Spikpistol – våra bästa favoriter från Dewalt & Senco

Produkt Anslutning Passar
1. Dewalt DCN692P2 Batteridriven Hemmasnickaren
2. Paslode IM90Xi Li Gas och batteridriven Mindre projekt
3. Senco Frame Pro 601 Lufttrycksdriven Budgetvalet
4. ESSVE CN 15/90 Lufttrycksdriven Proffsen

Spikpistol är något som minst sagt är bra att ha och vid större projekt helt nödvändigt att ha för att kunna arbeta snabbt och effektiv. Alla som gett sig på en takrenoveringar eller liknande och snålat på inköpet vet vad jag talar om. Man blir väldigt snabbt trött på spikandet när det är tusentals spik som ska användas. Att kunna lägga bort hammaren och använda spikpistol istället är snabbt intjänat och framför allt sliter det mindre på kroppen. I detta test har jag tittat närmare på fyra olika modeller som passar både till proffs som arbetar varje dag och hemmasnickare. 

Jag har valt bland de lite kraftigare modellerna och valt bort dyckert eller häftpistoler. De har såklart sin plats de med bland verktygen, men jag valde ut de som hade ett minimum av 45 millimeter spik och som klarar de större jobben för att hitta den bästa spikpistolen 2022. Enligt mig är det bättre att ha lite mer kraft, då det lönar sig i längden. 

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Läs mer: Bästa dyckertpistolen
Läs mer: Bästa häftpistolen

Vilka spikpistoler har jag testat?

Jag har försökt ha lite spridning bland modellerna och märken för att få fram bästa spikpistolen. Smaken är olika och det finns spikpistoler för alla smaker. En del har också att göra med var man ska arbeta. Vissa är mer lämpade för inomhusarbete och andra för arbete utomhus. Sedan är det prisklasserna, det är inte alltid den dyraste som är bäst och därför valde jag olika priskategorier.


Dewalt DCN692P2 – Spikpistol batteri

Dewalt DCN692P2 är en batteridriven modell på 18 Volt som klarar spiklängder på 50-90 mm. Dewalt är ett stabilt märke och har sin givna plats när man ska testa fram bästa spikpistolen. Jag har sedan tidigare goda erfarenheter av dem, men samtidigt ska man hitta det märke och spikpistol som passar bäst för sig själv. Priset ligger på dryga 7 000 kronor inklusive laddare och två batterier.

Omdöme

Dewalt är som vanligt ett bra val av märke när man letar efter kvalité. Eftersom Dewalt DCN692P2 kommer med batterier och laddare så är den ett bra val om man vill kombinera med övriga maskiner från Dewalt. Batterierna passar även till andra modeller från Dewalt såklart. Denna modell har en kolborstfri motor, vilket förlänger livslängden betydligt även om spikpistoler med kolborstar är sällsynta i dagsläget.

Den har en valbar hastighet i två steg. I mjukt trä så klarar den 90 mm spik, i hårt trä 63 mm spik. Den är perfect & perform-märkt vilket är Dewalts premiumbenämning. För att få den benämningen måste modellen uppfylla strikta kriterier för vibration, damm och kontroll. Den har en ergonomisk och kompakt design vilket gör att man kommer åt mellan 400 mm/cc reglar. En mekanisk slagmekanism utan gaspatroner ger även fördelen att man får en jämn effekt och arbetstemperaturen ligger mellan minus 20 grader till plus 50 grader, vilket är väldigt bra. Det ger möjligheten att arbeta året runt. 

Tillbehör

2 st 5,0Ah XR Li-Ion batterier, bälteskrok för valfri sida, multiladdare, extra skydd för kontaktnosen och en smidig förvaringslåda.

Snabbfakta

Spik/dyckert diameter: 2,8 – 3,3 mm.

Magasinskapacitet: max 55.

Lägesväljare: serie eller enkelskott.

Slagstyrka: 105 J.


Paslode IM90Xi Li

Paslode IM90Xi Li är en kombinerad gas och batteridriven spikpistol. Den kombinerar de olika teknikerna väldigt smart. Det ger Paslode IM90Xi Li en lång arbetstid och väldigt kort laddningstid. En egenskap som jag uppskattar när jag ska arbeta länge och vill slippa pauser. Pris runt 12 500 kr med batteri och laddare.

