Fuktmätare – våra bästa favoriter

En fuktmätare är perfekt att ha i många olika situationer. Som husägare kan det vara väldigt användbart att ha en fuktmätare hemma, för att kontrollera när man är osäker på om det finns fukt eller vid renoveringar och liknande. För dig som äger en husvagn eller husbil kan det också vara bra med en fuktmätare – eller om du funderar på att köpa en. Det finns helt enkelt många situationer då en fuktmätare är nästan oumbärlig, eller åtminstone kan vara riktigt bra att ha.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.
Produkt | Ungefärligt pris |
FLIR MR160 | 7000-8000 kr |
PROTIMETER Mini | 2500-3500 kr |
FLIR MR59 | 2000-3000 kr |
FLIR MR40 | 500-1000 kr |
EXTECH MO55 | 500-800 kr |
Att välja rätt fuktmätare är inte det enklaste, eftersom det finns så otroligt många olika modeller med olika funktioner – och i olika prisklasser. Tyvärr kan ingen annan tala om vilken som är rätt för dig, och det är inte alltid så enkelt att den dyraste är bäst. Det handlar inte ens om att hitta den bästa, utan om att hitta den som är bäst för sig. När du ska köpa en fuktmätare är det dock viktigt att jämföra olika alternativ, och gärna läsa på om olika modeller innan du bestämmer dig. Desto bättre koll du har och desto mer du vet om olika fuktmätare, desto lättare blir det att avgöra vilken som är den rätta för dig. Här nedan hittar du fem olika modeller som alla är riktigt bra, och kanske är någon av dessa rätt för dig.
FLIR MR160

FLIR MR160 är den bästa fuktmätaren 2022. Den har värmebildvisning, och tack vare det kan du se temperaturavvikelser direkt på skärmen. Du kan även spara värmebilder för rapportering och efteranalys i FLIR Tools.
Här finns laserpekare och värmebildsvisning. Med värmebildvisningen kan du snabbt hitta problemet, och ta reda på vart du behöver mäta fukten. Fuktmätaren läggs mot underlaget, för en ickeförstörande fuktindikering.
Den här fuktmätaren kan användas nästan vart som helst – våtrumsmattor, gipsväggar, kakel och många andra byggnadsmaterial. Det finns en extern fuktgivare som kan användas vid mätning i trä och andra mjuka material.
Här finns egentligen hur många fördelar som helst – till exempel att den är mycket pålitlig och håller en riktigt hög kvalitet. Det här är en fuktmätare för dig som behöver, eller vill ha, det allra bästa. Här ingår en mätspetsgivare och en USB-laddare.
PROTIMETER Mini

Om du vill ha en smidig men samtidigt riktigt pålitlig och högkvalitativ fuktmätare, då kanske denna kan vara något för dig. Denna fuktmätare är kompakt, har en låg vikt och är mycket enkel att använda.
Med denna fuktmätare får du ett mätvärde så fort du för in mätspetsarna i materialet. Den kan användas i många olika material – till exempel trä, masonit, gips, plywood och så vidare. Stiften i framkanten är vassa och enkla att föra in i materialet, och de lämnar knappt några spår efter sig.
När du mäter fukten i trä så kan du direkt se fuktkvoten i procent, och det finns dessutom dioder i färg – grönt, gult och rött – som visar om man ligger i riskzonen för mögeltillväxt. Vid mätning i andra material visas ett värde.
Denna fuktmätare har en robust och tålig design, den är dessutom pålitlig och väldigt enkel att använda. Här ingår ett enkelt stifthuvud, två extra mätspetsar, en Protimeter BLD5086 Kalibreringscheck och en förvaringsväska.
FLIR MR59

Det här är en prisvärd fuktmätare med bluetooth. Med denna fuktmätare kan du upptäcka fukt så djupt som 100 millimeter, och kulproben gör så att inga märken efterlämnas på materialet du mäter.
Med den trådlösa anslutningen kan man göra avläsningar från en mobilenhet via FLIRs mobilapp. Fuktmätaren är dessutom belyst för arbete i dåliga ljusförhållanden, och den stora skärmen har också bakgrundsbelysning.
Det här är helt enkelt en riktigt prisvärd fuktmätare med många fördelar. Den är enkel att använda, den lämnar inga märken efter sig, den är mycket pålitlig och den håller en riktigt hög kvalitet. Här ingår en väska, och ett 9 volts alkaliskt batteri.
FLIR MR40

