Vinkelborrmaskinen – våra bästa favoriter

En vinkelborrmaskin är något som alltid är bra att ha med sig till sitt projekt. Att borra snett när utrymmet är för litet är inget bra alternativ. Det kan exempelvis vara när du behöver komma åt i hörnen och få fast de där reglarna som sitter omöjligt till med en vanlig borrmaskin. Jag har testat fyra utvalda modeller med olika tekniker som passar både proffs och hemmasnickare för att hitta den bästa vinkelborrmaskinen för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Rickard på Mekaren


Milwaukee C18 RAD-0

Milwaukee är ett kvalitetsmärke och vi testade 18 volts modellen. Även om de har en 12 volts modell, C12 RAD-0, så föll valet på C18 RAD-0. Det är en liten prisskillnad för att få mer kraft. Här kan vi rekommendera att inte att snåla på inköpet. Priset ligger på knappt 2 000 kronor utan batteri och laddare.

Omdöme

C18 RAD-0 är smidig att arbeta med och med ett smalt format så kommer man åt överallt med 90 graders vinkelhuvud. Den har ett 11 stegs momentläge och LED belysning som sig bör på en sådan här maskin. Dessutom, i och med att batteri och laddare säljs separat, slipper man betala för det som man kanske redan har tillgängligt.

Snabbfakta

Varvtal obelastad: 0-1500 Rpm

Spänning: 18 V

Vikt: 1,9 Kg

Chuck: 10 mm

Vridmoment: 20 Nm


Makita DDA460ZK

Att kombinera styrka med batteridrift kan ofta vara svårt att lyckas med, men det har Makita gjort med sin modell DDA460ZK. Detta genom att dubbla batteriplatserna så att det ryms två stycken 18 Volts batterier. Utöver detta har den mycket bra teknik inbyggd för att hantera kraften. Prisnivå ca. 7 000 kronor utan batteri och laddare.

Omdöme

Med ADT, Automatic torque Drive technology, och en kolborstfri motor så hanteras kraften korrekt, vilket ökar livslängden. Vridmomentet är imponerande och den klarar 13 mm stål med stil. Vinkelhuvudet är ställbart 113 mm och måtten på hela maskinen är hela 538 x 128 x 223 mm, vilket ändå får betecknas som kompakt relativt till styrkan. Storleken gör dock att denna maskin har sin plats vid större byggen snarare än något för hemmasnickaren.

Snabbfakta

Varvtal: 0-350 / 1400 Rpm

Spänning: 2 x 18 V

Vikt: 5,7 – 6,4 Kg beroende på batteri

Chuck: 2 – 13 mm

Vridmoment: 136 Nm


Ingersoll Rand 7807R-EU

Om man har tillgång till en kraftig tryckluft så är 7807R-EU ett utmärkt val. Livslängden på tryckluftsdrivna verktyg är lång och ger i regel styrkan som man längtat efter. Luftverktyg har fördelen att det är färre komponenter som kan ta stryk, vilket i sin tur minskar slitaget. Priset ligger på ca. 2500 kronor.

Omdöme

Vi blev rejält imponerade av varvtalet och den kompakthet som man bara kan få med tryckluftsdrivet. 7807R-EU kan man därför säga är ett mycket bra val. Den är reversibel, har låg vikt och ett kompakt mått på 206 mm vilket gör att man kommer åt överallt. Smörjnippeln förenklar förebyggande underhåll.

Snabbfakta

Effekt: 0,33 hk / 0,25 kW

Chuck: 3/8″ / 10 mm

Varvtal: 1800 Rpm

Vikt: 1,1 kg

Max luftförbrukning: 485 L/min

Genomsnittlig luftförbrukning: 113 L/min

Anslutningsgänga: 1/4″


Metabo WBE 700

KGS 254 PLU är maskinen för arbeten som kräver kraft och precision. Detta är den största maskinen i detta test och den har en hel del imponerande siffror att visa upp. Utöver det har den spännande teknik under huven, såsom Vario-Constamatic (VC) helvågselektronik för materialanpassade varvtal som förblir konstant oavsett belastning. Mjukstart som är skonsam mot motorn samt växlar vilket bidrar till en längre livslängd. Priset ligger också därefter såklart. Räkna med mellan 10 000 -11 000 kronor.

Omdöme

Med ett varvtal på över 5000 finns det gott om kraft att tala om. Den är dessutom utrustad med en grov klinga av hårdmetall med 60 tänder och tar sig därför ann allt man kan tänkas vilja såga igenom. Livslängden bör vara lång för denna maskin med tanke på kraften och tekniken. Vinklarna ställs enkelt in och både bord och såghuvud kan ställas in från bägge sidor.

Snabbfakta

Effekt: 2000 Watt

Vikt: 24 kg

Varvtal vid nominell belastning : 5150 / min

Sågdjup: 90 mm

Max kapbredd: 305 millimeter

Klingdiameter: 254 mm


Bäst i test Vinkelborrmaskin 2022

1. Ingersoll Rand 7807R-EU – bäst i test

Att utse en vinnare är svårt. Mycket beror på vilket behov och vilka förutsättningar man har, men Ingersoll Rand 7807R-EU har kompakthet, styrka och en bra livslängd. Detta i kombination med ett bra pris leder till en topplacering.
Finns hos verktygsproffsen

2.  Metabo WBE 700 – bästa 230 Volt

Metado är enligt mig det bästa valet för starkströmsdrivet när man behöver inställbara konstanta varvtal. Man får mer för pengarna än med de batteridrivna modellerna, så det är en avvägning man får göra efter behov.
Finns hos verktygsproffsen

3. Milwaukee C18 RAD-0 – bästa allroundvalet

Bästa valet för hemmasnickaren, men som även fungerar för proffset. Bra kvalité för pengarna bland de batteridrivna varianterna. Vinkelborr är något som är väldigt bra att ha när det behövs, men kanske inte försvarar en stor budget om den inte används så ofta. Men vill du ha en bra maskin som du kan lita på och använda till mycket är Milwaukee ett riktigt bra val.
Finns hos proffsmagasinet

4. Makita DDA460ZK – bästa batteridrivna

Bästa valet för den som både behöver kraft, högt vridmoment och batteridrift. Att slippa dra el överallt vid ett stort bygge och att slippa buller från el-aggregat kan väl motivera ett inköp av  DDA460ZK. Är du ute efter att kunna vara flexibel och arbetar ofta där det är svårt att dra el så kan det vara värt att satsa på Makita.
Finns hos proffsmagasinet

Vilken vinkelborrmaskin ska man välja?

Tänk över dina behov. Hur stora material behöver sågen klara av, och vilka slags material
pratar vi om? Kommer du att arbeta med maskinen dagligen över en längre tid? Effekt och
sågmått är viktiga att undersöka innan köp. Är du bekväm med ett visst märke så håll dig till det.

Vad kostar en vinkelborrmaskin

Prisbilden skiljer mycket mellan hemmasnickare och proffs. Priser från 1500 till 20 000
kronor finns för olika modeller. Men vill man ha en kvalitetsmaskin som används några gånger om året så klarar man sig under 5000 kronor, om man inte har specifika behov av större maskiner.

Batteri, luft eller starkström?

Batteridrift är såklart bra att ha när behovet finns. Med 230 Volt får man lite mer för pengarna än med batteridrift. När det kommer till bäst livslängd för pengarna så är lufttrycksdrivet oftast det bästa valet. Men då krävs det också att man har en ordentlig kompressor som klarar av att driva maskinen.

 

 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg Märkt

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se