Skruvdragare för hemmabruk och proffs

En skruvdragare kan behövas vid många olika tillfällen, oavsett om man är hemmafixare eller proffs. Här hittar du den bästa skruvdragaren 2022. Läs vidare för att se vilken av de bästa skruvdragarna som passar just dig.

1.Festool C 18 Li 3,1-Compact Bäst i test  
2.Festool CXS Li 2,6-Set Bra med Lätt vikt  
3.HiKOKI DB3DL2 Bästa budgetvalet  
4.Bosch GSR 12V-15 Smidigast för hemmafixaren  
5.Dewalt DCD790M2 För dig som älskar Dewalt  
6.Miluwakee M18 BDD-402C Bäst för hemmafixaren  

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Festool C 18 Li 3,1-Compact

Festool skruvdragare är en högkvalitativ och prisvärd skruvdragare med många fördelar för proffs och seriösa hemmafixare

Festool C 18 Li 3,1-Compact är en riktigt proffsig maskin som har ett stort antal fördelar. Den borstfria motorn ger både en lång livslängd, och även maximal effekt. Det är enkelt och går snabbt att byta verktyg, och det går även att koppla om till borrning utan att det inställda vridmomentet ändras. Bästa skruvdragaren 2022

En annan väldigt stor fördel med denna skruvdragare, enligt mig, är att den är smidig och väldigt enkel att använda. Den väger inte mycket heller och den har en optimal tyngdpunkt, så det är ett väldigt bekvämt och ergonomiskt verktyg att använda.

Drifttiden är lång, och likaså livslängden. Det här är nämligen en väldigt högkvalitativ skruvdragare, som passar perfekt för den som bara nöjer sig med det bästa.

Här ingår dessutom många olika tillbehör: två batterier, en laddare, en verktygschuck, en bitshållare, en snabbchuck, en bits, en bältesklämma och en systainer.

En nackdel är möjligen att den kostar en hel del. Men så är det också en riktigt bra skruvdragare, kanske den bästa som går att hitta, så den är helt klart värd sina pengar. Om du behöver en riktigt bra skruvdragare så är det alltså den här du ska välja.

Festool CXS Li 2,6-Set

Om du gillar Festool men skruvdragaren här ovan inte riktigt var rätt val för dig, då kanske denna kan vara det. Den här skruvdragaren har en 12-stegs vridmomentinställning och frånkoppling, som ger exakt skruvning. Den har två hastigheter, och det är enkelt att byta verktyg på den.

Det jag gillar mest med den här skruvdragaren är utformningen. Dels att den är väldigt lätt – den väger inte ens ett kilo – vilket gör den väldigt enkel och bekväm att använda. Den är även kompakt och utformad på ett sätt som gör den enkel att använda även i trånga utrymmen. Det är helt enkelt väldigt bekväm, enkel och smidig att använda.

Batteriet ger en lång drifttid, och även detta är en högkvalitativ skruvdragare med lång livslängd. Här finns även integrerad LED-belysning, och en batteriindikator som visar när batteriet behöver laddas – två väldigt smarta detaljer.

Här ingår också många tillbehör: två batterier, en laddare, en verktygschuck, en bitshållare, en snabbchuck, en vinkeltillsats, en bits, en bältesklämma och en systainer.

Precis som den andra skruvdragaren från Festool så kostar den här en hel del, men så är det också en riktigt bra skruvdragare – och även denna är ett bra val för den som vill ha en riktigt bra skruvdragare.

HiKOKI DB3DL2 – Bästa budgetval

Om du letar efter en enklare och billigare skruvdragare så kan det här kanske vara rätt val – eller om du vill ha en väldigt smidig och praktisk skruvdragare. Den här är nämligen väldigt kompakt och har en smal design. Det går även att ändra formen så att den blir avlång, och då kan du komma åt även där det är riktigt trångt och svåråtkomligt.

Nackdelen här är, inte helt oväntat, att denna skruvdragare är lite klenare än de ovan. Den har ett varvtal på 600 per minut, men klarar enklare projekt i hemmet utan problem. Det här kan alltså vara ett bra val om du inte har behov av en kraftfullare maskin.

Det gummibelagda greppet är ergonomiskt och bekvämt att hålla i, det finns en hög- och en lågväxel och ett överbelastningsskydd. Här finns även ett integrerat LED-ljus, och den här skruvdragaren har såväl en låg ljudnivå som låg vibrationsnivå. Här ingår två batterier, en laddare, en bits och en förvaringsväska.

Den här enkla och smidiga skruvdragaren är ett utmärkt val för den som vill ha en billig men ändå bra skruvdragare, för den som behöver en skruvdragare som kommer åt nästan överallt eller för den som helt enkelt inte behöver någon dyr och avancerad skruvdragare utan hellre vill ha en enkel, smidig och praktisk skruvdragare för lite lättare jobb.

