Cellplastkniv – våra bästa favoriter

Hur fungerar en cellplast kniv?

En värmekniv används för att på ett enkelt och smidigt sätt skära cellplast/frigolit och annat plastmaterial. Kniven värms upp och temperaturen varier men kan gå upp till 550 grader på vissa maskiner. Eftersom att kniven värms upp till så pass höga temperaturer så blir det som att skära i smör och dessutom smular inte kniven sönder frigoliten. Det är ett perfekt verktyg att ha till hands om man behöver göra snygga och precisa anpassningar på plats.

Vad kan man använda en cell plastkniv till?

  • När man lägger golvvärme i platta på mark så kan det vara bra att använda cellplast kniven för att på ett enkelt och smidigt sätt anpassa cellplasten.
  • När man ska kapa cellplastskivor för att de ska passa in mellan kantelementen till en grund. Oftast till betongplatta(se bild kantelement-med- mycket-cellplast.
  • Eller om man måste anpassa poolväggarna ifall man vill ha specialmått på sin pool som inte fungera med standarblocken. Till exempel är Tjälldens poolväggar 150 cm höga. Vill man då göra en overflowpool kan man kapa ned väggarna till 140cm på de väggelement som ska utgöra overflowdelen i poolen.
  • Vid avlopp och vvs rördragningar inne i plattan/grunden. Vid användningen av cellplastkniven så kan man då skära ned i plasten och lägga ner varm och

Använd värmekniv när du bygger pool


Ibland när man bygger en ny pool så kan det vara så att man måste anpassa poolväggarna. Det kan bero på att man vill ha ett specialmått på sin pool som inte fungerar med standard blocken. För att göra detta tydligare ska vi ge ett exempel: Tjälldens poolväggar är 150 cm höga. Om man då vill göra en overflowpool kan man kapa ned väggarna till 140 cm på de väggelement som ska utgöra overflowdelen i poolen. Då är värmekniven ett perfekt verktyg att använda sig av för att på ett snyggt och smidigt sätt anpassa väggelementen efter dem måtten man vill ha.

Värmekniven det perfekta verktyget när du gör husgrunder


Ett annat användningsområde där värmekniven är ett behjälpligt verktyg är vid byggnation av husgrunder. När man bygger husgrunder så är det vanligt förekommande att man använder cellplast och det är främst för att Cellplast är isolerande men även kapillärbrytande, vilket betyder att det dränerande materialet inte binder vatten. Värmekniven används då för att anpassa cellplastskivorna till exakta mått så att de passar perfekt in mellan kantelementet i grunden.

Andra användningsområden där värmekniven är ett effektivt verktyg


Vid läggning av värmegolv i platta på mark eller vid avlopps och vvs rördragning inne i plattan/grunden så kan det ibland kräva att man skär ner en bit i cellplasten för att kunna lägga ner till exempel varm- och kall vattenledningarna. För att på ett enkelt, snabbt och professionellt sätt forma hålen i plasten till ledningarna så är värmekniven det absolut smidigaste verktyget att använda sig av. Detta då man med hjälp av kniven kan forma hålen till ledningarna helt utefter hur man behöver ha det i just specifika fall.

Vilken cellplastkniv eller värmekniv ska man ha?

Vi har alla befunnit oss i en knepig situation där vi måste bestämma oss för vilken maskin vi ska använda oss utav. När det kommer till värmekniv så är utbudet relativt begränsat och den största skillnaderna mellan de olika värme knivarna är oftast styrkan på volten och watten som varierar. Den som enligt oss är mest prisvärda är den som kommer från LK systems.

LK systems värmekniv


Denna kniv är den bästa värmekniven som finns på marknaden just nu. Maskinen väger endast 1,13 kg och har en effekt på 90w. Dessa egenskaper gör att kniven är extremt smidig och enkel att jobba med även i trånga utrymmen. Det man dock måste tänka på vid köp av denna värmekniv är att väska, knivblad och spårblad inte ingår utan dessa måste man köpa till som lösa komplement. Värmekniven kostar strax under 2000:- och är mycket prisvärd. Köp den här!

Lk systems praktiska väska


LK Systems väska för värmekniv är ett perfekt komplement som du får plats med både värmekniven och tillhörande skärblad. Väskan är gjord av plast och har måtten 252x290x60mm vilket gör den väldigt smidig och enkel att bära med sig. Helt enkelt ett praktiskt och bekvämt komplement som både skyddar och förvarar din värmekniv på ett snyggt, smidigt och professionellt sätt. Köp den här!

Bosch GSG 300


Bosch GSG 300 är ett annat alternativ till värme- och cellplastkniv. Dock är denna värmekniv mer fast i sin utformning, är på 350 watt och väger 0,5 kg mer än LK systems vilket gör att den inte alls är lika smidig att jobba med. Vid köp av denna maskin så måste man även tänka på att sågblad och sågbladsstyrning ej medföljer utan dessa måste köpas till separat. Dessutom kostar Bosch GSG 300 runt 4000:- vilket gör den till dubbelt så dyr som LK systems.Köp den här!

Saker att tänka på vid användning av cellplast/värmekniv

OBS! Tänk på att när du skär i cellplast så frisläpps det en direkt giftig gas som ej ska inhaleras av människor. Därför finns det några saker som kan vara bra att tänka på vid användning av en cellplast eller värmekniv:

  • Använd mask som skyddar mot gaser, Läs mer om det här.
  • Se till att stå ventilerat när du skär i plasten( helst utomhus).
  • Använd gärna skyddshandskar.
  • Var uppmärksam och försiktig
Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se