Grovdammsugare – våra bästa favoriter

En grovdammsugare, eller som de också kallas våt- och torrdammsugare är något som är minst sagt bra att ha och ofta nödvändig att ha vid vissa arbetsmoment. Att försöka använda en vanlig dammsugare i verkstaden eller bygget brukar inte bli en långvarig historia, de går snabbt sönder om man försöker använda dem till lite större jobb än de man har i hemmet. I bästa fall brukar man få en dammspridare när påsen går sönder, och i värsta fall så har man en brand att släcka. Jag har tittat närmare på fyra modeller som passar till både garaget och till bygget. Dessa tål att användas till mycket skilda material och har lite olika finesser som en vanlig dammsugare inte har.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Passar | |
Kärcher NT 30/1 AP TE L | Verkstäder och vanlig smuts | |
Makita VC2512L | Mindre verkstäder | |
Bosch GAS 35 L AFC | Proffsen | |
Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC | En lokal med farligt avfall |
En vanliga fråga som dyker upp är om det skiljer mycket mellan budgetvarianter och de som är lite dyrare. Du kan få en mycket bra grovdammsugare som är i lägre prisklassen men som inte klarar av de allra tuffaste jobben.
Kärcher NT 30/1 AP TE L

Kärcher NT 30/1 AP TE L är en grovdammsugare med en automatisk start- och stoppfunktion vilket gör den lämplig att använda tillsammans med elektriska handverktyg. Priset ligger på dryga 5 500 kronor och är den bästa grovdammsugaren 2022.
Produktrecension
Med en effekt på 1380 Watt kommer man inte bli besviken på sugförmågan när det kommer till Kärcher NT 30/1 AP TE L. Den har en behållare på 30 Liter och den automatiska start och stopp funktionen gör att man kan koppla den till sina verktyg. Det är en funktion som gör det smidigt att arbete med den. Jag gillar även den platta ovansidan på maskinen som gör att man kan exempelvis spänna fast verktygslådan och på så sätt få undan lite grejer från arbetsplatsen.
Dammsugarpåsen kan man skippa för mindre mängder fint damm och den semi-automatiska rengöringen av filtret garanterar konstant bra sugkraft. Den är L-klassad, vilket innebär att den filtrerar 99 % av allt damm. Filterlådan är avtagbar och det finns lite förvaringsutrymmen för tillbehör, slang och elkabel. Sammantaget gör detta att man har koll på grejerna och slipper släpa iväg hela maskinen för filterrengöring exempelvis.
Inkluderade tillbehör och förbrukningsartiklar
2,5 meters sugslang, böj, våt/torr-golvmunstycke på 300 mm, fogmunstycke, filterpåse i fleece, planfilter i papper, filterrengöring och länkhjul med broms.
Ej inkluderade tillbehör
Förutom de inkluderade tillbehören så finns det även ett borrdammsmunstycke som kan var värt 500 kr för att smidigt kunna avlägsna borrspån.
Snabbfakta
Vikt: 11,8 kg utan tillbehör.
Mått (LxBxH): 525 x 370 x 560 mm.
Antal faser: en-fas.
Frekvens: 50-60 Hz.
Ljudnivå: 70 dB(A).
Kabellängd: 7,5 meter.
Luftmängd: 74 L/s.
Vakuum: 254 mbar.
Innerdiameter, standard: ID / 35.
Makita VC2512L

Den här modellen är Makitas minsta och de har även flera modeller i större format. Här får du en 25 liters behållare och en effekt på 1000 watt för blygsamma ca. 2 000 kronor. Väldigt prisvärd!
Produktrecension
Makita VC2512L är en budgetmodell, så det har sparats in på både storlek och material. Man får exempelvis plast istället för rostfritt. Men trots det har den ändå en del att ge för pengarna. Den är liksom de större modellerna L-klassad och filtrerar 99 % av dammet. Även med den här modellen får man en automatisk start och stopp för anslutning till el-verktygen.
Den har en manuell Push&Clean-filterrengöring som använder sig av luftströmmen från filtrets insida. Då den har lite mindre effekt får man såklart inte samma kraft som med de större modellerna och sugförmågan är något lägre. Med tanke på valet av material så passar denna kanske inte så bra på bygget när man behöver flytta på den ofta, och den klarar nog inte några större smällar. För verkstaden däremot så är den ett bra val i budgetsegmentet.
Inkluderade tillbehör och förbrukningsartiklar
3,5 meters sugslang, 0,5 meters dammsugarrör, dammfilter och dammsugningsadapter.
Ej inkluderade tillbehör
Det finns ett set med tillbehör, men det innehåller inget utöver det som redan följer med dammsugaren.
Snabbfakta
Vikt: 8 kg.
Max belastning verktygsuttag: 2600 W.
Mått (LxBxH): 393 x 377 x 531 mm.
Frekvens: 50-60 Hz.
Ljudnivå: 72 dB(A).
Kabellängd: 5 meter.
Luftmängd: 60 L/s.
Vakuum: 210 mbar.
Bosch GAS 35 L AFC