Omdöme

Genom kombinationen av batteri och gas så får man hela 13000 skott per laddning från batteriet och cirka 1250 skott per gaspatron. Laddtiden är endast en timme och laddar man i två minuter så ger det kraft till 200 skott. Tekniken känner själv av temperaturen och blandar gasen rätt ända ner till minus 15 grader. Minus 15 grader är ganska mycket och vissa delar av Sverige kommer sällan ens ner till de temperaturerna. Därför är det en spikpistol som många kan använda året runt. Trots allt är det inte bara sommartid man ger sig in i olika projekt. 

Den använder spik på 50-90 mm och fungerar även med NailScrew som man spikar i, men sedan kan skruva ur. Maskinen har en start & go teknik som låter den automatiskt gå ner i viloläge när den inte används, vilket sparar upp till 25 % fler skott per laddning. Tyvärr avger den något höga vibrationer dock och man vill helst använda det större magasinet då 47 spik kan vara lite i minsta laget. När det kommer till de något högre vibrationerna så bör man tänka på dessa om man avser arbeta mycket och ofta. 

Tillbehör

Batteri och laddare, väska och skyddsglasögon.

Snabbfakta

Slagstyrka: 105 J.

Ljud tryck/effekt: 108/95 dB.

Vibrationer: 3,9 m/s²

Magasinkapacitet: 47 st.


Senco Frame Pro 601

Senco Frame Pro 601 är en en lufttrycksdriven variant från Senco. Jag tycker den är en uppgradering från deras tidigare modell. Det kan vara bra att veta att deras tidigare varianter är några av Sveriges mest sålda spikpistoler. När en produkt är så pass uppskattad ska såklart uppgraderingen vara med när jag ska välja bästa spikpistolen. Senco är bra ur den aspekten att de hela tiden arbetar med sina produkter. Den klarar av 50-90 mm spik och prisnivån ligger på strax under 4 000 kronor.

Omdöme

Det är lätt att se varför Sencos maskiner är populära, man får mycket maskin för pengarna. Den är ställbar för singel och serieskott. Även utblåset och djupnivån är ställbart, något som i princip gäller alla modeller. Ställbart utblås är skönt att ha när man ska komma åt utan att få utblåset i ansiktet. Handtaget är ergonomiskt utformat och den känns smidig att arbeta med.  Det ergonomiskt utformade handtaget kändes lite extra skönt i handen enligt mig och drar upp betyget. Den håller väl emot i konkurrensen med tillräcklig kraft och ett stort magasin. Vikten på 3,6 kilo är inte så mycket att klaga på heller, det ligger i nedre halvan av våra testmodeller. Kvalitetskänslan är jämförbar med övriga modeller, trots priset.

Tillbehör

Väska och nosskydd.

Snabbfakta

Magasinkapacitet: 70 st.

Diameter spik: 2,9-3,4 mm.

Arbetstryck: 4,8-8,3 bar.

Luftförbrukning: 283 liter per minut vid 60 skott per minut.


ESSVE CN 15/90


 

Min sista testmodell ESSVE CN 15/90 är den enda som använder sig av rundbandad spik. Detta ger den fördelen att den har ett större magasin och kan nog vara den bästa spikpistolen för den som vill slippa byta magasin så ofta. Alla behöver inte ha så stort magasin, men för den som arbetar på höjder eller i trängre utrymmen har det sina fördelar.  Pris ca. 7 000 kr.

Omdöme

Magasinet håller 150-300 spik i måtten 45 till 90 mm, vilket är flerdubbelt från de tidigare i testet. Den känns stabil att arbeta med, med låga vibrationer och vikten på 3,3 kg är inte mycket att klaga på. Detta är en kraftfull proffsmaskin och har bra ergonomi och en kropp av magnesium. Lite regn stoppar inte den här maskinen, vilket är bra när det kommer till arbete utomhus. Det mesta går att justera på den här modellen både serie och singelskott, utblåset i 360 grader samt verktygsfri djupjustering. Vibrationerna är små, vilket är en viktig faktor att ta i beaktande om man ska arbeta dagligen med maskinen. Det gäller att tänka på säkerheten när man ska arbeta länge och ofta. 

Tillbehör

Väska och skyddsglasögon.

