Bästa sticksågen 2021 – (Bäst i test) sticksågar med sladd och batteri

En bra sticksåg är ett måste när man ska fixa hemma. Vi har letat fram den bästa sticksågen för alla hemmafixare och situationer så att du kan få rätt sticksåg för dig.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

ProduktKraftkällaSågdjup
1. Festool PS 300 EQ-Plus TRIONNätansluten120 mm
2. Black & Decker KS701PEK-QSNätansluten70 mm
3. HiKOKI CJ18DSLNätansluten135 mm
4. Festool PSC 420 Li 5,2 EBI-PlusBatteridriven120 mm

Festool PS 300 EQ-Plus TRION – Bäst i test sticksåg

  • Överlägsen livslängd
  • Prisvärd
  • Tredubblad och patenterad sågbladsstyrning

Behöver du en riktigt bra sticksåg? Då är Festool PS 300 EQ-Plus TRION det du behöver. Här får du smarta funktioner och hög kvalitet, till ett bra pris.

Den här sticksågen har ett sågdjup på upp till 120 mm i trä, och ett varvtal på 1000-2900 varv i minuten. Den är utrustad med ett patenterat splitterskydd, så att du får splitterfria snitt på båda sidorna.

Här finns också en patenterad och tredubbel sågbladsstyrning, som ger precisa och vinkelriktiga snitt. Du byter enkelt sågblad med FastFix snabbytessystem.
Den här sticksågen har även överlägsen livslängd, tack vare förstklassiga drivkomponenter. Den är även enkel att använda, och har en hög sågeffekt.

Här är en sticksåg som passar för det mesta – allt från utskärningar för diskhoar och spishällar när du bygger ett kök, till sågning av cirklar och rudningar och utskärningar och kapningar och allt däremellan. Den här stickssågen fungerar till det mesta, helt enkelt.
Det finns helt enkelt riktigt många fördelar med den här praktiska sticksågen. Personligen tycker jag att hållbarheten och den långa livslängden är bland det allra bästa, och även de smarta funktionerna som gör den enkel att använda, för såväl hemmafixare som proffs.

Det här är rätt sticksåg för dig som vill ha en riktigt bra sticksåg som är enkel att använda, och som klarar av det mesta. Om du kommer att använda din sticksåg till olika arbeten så är det här ett bra val, eftersom den klarar av många olika saker. Det här är också ett bra val för dig som inte nöjer dig med något enklare, utan vill ha det bästa – men till ett hyfsat lågt pris.

Generellt skulle jag dock säga att den här sticksågen passar alla, nästan. Den passar både hemmafixaren och proffset, och den passar oavsett vad du behöver den till – och den passar även för den lite mer kräsna fixaren. Den passar nästan alla, helt enkelt.

Läs mer: Sågblad till sticksåg

Om sticksågen ovan inte är rätt val för dig, så finns det såklart många andra alternativ. Kanske vill du hitta en billigare? En med andra funktioner? Eller ett annat märke? Då kanske någon av dessa kan vara rätt val för dig.

Sticksågar test 2020

Black & Decker KS701PEK-QS – Bästa billiga sticksågen

Om du bara behöver en sticksåg någon gång ibland, och kanske främst för enklare arbeten, då kan det här vara rätt val för dig.

Den här prisvärda sticksågen är kraftfull och oväntat mångsidig. Den är enkel att använda och klarar det mesta – skära profiler, kurvor och hörn – allt med hög precision. Den skär snabbt och precist genom trä, plast och metall.

Den här sticksågen har en väldigt smart funktion, nämligen AutoSelect, som hjälper dig att välja rätt inställning för det du ska göra. Den här sticksågen har förbättrad sikt på snittlinjen, och även låga vibrationer, som gör det enklare att använda den och att få till precisa snitt.

Här får du till en förvaringsväska som gör det enklare att både förvara och bära med sig sticksågen. Det ingår även ett sågblad för trä.

Den här praktiska sticksågen har många fördelar. Den är prisvärd, den är både bekväm och enkel att använda och den har smarta funktioner.

Hastigheten går att ställa in, och det är enkelt att byta blad. Det finns även en låsbar strömbrytare, som ger bättre komfort.

Den här sticksågen är både enkel att använda, och har flera smarta funktioner som gör den ännu enklare att använda. Den passar till det mesta, och för de flesta.

Det här är en mycket prisvärd sticksåg som passar bra för dig som inte vill betala allt för mycket för en sticksåg, men som ändå vill ha ett riktigt bra verktyg som klarar det mesta.

HiKOKI CJ18DSL – Utmanaren

Den här sticksågen har många smarta funktioner och är mycket användarvänlig. Den är bekväm att använda, och väldigt enkel – mycket tack vare de smarta funktionerna.

Här finns bland annat en inbyggd LED-belysning som ger bättre sikt, och fyra olika pendelinställningar. Den har även motorbroms och en elektronisk feed back kraftkontroll.

Den här sticksågen har även ett ergonomiskt handtag som är gummibelagt, och bekvämt att hålla i. Det är även försedd med startspärrsknapp och har ett transparent skydd i framkant.

Batterisäkringen skyddar maskinen och batteriet från överbelastning, och detta förlänger även livslängden. Även utöver detta så är det här en mycket högkvalitativ sticksåg som troligtvis kommer kunna hänga med länge. Det finns även en smart batteriindikator som informerar om batterinivån, så att du kan ha koll på om den behöver laddas.

