Betongblandare – våra favoriter

Vad är en betongblandare?

Att blanda betong för hand är en mycket slitsam samt arbetsintensiv process som enbart är lämplig för att blanda en mindre mängd. När man är ute efter att blanda en större mängd så är det en stark rekommendation att använda sig av en betongblandare. En betongblandare, också kallad cementblandare, är en anordning som används för att blanda kalk och cementbaserade produkter med vatten och ballast och på detta vis framställa betong etc. Anordningen är ofta konstruerad med en roterande trumma som ligger på två stycken axlar. Inuti trumman finns det monterade vingar, dessa vingar ser till så att betongen inte fastnar i trumman. Blandning med betongblandaren är ett mycket effektivt, snabbt och mindre arbetsintensivt sätt att blanda en större mängd betong på, jämfört med att göra det för hand.

Användningsområden för cementblandare?

En cementblandare kan användas till många projekt. Utöver det givna med betong, kan det användas till alla typer av torrblandningar. Puts, murbruk. Driver man många projekt hemma, och vet att man framöver kommer bygga en mur, uteplats, pool, utespa och mycket mer så kan det löna sig att införskaffa en cementblandare.

Placering av anordningen

Innan du börjar så tänk efter en extra gång om anordningen står bra. Det är av yttersta vikt att anordningen är placerad på fast och platt mark. Detta eftersom att anordningen när den väl är igång annars riskerar att trilla över. För det andra kan det vara bra att se till så att det finns en vattenkälla i närheten. Detta eftersom det ofta går åt mer vatten än vad som från början var förväntat. Sedan är det dags att göra iordning anordningen för att börja användas. Börja med att ställa in trumman i 45 graders vinkel med trummans öppning snett uppåt.

Börja blanda

När det är dags att börja blanda så är det viktigt att tänka på rätt blandningsförhållande. Fråga dig själv hur du vill ha blandningen och vad du ska använda den till. När du kommit fram till det så är det dags att börja tänka på hur mycket av de olika komponenterna(cement, sten, sand och vatten) du ska använda dig av. Är du ute efter en hårdare betong så behövs det mer cement. Tänk på att börja med en mindre mängd vatten och lägg till mer successivt om det behövs. OBS: En bra blandning går ungefär halvvägs upp i trumman innan den faller ner.

Tömning av betongblandare

När det sedan är dags och tömma trumman på blandningen så tänk på att vara försiktig. Om du tippar blandningen i en skottkärra så gör detta med försiktighet. Tänk på att blandningen är kompakt och utgör en hel del vikt. En annan anledning till att tippa blandningen försiktigt är så att inte anordningen trillar. Var uppmärksam på vad som händer runt om dig.

Tips

Ett allmänt tips är att aldrig låta maskinen köra torr. Detta av anledningen att det är extremt svårt och tidskrävande att få bort torkad betong. För att se till så att detta inte händer kan man tillsätta en liten mängd sand och en stor mängd vatten i trumman. Detta kommer göra att stora delar av innehållet lossnar från trummans kanter och sedan är det bara och tippa ut innehållet. Om det fortfarande sitter kvar så kan man använda en stålborste eller liknanden för att får bort resterande del.

Olika modeller

Luna Belle mini 150


En trovärdig och prisvärd betongblandare som rymmer 136 liter. Blandaren är dubbelisolerad och väger enbart 57 kg, dessutom kan den rullas som en skottkärra vilket gör den både smidig och praktiskt. Trumman innehåller två stycken skovlar som gör blandningen effektivare och hindrar betongen från att fastna. Utöver detta så är trumman lätt demonterbar vilket gör den smidigare att rengöra. Köp den här!

Collomix TMX1000


Denna tvångsblandare kan blanda murbruk, gips och betong. TMX1000 har en 100 liters blandningsbehållare och blandar upp till 80 liter material åt gången. Det finns en inbyggd säcköppnare på locket för enkel påfyllning. När materialet är blandat så töms det genom en lucka på maskinens framsida. Maskinen kan tyckas verka tung då den väger 131 kg men Collomix TMX1000 är utrustad med hjul och handtag som gör att man på ett effektivt sätt kan flytta maskinen. Köp den här!

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se