Vinkelslip – våra bästa favoriter

Vinkelslipen är ett bra redskap om du behöver slipa eller kapa, eller varför inte ta bort rost och polera. Här hittar du bästa vinkelslipen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Metabo WEQ 1400-125

Mycket praktisk vinkelslip med många fördelar

Den här vinkelslipen har allting man kan önska – den är robust, hållbar, ergonomisk, högkvalitativ, högeffektiv, har ett högt varvtal och en lång livslängd. En nackdel är möjligen att den inte är batteridriven, men då slipper du istället köpa till dyra batterier och laddare – och kan dessutom börja använda din vinkelslip direkt. Det är alltså ett smidigt och prisvärt alternativ, om inte annat.

Vanligtvis skulle jag föredra batteridrivna verktyg eftersom det är smidigare, men den här vinkelslipen har så många andra fördelar att sladden blir en bagatell. Här fokuserar jag istället på varvtalet på upp till 11 500 varv per minut, den kraftfulla motorn, den höga kvaliteten och den långa livslängden.

Denna vinkelslip har ett vridmoment på 3,3 Nm och en skivdiameter på 125 mm. Det är enkelt, och går fort, att byta skiva. Det finns en mekanisk säkerhetskoppling som minskar rekylverkan om skivan skulle blockera, vilket skyddar dig som använder maskinen och även gör så att du snart kan fortsätta med ditt arbete.

Den här vinkelslipen passar för många olika typer av jobb, och den är mycket kraftfull och effektiv så den klarar dessutom det mesta. Här ingår skyddskåpa, stödfläns, M-Quick-spännmutter och extrahandtag.

Om du vill ha en riktigt effektiv och högkvalitativ vinkelslip som gör jobbet enklare och roligare, och som dessutom är riktigt prisvärd, då är det här rätt val för dig.

Andra vinkelslipar

Om vinkelslipen här ovanför inte är det rätta valet för dig så finns det såklart många andra vinkelslipar som också är riktigt bra. Kanske föredrar du ett annat märke, en lägre prisklass eller en batteridriven vinkelslip. Oavsett vad du letar efter så kan någon av dessa vinkelslipar vara rätt val för dig. Här hittar du nämligen effektiva och högkvalitativa vinkelslipar i alla former och prisklasser och från flera olika tillverkare. Jag hoppas att du hittar rätt för dig.

Milwaukee M18 FHSAG125XB-552X

Det här är en dyrare modell som kostar en hel del, men som också är riktigt bra och kan vara ett bra val för den som behöver en riktigt effektiv vinkelslip. Det jag gillar med den här är bland annat att den är batteridriven, men ändå effektiv, och att både batteri och laddare ingår. Det är nämligen inte alltid sådana saker ingår, och det kan kosta en del att köpa separat, så det är en stor fördel att de ingår.

Denna vinkelslip ligger på 18 V, har en kolfri motor, och hög säkerhet tack vare motorbromsen som stannar på mindre än två sekunder. Dessutom klarar den upp till 145 kapningar per laddning, i två tums rostfritt rör.

Här finns även ett anti-vibrationshandtag som minskar vibrationerna, en FIXTEC mutter och ett kapskydd som enkelt justeras. Den har även ett obelastat varvtal på 9000 varv per minut. Som sagt så ingår batterier – två stycken till och med – och laddare, samt en förvaringsväska. Det här är en rejäl och mycket effektiv vinkelslip som passar perfekt för den som vill ha en riktigt bra vinkelslip, och som föredrar en batteridriven sådan.

Budget: Metabo WB 18 LTX BL 125 QUICK

Det här är också en batteridriven vinkelslip, som alltså är ett bra val för den som vill ha en smidig vinkelslip och vill slippa sladdar. Här ingår dock inte batterier och laddare, men priset är istället betydligt lägre.

Vinkelslipen är på 18 V och har en skivdiameter på 125 mm. och den har ett varvtal på 9000 varv per minut. Den har även en kolborstfri motor, och mjukstart. Den här vinkelslipen har en väldigt smidig design, vilket gör det lätt att komma åt överallt.

Denna vinkelslip är säker, effektiv, högkvalitativ och enkel att använda. Här ingår en skyddskåpa, en stödfläns, en snabbspännmutter, ett extrahandtag och dammfilter.

