Batteridrivna sticksågar – våra bästa favoriter

En batteridriven sticksåg är smidigare att använda än en vanlig sticksåg. Jag har letat fram den bästa batteridrivna sticksågen 2020

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Metabo STA 18 LTX 140

  • Lång livslängd
  • Mycket prisvärd
  • Flera användbar funktioner

Om du vill ha en riktigt bra och högkvalitativ sticksåg med flera smarta och användbara funktioner, då kan den här från Metabo vara rätt val för dig. Den är på 18V och sågar snabbt i mjukt trä, upp till 140 mm.

Den här batterdrivna sticksågen har ett slagtal på 1000-3000 slag per minut. Den har även en LED-lampa som belyser sågstället, och gör det enklare för dig att såga rätt.

Det här är en väldigt smidig sticksåg med ett smalt motorhus, vilket gör den lätt att hantera, och den har även en Softgrip-yta. Med variabelt slagtal och pendelslag samt lågt liggande fjäderstödd bladföring blir den extra enkel att använda.

Trots att den här sticksågen är batteridriven så är den riktigt kraftfull, och den har en väldigt lång livslängd. Här får du en sticksåg med hög kvalitet, till ett lågt pris – det här är helt enkelt en mycket prisvärd sticksåg.

Att byta sågblad är enkelt, och det kan göras helt utan verktyg. Det finns även en rastpunktförsedd fotplatta som du kan justera utan verktyg.

Några andra funktioner jag gillar med den här sticksågen är till exempel spånblåsningsfunktionen som du kan aktivera och som ger fri sikt över sågytan, samt den integrerade LED-lampan.

Jag gillar även att den här sticksågen har ett skydd mot återstart, som gör att den inte startas av misstag efter ett strömavbrott.

Tillbehören som medföljer är en skyddsplatta i plast, ett flisstopp och en MetaLoc väskinsats.

Sammanfattningsvis så är det här en riktigt bra sticksåg av hög kvalitet, som passar den som vill ha en enkel men kraftfull batteridriven sticksåg.

Läs mer: Alla sticksågar

Andra batteridrivna sticksågar

Det finns förstås många andra batteridrivna sticksågar som också är bra, om den ovan inte skulle vara rätt val för dig. Här är några av mina andra favoriter, kanske kan någon av dessa vara rätt för dig.

Makita DJV181

Den här sticksågen från Makita är mycket enkel och smidig. Den är vibrationsdämpad och har en kompakt design, vilket gör den väldigt enkel att använda. Pendelrörelsen går att ställa in i tre olika lägen, och det är enkelt att byta blad utan några verktyg.

Motorn är kolborstfri vilket gör att maskinen är underhållsfri. Detta innebär även många andra fördelar, till exempel att du kan använda den lägre på en laddning – upp till 50 procent längre.

En annan fördel är att en kolborstfri motor även sänker värmeutvecklingen, vilket gör att du kan använda den längre – även vid mer krävande arbeten.

Några andra fördelar är till exempel LED-belysningen som ger dig bättre sikt när du arbetar, och att hastigheten enkelt kan justeras med hjälp av ett vred som sitter baktill på sticksågen.

Den här sticksågen klarar trä upp till 135 mm, stål upp till 10 mm och aluminium upp till 20 mm. Den har en slaglängd på 26 mm, och 800-3500 slag per minut.

Den här sticksågen passar dig som vill ha en pålitlig sticksåg som klarar att användas länge varje gång, dels för att den inte behöver laddas så ofta men också för att den klarar av att användas länge per gång utan att vila. Det här är en sticksåg för dig som behöver en som klarar av krävande arbeten, helt enkelt.

 

Bosch GST 12V-70

Denna sticksåg från Bosch är väldigt kompakt, lätt och enkel att använda. Med den här är det enkelt att såga även där det annars är svårt att komma åt, eftersom den är väldigt smidig.

Sågfrekvensen är 1500-2800 varv per minut, och slaglängden 18 mm. Den här maskinen väger endast 1,5 kg med batteri, vilket gör den otroligt smidig att använda.

Greppläget ligger nära såglinjen, vilket ger en mer exakt sågning. Den har även en optimerad konstruktion för sågning underifrån. Det smala handtaget gör det ännu enklare att såga, och gör det även bekvämare.

Den har även bättre glidegenskaper tack vare den robusta aluminiumfotplattan med plastsula, som även skyddar ömtåliga ytor.

Här finns det helt enkelt hur mycket positivt som helst att nämnda. Jag gillar till exempel det elektroniska motorskyddet som skyddar mot överblastning och ger maskinen en lång livslängd.

Tack vare Bosch ECP (Electronic Cell Protection) så skyddas batteriet även mot överladdning, överhettning och djupurladdning.

Den ergonomiska stavgreppet som har stora Softgrip-ytor är också en stor fördel, som gör det bekvämare att använda sticksågen.

Här ingår även en hel del tillbehör som till exempel två olika sågblad, en glidsko, ett splitterskydd och en utsugssats.

