Slipmaskin – våra bästa favoriter

Produkt Anslutning Prisklass
Makita BO4565K Nätanslutning Ca 1100:-
Ingersoll Rand 3103 XPA Tryckluftsdriven Ca 2000:-
Metabo DG 700 Tryckluftsdriven Ca 1500:-
Bahco BCL32DG1 Batteridriven Ca 1500:-


En bra slipmaskin, eller flera, är något som både hemmasnickaren och framför allt proffsen nästan måste ha i sitt verktygssortiment. Det finns många arbetsmoment där en slipmaskin är det enda verktyget som kan göra jobbet rätt. Vinkelslipar, bandslipar och så vidare har många användningsområden och är såklart viktiga. Jag har valt att i detta test titta på de lite mer specialiserade verktygen som behövs för att komma åt i trånga utrymmen och i alla vinklar och vrår. Det är enligt mig där som slipmaskinerna kommer till sin fulla rätt. Samtidigt som de såklart ska klara av mer vanliga arbeten också.

Jag har också valt ut några maskiner som inte spräcker budgeten men som gör jobbet galant ändå. Är man hemmasnickare så har man nämligen oftast en begränsad budget, men vill likväl ha maskiner som inte tummar på kvalitén. Här hittar du den bästa slipmaskinen 2022

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen och Proffsmagasinet.

Rickard på Mekaren

Vilka slipmaskiner har jag testat?

Det finns många riktigt bra slipmaskiner på marknaden och det är en av anledningarna till varför jag ville testa vilken som är den bästa slipmaskinen. När jag själv har letat hade jag uppskattat att kunna få lite hjälp på vägen. Jag har varit noggrann med att försöka testa olika modeller så att det finns något för alla och med fokus på att det ska finnas kombinerade egenskaper. 

  1. Makita BO4565K är smidig och enkel men gör jobbet. Den är eldriven och på 200 W med de fördelar och nackdelar som det innebär.
  2. Ingersoll Rand 3103 XPA är liten och smidig men som är lufttrycksdriven. Det kanske inte passar alla, men har sina klara fördelar.
  3.  Metabo DG 700 som också är lufttrycksdriven men lite kraftigare. Den har också lite andra egenskaper än andra modeller.
  4. Bahco BCL32DG är en batteridriven modell. Batteridrivet har sina fördelar, men även nackdelar. När det kommer till att utse bästa slipmaskinen så anser jag att en batteridriven är ett givet val att testa. 


Makita BO4565K

Makita BO4565K är en kombinerad deltaslip/planslip. Den är spetsformad för att man enkelt ska kunna komma åt i mellanrum och hörnor. Något jag uppskattar och som gör att man slipper har olika slipmaskiner eller tillbehör. Den ligger skönt i handen och klarar det mesta man behöver som hemmasnickare.

Den är eldriven med sladd, vilket kräver eluttag. Priset är cirka 1100 kronor, vilket är ett bra pris enligt mig med tanke på vad man får. 

Omdöme

Makita BO4565K är den lilla och enkla maskinen som är perfekt för finsliperi på ställen som är svåra att komma åt med andra maskiner. Den har två oscillerande slipdynor, en rektangelformad och en triangelformad och med en effekt på 200 watt. En liten och smidig maskin som gör att man slipper slipa för hand på de där ytorna som man inte annars kommer åt med större maskiner.

Slipytan för triangeln är 96 x 96 x 96 millimeter och för rektangeln 114 x 102 millimeter. Enhandshandtaget är ergonomiskt utformat och den är riktigt skön att arbeta med.  Jag anser att maskinen är lätt att hantera och därför orkar man arbeta lite längre utan att det börjar kännas i händer och armar. Det medföljer även dammpåse och hållare som man lätt ansluter för att slippa damm vid användningen. Jag uppskattar dammpåsen då det gör det smidigare att arbeta samtidigt som det är bättre för hälsan. Utöver detta så får man väska och slippapper med i paketet.

Snabbfakta

Rotationer (opm): 14000.

Vikt: 1,2 kg.

Mått: 219 x 112 x 139 mm.

Drift: 200 W.