Bosch GAS 35 L AFC är en proffsmaskin med en 35 liters behållare och en effekt på 1200 watt (max 1380 watt ut) samt med en hel del finesser. Den passar vid arbeten med medelhög dammbildning. Prislappen ligger på dryga 7 000 kronor.
Produktrecension
Bosch GAS 35 L AFC har en automatisk filterrengöring 4 gånger per minut samt en robust och stabil konstruktion. Antistat-funktionen med el-ledande tillbehörsslangar förebygger statiska laddningar. Självklart är även denna modell L-klassad och avlägsnar 99 % av dammet genom filtret. Även denna har en automatisk start- och stoppfunktion för el-verktygen samt en smart lösning för att sätta fast Boschs L-BOXX förvaringslådor på toppen.
Inställningarna för sugeffekten är steglös och den har bra hjul som inte lämnar märken i exempelvis trägolvet. Med en kraftfull sugförmåga på 74 liter per sekund och 254 millibars vacuum så är detta en maskin som klarar det mesta på byggen och i verkstaden.
Inkluderade tillbehör och förbrukningsartiklar
5 meters sugslang, förkromat rör i tre delar, luftregleringshandtag, plastsäck, 250 millimeters fogmunstycke, universalmunstyckessats samt polyesterveckfilter
Ej inkluderade tillbehör
Sugborste, gummimunstycke samt flera andra sugmunstycken för olika ändamål. Samtliga av Boschs L-boxx förvaringslådor passar och det finns flera att välja på.
Snabbfakta
Vikt: 12,2 Kg.
Mått (LxBxH): 515 x 450 x 575 mm.
Luftmängd: 74 L/s.
Vakuum: 254 mbar.
Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC – Bästa grovdammsugaren för proffs

Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC är till för riktigt krävande arbeten där lagkrav för explosion klassning st1, st2 och st3 uppfylls. Så när det kommer till hög säkerhet är denna proffsmaskin ett bra val. Priset blir högre, men då ingår både serviceavtal och väldigt bra garantier. Priset är knappt 26 000 kronor.
Produktrecension
Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC hamnar i en klass över de andra i testet av bästa grovdammsugare. Vill du ha en maskin som både uppfyller lagkrav och som kommer att hålla länge är denna universaldammsugare optimal. I priset så ingår tre års fri reparationsservice och reservdelar. Även en stöldförsäkring ingår under samma tid samt att Festool garanterar tio års tillgänglighet av reservdelar efter modellens produktionsslut. Skulle de mot förmodan inte ha reservdelar så erbjuder de utbyte av maskin istället.
EC-TEC drivningen gör att motorn håller betydligt längre än en universalmotor. Behållaren är på rymliga 48 liter och själva säcken på 46 liter. Denna har också en antistat-funktion mot statisk uppladdning samt en slät, elastisk sugslang som glider perfekt över olika ytor. Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC har till skillnad mot övriga i testet en integrerad anslutning för tryckluftsverktyg utöver automatiken för elektriska handverktyg. Den har såklart en L-klassificering och tar damm med MAK-värde från 1 milligram per kubikmeter samt att den tar brännbart och explosivt damm i zon 22. Man kan fixera cleantechs SYSTAINER via Sys-Dock för bekväm förvaring på toppen av maskinen. Den erbjude både EEA-anslutning samt E/A automatik för tilluften till pneumatiska verktyg.
Inkluderade tillbehör och förbrukningsartiklar
3,5 meters slät sugslang, filtersäck, tryckluftsmodul och kabelvinda.
Ej inkluderade tillbehör
Det finns ett stort utbud av slangar och förlängningsrör i olika format, samt skjutbygel för att förenkla att skjuta på maskinen. Det finns även en fjärrkontroll med bluetooth som gör att man kan starta och stoppa dammsugaren från sugslangen. Med kompatibla bluetooth-batterier på sina el-verktyg så kan man även sammankoppla dessa för att dammsugaren ska starta automatiskt.
Snabbfakta
Vikt: 18,6 kg utan tillbehör.
Mått (LxBxH): 630 x 406 x 640 mm.
Max. anslutningseffekt eluttag: 2400 Watt.
Effekt: 150-110 Watt.
Kabellängd: 7,5 meter, gummiisolerad.
Luftmängd: 57 L/s.
Vakuum: 230 mbar.
Slutbetyg och bästa grovdammsugaren 2022
1. Kärcher NT 30/1 AP TE L – Bästa allroundmaskin
Den här modellen passar både för hemmasnickaren som vill ha en kvalitetsmaskin men även för proffsen. Den har bra specifikationer och en bra sugförmåga. Kärcher gör överlag bra maskiner och automatiken för både filterrengöring och el-verktygen gör att den är ett bra val för ett rimligt pris.
Finns hos Proffsmagasinet
2. Makita VC2512L – Bästa budgetval för hemmasnickaren
Bästa grovdammsugaren för en liten slant. Den här är inget som man vill utsätta för oöm behandling, men vill man ha något i garaget som inte gräver ett för djupt hål i budgeten så är det ändå rätt mycket man får i förhållande till priset. Den har lite mindre sugförmåga men bör ändå vara fullt tillräckligt om man inte har behovet av en större maskin.
Finns hos Proffsmagasinet
3. Bosch GAS 35 L AFC – bästa budgetval för proffsen
Om man är ute efter en kvalitetsmaskin som klarar lite oöm behandling och som passar för att ta med på byggen så är Boschs modell ett bra val. Den har bra sugförmåga och passar utmärkt för de flesta arbetsmomenten om man inte vill gå upp i prisnivå för maskiner som klarar normer och regelverk för damm med explosionsrisk. Den har automatisk rengöring och är smidig att använda. Bra gummibeklädda hjul gör att man kan använda den utan risk för att skada nylagt golv.
Finns hos Proffsmagasinet
4. Festool CTL 48 E LE EC/B22 R1 CLEANTEC – Bäst i test och bästa maskin för brandfarligt damm
Det blev ett självklart val för bäst i test med denna maskin, prislappen till trots. För produktionsmiljöer så är det såklart väldigt viktigt att det inte blir några avbrott i produktionen och med Festools generösa serviceavtal och garantier så vet man att man inte behöver oroa sig för det. Den här maskinen har så många finesser för alla sorters verktyg, speciellt med fjärrkontrollen som tillval. Arbetar man med brandfarligt damm så är det givetvis ett viktigt krav att den uppfyller alla normer och krav för att var säker i sådana miljöer.
Finns hos Proffsmagasinet
Vad ska man tänka på när man köper grovdammsugare?
Det finns det man bör tänka på när man ska köpa en grovdammsugare. Här är några frågor du bör ställa dig:
- Vad ska grovdammsugaren klara av? Bör den tåla både vätska och damm?
- Hur stor kapacitet behöver du?
- Ska du arbeta både inomhus och utomhus?
- Arbetar du med brandfarliga material?
- Behöver du en grovdammsugare som är lätt att ta med sig?
Pris på grovdammsugare
Är man inte i behov av finesserna och klassningarna så finns det ett stort utbud av grovdammsugare från 2 000 till 8 000 kronor att välja på. Har man behovet av något större så tycker jag att man bör se till kostnaden över tid. Det kan löna sig att kosta på sig en grovdammsugare för över 20 000 kr med serviceavtal om du arbetar med brandfarliga material och nästan på professionell nivå.
Kvalitet
Kvalitetskänslan är större på maskinerna när man går upp i pris. I andra änden av prisspannet så hittar vi en maskin som klarar brandfarligt damm och är klassad för explosivt damm. Har man behovet av detta så är det ju självklart att man hamnar i den prisklassen. Man får då även väldigt mycket mer funktioner. Arbetar man med tryckluftsverktyg så kan den även vara värd inköpet för enbart detta syfte.
Varumärke
Det finns många varumärken på marknaden, men jag anser att de varumärken som är bäst på marknaden just nu är Kärcher, Makita, Bosch och Festool.
Vanliga frågor om grovdammsugare
Vilka tillbehör behöver man till en grovdammsugare?
Bland tillbehören, som det finns en mängd att välja mellan, hittar man bland annat grovavskiljare som gör att man kan suga upp exempelvis aska utan brandrisk, bilvårdstillbehör i olika former samt slangar och munstycken för olika behov.
Vad gäller när det kommer till förbrukningsartiklar?
När det kommer till förbrukningsartiklar så kan det nämnas att när man dammsuger torrt så används dammsugarpåse. Suger man däremot upp vätska så kopplar man ifrån dammsugarpåsen med en våt- och torrsugare.
Finns det universaldammsugare?
Det finns även universaldammsugare med automatisk rengöring, men samtliga modeller kräver såklart filter som bör bytas ut med jämna mellanrum.
Vad är det för skillnad mellan prisklasserna på grovdammsugare?
Går du upp i prisklass så kan det vara värt med en lite dyrare maskin i längden och för att slippa tömma den så ofta. I mellanprissegmentet så finns det ett utbud av maskiner som passar både för proffsen och hemmasnickaren med lite större krav på effekt och kvalité. Man får då även lite finesser som exempelvis automatisk eller semi-automatisk rengöring.
Sammanfattning
Ingen av mina testmodeller var en besvikelse. Titeln bästa grovdammsugare har gott om konkurrens. Givetvis får man lite olika kvalité på maskinerna efter hur stor budgeten är, men som vanligt så beror det mycket på vilket behov man har. För 2000 kronor så får man en liten mindre maskin med sämre specifikationer, men det kan var fullt tillräckligt för hemmasnickaren. Förutom grovdammsugare som klarar både torrt damm och vätska så finns det lite varianter för enbart torrdammsugning. Dessa modeller fungerar lite som grövre varianter av vanliga dammsugare som man har i hemmet, och då kan man komma ner betydligt i pris.
När man tittar till specifikationerna så är det lätt att bli osäker då olika tillverkare anger med olika enheter. Exempelvis så kan luftflödet anges per sekund, minut eller kubik per minut och så vidare. Vakuum anges som oftast i pascal eller millibar, men är enkelt att räkna om. I testet så fanns det inte så stor skillnad mellan de olika maskinerna, med undantag från budgetalternativet för 2 000 kronor.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se