Den här batteridrivna sticksågen passar dig som vill ha en maskin som klarar av det mesta och som når även mer svåråtkomliga ytor. Den passar även för dig som vill ha en sticksåg som är mycket bekväm och enkel att använda, eller som bara vill ha en högkvalitativ sticksåg med lång livslängd och smarta funktioner.

 

Milwaukee M18 FBJS-502X

Det här är en sticksåg med hög sågprestanda som ger dig fina snitt med minimal flisning och vibration. Den har ett slagtal på 3500 per minut, och den är kolborstfri – vilket har många fördelar.

Här finns även pendelverk med fem steg, FIXTEC bladfäste som gör det enkelt att byta blad och en dubbelsidig strömbrytare så att du kan slå på och av sticksågen när som helst.

Denna högkvalitativa sticksåg från Milwaukee har även en dammblåsare som ser till att snittytan är fri från spån och damm, och en integrerad LED-lampa som ger dig bättre sikt på arbetsytan.

Här ingår både batterier – två stycken – och en laddare. Du får även ett blad, en dammutsugaradapter, ett dammskydd och en mjuk sko. Sticksågen levereras i en HD-box.

Det här är en högkvalitativ sticksåg som passar de flesta. Den som vill ha en riktigt bra sticksåg med lång livslängd, eller den som vill ha en pålitlig sticksåg med smarta funktioner.

Den långa livslängden och höga kvaliteten samt att det ingår väldigt mycket – bland annat två batterier och en laddare – gör att den här sticksågen känns prisvärd trots det lite högre priset.

Den här sticksågen känns riktigt proffsig, vilket gör att den passar alla – såväl nybörjare och hemmafixare som den professionella som kräver riktigt bra verktyg.

Mer om batteridrivna sticksågar

Det är inte bara proffs som kan behöva en bra sticksåg, utan även hemmafixare har användning av det många gånger. En batteridriven sticksåg har fördelen att den är smidigare, eftersom du slipper en sladd som annars kan vara i vägen.

Du kan röra dig som du vill och behöver inte ha något eluttag i närheten, eller någon förlängningskabel. Det här är givetvis en stor fördel även när du behöver såga på flera ställen – då behöver du inte oroa dig för att sladden ska bli för kort, och du behöver inte heller flytta runt det som ska sågas, byta eluttag eller krångla med förlängningskabel och så vidare.

Vad är skillnaden mellan en batteridriven sticksåg och en vanlig sticksåg?

En batteridriven sticksåg fungerar på samma sätt som en vanlig sticksåg, skillnaden är att vanliga sticksågar har sladd medan batteridrivna inte har det. Istället laddar du upp batteriet, och kan sedan använda sticksågen utan någon sladd.

Detta har förstås många fördelar. Du är inte beroende av något eluttag, utan kan använda din sticksåg precis vart som helst. Du behöver inte heller några förlängningskablar och du behöver inte flytta runt det du ska såga i för att sladden är för kort. Du kan helt enkelt röra dig fritt, och använda sticksågen där du behöver.

Om jag ska nämna någon nackdel så är det väl möjligtvis att du måste komma ihåg att ladda batteriet till sticksågen. Om du har glömt detta så kan du helt enkelt inte använda den. Det kan också bli jobbigt om batteriet tar slut medan du använder sticksågen. Det här är dock ingen överdrivet stor nackdel, eftersom det oftast inte är några större problem att komma ihåg att ladda batteriet med jämna mellanrum – till exempel efter varje gång man har använt den.

Hur använder man en batteridriven sticksåg?

En batteridriven sticksåg används på samma sätt som en vanlig sticksåg, de är dock smidigare att använda eftersom ingen sladd är i vägen och du inte behöver ta hänsyn till eluttag och så vidare.

Hur du använder sticksågen beror på vad du ska göra för något, om du till exempel ska såga rakt eller kurvor. Det är dock inte särskilt avancerat att använda en sticksåg, du håller i handtaget och siktar längst ett sträck och sedan låter du sågbladet såga längst hela vägen.

Det finns funktioner och tillbehör som du kan använda för att såga på andra sätt, dessa varierar dock mellan olika sticksågar. Kom också ihåg att det finns sågblad som passar för olika material, så om du till exempel ska såga i trä så ska du välja ett sågblad för trä.

Ingår batteri och laddare när man köper en batteridriven sticksåg?

Batteri och laddare kan ingå, men det är inte alltid som det gör det. Om det inte ingår så är det viktigt att ta reda på vilka batterier och laddare som passar ihop med den sticksåg du köper, så att du inte råkar köpa batteri och laddare som inte fungerar med din maskin.

Exakt vad som ingår när du köper en sticksåg varierar en hel del. Ibland ingår batteri, laddare, sågblad, förvaringsväska och många andra tillbehör. Andra gånger får du enbart själva sticksågen, och ibland ingår många tillbehör men inte batteri eller laddare.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se