Bästa spärrskaftet 2022 (bäst i test)

Det är viktigt att hitta rätt spärrskaft för dig, och inte minst för det jobb du ska utföra. Här hittar du det bästa spärrskaftet.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.
Produkt | Passar | Prisklass |
1. Wera Zyklop Speed 003500 | För dig som vill ha det bästa | Premium |
2. STANLEY STMT82670-0 | För dig som vill ha med hylsor | Medium |
3. Milwaukee M12 FIR38-201B | För dig som vill ha batteridrivet | Premium |
4. Wera Zyklop Metal 004004 | För dig som nöjer dig med det enkla | Budget |
Wera Zyklop Speed 003500

Smart och effektivt spärrskaft med praktiska funktioner
Detta spärrskaft på 152 mm har ett 1/4 tums fäste, 72 tänder och dessutom en liten vinkel på 5 grader. Spärrhuvudet kan svänga fritt, och det kan även låsas i vilken position som helst med hjälp av en glidkontakt – som finns på båda sidorna.
Här finns fördefinerade låspositioner till både höger och vänster, och dessa finns vid 0 grader, 15 grader och 90 grader. En funktion jag gillar väldigt mycket är att spärrhaken även kan användas som en vanlig skruvmejsel, när den är i 0 graders positionen, genom att fästa en adapter och en bits. Skruvdragningen blir snabb, tack vare svänghjulsdesignen.
Sammanfattningsvis tycker jag att det här är ett riktigt bra spärrskaft, som känns pristvärt trots den lite högre prislappen. Här finns smarta funktioner, effektivitet och allting annat som man kan önska av ett spärrskaft. Det här är helt enkelt rätt val för den som vill ha det bästa.
Andra spärrskaft
Om spärrskaftet ovan inte är rätt för dig, så finns det förstås många andra spärrskaft som också är bra. Jag har tagit fram tre andra modeller som jag också gillar – två billiga, men också riktigt bra, alternativ samt en batteridriven modell. Oavsett vad du söker så kan du med stor sannolikhet hitta rätt spärrskaft för dig bland dessa.
STANLEY STMT82670-0

Detta spärrskaft har ett bekvämt handtag i bi-material, som gör arbetet bekvämare. Spärrskaftets storlek är 3/8, och en stor fördel här är att det ingår en hylssats med 10 hylsor.
Hylsorna som ingår är polerade 12-kantshylsor i storlekarna 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 och 17 mm. Det här är helt enkelt ett bra startpaket för dig som inte redan har hylsor, och som inte vill behöva köpa till det. En stor snabbomkoppling gör det enkelt att byta hylsor.
Detta spärrskaft har 72 tänder, och en spärrmekanism med 5 graders omtagsvinkel som ger en bättre åtkomst. Lågprofilomkopplaren förhindrar oavsiktlig vridning av spärrhaken, och gör det även möjligt att arbeta med en hand.
Det här är ett riktigt prisvärt set med ett riktigt bra spärrskaft, och tio stycken hylsor – till ett riktigt bra pris. Det här är ett bra alternativ för dig som vill ha ett billigt spärrskaft, och det är ett ännu bättre val för dig som dessutom behöver hylsor till spärrskaftet också.
Milwaukee M12 FIR38-201B

Detta 3/8 tums spärrskaft är batteridrivet, och har ett vridmoment på upp till 75 Nm och 200 varv per minut. Det passar extra bra för dig som gärna meckar med bilen, eller som till och med jobbar inom bil- och motorindustrin.
Här får du hög kvalitet, lång livslängd, överbelastningsskydd för såväl batteri som verktyg, hög prestanda, LED-lampa, variabel hastighetsreglering och allt annat du kan tänkas behöva. Detta spärrskaft passar även utmärkt i trånga utrymmen.
Förutom själva spärrskaftet så ingår även ett batteri, en laddare, en 1/4 tums adapter samt en tygväska för förvaring. Det här är ett utmärkt val för dig som använder spärrskaft ofta, hemma eller i jobbet, och som vill ha en batteridriven modell som gör jobbet lite lättare.
Wera Zyklop Metal 004004

Detta spärrskaft har en robust konstruktion utan att vridmomenten begränsas, och den har en säker hylslåsningsfunktion. Omkopplingsspaken gör riktningsbytet enkelt och bekvämt och den slimmade designen gör att den kommer åt även i mycket trånga utrymmen. Spärrskaftet är i helmetall, 1/4 tum och 141 mm långt.
Det här är en mycket smidig och prisvärd modell, som håller ett lägre pris. Detta spärrskaft är mycket prisvärt, eftersom det är ett mycket praktiskt och lätthanterligt verktyg. Det här är ett bra val för den som vill ha en enklare och billig modell, men som ändå vill ha ett bra verktyg som är enkelt att använda.
Mer om spärrskaft
Att köpa spärrskaft är inte alltid så enkelt som man kan tro. Här är det viktigt att hitta rätt spärrskaft för just det du ska göra, och utifrån vad du själv föredrar. Det finns till exempel batteridrivna modeller, som kan vara ett bra alternativ för dig som jobbar väldigt mycket med detta verktyg.
Om du däremot bara använder spärrskaft någon gång ibland, eller kortare stunder varje gång, så kan det faktiskt vara bättre med en vanlig, manuell variant. Då slipper du bara beroende av batterier och laddare, och behöver inte komma ihåg att ladda batteriet regelbundet. Dessutom kan dessa modeller ofta vara lite lättare och smidigare.
Vilket spärrskaft ska man välja?
Det beror helt på vad man behöver, eftersom olika spärrskaft passar bra för olika ändamål. Om du till exempel behöver komma åt någonstans där det är tråkigt eller bökigt att nå, då kan det vara en bra idé att välja ett så smidigt spärrskaft som möjligt. Om du använder spärrskaftet ofta och under långa stunder så kanske en batteridriven variant är en bra idé. Börja alltså med att fundera på vad det är du behöver, så kommer det att bli betydligt lättare att hitta rätt i denna djungel.
Vem behöver ett spärrskaft?
Jag skulle vilja påstå att alla, som är någorlunda händiga, behöver ett spärrskaft. Det är ett billigt men samtidigt praktiskt verktyg, som kan användas till många olika saker. Om du till exempel fixar med bilen själv ibland kan ett spärrskaft komma väl till pass, och likaså om du gillar att bygga och renovera. Det finns alltid tillfällen då spärrskaftet kan vara bra att ha, och det är en billig investering som är väl värd sina pengar.
Vad kostar ett spärrskaft?
Ett spärrskaft kan kosta allt från en bit under hundralappen, och upp till många tusenlappar. Priset beror till stor del på vilken modell man väljer, en batteridriven är till exempel betydligt dyrare än en vanlig, manuell. Även märket påverkar priset en hel del, trots att det faktiskt inte skiljer allt för mycket mellan olika märken. Här kan det alltså vara värt att välja en lite billigare variant, om man inte behöver någon speciell funktion. Samtidigt är detta inget överdrivet dyrt verktyg, så visst kan man även investera i en lite dyrare modell – förutsatt att man har behov av dess funktioner.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se