Gasolbrännare – våra bästa favoriter

En gasolbrännare har flera användningsområden än vad man kanske kan tro, och det kan vara väldigt bra att ha en sådan hemma. Den kan användas till hårdlödning och mjuklödning, vid lossning av bultar och muttrar, för att tända marschaller och ljus, vid jakt och fiske, för upptining av cykel- och billås och för mycket annat. Det är helt enkelt något som kan vara bra att ha, för man vet aldrig när man behöver en sådan.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
SIEVERT Powerjet 253501 | 1000-1500 kr |
RIMAC 504516 | 800-1200 kr |
RIMAC 503502 | 500-800 kr |
SIEVERT Micro-Jet 4230 | 300-500 kr |
SIEVERT Turbo-Lite 420001 | 150-250 kr |
När du ska välja gasolbrännare kan det vara bra att utgå från vad du ska använda den till, eftersom olika modeller passar bra för olika ändamål. Även om en gasolbrännare alltid är en gasolbrännare och den har många olika användningsområden, så finns det också många olika modeller. En del modeller passar till exempel bäst i köket, när du ska göra crème brulée och liknande. Andra modeller passar bättre när du ska campa, eller till lödning.
SIEVERT Powerjet 253501

Den bästa gasolbrännaren är denna mappgasbrännare som kommer upp i 2400 grader, och ger en exakt justering av lågan. Den passar perfekt vid till exempel hårdlödning, men också när du ska lossa på bultar eller muttrar.
Brännarhandtaget är ergonomiskt och stöttåligt, och den har en automatisk tändning. Det här är en riktigt bra gasbrännare som gör det enkelt att löda och få bort bultar och muttrar, och som passar när bra när du vill ha en pålitlig gasbrännare.
RIMAC 504516

Om du behöver en mixgasbrännare så kanske den här kan vara rätt val för dig. Den kommer upp i 2100 grader, och erbjuder en exakt justering av lågan. Den passar perfekt vid hårdlödning, men också vid lossning av bultar och muttrar.
Även här finns ett handtag som är både ergonomiskt och stöttåligt, och en automatisk tändning. Det här är helt enkelt en riktigt pålitligt och proffsig gasbrännare.
RIMAC 503502

Med tanke på att denna gasolbrännare kommer upp i många grader och är enkel att använda men samtidigt effektiv, så är det här en prisvärd gasolbrännare. Den har samma fördelar som ovanstående modeller, men den kommer inte upp i fullt lika många grader – närmare bestämt i 1925 grader.
Även här erbjuds en exakt justering av lågan, ett ergonomiskt och stöttåligt brännarhandtag och automatisk tändning. Detta är en mixgasbrännare, och den passar bra vid mjuklödning samt vid lossning av bultar och muttrar.
SIEVERT Micro-Jet 4230

Denna prisvärda gasbrännare är tillverkad av stabil kompositplast och har en automatisk tändning. Lågtemperaturen är 1300 grader, och den har en brinntid på 20 minuter per fyllning.
Gasolbrännaren drivs med butangas. Spetslågan är exakt och vindtålig och passar bra för till exempel tändning av marschaller och ljus, vid jakt och fiske samt vid mindre värmearbeten. Detta är en bra gasbrännare för dig som gillar vildmarkslivet eller vill ha en gasbrännare som passar vid många olika tillfällen.
SIEVERT Turbo-Lite 420001

Om du letar efter en enkel men samtidigt riktigt prisvärd gasbrännare så kanske denna kan vara något för dig. Den ger en exakt och vindsäker gaslåga, och en lågtemperatur på 1300 grader samt en brinntid på 30 minuter per fyllning.
Denna gasbrännare passar perfekt vid till exempel upptining av bil- och cykellås, och när du är ute och campar. Det är en enkel men effektiv gasbrännare, och också är väldigt smidig och dessutom enkel att använda.
Här finns automatisk tändning, ett ytterhölje av borstad aluminium samt ett barnsäkert skyddslock. Detta är en enkel men samtidigt riktigt bra gasbrännare som passar perfekt för dig som letar efter en effektiv och pålitlig gasbrännare, till ett mycket bra pris.
Att tänka på när man köper en gasolbrännare
En gasbrännare har oändligt många användningsområden och kan användas till det mesta, egentligen. Du kan ha den till allt från matlagning, för att tända marschaller och för att tina upp ett fruset bil- eller cykellås, till värmearbeten, vid borttagning av muttrar och bultar och när du campar.
Med det sagt så kan det dock vara bra att välja en gasbrännare som är anpassad för det du ska använda den till. Även om de flesta gasbrännare klarar det mesta, så passar de ändå bäst för olika saker – till exempel till matlagning eller för värmearbeten. Utgå alltså från vad du ska använda gasbrännaren till, när du ska köpa en sådan.
Det finns också andra saker som kan skilja sig åt mellan olika gasbrännare – inte minst hur höga temperaturer de kommer upp i, och vilken utformning de har. Brinntiden varierar också, samt vilken typ av gas de drivs här. Även här handlar det till stor del om vad du behöver, men också om vad du själv föredrar.
Börja gärna med att fundera över varför du behöver en gasbrännare. Självklart kan det vara bra att ha en sådan om behovet skulle uppstå, även om det inte finns något specifikt behov för tillfället. Då kan du istället fundera över när det är troligast att den kommer att behövas – om du till exempel campar så kanske det är där den kommer till användning, eller kanske är det vid matlagning? För att värma upp frusna lås, eller kanske för diverse värmearbeten?
När du har kommit fram till vad du behöver gasolbrännaren till så kan det också vara bra att fundera över vilka funktioner du behöver, och om du behöver en gasolbrännare som kommer upp i höga temperaturer. Det kan vara bra att kolla runt på olika alternativ för att helt enkelt få veta vad som finns.
Det blir med stor sannolikhet betydligt enklare att hitta det du söker när du vet exakt vad du är ute efter. Jämför olika alternativ för att hitta den gasolbrännare som passar dig bäst, utifrån dina specifika behov och önskemål.
Vad använder man en gasolbrännare till?
En gasolbrännare kan användas till många olika saker. Det kan vara vid hård- eller mjuklödning och diverse värmearbeten, vid matlagning, för att tända marschaller och ljus, när du campar, vid matlagning, till frusna bil- och cykellås och mycket annat.
En gasolbrännare kan alltså vara bra att ha ifall behovet av en sådan skulle uppstå, för den kommer med stor sannolikhet att komma till användning någon gång – kanske till och med oftare än vad man tror.
Hur varm blir en gasolbrännare?
Värmen kan variera en hel del mellan olika gasolbrännare, och hur hög värme som behövs beror ofta på vad du ska använda gasolbrännaren till. Mellan 1000 och 2000 grader är vanligt, men det finns också gasolbrännare som kommer upp en bra bit över 2000 grader.
Vad kostar en gasolbrännare?
Priset för en gasolbrännare varierar en hel del, och kan bero på många olika saker – vad den är anpassad för, vilken temperatur den kommer upp i, kvaliteten, vilken typ av gas som brännaren drivs av och så vidare. Gasolbrännare kostar från någon hundralapp och upp till flera tusenlappar.
Omkring 300-500 kronor är vanligt för enklare modeller med något lägre temperaturer, medan mer avancerade gasolbrännare som kommer upp i högre temperaturer ofta kostar från någon tusenlapp. Det här varierar dock en hel del.
Om inga av gasolbrännarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se