Skruvtving – våra bästa favoriter

En tving är ett perfekt redskap vid limning och fixering, och ett riktigt bra verktyg att ha hemma. Här hittar du den bästa skruvtvingen.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.
Hultafors CM 12-6

Kraftig skruvtving med praktisk utformning och hög klämkraft
Det här är en högkvalitativ och riktigt bra tving som finns i många olika storlekar: 120 x 60 mm, 160 x 80 mm, 200 x 100 mm, 250 x 80 mm, 250 x 120 mm, 300 x 120 mm, 300 x 140 mm, 400 x 140 mm, 400 x 175 mm och 500 x 120 mm. Här är det alltså lätt att hitta precis rätt tving för dig, oavsett vilken storlek du behöver.
Dessa tvingar känns kraftiga och tåliga, de är gjutna och de har trähandtag och skänklar av slagtåligt aducerat gjutgods. De har även en profilerad skena, av förkromat stål, och med räfflor på båda sidorna. Detta minskar risken att skänkeln glider vid fixering. De har även en kraftig plattgängad, brunerad skruv med plastskydd och kulledad tryckbricka.
Tryckkraften är hög – 500 kg – men vikten låg. Vikten på den minsta tvingen är 450 gram, spännvidden är 120 mm och öppningen 60 mm. Den största har istället en vikt på 1950 gram, en spännvidd på 500 mm och en öppning på 120 mm.
Sammanfattningsvis är det här rejäla, pålitliga och högkvalitativa skruvtvingar. Priset är ändå hyfsat bra med tanke på vad man får, och det här är ett bra val för den som vill ha riktigt bra skruvtvingar som klarar det mesta – och som vill ha möjlighet att välja precis den storlek som behövs för det jobbet som ska utföras.
Andra skruvtvingar
Ovanstående skruvtving må vara riktigt bra, och passa väldigt många, men trots det kan det vara så att du söker någonting helt annat. I så fall finns det förstås många andra tvingar att välja mellan. Här är några andra av mina favoriter – här hittar du bland annat en skruvtving med ännu högre klämkraft, och några riktigt prisvärda 2-pack.
Bessey GTR12SET

Det här är ett 2-pack med skruvtvingar, och de är 120 mm. De ger en säker fixering av styrskenor, och de sätts i det nedre spåret. Formen på fästbygeln är dessutom anpassad till styrskenornas spår och är kompatibel med sågskenor från festool, Protool, Metabo, Makita, Hitachi m.fl.
Dessa tvingar är tillverkade helt och håller i stål, vilket gör att detta är högkvalitativa och tåliga tvingar. De är dessutom högkvalitativa, och att du dessutom får två stycken är förstås en fördel då man oftast behöver minst två.
Här hade jag gärna sett möjligheten att välja mellan flera olika storlekar, så att man kan välja precis den storlek man behöver utifrån det jobb man ska utföra. I övrigt är det här riktigt bra tvingar, som passar de flesta – förutsatt att du söker tvingar i just denna storlek, förstås.
Hultafors CFP 20

Precis som den bästa skruvtvingen så kommer även dessa från Hultafors, och även dessa är mycket högkvalitativa och pålitliga. Här finns också flera storlekar att välja mellan: 200 x 100 mm, 250 x 120 mm, 300 x 140 mm samt 400 x 175 mm.
Här finns många likheter med de andra tvingarna från Hultafors, men även en del skillnader. Skenan av stål är profilerad och glansförzinkad, och tvingen är även utrustad pivohandtag som ger ökad kraft vid lossning och åtdragning.
Detta är en helsmidd tving med ett smidigt främre mothåll som ger en ökad åtkomst i trånga utrymmen. Den har en kulledad tryckbricka, och en riktigt hög klämkraft – upp till hela 700 kg, närmare bestämt.
Den minsta skruvtvingen har en vikt på 1050 gram, en spännvidd på 200 mm och en öppning på 100 mm. Den största har istället en vikt på 2600 gram, en spännvidd på 400 mm och en öppning på 175 mm.
Det här är alltså en kraftig och riktigt bra tving i robust konstruktion. Det här är ett bra val för den som behöver en rejäl och riktigt bra tving, och som vill ha möjlighet att själv välja den storlek som passar bäst till det jobb som ska utföras.
Makita 194385-5

