Elverk – våra bästa favoriter till båt, husvagn och verkstan

För att kunna hitta de bästa elverken för dig har jag noggrant gått igenom alla produkter som finns på marknaden. Jag har titta på hur elverk fungerar för båt, för husvagn, vid byggnationer och även som allmänt elverk att hemma till det mesta. Här presenterar jag mitt toppval av fyra bästa elverk 2022.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Drifttid
Atlas Copco P2000i 5 timmar
AL-KO 2000i t 5 timmar
Atlas Copco P3000 11 timmar
AL-KO 2500-C 14 timmar

Utan ett bra elverk är det omöjligt att kunna genomföra en större byggnation. Även vid mindre byggnationer och längre elavbrott är ett riktigt bra elverk en bra investering som du kommer ha mycket stor nytta av. Troligen kommer du också bli mycket populär i grannskapet hos de som inte själva ännu har investerat i ett elverk.

Med ett elverk vet du att du alltid har tillgång till el. Inte bara för projekt inom byggnation och trädgård, utan även om elen skulle slås ut på grund av väder, vind eller problem i elnätet. På det sättet har du alltid el för att arbeta, men även för att viktiga funktioner som värme, kyl, frys och spis ska kunna fungera. Många investerar därför i elverk vid återkommande elavbrott i sina bostäder.

På min lista presenterar jag elverk med tanken att de ska användas som energikälla vid arbetsutövande som byggnation, arbete med bil eller båt eller liknande. Men alla i listan går att använda till allt som du behöver en energikälla till. Testerna är oberoende och utförda med ett enda syfte – att ta fram fyra mycket bra alternativ när du går i tankar att köpa ett eget elverk.


 Atlas Copco P2000i

Atlas Copco P2000i är ett portabelt elverk som egentligen är avsett för yrkesutövande inom allmänt dagligt bruk eller enstaka jobb som är återkommande. Men eftersom elverket landar på en prislapp på knappt tio tusen kronor så valde jag ändå att presentera detta som ett litet lyxval även för hemmafixaren.

Måttet på 500x285x455 mm och vikten på 21 kg gör att det är ett elverk som är lätt att bära med sig och att förvara under overksamma perioder. Med en möjlig drifttid på hela 5 timmar, utan bränslepåfyllning, och ett bränsle som är bensin ger det ett smidigt användande under projekt som tar lång tid. Kanske ett trädäck, nybyggnation av hus eller komplementbostad?

Ett portabelt kraftpaket som har en lång drifttid och är stabil och hållbar.

Pris: Ca. 9 500 kronor

Snabbfakta

Effekt: 1,6 kVA (1,28 kW)

Tankvolym: 4 L

Bränsle: Bensin

Drifttid (utan bränslepåfyllning): 5 h

Vikt: 21 kg

Portabel

 

AL-KO 2000i

4-taktsmotorn på 1,6 kW gör att detta är ett elverk som är lätt att starta och som ger en god kapacitet vid användning inom alla önskade områden. AL-KO 2000i är bekväm att bära tack vare ett integrerat bärhandtag och är utrustad med både 1x230V och 1x12V för ökad och bekväm användning. Det här är elverket som går att använda som energikälla vid byggnation, reparation och underhåll, men även för drift av finteknologisk utrustning som tv, dator med mera. Med detta elverk i hemmet behöver du aldrig vara orolig för att stå utan el om det skulle bli ett plötsligt elavbrott. Likväl som det är ett elverk som du enkelt tar med ut i trädgården, på camping eller till båten.

Lätt och enkel att använda både inom jobb och olika fritidssysselsättningar.

Pris: Ca. 6 700 kronor

Snabbfakta

Effekt: 1,6 kW

Tankvolym: 4 L

Motor: 4-takts

Drifttid (utan bränslepåfyllning): 5 h

Vikt: 21 kg

Portabel

Nedladdningsbart: manual, sprängskiss.