Det här är en mycket praktisk sticksåg som är enkel att använda och har smarta funktioner som gör den ännu enklare, och roligare, att använda. Den passar för dig som vill ha en högkvalitativ och pålitlig sticksåg med lång livslängd och praktiska funktioner.

Festool PSC 420 Li 5,2 EBI-Plus – Bästa sticksågen för proffs

Det här är en perfekt sticksåg för dig som inte vill behöva köpa till något, för här ingår allting du behöver för att komma igång och använda din sticksåg. Både batteri och laddare ingår, och även två sågblad och ett splitterskydd.

Den stora, och enda, nackdelen med den här sticksågen är möjligen prislappen. Den kostar en hel del, men då får man också en väldigt bra sticksåg – och en del tillbehör.

Så det här är alltså ett bra val för den som vill ha en riktigt bra sticksåg, och som inte tänker så mycket på priset. Det är också ett bra val för den som vill göra det enkelt för sig och slippa köpa till någonting.

Den här sticksågen har ett sågdjup på upp till 120 mm, och upp till 3800 slag i minuten. Den har även riktigt bra kurvegenskaper, med en trefaldig sågbladsstyrning och en vridstyv lyftarm.

Den här sticksågen är enkel att använda, och att byta sågblad är också enkelt och görs helt utan verktyg. Det finns strömbrytare på båda sidorna som är lätta att nå, och den låga vikten gör sticksågen enkel och bekväm att använda.

Den här sticksågen passar för det mesta, och för de flesta. Det här är helt enkelt en riktigt bra och högkvalitativ sticksåg som passar för den som vill ha en riktigt bra produkt, och många tillbehör.

Läs mer: Bästa batteridrivna sticksågen

Hur använder jag sticksågar?

Sticksåg är ett perfekt verktyg när du behöver kapa något eller skära ut någonting. Många gånger fungerar det inte med en vanlig såg, och med en sticksåg blir det dessutom enklare – och går fortare.

Även om alla såklart inte behöver en sticksåg så finns det många som har användning av en regelbundet. Om du till exempel ska renovera, då kommer en sticksåg väl till pass.

Du kan skära ut bänkskivan för att få plats med diskhon, och du kan kapa och forma materialet precis så som du vill. Eller kanske ska du bygga en lekstuga eller något annat i trädgården? Då kan du behöva en riktigt bra sticksåg, för att göra arbetet lättare – och roligare.

Sticksågar är kanske det vanligaste verktyget för hobbysnickare och används flitigt till det mesta.
Det finns en misstag som kan göras när man använder sticksåg som gör att man inte får ut det bästa av verktyget.

Ett vanligt misstag är att man glömmer att använda pendelfunktionen. Pendelfunktionen stänger man vanligtvis av och sätter på med en knapp på sidan av sticksågen. Om du har ett fint blad och sticksågen fortfarande inte rör sig när du trycker på knappen så är det oftast pendelfunktionen som är avstängd. När man slår på den så vaggar bladet fram och tillbaka samtidigt som det rör sig upp och ner. Det är då sticksågen är som mest effektiv och aggressiv.

När ska jag inte ha pendelfunktionen på?
Pendelfunktionen skall inte användas när du ska såga finare snitt i ett mer känsligt material. Då kommer det bli flisor och trasiga kanter. När du vill ha fina snitt så ska bladet ha lägre hastighet och utan pendling. Använd inte pendelfunktion när du sågar i metall.

Läs mer: Bästa skruvdragaren

Hur använder man en sticksåg?

Det beror lite på vad du ska göra, om du ska såga rakt eller kurvor till exempel. När du använder sticksågen så håller du i handtaget, siktar längst ett sträck och låter sedan sågbladet såga längst hela vägen. Det finns även funktioner och tillbehör som gör att du kan såga på andra sätt, med pendelfunktionen kan du till exempel ställa in så att du kan såga snabbare, men om pendlingen blir för stor så kan sågspåret trasas sönder. Du kan använda olika tillbehör, till exempel cirkelanslag. Det finns även olika sågblad som passar för olika ändamål.

Vad kostar en sticksåg?

Priset varierar väldigt mycket, och beror till stor del på märke och kvalitet. Ibland blir priset även högre för att mycket tillbehör ingår. Från ett par hundra, eller strax därunder, och upp till några tusenlappar är vanligt. Det finns helt enkelt sticksågar i alla prisklasser.

Vad ingår när man köper sticksåg?

Det varierar väldigt mycket, och det är faktiskt inte alltid som man får med batteri och laddare. Andra gånger ingår laddare, batteri, förvaringsväska, sågblad och en hel del tillbehör. Ibland får du sticksågen och sågblad, eller sticksågen och en förvaringsväska. Du kan även få en hel del tillbehör men inget batteri och ingen laddare.

Det är dock viktigt att inte bara utgå från vad som ingår när du köper en sticksåg. Visst kan det många gånger bli mer prisvärt om du får mycket tillbehör, och inte minst om batteri och laddare ingår, men det är inte alltid så. Dock är det, såklart, enklare om så mycket som möjligt ingår så att du slipper köpa det separat. Men utgå hellre från vilken sticksåg du tror passar dig bäst, utifrån funktioner eller prisklass eller vad som än är viktigt för dig.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se