Det här är ett 2-pack skruvtvingar som hjälper dig att fixera styrskenan. Dessa tvingar är rejäla, högkvalitativa, praktiska och prisvärda. Makita är kända för sin höga kvalitet, och dessa tvingar är inget undantag. Här får du två riktigt tåliga och kraftiga skruvtvingar, som kommer att underlätta arbetet – och med stor sannolikhet att hålla länge.
Jag tycker att dessa skruvtvingar känns hyfsat prisvärda, inte minst med tanke på den höga kvaliteten. Att de säljs i 2-pack är också en stor fördel, eftersom det ofta är just två stycken man behöver. Dessa tvingar är alltså ett utmärkt val för dig som vill ha ett par riktigt bra skruvtvingar som gör jobbet lättare.
Mer om skruvtvingar
Tvingar finns i många olika modeller och storlekar. Här har vi fokuserat på skruvtvingen, som ofta används för att fixera styrskenor. Vilken storlek du behöver beror på hur tjocka material du använder, för tunnare material räcker ofta en mindre skruvtving medan en större behövs till tjockare material. Ofta behöver du två tvingar för att hålla styrskenan på plats, men ibland behöver du flera – och ibland kan det till och med räcka med en.
Oavsett vad du ska använda tvingen till så kan det vara bra att ha flera stycken i samma storlek, och det kan även vara bra att ha tvingar i olika storlekar hemma. Det kan också vara en fördel att ha flera olika modeller – till exempel skruvtvingar och fjädertvingar. Tvingar kommer nämligen ofta till användning, och det kan vara riktigt bra att ha sådana hemma om man ofta utför olika typer av jobb.
Fjädertvingar, som även kallas limklämmor, kostar inte många kronor så dessa kan man med fördelar köpa upp i några olika storlekar. När det gäller skruvtvingen kan man istället utgå från den storlek man med störst sannolikhet kommer att få användning av, utifrån vilka material man oftast jobbar med. Här kan du köpa ett par olika storlekar, och ett par i varje storlek, men utgå från vilka behov du har – hur ofta du använder skruvtvingar, och hur många olika storlekar du behöver.
Vad kostar en tving?
Priset på en tving varierar väldigt mycket mellan olika tvingar, och mellan olika märken. Det finns enklare tvingar, så kallade fjädertvingar eller limklämma, som kostar från bara några kronor och uppåt beroende på storlek. En skruvtving kostar vanligtvis från några tior och upp till flera tusen, beroende på vilken typ av skruvtving man behöver och vilket märke man väljer. Priset varierar alltså väldigt mycket när det gäller tvingar.
Självklart kan även kvaliteten variera mellan olika prisklasser, och om du vill ha högkvalitativa tvingar som håller länge så kan det vara en bra idé att betala lite extra för högre kvalitet. Men med det sagt så behöver du inte alltid välja en väldigt dyr tving heller – utgå från dina behov och välj den tving som passar dig bäst.
Vad använder man en tving till?
En tving är ett låsbart verktyg som kan användas till flera olika saker – oftast vid limning eller fixering av till exempel styrskenor. En skruvtving används oftast vid det sistnämnda, medan till exempel en fjädertving – även kallat limklämma – vanligen används vid limning. Men med det sagt så har alla typer av tvingar flera användningsområden och kan användas på olika sätt.
Vilka olika tvingar finns det?
Det finns många olika typer av tvingar. Skruvtving och fjädertving är kanske de vanligaste modellerna, men inte de enda. Även trätving och snabbtving är vanliga, och därtill finns många andra modeller – balktving, gjutna tvingar, handtving, svetstving och vinkeltving för att ge några exempel.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se