Atlas Copco P3000

Med en tankvolym på 15 liter och en vikt på 52 kilo är detta ett portabelt elverk som ändå ofta får sin givna plats i hemmet eller på arbetsplatsen. Atlas Copco P3000 är kanske inte ett elverk som får följa med i husbilen. Men som energikälla är det med sina 11 timmars drifttid utan bränslepåfyllning, mer driftmässigt stabilt vid behov inom arbetet eller i hemmet. Du kan lugnt gå och lägga dig och veta att du vaknar i ett varmt hem med fungerande kyl, frys och annat om det skulle vara elavbrott i trakten. Det är också möjligt att köra på med ditt projekt utan att ständigt behöva avbryta för att fylla på med drivmedel.

Detta är jätten som är en stor trygghet i hemmets arbetsutföranden och vid elavbrott.

Pris: Ca. 4 800 kronor

Snabbfakta

Effekt: 2,3 kVA

Tankvolym: 15 L

Bränsle: AC200FA bensin

Drifttid (utan bränslepåfyllning): 11 h

Vikt: 52 kg

Portabel


AL-KO 2500-C

Det prisvärda och stabila elverket med det låga priset, så kan man beskriva AL-KO 2500-C. Med hela 14 timmars drifttid utan bränslepåfyllning, har detta elverk utan konkurrens min listas längsta drifttid. Här har tillverkaren skapat ett elverk som passar för ett mer stabilt hemmabruk men som även är portabel för användning i trädgård, camping med mera. Med uttag för 2x230V och 1x12V är det möjligt att ansluta maskiner och lampor av alla de slag. Den långa drifttiden innebär också att elverket är användningsbart till mindre som större projekt, samt om elen slås ut i hemmet. Mer användningsbart elverk till lägre pris och med fler användningsområden går knappast att hitta.

Prisvärt och pålitligt med mycket lång drifttid utan bränslepåfyllning.

Pris: Ca 3.500 kronor.

Snabbfakta

Effekt: 2,0 kW

Tankvolym: 15 L

Motor: 4-takts

Drifttid (utan bränslepåfyllning): 14 h

Vikt: 45 kg

Portabel

Nedladdningsbart: manual, sprängskiss

 

Att tänka på när man köper ett elverk

Pris på elverk

Från drygt tre tusen till knappt sjuttio tusen är det en bred variation på elverken. Det som skiljer är inte alltid drifttid, tank eller funktioner. Så det är viktigt att veta vad som söks och vad elverket ska användas till för att hitta det som passar bäst till ett bra pris.

Kvalitet

Testets alla elverk håller en mycket god kvalitet och livslängd för sina funktioner. Det som sliter på alla elverk är hur de används och hur de förvaras när de inte används. Ska ett elverk stå utomhus så bör det alltid täckas över med en kåpa, ett litet portabelt skjul eller liknande.

Varumärke

Vid köp av ett elverk så är det viktigt att se vilka godkännanden det har och hur lång garantitiden är. Det återfinns inte så många konkurrenter på marknaden, men de som finns är alla kompetenta och pålitliga inom sina områden och expertis.

Vanliga frågor om elverk

Vilket elverk ska jag välja?

Det bästa elverket är det som används. Tänk därför igenom vilka behov du har och kommer att ha framöver. Vanligt är att de som köper elverk snart inser alla fördelar och vill ta med det på alla projekt och resor. Välj därför gärna ett som är enkelt för dig att placera på en stadig plats, eller som är enkelt att ta med när och vart du vill.

Hur mycket kostar ett elverk?

Det billigaste elverket kostar drygt tre tusen och det dyraste knappt sjuttio tusen. Vad som avgör vilket du ska välja är hur mycket du kommer ha användning av elverket nu och framöver.

Vad ska jag använda ett elverk till?

Det vanligaste användningsområdet för elverk är som energikälla till handverktyg, maskiner med mera vid byggnation, reparation, arbeten med båten och bilen med mera. Men ett elverk är även en fullgod källa till energi vid fritidsaktiviteter och elavbrott i hemmet.

Om inga av elverken ovan passar just dig så finns det en uppsjö av olika elverk där du kan filtrera fram det som passar just dig. Följ länken nedan till proffsmagasinet

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se