Skyddshjälm – våra bästa favoriter

Har man något i huvudet så är det bäst att ha något på huvudet. Det är något som jag tänker när jag arbetar där det finns risk för att skada mig. Jag har tittat närmare på fyra olika hjälmar för olika behov och med lite olika finesser. Det finns en del olika märken på marknaden men modellerna jag har testat kommer från 3M och KASK. Nedan listar jag mina topp fyra bästa modeller bland de skyddshjälmar som finns tillgängliga på marknaden just nu.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Följande produkter har ingått i mitt test av bästa skyddshjälm 2022:

  1. 3M SecureFit X5003V
  2. 3M G3000
  3. KASK ZENITH X HI VIZ
  4. KASK PLASMA HI VIZ

3M SecureFit X5003VBästa skyddshjälmen

Det är vanligt att du behöver både hjälm och hörselskydd samtidigt. Många gånger innebär det att du måste lägga ifrån dig hörselkåporna och sätta i hörselproppar av någon form. Den bästa skyddshjälmen ger dig flexibilitet och många val.

Med denna modell så får du möjlighet att koppla på ett brett utbud av 3M:s olika hörselkåpor, visir med mera. Jag tycker själv det är perfekt att kunna använda riktiga hörselkåpor som man kan ha på denna modellen.   

Designen är inspirerad av klätterhjälmar och saknar brätte, vilket gör att man har fri sikt uppåt. Hjälmen är dessutom både godkänd som klätterhjälm såväl som industrihjälm. Sex olika inställningar och med den patenterade Diffusion-teknologin. Det gör att hjälmen passar perfekt och sitter skönt samtidigt som trycket mot pannan minskar med 20 procent jämfört med tidigare hjälminredning.

 Snabbfakta

 Pris: Ca 1900 kronor

Reflex: Ja

Material: UV-stabiliserat ABS

Dielektriska: 1000V Di-electric

UV-indikator: Ja

Spänne: Magnetiskt


3M G3000 – Billigaste skyddshjälmen med kvalitét

För en liten slant får du en hjälm med fritt luftflöde mellan hjälmen och fodret. Det är perfekt för varma miljöer, och den har god komfort. 3M G3000 har rattinställning för huvudbandet och inställning i höjdled med hjälp av innanredet.

 Det är en flexibel hjälm för flera olika miljöer, om än med enbart industri-certifiering, men till ett fördelaktigt pris. UV-indikatorn gör att du inte behöver byta ut hjälmar i onödan, utan du ser enkelt när det är dags att byta ut hjälmen.

Snabbfakta

Pris: Ca 450 kronor

Reflex: Ja

Material: UV-stabiliserat ABS

Fungerar i låga temperaturer: Ner till minus 30 grader

UV-indikator: Ja

Godkännande: EN397

Skyddsegenskaper: Stänk från smält metall

 


KASK Zenith X VIZ – Smidig och flexibel skyddshjälm

Modellen jag har testat är den fluorescerande gula varianten men den kommer även i vitt. Kombinerat med reflexer så syns du mycket bra och hjälmen passar perfekt för exempelvis räddningsarbete, trädklättring och skogsarbete.

Modellen passar med samtliga av KASK:s tillbehör av kåpor,visir och lampor. Dock är det bara KASK:s egna hörselkåpor som är godkända för att användas med hjälmen. Den har absorberande vaddering och skydd mot elektriska stötar. 

Snabbfakta

Pris: Ca 1 400 kronor

Reflex: Ja

Material: Polypropylen

Ventilerande: Nej

Överensstämmer enligt: EN 397, EN 50365, LD, -30°C, MM, 440 VAC, 1000V

UV-indikator: Nej

VDE-godkänd: Ja


KASK PLASMA HI VIZ – Välventilerad skyddshjälm

Detta är valet när du behöver både väldigt god synlighet och en välventilerad hjälm. Genom tio lufthål i skalet som är skyddade med hjälp av ett aluminiumnät passar denna modellen för arbeten i värmen. Den har 4-punkts hakband och visirfäste vilket ingår vid köp. Liksom tidigare modellen så är bara KASK:s egna hörselskydd godkända för användning. Kask Plasma H1 VIZ finns i tre färger inklusive fluorescerande gul.  

Snabbfakta

Pris: Ca 1300 kronor

Reflex: Ja

Material: Polypropylen

Ventilerande: Ja

Överensstämmer enligt: EN 397, LD, -30°C, MM

UV-indikator: Nej

VDE-godkänd: Nej

Att tänka på när man köper en skyddshjälm

Givetvis så är alla skyddshjälmar klassade och hårt reglerade efter vad de tål och klarar av. Det är bra att veta att oavsett vilken modell du väljer så krävs det att vissa grundkrav uppfylls för att den ska få kallas skyddshjälm.  

Nästa sak skulle jag säga är komfort. Har du en hjälm som sitter dåligt och skaver så är det ganska lätt hänt att man avstår från att sätta på sig den. Komforten ska helt enkelt inte underskattas. Det är bra att hålla sig inom ett märke om du ska köpa flera så att du vet att alla tillbehören passar. Det är nämligen inte alltid så att alla tillbehören passar andra märken eller modeller. 

Pris på skyddshjälm

När det kommer till skyddshjälmar bör man inte stirra sig blind på priset. Priserna varierar inte mycket och därför bör du snarare titta på komfort. Tänk också på att skyddshjälmen är anpassad för det arbete du tänker utföra. Vissa modeller brukar man även kunna köpa i set, med till exempel visir och hörselskydd för en bättre deal än att köpa allt separat.

Kvalitet

Som reglerad och klassificerad produkt så kan man känna sig trygg med att kvalitén är tillräcklig oavsett vilken modell man väljer. Det som spelar in är att skyddshjälmen är anpassad för det arbete du ska utföra. Så kvalitén är snarare kopplad till komfort och utefter det arbetet den är anpassad för. 

Varumärke

3M har ju länge varit marknadsledande men det finns även KASK, SUNDSTRÖM och PETZL på marknaden att välja bland. Det brukar vara smidigast att hålla sig till ett märke för att alla tillbehör ska fungera väl tillsammans, men det finns gott om undantag. Flera modeller passar med olika tillbehör från olika tillverkare. Kvalitén skiljer sig inte mellan märkena, så man behöver inte ha den faktorn med i beräkningarna när man väljer vilken modell man ska köpa. 

Vanliga frågor om skyddshjälmar

Vilken skyddshjälm ska man välja?

Regelverket är väldigt tydligt. För användning inom industri så ska industrihjälm användas, för klättring klätterhjälm och så vidare. Komforten är också viktig. Har man många olika sorters arbeten så kan det vara värt att titta på en modell som är certifierad för samtliga moment.

Vad säger regelverket om skyddshjälmar?

Det finns alltid specifika instruktioner hos arbetsmiljöverket. Det kan vara bra även som privatperson att titta in där för undersöka vilken modell de rekommenderar innan du bestämmer dig. Men generellt så kan man säga att om hjälmen uppfyller EN 397 så är det en godkänd industrihjälm, EN 50365 är för arbete med högspänning. Det finns även så kallade bump caps eller stötskyddmössor som inte får användas där det är hjälmkrav, de är då certifierade enligt EN 812.

Vilka fler förkortningar bör man hålla koll på?

Utöver EN-certifieringar så finns det fler märkningar som kan vara bra att hålla koll på. MM betyder att hjälmen klarar stänk av smält metall. Det finns även olika temperaturmärkningar för höga och låga temperaturer som hjälmen är anpassad för. För elektriska arbeten så finns det två gränsvärden, 444 VAC och 1000 VAC för elektrisk isolering respektive extra elektrisk isolering. Slutligen finns det LD för krav på sidstyvhet.

Sammanfattning – bästa skyddshjälm 2022

Det du alltid ska tänka på är vilken miljö du ska arbeta i och därefter bestämma dig. En skyddshjälm ska dessutom vara komfortabel för att inte störa under arbetsdagen. En testvinnare var svår att utse då mycket beror på användningsområde, men 3M SecureFit x5003V vann eftersom den var både komfortabel och hade dubbla certifieringar.

Möjligheten till att kunna använda flertalet tillbehör är något som tilltalar mig. Det är rätt smidigt med bra hörselkåpor på hjälmen eller ett visir om det behövs. Har du behovet av tillbehör så kan man med fördel hitta bra erbjudanden om man köper allt tillsammans med hjälmen.

Här hittar du återigen länkar till de, enligt mig, topp fyra bästa skyddshjälmarna 2022:

Publicerat den
Kategoriserat som Tillbehör

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se