Om du vill ha en riktigt smidig och lätt fuktmätare så kanske denna fuktpenna kan vara något. Trots sin kompakta storlek så är den mycket pålitlig och effektiv. Den har dessutom ett hyfsat lågt pris, vilket gör den otroligt prisvärd.
Den här fuktmätaren är inte bara enkel att förvara och ta med sig, utan den är också mycket enkel att använda. Den har en inbyggd ficklampa, en skala och två sonder. Den är anpassad för till exempel trä och andra vanliga byggmaterial, vilket gör att den passar perfekt vid renovering eller kontroll hemma – eller för dig som jobbar med byggen. Eller för dig som vid andra tillfällen behöver kontrollera fukt i trä.
En stor fördel är den kompakta storleken som gör fuktpennan enkel att ta med. Det är praktiskt om du till exempel behöver använda den i jobbet eller behöver ta med dig fuktpennan någonstans av andra anledningar.
Här finns även en hold-funktion, en lättavläst LCD-display och utbytbara mätspetsar. Mätpennan indikerar inom mätområdena 5-12 procent, 13-60 procent och +60 procent. Den är även dropptestad på tre meter, samt stänkskyddad – och den kan användas från -10 grader och upp till 50 plusgrader.
EXTECH MO55

Den här prisvärda fuktmätaren håller ett lågt pris, men också en hög kvalitet. Den utför snabba mätningar i trä och andra byggmaterial, antingen med stift eller stiftfritt (icke-invasivt). Det här är alltså en mycket flexibel fuktmätare som kan användas vid många olika tillfällen, och på olika sätt.
Denna fuktmätare är enkel att använda, och den har displayikoner som visar nivåerna av fuktinnehåll samt en hörbar varningsfunktion. Den kan användas i nästan alla byggnadsmaterial – trä, väggskiva, kartong, plåtberg, gips, murbruk och betong.
Här finns helt enkelt väldigt många fördelar – fuktmätaren är högkvalitativ, pålitlig, flexibel, smidig och enkel att använda. Här ingår två stift som är installerade på mätaren vid leverans, samt ett skyddslock och ett 9 volts batteri.
Att tänka på när man köper en fuktmätare
En fuktmätare kan vara användbar – eller till och med oumbärlig – vid många olika tillfällen. Den är perfekt när du ska renovera, eller när du vill kontrollera om det finns fukt någonstans i hemmet. Den är också perfekt för dig som i arbetet behöver ha möjlighet att kontrollera fukt.
Vilken fuktmätare du ska välja beror på vad du behöver, men också på vad du själv föredrar. Alla fuktmätare gör samma sak, mäter fukt, men de gör det på lite olika sätt. Hur exakta nivåer de visar kan variera, men också vilka övriga funktioner de har.
Vilka material de kan användas med varierar också. Trä och andra byggnadsmaterial är vanliga, och många fuktmätare kan användas i väldigt många olika material – men det här varierar som sagt. Det är alltså viktigt att se till att välja en fuktmätare som är anpassad för det material som man vill mäta fukt i.
Även utformningen kan variera en hel del. Det finns till exempel väldigt smidiga fuktmätare, som passar perfekt om man ska ta med sig fuktmätaren någonstans eller använda den i sitt arbete. Det finns även så kallade ”fuktpennor”, dessa ser helt enkelt ut som en penna och är väldigt smidiga och kompakta.
Börja alltså med att fundera över vad du behöver, och vad du själv föredrar. Fundera även över vilken prisklass du ska leta i, för då kommer dina alternativ att begränsas ytterligare och det blir lättare att hitta rätt. Även här bör du utgå ifrån vad du behöver – om du kommer att använda fuktmätaren ofta så kan det vara värt att spendera lite extra, men om du främst vill ha den ifall att den någon gång skulle behövas så kanske det är bättre att välja en lite billigare modell.
När du vet vad du letar efter så kommer det att bli betydligt enklare att hitta det. Då är det också dags att börja kolla runt bland olika alternativ, och att jämföra dessa. Fokusera helt på det du behöver, och kontrollera så att fuktmätaren uppfyller dina kriterier. Låt det gärna ta tid, speciellt om du ska köpa en lite dyrare modell. En fuktmätare kommer med stor sannolikhet att vara till stor hjälp för dig, men då är det också viktigt att du väljer rätt modell för just dig.
Hur använder man en fuktmätare?
Det finns olika modeller och de kan användas på lite olika sätt, men principen är att en spets eller en kula sätts mot materialet. Därefter brukar resultatet visas i princip direkt, även om detta också kan variera en del. Hur resultatet presenteras kan också variera, men du får alltid svar på om det finns någon fukt – och ibland även hur hög nivån av fukt är. Ibland finns även en varningssignal eller liknande, vid höga nivåer.
Vem behöver en fuktmätare?
Det är egentligen bara du själv som kan svara på om du behöver en fuktmätare eller inte, men generellt kan man säga att de flesta någon gång kan behöva en sådan. Om du äger din bostad så kan det vara väldigt användbart med en fuktmätare, så att du kan kontrollera fukt. Likaså om du ska renovera.
Vad kostar en fuktmätare?
En fuktmätare kan kosta allt från några hundralappar, och upp till många tusenlappar. Det som skiljer billigare och dyrare modeller åt är främst kvalitet och funktioner, och ibland även pålitlighet. Här bör man främst utgå från vad man behöver – det kan förstår vara värt att betala lite mer för en högre kvalitet, men fokusera främst på vad du faktiskt har behov av.
Om inga av fuktmätarna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se