att använda, även under längre stunder, och motverkar värme och fukt.

Om du söker ett prisvärt och samtidigt riktigt bra andningsskydd, då kanske detta kan vara något för dig. Halvmasken kommer i en återförslutningsbar påse som kan användas för hygienisk transport och förvaring.

Att tänka på när man köper en halvmask

Det som främst kan vara klurigt när det gäller andningsskydd är att veta vilket andningsskydd man ska välja, eftersom det finns många fler än just halvmasken. Har du redan kommit fram till att det är just en halvmask du behöver, då är det däremot inte lika svårt att hitta rätt.

Generellt kan man säga att det inte är någon större skillnad mellan olika halvmasker, även om det såklart finns variationer. De flesta halvmasker används med filter, och det är främst dessa man behöver fundera över. Det finns nämligen olika filter att välja mellan, och det är viktigt att välja rätt beroende på vad du behöver skyddas mot.

Sådant som kan variera mellan olika halvmasker är till exempel utformning, komfort, passform, kvalitet och så vidare. De kan ha olika många utandningsventiler, och de kan ha lite olika egenskaper.

När du ska köpa en halvmask kan du alltså fokusera på komforten, och vad du själv föredrar. En hög andningsförmåga är förstås viktigt, och både andningsförmågan och komforten blir viktigare om du ska använda halvmasken under längre stunder.

Börja med att fundera över vad du söker för halvmask, vilka egenskaper du tycker är viktiga och så vidare. Du kan med fördel kolla runt på olika alternativ för att se vad som finns att välja mellan, och hitta den halvmask som passar dig bäst.

En del halvmasker finns i olika storlekar och då vanligen S, M och L. Andra är istället justerbara. Även här kan du fundera över vad du själv föredrar. Läs på ordentligt om olika halvmasker och hur de fungerar och används, och jämför dem sedan med varandra så att du kan avgöra vilken som är rätt val för dig.

När behöver man en halvmask?

En halvmask behövs om du arbetar med gas, ånga, partiklar, damm och liknande. Det finns dock andra andningsskydd och ibland kanske till exempel en helmask passar bättre. Det är helt enkelt svårt att säga exakt när just halvmasken behövs, men den används för att skydda från farliga ångor, gaser, partiklar och dylikt.

Halvmasker och andra andningsskydd används inom till exempel jordbruk, transport, konstruktion, allmän och tung tillverkning, gruvarbete och många andra industrier. De kan även behövas när du slipar, sågar, målar och gör diverse arbeten hemma.

Vad är skillnaden mellan halvmask och helmask?

Den stora skillnaden är att halvmasken täcker näsa, mun och haka medan helmasken täcker hela ansiktet. På så sätt skyddar en helmask även ögon och ansikte, och används alltså när man även behöver skydda ögonen. Helmasken är dock otympligare än en halvmask, och om det räcker med en halvmask så väljer man ofta att använda en sådan just för att de är smidigare.

Vad kostar en halvmask?

En halvmask kan kosta allt från ett par hundra och upp till ett par tusenlappar. Tänk dock på att inte fokusera för mycket på just priset när du väljer halvmask. Utgå istället från kvalitet, komfort och hur effektiv halvmasken verkar vara. En hög andningsförmåga är förstås viktig, samt att den sitter tätt och ger ett effektivt skydd.

Om inga av halvmaskarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se