Snabbfakta

Vibrationer: 2,54 m/s²

Lufttryck: max 8 bar.

Ljud: 107,5/94,5 dB

Diameter spik: 2,8-3,1 mm.


Top 4 bästa Spikpistoler 2022

1. Dewalt DCN692P2- bästa batteridrivna

Det går sällan fel med en Dewal. Den har en imponerande batteriteknik och jag är riktigt nöjd med kapaciteten. Hela paketet med batterier och laddare är såklart en fördel om man inte redan har batterierna. Batteridrift innebär dock att vikten ökar till hela 4,4 kg tyvärr, vilket kan bli tungt i längden. Tekniken är imponerande och med Perform & Protect-märket som garant och förlängd garantitid till tre år känns det som en trygg investering. Så är du på jakt efter en batteridriven spikpistol anser jag denna vara det bästa alternativet. 
Finns hos Proffsmagasinet

2. Paslode IM90Xi Li- bästa gasdrivna och bäst i test

Jag ser en stor vinst i att kombinera batteridrift och gas. Det gör att spikpistolen blir väldigt flexibel och man kan utan problem använda den en hel arbetsdag utan behov av kompressorer eller el. Nackdelarna med de dyra gaspatroner minskar på grund av batteridriften. Detta tack vare tekniken som blandar gasen rätt vilket ger den bästa effekten utan spill av gas. Det som även ger Paslode IM90Ci flera plus är tekniken, men även mätaren som ger en tydlig bild över hur många skott som är kvar. Jag tycker det är en viktig detalj när jag utser bästa spikpistolen. För det är inte någon höjdare att stå utan skott när man utför vissa arbetsmoment. 
Finns hos Verktygsproffsen

3. Senco Frame Pro 601- bästa budgetvalet av spikpistolerna

En uppgraderad klassiker som håller måttet. Denna står sig bra i konkurrensen trots ett lägre pris. Man får mycket som täcker de största behoven – ett bra magasin och kraft för spik upp till 90 millimeter – för ett riktigt bra pris. Pneumatiska maskiner håller sig även generellt sett bra med åren. Det är lätt att se varför föregångaren varit en storsäljare tidigare.
Finns hos Proffsmagasinet

4. ESSVE CN 15/90- bästa spikpistolen för proffs

Att slippa oroa sig när man ska arbeta i fuktiga miljöer och även slippa byta magasin kan vara värt mycket. Då hinner man med mycket jobb innan den behöver vila. Det går inte att komma ifrån att många gånger behöver man arbeta utomhus, och då måste spikpistolen tåla fukt. Låga vibrationer och en låg vikt gör den till ett bra val för den som använder maskinen ofta. En låg vikt är också en fördel då den kan användas av fler än de som har en rejäl styrka i armarna. En annan fördel är rundbandat vilket ger en mycket högre magasinskapacitet än övriga modeller i testet. Därför korar jag denna som bästa spikpistolen för proffs och de som ska arbeta med stora projekt. 
Finns hos Proffsmagasinet

Vilken spikpistol ska jag ha?

Jag blev imponerad av tekniken som blandar gaspatron med batteridrift, men som alltid så gäller det att köpa efter behov samt egna preferenser. Att slippa jobba med slangar och sladdar i vägen kan såklart göra att valet faller på en annan teknik än lufttrycksdrivet. Men för proffsmaskinerna brukar tryckluftsdrivet ge mest för pengarna i längden. Batteridrift gör att maskinen blir lite tyngre, men man slipper köpa gaspatroner. Nackdelarna med gasdrift har tidigare varit arbetstemperaturen, då de klarar sig sämre i konkurrensen där. Den gasdrivna i testet kom däremot väldigt nära konkurrenterna ändå. Det är något att ha i åtanke när man tittar på olika gasdrivna varianter. Samtliga tekniker har sina för- och nackdelar, så teknikvalet är individuellt.

Vad kostar en spikpistol?

I detta testet valde jag ut de som är rena spikpistoler för att begränsa urvalet. Men för arbeten som inte kräver så mycket kraft kan man komma under 2000 kronor för en häft- eller dyckert pistol. Proffsmaskinerna kan dock nå prislappar över 10 000 kronor för de kraftigaste modellerna. Planerar man att använda maskinen mycket så är prisspannet inte så stort och kan väl motivera ett inköp av en dyrare maskin.