Det här är ett bra val för den som vill ha en smidig men samtidigt effektiv vinkelslip, och som föredrar en batteridriven modell.

Flex L810

Det här är en vinkelslip på 800 W, med 125 mm skivdiamter och tomgångsvarvantalet är hela 12 000 varv per minut. Den här vinkelslipen har alltså ett väldigt högt varvtal. Den har också en väldigt kraftfull motor, och väldigt bra kylning, vilket ger den en lång livslängd.

En annan sak jag gillar väldigt mycket med den här vinkelslipen är att den är väldigt smidig och kompakt, vilket gör den enkel att använda. Designen är även ergonomisk, vilket också är en fördel förstås. Här ingår en hel del tillbehör: ett sprängskydd, ett handtag, en spännbricka, en spännmutter och en klonyckel.

Trots att denna vinkelslip är väldigt effektiv och har många fördelar, och ett väldigt högt varvtal, så är den faktiskt billig. Det här är alltså en riktigt prisvärd vinkelslip, och det faktum att den inte är batteridriven gör faktiskt inte så mycket – det här är en riktigt bra vinkelslip, till ett riktigt bra pris.

Den här vinkelslipen passar för den som vill ha en så effektiv vinkelslip som möjligt, men samtidigt inte vill betala allt för mycket. Här behöver du inte välja mellan en effektiv produkt och en billig produkt – den här är både och. Vill du ha ett riktigt högt varvtal, en riktigt effektiv vinkelslip eller en riktigt bra pris – då är det här rätt val för dig.

Mer om vinkelslipar


En vinkelslip kan användas för många olika jobb – för att ta bort rost, för att ta bort gammal målning eller för att polera fordon till exempel. Det är helt enkelt ett väldigt mångsidigt verktyg som kan komma väl till pass vid många olika tillfällen. En batteridriven vinkelslip kan vara ett bra alternativ för hemmafixare, de är inte fullt lika effektiva men fungerar alldeles utmärkt för lättare jobb. När du ska välja vinkelslip kan det vara bra att utgå från tomgångsvarvtal, eftersom detta berättar vad vinkelslipen har för maximal effekt. Om tomgångsvarvtalet är högt så betyder det att motorn är kraftfull, medan ett lågt varvtal innebär att motorn är svagare.

Vad använder man en vinkelslip till?

En vinkelslip kan användas till många olika saker – till att slipa metall, kapa järn, skära, rostborttagning, polering av större metallytor och mycket annat. Vinkelslipen kan användas till många olika material som till exempel betong, keramik, sten, trä och metall. En vinkelslip kan komma väl till pass även för en hemmafixare, men om man behöver en vinkelslip för lite mer avancerade jobb så kan man behöva en lite mer avancerad maskin.
En vinkelslip används mest till:

  • Slipning av metall och sten
  • Polering av större metallytor
  • Rengöring av rost, färg och metall

Vilken vinkelslip ska man välja?

Det beror på vilken vinkelslip man behöver. Utgå från dina behov och vad du föredrar när du väljer vinkelslip. Välj gärna en lite bättre modell, speciellt om du vill att den ska hålla länge, men köp heller ingen dyrare än vad du behöver. Många gånger när man köper verktyg är det en fördel om verktyget väger så lite som möjligt, eftersom det gör dem enklare att använda och smidigare – men här är det faktiskt tvärtom. En lite tyngre vinkelslip har ofta en kraftfullare motor som väger en del, och då blir de ofta enklare och snabbare – och till och med bekvämare – att använda. Om du vill ha en smidigare modell kan en batteridriven vara ett bra alternativ, dessa kan dock kosta lite mer ibland, och ibland ingår inte batteri och laddare. Om man inte tycker att detta är viktigt kan man alltså hitta en lika bra vinkelslip till ett bättre pris genom att stå ut med en sladd, och dessutom blir utbudet ännu större.

Vad kostar en vinkelslip?

Det finns vinkelslipar i många olika prisklasser, från ett par hundra till uppåt 10 000 kronor. Det kan vara en bra idé att välja en lite dyrare om du vill kunna ha den länge, eftersom man ofta – om inte alltid – får vad man betalar för när det gäller verktyg. Men med det sagt ska man heller köpa något dyrare och mer avancerat än vad man behöver.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se