Ingersoll Rand 3103 XPA

Ingersoll Rand 3103 XPA är en tryckluftsdriven smidig rondellslip med skivdiameter på 75 millimeter. Lufttrycksdriven är inte valet för alla om man inte har en kompressor hemma. Om man däremot tänker arbeta ofta och vill ha bra fart så är en kompressor något att överväga.  Trots sitt lilla format ger tryckluften bra kraft till en liten maskin. Priset ligger på knappt 2000 kr vilket är ett rimligt pris enligt mig. 

Omdöme

Alla som jobbat i trånga utrymmen vet hur svårt det är att försöka använda stora maskiner till jobb som kräver lite finess. Ingersoll Rand 3103 XPA ger 15 000 varv per minut med sina 0,18 hästkrafter, vilket gör den utmärkt för jobb som kräver kraft på liten yta. Ingersoll Rand 3103 XPA passar väldigt bra för att slipa flera sorters material – trä, komposit eller metall – där man har trångt om utrymme.  

Kom ihåg hörselskydd och skyddsglasögon då den med sina 85 dB låter en del om man jobbar i trånga utrymmen, och slipar man hårt kan trasigt slippapper flyga fort från maskinen. Med en liten rondellslip har man ett verktyg som passar till väldigt många olika arbetsmoment och som är väldigt behändig att ha nära till hands. Jag inkluderade den i detta testet av de bästa slipmaskinerna då vissa kanske jobbar med många olika material och moment. 

Snabbfakta

Anslutningsgänga: 1/4 tum.

Effekt: 0,18 hk / 0,15 kW.

Längd totalt: 127 mm.

Vikt: 0,45 kg.

Luftförbrukning snitt / max: 59 / 550 liter per minut.   

Minsta slangdiameter: 10 mm.


Metabo DG 700

Metabo DG 700 är en kraftfull tryckluftsdriven maskin för rak koppling, vilket gör att den passar bra för fräsning, gradning, gravering och slipning av både välvda och plana ytor av alla sorters material. Här får du rejält med kraft och du kan använda den till många olika projekt. Perfekt när det kommer till den som vill ha många egenskaper i ett. Prislappen ligger på knappt 1500 kr.

Omdöme

Metabo DG 700 ger mycket kraft i en liten maskin. Man får hela 22 000 varv/minut i en maskin som väger endast 0,83 Kg. Vikten är enligt mig en fördel när man ska arbeta länge.  Den är försedd med ljuddämpare för att vara tystgående, vilket är tur då den ändå kommer upp emot 100 gränsen i dB. Det är inte så konstigt med tanke på varvtalen. Maskinen är lätthanterlig även med en hand och avluftning vid handtaget gör att man slipper att dammet virvlar omkring mer än nödvändigt. Med Metabo DG 700 får du även med lite tillbehör, som olika insticksnipplar, spännhylsa och oljeflaska. Jag tycker en av anledningar till att det är värt att ha med Metabo DG 700 när jag testar fram bästa slipmaskinen är för att det just medföljer lite extra grejer, vilket inte alltid är fallet. Den kräver dock en bra kompressor för att drivas utan avbrott 

Snabbfakta

Luftbehov: 600 liter per minut.

Arbetstryck: 6,2 bar.

Spänndiameter för spännhylsan: 6 millimeter.

Ljudtrycksnivå: 89dB(A).

Ljudeffektsnivå: 100dB(A).

Vibrationer vid slipning av yta: 3.1 m/s².


Bahco BCL32DG1


 

Bahco BCL32DG1 är en slipmaskin med rakt fäste som drivs med batteri och därigenom ger ökad mobilitet utan sladdar och slangar som kan vara i vägen. Batteridrivet anser jag är mycket smidigt när man arbetar. Inte bara när man befinner sig i ett garage, utan även om vill kunna arbeta med olika projekt där man inte behöver vara låst av tillgången till eluttag eller kompressor. Laddare och batteri kostar ungefär lika mycket som maskinen om man inte redan har Bahcos grejer hemma. Det är förvisso en nackdel som vägs upp av vad man får ut av den. Priset ligger på dryga 1500 kr utan batteri och laddare. 

Omdöme

Den här modellen är avsedd för slipning, avgradning och polering. Med batteridrift får man ökad flexibilitet i utbyte mot att man får gå ner i effekt. Man kommer såklart inte i närheten av motsvarande typ av verktyg med andra tekniker, men man kommer ändå långt med 2100 varv per minut för vissa arbetsmoment. Tyvärr så var vibrationsnivån rätt hög med 7,05 mm/s². Bahco BCL32DG1 är kanske inte något man använder en hel arbetsdag, så man kan ha överseende med det. Vet du med dig att du tänker arbeta långa dagar så kanske inte Bahco BCL32DG1 bör vara ditt första alternativ. Man får också LED-belysning för arbeten i mörka utrymmen och den har även säkerhetsavtryckare. LED-belysning är något jag uppskattar då det inte alltid är lätt att få tillräckligt med ljus. 

Snabbfakta

Vibrationer: 7,05 mm/s²

Spänning: 14,4 Volt.

Vikt: 0,58 kg.

Fäste: 6 millimeter.

Då slipmaskinerna har så pass olika egenskaper är det inte helt lätt att bara ställa dem mot varandra. Mycket beror på vad man vill arbeta med och vad dina olika projekt kräver. Därför väljer jag att kora bästa slipmaskinen utefter arbetsområden. Vad finsnickaren som arbetar med trä behöver är inte samma som den som arbetar med många olika material. Innan du investerar i en slipmaskin, inventera dina behov och tänk även långsiktigt. 


Bäst i test slipmaskin 2022

1. Makita BO4565K – bästa slipmaskinen för finsnickaren

Makita BO4565K anser jag är oumbärlig för det jobb den är anpassad för. För en liten slant slipper man slipa för hand nästan överallt. Man slipper även damm i och med dammpåsen som man smidigt kopplar på maskinen. Genom att den har två slipdynor sparar man även in på inköp av en fyrkantsslip då den fyller den funktionen samtidigt. Jag testade att använda maskinen på ett gammalt fönster med karm som jag hade stående och den var perfekt för att komma åt på alla ställen. Det är inte alla som klarar det utan att du behöver lägga tid på att slipa för hand. Den kommer även runt många partier med nerlagd snickarglädje samt välvda ytor. 
Finns hos Proffsmagasinet

2. Ingersoll Rand 3103 XPA – bästa slipmaskinen med rondell och bäst i test

Ingersoll Rand 3103 XPA är en maskin som jag använder själv till väldigt många arbetsmoment och många olika material. Dess egenskaper tycker jag är oumbärliga när man behöver arbeta i trånga utrymmen och samtidigt kunna slipa med kraft i hårda material. Sliprondeller finns i flera olika grovheter och man kan även använda den till komposit och plastmaterial där finare papper på svagare maskiner ofta ger upp. En kraftfull maskin i en liten förpackning och till ett väldigt bra pris för vad man får. 
Finns hos verktygsproffsen

3. Metabo DG 700 – kraftfullaste slipmaskinen

Metabo DG 700 har 22 000 varv per minut vilket är ett imponerande tal för en maskin i denna prisklassen. Perfekt för arbete i metall och med många olika användningsområden. Den kräver dock en hel del luft för att komma upp i varv. Så om du vill satsa på denna maskinen bör du kolla upp specifikationen på din kompressor för att kunna utnyttja slipmaskinen till fullo utan avbrott. 
Finns hos Proffsmagasinet

4. Bahco BCL32DG1 – bästa batteridrivna slipmaskinen

Batteridrift klarar såklart inte lika mycket som pneumatiska verktyg, men de har sin plats på verktygshyllan ändå. Den är med i testet bästa slipmaskinen då långt ifrån alla har behov av de allra kraftfullaste maskinerna och den kan också vara ett bra komplement. Det är rätt smidigt att slippa sladdar och slangar när man ska arbeta i trånga utrymmen. LED- lampan lyser upp bra i mörka utrymmen så man slipper ordna med belysningen. 
Finns hos Proffsmagasinet

Batteri eller nätdriven slipmaskin?

Välj den som passar dig och jobbet som ska utföras. Om man inte är i stort behov av flexibiliteten med batteridrift så är det nästan självklart att välja nätanslutna eller tryckluftsdrivna verktyg för slipning. Pneumatiska verktyg får man mer effekt ifrån än nätdrivna i samma prisklass, så har man tillgång till kompressor så är det ett bra val.

Vad kostar en slipmaskin?

Priserna skiljer sig såklart mycket åt, men det gör även användningsområdena och modellerna. Proffsmaskiner kan kosta en bra bit över 10 000 kr, men då brukar man kunna få en hästkraft eller mer i maskinen med. Det är ju dock sällan hemmasnickaren eller mekaren har behov av sådana maskiner och det finns väldigt många modeller att välja på från tusenlappen och uppåt.

Lönar sig budgetverktyg?

Det beror såklart lite på vem du frågar, men jag skulle säga att priserna har sjunkit snabbt på senare år även när det kommer till maskiner med kvalitet. Undviker man udda märken så brukar man inte bli besviken. Det finns såklart undantag, men inget som det finns tydlig fakta på. Det kan vara mer ekonomiskt att investera i en bra kompressor än dyra maskiner för eldrift. Tryckluftsdrivna verktyg håller generellt sett längre än de elektriska och man får mycket kraft i små smidiga maskiner..

Vilka olika slipmaskiner finns det?

Ibland uppstår det frågor kring vilka tekniker som finns. Slipmaskiner kommer i många olika format och för många olika användningsområden, givetvis är det även en stor bredd på vilken sorts drift som används. 230V är vanligast när jag tittar på budgetmaskiner, men även pneumatiska varianter har sjunkit i pris de senaste åren.

 Batteridrift finns såklart även det och man kan komma långt med maskiner under 18 Volt. I testet har jag tittat närmare på två pneumatiska varianter, en med batteridrift och en på 230 Volt. Vilket val man gör när det kommer till teknik beror såklart på användningsområde, men man får mest styrka och kompakthet med pneumatiska verktyg. Samtidigt så kanske man inte behöver all den kraften när det kommer till finslipning, utan man klarar sig bra med mindre kraft och slipper kompressorer samtidigt som man får ökad mobilitet med batteridrift. Kompressorer är såklart bra att ha hemma, men samtidigt är det långt ifrån en nödvändighet för många. 

Sammanfattning

Även med en liten budget kan man få bra kvalité när det kommer till slipmaskiner, det är bara till de större jobben som det verkligen krävs att man går upp i prisklasserna. För finslipning i trä så är Makita modellen i testet väldigt bra att ha och man sparar in mycket enahanda arbete för en liten investeringskostnad. När det kommer till mer kraftfulla maskiner så är tryckluftsdrivet absolut bäst.

Vill man komma upp i liknande varvtal och effekt med andra tekniker så måste man titta på de dyrare varianterna av slipmaskiner. Att investera i en bra kompressor kan vara mer ekonomiskt än att köpa dyrare nätdrivna maskiner för att komma upp i samma effekt. När det kommer till batteridrift så får man gå ner betydligt i specifikationerna om man vill hålla sig kvar på budgetnivån. Modellen i testet blir såklart dyrare, om man inte redan har batterier och laddare hemma. Samtidigt så kan även en 14,4 Volts maskin fylla behovet man har och kan vara värt det för flexibiliteten. 

Vår bäst i test är ett av mina egna favoritverktyg som jag använder, och det är sällan man behöver dra fram en större modell. Det blir oftast att man använder “lill-slipen” då den är så smidig och behändig. Den blir mycket av ett allroundverktyg då den fungerar till de flesta jobben man behöver göra. Med en 75 millimeters rondell kommer man dessutom åt på de flesta ställen. Kraften räcker gott och väl till för att slipa rost, metall, epoxy och komposit, grada rör av alla sorters, med mera. Arbete i trä får man dock vara lite försiktig med så att man inte tar i för hårt och bränner träet. Det kan vara lätt att vinkla maskinen fel och lämna slipmärken på större ytor, så för att få ytfinish krävs det efterbearbetning med en annan sorts maskin som jobbar oscillerande.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg Märkt

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se