Rundband eller rakt magasin till spikpistol?

De modeller som har runda magasin tar i regel större laddningar, medans de med raka magasin kan vara lite smidigare att arbeta med. Det är en avvägning man får göra. Har man redan en sorts modell så är det ju bra att hålla sig till en och samma sort för att kunna kombinera spik lättare.

Vilka olika spikpistoler finns det?

Spikpistoler kommer i tre huvudsakliga varianter. Pneumatiska, gasdrivna eller med batteridrift. Det finns även spikpistoler som kombinerar gas och batteridrift. Vilken teknik man ska välja beror såklart på flera faktorer. Proffsen brukar alltid ha mer än en teknik tillgänglig för att undvika produktionsavbrott, men även för att anpassa till olika moment. 

Tryckluft är, precis som bland många andra maskiner, en väl beprövad och effektiv teknik som ofta ger maskinen bättre livslängd. Tryckluftsdrivna maskiner har färre delar som slits och kan gå sönder. En annan fördel med tryckluftsdrivna verktyg är att de kan jobba länge och snabbt. Nackdelarna är såklart att du behöver el och en kompressor som klarar av att driva dessa maskiner. 

Batteridrivet eller gasdrivet ger såklart fördelen att man slipper sladdar, slangar och kompressorer, något som kan vara väldigt skönt att undvika. Inte minst av säkerhetsskäl vid höghöjdsarbete. Batteridrift är på frammarsch inom samtliga verktygstyper eftersom batteritekniken har förbättrats avsevärt de senaste åren. Batteridrivna maskiner kan numera användas inom områden där det tidigare inte var möjligt. 

Gasdrift ger fördelen att man enkelt kan undvika produktionsavbrott, så länge man har gaspatroner tillgängliga såklart. Nackdelarna med gasdrift kan vara en ojämn effekt och ett mindre spann i arbetstemperatur.  

Sammanfattning

Ingen av mina testmodeller var en besvikelse, tvärtom blev jag imponerad över kvalitén på samtliga. Spikpistoler är sällan något som inhandlas lika lättvindigt som en enkel skruvdragare där användningsområdet kan spänna från proffsbygge till att hänga upp en tavla. En spikpistol köps för att användas mycket och ofta, detta märks i utbudet. Det känns som att maskiner med sämre kvalité redan har slagits ut från marknaden, åtminstone om man ser till utbudet i de svenska butikerna.  

Att utse bästa spikpistolen var väldigt svårt, det hela verkar i mångt och mycket falla på vilken preferens av teknik, ergonomi och funktion man vill ha. Samtliga fungerar lika bra i arbetsmomentet. Det kan vara lite skillnad i vikt, men det är inte någon avgörande faktor. För att kunna utse bästa spikpistol var det därför mycket mina egna preferenser som avgjorde. Jag vill gärna ha en maskin som jag enkelt kan ta med överallt utan att behöva ha elverk och kompressor med mig, även om det i längden blir lite dyrare med gaspatroner. 

Hade jag jobbat som takläggare så hade jag dock utan tvekan valt en tryckluftsdriven i första hand av flera anledningar. Lägre vibrationer är något som inte ska underskattas vid val av maskin som man arbetar med dagligen och det lönar sig såklart ekonomiskt i längden när man väljer tryckluftsdrivet. Samtidigt så är det bra för proffsen att kunna kombinera olika tekniker för att slippa produktionsavbrott.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg Märkt

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se

152 kommentarer

 1. I do trust all of the ideas you have offered for your post.

  They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short
  for novices. May just you please extend them a bit from subsequent
  time? Thanks for the post.

 2. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks
  of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?

 3. Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you
  could be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will often come back someday.
  I want to encourage you to continue your great posts, have a nice
  morning!

 4. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time making a
  decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.

  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 5. I have read a few good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a magnificent informative site.

 6. For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 7. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 8. Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

 9. I am truly thankful to the owner of this web site who has shared this fantastic piece of writing at at this place.

 10. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 11. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 12. For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 13. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 14. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 15. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 16. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 17. For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 18. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 19. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 20. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 21. I need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it. I have you bookmarked to check out new stuff you post?

 22. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 23. Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 24. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

 25. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will always bookmark your blog and will often come back down the road. I want to encourage continue your great job, have a nice weekend!

 26. In 2015 it was introduced that Interpol now provides a devoted dark net coaching program featuring teen gangbang technical info on Tor, cybersecurity and simulated darknet market takedowns

 27. comparable pursuits, whereas others let you connect with anyone, omegle, anywhere on the planet. No matter what your preferences are, omegle.com there is certain to be a random video chat app that is excellent for you.

 28. No, Omegle is not protected from hackers. Any IT savvy one that knows their way around the website’s server can hack into it to steal saved data. Their coverage states that the website stores metadata, IP handle, chat timestamp, chat logs, and saves pictures from video chats.

 29. Video chat omegle apps bridge the gaps, and hold you connected with the folks that matter — all with out having to leave the house.

 30. ElitePipe Plastic Factory – Your Reliable Piping Solutions Provider in Iraq! 🏭🇮🇶 👉 Are you in need of high-quality plastic piping products? Look no further! Elite Pipe Plastic Factory is your trusted partner, offering a comprehensive range of piping solutions to meet your diverse needs. 🔸 HDPE Pipes: Our High-Density Polyethylene (HDPE) pipes are engineered to deliver outstanding performance in water supply, irrigation, and industrial applications. With their exceptional durability, flexibility, and resistance to corrosion, they are the ideal choice for your projects. 🔸 UPVC Pipes: Unplasticized Polyvinyl Chloride (UPVC) pipes from Elite Pipe Plastic Factory are designed for efficient sewerage, drainage, and plumbing systems. These pipes provide excellent chemical resistance and long-term reliability. 🔸 LDPE Pipes: Looking for reliable pipes for your agricultural needs? Our Low-Density Polyethylene (LDPE) pipes are perfect for drip irrigation and other agricultural applications. They ensure optimal water distribution and promote sustainable farming practices. 🔸 Butt Welding Machines: We offer top-of-the-line Butt Welding Machines that guarantee precise and efficient joining of plastic pipes. These machines are designed to deliver strong and durable welds, ensuring a leak-free piping system. 🔸 Electrofusion Welding EF Machines: Our Electrofusion Welding EF Machines enable seamless joining of pipes and fittings through advanced electrofusion technology. Experience the convenience and reliability of our welding solutions. 🔸 Fittings and Electrofusion Fittings: Elite Pipe Plastic Factory provides a comprehensive range of fittings, including electrofusion fittings, to complement our piping systems. These fittings ensure secure connections and efficient flow management. 🔸 Agriculture Pipes: Catering to the agricultural sector, we offer premium-quality pipes specifically designed for irrigation and other farming applications. Experience enhanced water distribution and optimize your crop yield. 🔸 HDPE Cables: Our HDPE cables are engineered to protect and insulate electrical cables, ensuring safety and durability in various installations. Trust our high-quality HDPE cables for your electrical projects. 🔸 GRP Pipes: Elite Pipe Plastic Factory specializes in Glass Reinforced Plastic (GRP) pipes known for their exceptional strength, corrosion resistance, and long lifespan. Experience reliable performance even in challenging environments. 🔸 Sprinkler Pipes: Enhance your irrigation systems with our reliable sprinkler pipes. These pipes ensure precise water distribution, promoting efficient and water-conserving irrigation practices. 🔸 Valves: We offer a wide range of valves suitable for different piping systems. From ball valves to gate valves, our products are designed for durability, easy operation, and efficient flow control. 🏆 At Elite Pipe Plastic Factory, we are committed to delivering the highest quality products that meet international standards. Our state-of-the-art manufacturing facility and dedicated team ensure exceptional craftsmanship and customer satisfaction. 🌐 Contact us today and discover how Elite Pipe Plastic Factory can fulfill your plastic piping needs in Iraq. Let us be your reliable partner for a successful and efficient project! 💪💧🌱

 31. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 32. For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very quickly it will be renowned, due to its quality contents.

 33. I’m often to blogging and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 34. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 35. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will always bookmark your blog and will often come back down the road. I want to encourage continue your great job, have a nice weekend!

 36. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 37. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 38. Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

 39. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

 40. I need to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it. I have you bookmarked to check out new stuff you post?

 41. I carry on listening to the reports speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 42. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 43. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 44. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

 45. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

 46. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 47. Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

 48. You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *