Elektrisk plåtsax (bäst i test) – Hitta bästa plåtsaxen 2021

En riktigt bra plåtsax är ett viktigt verktyg att ha i en allsidig och komplett verktygsarsenal. Och eftersom den ska kunna klippa och kapa i material som stål, aluminium och andra metaller behöver den vara av bra kvalitet. Dels för ett bra resultat, men kanske framförallt för att garantera säker användning.  

Läs mer

(Bäst i test) lödkolv – Hitta bästa lödkolven 2021

Idag finns det flera alternativ bland lödkolvar som inte fanns förr. Jag har testat några modeller som man inte behöver något vägguttag för att använda. Det är rätt smidigt med de bättre alternativen för lödning som finns på marknaden idag. Utbudet på den svenska marknaden är dock inte väldigt stort, och söker man specialverktyg för att exempelvis löda kretskort så får man söka sig till specialbutiker eller den internationella marknaden. Dock så finns det allroundverktyg som man kan använda även till finliret om behovet inte är jättestort och motiverar inköp av ett specialverktyg. Nedan listar jag mina topp tre favoriter bland de lödkolvar som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Läs mer

(Bäst i test) häftpistol 2021 – Hitta bästa häftpistolen från rapid och Milwaukee

Att ha en häftpistol av bra kvalitet i verktygslådan är guld värt. Oavsett om du har ett större renoveringsprojekt framför dig eller om du ska klä om en möbel lär du nämligen behöva något effektivare än den gamla häftapparaten från kontoret. De flesta häftpistolerna är enkla att arbeta med, även för en oerfaren användare. Det som skiljer verktygen åt handlar oftast om hur de drivs, samt hur mycket styrka man behöver för att kunna arbeta med dem på ett bra sätt. Jag har valt att testa fyra olika häftpistoler. De jag har testat är allt från enklare, manuella lättviktare, till tyngre och avancerade varianter med multifunktioner. Vilken häftpistol som passar just dig, beror till stor del på vilket arbete du ska utföra och vilka material du arbetar med.

Läs mer

Motorkap (bäst i test) – Hitta bästa kapmaskinen 2021

När du ska snickra hemma så är det bra att ha en kapmaskin som klarar lite av varje. Det finns riktigt kraftiga maskiner som klarar betong och armerad betong. Samtidigt kanske inte alla har behov av de kraftigare modellerna, så jag har försökt välja ut fyra olika som har lite olika kraft. 

Läs mer

Bäst i test gipsskruvdragare – Hitta bästa gipsskruvdragaren 2021

Ska du fixa hemma och kanske renovera så är en gipsskruvdragare en bra vän. Det går nästan inte att få ett bra resultat om du ska arbeta med gipsskivor och inte har rätt verktyg. Jag tycker personligen det är riktigt frustrerande att lyckas få skruvarna på rätt djup med en vanlig skruvdragare och bits. Jag valde ut fyra stycken batteridrivna, då jag själv föredrar att kunna arbeta utan att behöva tänka på eluttag.

Läs mer

Bästa domkraft 2021 – Höglyftande domkraft till garget

En domkraft är ett givet redskap att äga om man har en bil, en husvagn, en traktor eller någon annan typ av tungt fordon. Förutom att man alltid bör ha en behändig domkraft till hands i det fordon man kör till vardags, är det också guld värt att ha en stående i sin verkstad eller i garaget för möjligheten att själv kunna byta byta däck eller ta en titt på underredet om något krånglar. 

Att hitta rätt domkraft till rätt pris kan precis som vid köp av andra verktyg och tillbehör, dock vara lättare sagt än gjort. Det finns en uppsjö av modeller att välja mellan på marknaden, somliga för under tusenlappen och andra som kostar en mindre förmögenhet. En del lämpliga för lätta fordon, andra för både bilar, lastbilar och släp.

Läs mer

Bästa betongslipen 2021 – Betongslip för vägg och golv (bäst i test)

ProduktEffekt
1.Festool Betongslip RG 130 E1600W
2.Flex Betongslip LD15-10R1450W
3.MAKITA NPC5000C1450W
4.BOSCH GBR 15 CAG 1500W

Den senaste tiden har det blivit väldigt populärt att använda sig av betong som material i hemmet. Oavsett om det handlar om golv eller andra ytor, är en snygg yta avgörande för ett bra resultat. För en vanlig hemmafixare är det oftast inte rimligt att lägga pengar på en ny, stor golvslip.

De kostar ofta uppåt 30 000 kr och är dessutom väldigt otympliga att förvara. Vill man slipa en bordsskiva, slipa bort kakel- och limrester eller komma intill väggar och hörn, är en sådan maskin dessutom ett sämre alternativ. Gäller det väldigt stora ytor och man ändå vill arbeta med en stor maskin, går det att hyra. Jag tycker oftast att en handhållen diamantslip är att föredra. Med en handhållen slip har du mer kontroll och med rätt teknik kommer slipningen ge ett perfekt resultat.

I och med att betong blivit mer populärt som material, har även antalet verktyg för att bearbeta materialet ökat. Det kan kännas som en djungel när man står inför ett köp. Jag har därför valt att se lite närmare på marknadens bästa betongslipar. Jag har valt ut några i olika prisklasser och utifrån olika användningsområden.

Läs mer

Bästa dyckertpistolen 2021 – Dyckertpistol Makita, Dewalt och senco (bäst i test)

Följande produkter har ingått i mitt test av bästa dyckertpistol 2020

ProduktAnslutningPrisklass
Makita DBN600ZJ DyckertpistolBatteridrivenCa 6200
Dewalt DCN660NT Dyckertpistol BatteridrivenCa 4000-5000
Senco Fusion F18 DyckertpistolBatteridrivenCa 6800
Rapid BN64 Dyckertpistol BatteridrivenCa 7700

Ett av de populäraste och kanske mest användbara verktygen en byggare kan ha i sitt artilleri. Med en dyckertpistol kan du spika alltifrån panel, foder och golvbeläggning till lister, skivmaterial och olika typer av reglar snabbt, effektivt och med ett hållbart resultat. Men hur vet man vilken man ska välja? Jag har testat ett antal olika dyckertpistoler med olika kapacitet från olika tillverkare – och identifierat fyra produkter som sticker ut lite mer än andra. I mitt test har jag tittat på såväl funktion och kapacitet, som prisnivå, användarvänlighet och ergonomi. 

Nedan listar jag mina topp fyra favoriter bland de dyckertpistoler som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Läs mer

Grovdammsugare (bäst i test) – hitta bästa våt- och torrdammsugaren 2021

En grovdammsugare, eller som de också kallas våt- och torrdammsugare är något som är minst sagt bra att ha och ofta nödvändig att ha vid vissa arbetsmoment. Att försöka använda en vanlig dammsugare i verkstaden eller bygget brukar inte bli en långvarig historia, de går snabbt sönder om man försöker använda dem till lite större jobb än de man har i hemmet. I bästa fall brukar man få en dammspridare när påsen går sönder, och i värsta fall så har man en brand att släcka. Jag har tittat närmare på fyra modeller som passar till både garaget och till bygget. Dessa tål att användas till mycket skilda material och har lite olika finesser som en vanlig dammsugare inte har. 

Läs mer