Fixa ved på egen hand

Det är ingen nyhet att det för tillfället råder en energikris både i Sverige men även i stora delar utav världen. Detta har resulterat i att folk de senaste månaderna fått skyhöga elräkningar vilket i sin tur har lett till att man börjat leta efter sätt att minska sin elförbrukning på. Vidare är det ingen nyhet att majoriteten utav de svenska hushållens elförbrukning går åt uppvärmning av våra bostäder och därför är det många som börjat elda i kaminer och öppna spisar. Därför har efterfrågan på ved ökat något extremt de senaste månaderna och marknaden har inte kunnat anpassa sig utefter detta, vilket i sin tur resulterat i att det för tillfället även kan vara svårt att få tag i ved.

Tips om du köper ved

Här är det viktigt att lägga till att det inte är en garanti att din lokala vedleverantör fortfarande har ved kvar, då efterfrågan varit väldigt hög på senaste. Om det finns kvar att köpa så kan den vara viktigt att tänka på vilken sorts ved man köper. Olika träslag avger nämligen olika mycket värme. Rönn och bok är de två träslagen som genererar mest sett från volym, efter dem två är även ask och lönn effektiva att elda med. Somliga väljer även att elda med ek vilket också kan anses generera skapligt med värme sett från volymen men nackdelen med detta träslag är att ek innehåller mycket garvsyra vilket sliter på kaminen.

Tips för att klyva/kapa ved

Kapa

När du ska kapa träd för att senare kunna kapa det till ved så behöver du givetvis de rätta verktygen för att underlätta detta arbetet. Exempel på verktyg som då kan vara bra att ha är en bra och säker motorsåg. När man använder en motorsåg så är det viktigt att man är oerhört försiktig var man sätter både händer men även fötter. En annan rekommendation är att använda hörselskydd och skyddsglasögon för att minimera risken för potentiella skador som kan uppstå. Ett annan tillbehör som faktiskt ökar säkerheten en aning men som inte många har är en sågbock. Med hjälp av denna så håller sig stocken/trädet där du lägger den/det.

EGO CS1400E


Denna motorsågen är utrustad med ett 35 cm långt svärd och ett 56V batteri. Vidare är EGO CS1400E utrustad med egenskaper såsom kolborstfri motor, en verktygslös kedjesträckning samt ett automatiskt smörjsystem. Den verktygslösa kedjesträckningen bidrar till en snabb och enkel justering av kedjan och dessutom en lång livslängd. Det automatiska smörjsystemet bidrar vidare till att kedjan hela tiden hålls smörjd och resultatet av detta är att kedjan kan löpa helt problemfritt.

Egenskaper

  • Modell på bladet: Oregon(350mm)
  • Kedja: Oregon-90PX
  • Volym på oljetank: 150ml
  • Vikt(Exklusive batteri): 3,8 kg
  • Spänning: 56V

Pris: Ca 2500kr
Köp här

Klyvning

När själva kapningen till mindre stockar är klar så är det dags för klyvningen och det är vid detta moment som många upplever att det börjat bli riktigt jobbigt. Men som tur är så finns det väldigt bra verktyg att ta hjälp av för att underlätta arbetet så gott som möjligt.

Traditionell yxa

Det traditionella sättet att klyva ved är självklart via att använda en rejäl yxa. Detta sättet är utan tvekan det mest ekonomiska sättet att klyva på men kanske inte det mest effektiva om du har mycket som ska klyvas. Nackdelen med den traditionella vedklyvningen med yxa är ju självklart att det tar tid.

BAHCO LS-MERLIN-2.5FG


En robust släggyxa avsedd för klyvning av mycket hårt och tjockt träslag. Yxans konstruktion är framtagen på ett sätt som gör att den går lika bra att använda som fällyxa som hammare för att exempelvis slå igenom en kil eller dylikt. Utöver detta är yxan utformad med ett trekomponentshandtag av glasfiberförstärkt polypropen samt en yta av elastomer. Resultatet av detta är en slintfri yxan med ett mycket bekväm handtag att hålla i under tiden du använder den.

Egenskaper

  • Färg: Svart
  • Användningsområde: Fällyxa & Hammare
  • Trekomponentshandtag
  • Upphängningshål i handtaget
  • Längd: 900 MM
  • Vikt: Ca 3,4 kg

Pris: Ca 800kr
Köp här

Vedklyv

Ett sätt att klyva ved som blivit mer modernt på sistone är att använda sig utav en så kallas vedklyv. Detta är utan tvekan det mest tidseffektiva och skonsammaste sättet för kroppen att klyva stora mängder ved på.

AL-KO LSH 370/4


En liten och kompakt vedklyv som minst sagt gör jobbet. Denna robusta vedklyv är gjord av slitstarkt material som är svetsat i flera varv. Det positiva med den robusta konstruktionen är att en lång livslängd säkerställs, medans nackdelen är att den väger ca 48 kg. Vidare är AL-KO LSH 370/4 även utrustad med 2-handsäkerhetsstyrning vilket garanterar säker drift och användande(OBS: tips är alltid att använda skyddsutrustning såsom skyddsglasögon, hörselkåpor och handskar). Vedklyven har kapacitet att klyva ved med en vedlängd upp till 370 mm och kan maximalt uppnå en klyvkraft på 4 ton.

Tips: Placera vedklyven på en ergonomisk plats eller åtminstone en plats med plan och jämn yta så risken för att maskinen tippar över reduceras.
Egenskaper:

  • Effekt: 1500W
  • Spänning: 230 V
  • Vikt: 48 kg
  • Hög säkerhet
  • Maximal klyvlängd: 37 cm
  • arbetshandskar, hörselskydd samt skyddsskor

Pris: Ca 4500 kr
Köp här

Allmänna tips för dig som bras/kamin ägare

  • Ge veden den tid den behöver för att verkligen torka. Det är aldrig en rekommendation att elda med blöt eller fuktig ved då denne vid eldning bildar mer sot och farliga rökpartiklar som inte är bra att andas in.
  • Använd någon form utav braständare för att verkligen få fjut på elden, du kan köpa dem här!
  • Sprid värmen inomhus via att använda en kaminfläkt, du kan köpa den här!
  • OBS:</ Var försiktig! Det är alltid bra att ha ett brännskade kit hemma ifall olyckan är framme, köp det här!
  • Vi rekommenderar även alltid att använda skyddsglasögon,
Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg