Borrmaskin – våra bästa favoriter

En borrmaskin är nästan ett måste i vilken verktygslåda som helst, inte minst om man gillar att fixa hemma och renovera. Det finns många olika modeller, allt från små enkla borrmaskiner som är smidiga men inte klarar några tuffare arbeten, till slagborrmaskiner och ännu mer kraftfulla borrmaskiner. Det finns också en hel del olika funktioner och egenskaper hos borrmaskinerna, och likaså storlekar och utformningar. Vilken modell man ska välja beror alltså till stor del på vad man ska använda den till, men också hur ofta den ska användas och vilka funktioner man önskar, samt hur hög kvalitet man önskar.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Produkt Ungefärligt pris
BOSCH GBM 1600 RE 3000-3500 kr
HIKOKI D13VL 2300-2800 kr
MAKITA DP4011 1400-1800 kr
MAKITA DP2011 1300-1600 kr
TRANMAX TPT-615R 1000-1300 kr

När du ska köpa en borrmaskin så bör du först och främst fundera på vad du behöver. Det finns en rad olika borrmaskiner att välja mellan, så som till exempel borrmaskiner med slagfunktion och med SDS-chuck. Om du främst ska göra mindre arbeten så kanske en borrskruvdragare räcker, eller en enklare borrmaskin, men om du använder borrmaskinen ofta eller till och med i arbetet så krävs förmodligen en kraftfullare och effektivare maskin. Här nedan hittar du fem olika alternativ – kanske kan någon av dessa vara rätt val för dig.


BOSCH GBM 1600 RE

Den bästa borrmaskinen 2022 är en riktigt kraftfull, effektiv och pålitlig maskin. Denna borrmaskin har en 850-watts motor som ger en längre livslängd, och den passar extra bra för borrning i trä upp till 40 millimeter för stål upp till 16 millimeter i borrdiameter.

Denna borrmaskin har såväl högt vridmoment som hög borreffekt, vilket gör att den fungerar även för tyngre arbeten. Konstruktionen är solid och har mycket robusta kugghjul och kullager. Här ingår en chucknyckel, en kuggkranschuck på 16 millimeter och ett stödhandtag.

HIKOKI D13VL

Denna borrmaskin på 860 watt har ett vridmoment på 66 Nm och ett varvtal på upp till 3000 varv per minut. Det här är en mycket robust och pålitlig borrmaskin, med en kraftig motor och kolborstar med rotationsssytem som ger samma kraft på såväl höger- som vänstergång.

Borrmaskinen har även låg ljudnivå och vibrationsnivå, samt ett aluminiumhus för en ökad hållbarhet och livslängd. Här ingår en snabbchuck på 13 millimeter, ett stödhandtag samt djupanhåll.

MAKITA DP4011

Den här borrmaskinen har såväl djupanslag som sidohandtag, och den erbjuder effektiv och bekväm användning. Den är enkel att använda, och håller en hög kvalitet. Borrmaskinen stängs av automatiskt om borren kör fast, för att skydda den som använder maskinen.

Här finns två växlar, en hållfast växelkonstruktion och ett ergonomiskt och gummibeklätt handtag för fast grepp och säker användning.

MAKITA DP2011

Den här borrmaskinen på 370 watt passar för stålborrning på upp till 6,5 millimeter och träborrning upp till 15 millimeter. Den passar perfekt för borrning av småhål i metall, för till exempel blindnitar.

De 4200 varven per minut ger en nödvändig cirkelhastighet för mindre metallbett. Dessutom är borrmaskinen mycket liten och väger inte mycket alls, utan strax över 1 kg med en storlek på 219 millimeter. Det här gör att borrmaskinen är enkel att ta med, men också enkel att förvara när du inte använder den.

TRANMAX TPT-615R

Det här är en liten och väldigt snabb borrmaskin med en chuck på 10 millimeter, ett varvtal på 1800 varv per minut och en luftförbrukning på 300 liter i minuten. Den har även ett maximalt lufttryck på 6,3 bar.

Det här är en högkvalitativ och effektiv borrmaskin, som samtidigt är enkel att använda. Den är också ett mycket prisvärt alternativ för den som vill ha mycket borrmaskin för pengarna, och för den som behöver en pålitlig men enkel borrmaskin.

Att tänka på när man köper en borrmaskin

Om du gillar att fixa hemma så är en borrmaskin något du med stor sannolikhet behöver. Kanske till renoveringar, till att bygga saker eller göra andra mindre jobb hemma. Men det finns många olika modeller, och vilken som passar bäst beror till stor del på vad du ska göra.

Det finns till exempel små smidiga borrmaskiner, som ofta är billiga och tar lite plats. Dessa är dock ofta svaga, och passar inte för tuffare jobb utan kanske främst för väldigt enkla arbeten. Det finns även borrmaskiner med slagfunktion, borrmaskiner med SDS-chuck och många andra modeller.

Om du inte behöver en kraftfull borrmaskin och främst ska göra mindre arbeten, då kanske en borrskruvdragare räcker för dig. Men det är bara du själv som vet vilken typ av borrmaskin du behöver.

Börja gärna med att fundera över detta, när du ska köpa borrmaskin. Fråga dig själv hur kraftfull borrmaskin du behöver, vad den ska användas till och vilka funktioner du behöver. Det är främst funktioner, kvalitet och styrka som varierar mellan olika modeller. Utbudet är stort, vilket kan göra det svårt att hitta rätt, men det gör också att du kan hitta precis rätt modell för just dig.

Det kan också vara bra att fundera över vilken prisklass du ska leta i. Om du på förhand sätter upp en budget så blir utbudet mindre och det kan bli något lättare att hitta rätt, eftersom du inte behöver leta igenom allt för många olika alternativ. Därefter kan du helt enkelt börja kolla runt på olika alternativ, och jämföra dessa, för att hitta den modell som passar bäst för dig.

Vem behöver en borrmaskin?

En borrmaskin passar utmärkt att ha i verktygslådan eller skåpet, eftersom det med stor sannolikhet kan komma tillfällen då en sådan behövs – åtminstone om man gillar att fixa hemma, renovera eller bygga. Det korta svaret är alltså att en hemmafixare kan behöva en borrmaskin, och en borrmaskin har många olika användningsområden. Det är dock bara man själv som kan svara på om man behöver en borrmaskin eller inte.

När behövs en borrmaskin?

En borrmaskin behöver man när man ska borra, helt enkelt. Det kan vara när man renoverar, när man bygger någonting eller fixar något hemma. Det finns många olika modeller när det gäller borrmaskiner, och därför kan användningsområdena variera en hel del mellan dessa olika modeller. När du ska köpa en borrmaskin kan det alltså vara en bra idé att först fundera över vad du ska göra, för att sedan utgå från det när du väljer vilken borrmaskin som är rätt för dig.

Vad kostar en borrmaskin?

Det finns en hel del olika varianter när det gäller borrmaskiner, och därför varierar priset en del. Generellt kan man dock säga att en borrmaskin kan kosta allt från en hundralapp eller två, och upp till många tusenlappar. Här är det dock viktigt att tänka på att kvaliteten och styrkan hos borrmaskinen kan variera en hel del beroende på prisklass. Med det sagt är det kanske inte alltid nödvändigt att välja den dyraste, utan snarare att utgå från vilka behov man har.

Om inga av borrmaskinerna ovan passar just dig så finns det många fler som är värda att kika på. Följ länken nedan för att se fler.

 

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se