Bosch GSR 12V-15 – Smidigaste skruvdragaren för hemmafixaren

Den här Bosch skruvdragaren har allt du vill ha och mer därtill. Den har ett varvtal på 1300 per minut, och ett vridmoment på 30 Nm. Den har även en 10 mm Auto-Lock chuck, en extra kort konstruktion som gör den enklare att använda och 20+1 momentlägen.

Denna skruvdragare är enkel att använda, även där det är mer svåråtkomligt. Den har LED-belysning och soft grip-handtag som gör den bekväm att hålla i och ger hög komfort. Det här är helt enkelt en bra skruvdragare, för den som letar efter en praktisk och lätthanterlig skruvdragare som klarar det mesta. Priset ligger runt 3000 :- och är enligt mig en väldigt prisvärd skruvdragare

Dewalt DCD790M2 – Bästa utmanaren till testvinnaren

Här får du en smidig Dewalt skruvdragare som är utformad för att du ska kunna komma åt i trånga utrymmen. En lätt vikt på 1,84 kg med kompakt design och en LED-lampa med fördröjning som ger dig en bättre synlighet och ficklamsfunktion gör denna skruvdragare från dewalt till en perfekt skruvdragare för hemmafixaren som vill bygga lite större objekt.

Den kommer med en 13 mm snabbchuck för att snabbt kunna byta bits.
Med sin 18 volt kolborstfria motor så klarar den borrningen till 38 mm i trå och 13 mm i metall.
Denna är en utmanare till vinnaren i detta testet jag gjort och är en väldigt bra, komplett och smidig skruvdragare som går att använda till allt för dina gör det själv projekt och även för en del professionella snickare som gillar smidiga skruvdragare med bra motor.

Miluwakee M18 BDD-402C – Bästa skruvdragaren för hemmafixaren

Välkända Miluwakee får ofta höga betyg i tester och i mitt test är det denna som jag tycker passar bäst till alla hemmafxare. Miluwake har en välkänd 4-polsmotor som ger maximal kraft i förhållande till vikt och tillsammans med sitt REDLITHIUM ION batteri som ger upp till 20% mer kraft så är det en av de mest kraftfulla skruvdragare på marknaden till ett väldigt bra pris i medelklassen.

Det jag gillar utöver kraften med denna Miluwakee skruvdragaren är att den är smidig med sina 185 mm. Den har ett 17-stegs momentinställningsläge som gör den flexibel och har ett startk LED-ljus som gör arbetet enklare.

Den individuella cellövervakningen gör att batteriet håller länge och förlänger livslängden på hela skruvdragaren.

Miluwakee har som sagt alltid hög kvalité rakt igenom och just denna skruvdragen är det bästa du kan hitta i denna prisklassen. Otroligt prisvärd skruvdragare

Vilken skruvdragare ska man köpa?

Det kan vara svårt att välja rätt skruvdragare. Här finns det två saker som är viktiga att tänka på. Först och främst så får du vad du betalar för – en lite dyrare maskin är alltså lite bättre, helt enkelt. Men man ska heller inte betala för mer än vad man behöver. Tänk också på att det finns tre olika maskiner att välja mellan: skruvdragare, borrskruvdragare och slagskruvdragare.

Är skruvdragare och borrskruvdragare samma sak?

Nej, det är två olika verktyg. En skruvdragare används för att skruva, helt enkelt. Det är ett smidigt och enkelt verktyg och passar bäst för enklare projekt. En borrskruvdragare är en 2 i 1 produkt – en kombinerad skruvdragare och borrmaskin. Den kan alltså användas till att både skruva och borra. En borrskruvdragare är lite kraftfullare än en skruvdragare, och styrkan kan också anpassas beroende på vad du ska göra. En borrskruvdragare kan användas till det mesta. Behöver man en ännu kraftigare maskin så kan slagskruvdragaren vara ett bra val, den klarar ännu mera.

Hur länge håller en skruvdragare?

Det beror givetvis på vilken skruvdragare man väljer, men en av bättre kvalitet kan hålla väldigt länge. Oftast är det batteriet som går sönder först, eftersom verktygstillverkare inte kan påverka cellkemin. Det är alltså mycket troligt att du kommer att behöva köpa ett nytt batteri till din skruvdragare innan det är dags att byta ut skruvdragaren. I vissa skruvdragare finns det en individuell cellövervakning som gör att batteriet håller längre och även om dessa skruvdragare är något dyrare så kan det vara värt att köpa en skruvdragare som innehåller detta för att optimera livslängden. Tänk också på att hantera maskinen rätt och ta väl hand om den – då kommer du att kunna ha samma skruvdragare en lång tid framöver.


Mer om skruvdragare

Det finns skruvdragare som kostar ett par hundra och till och med ännu mindre, men det finns också skruvdragare som kostar uppåt tiotusen. Om du vill ha en riktigt bra skruvdragare som kan hänga med ett tag så kan det vara en bra idé att välja en lite dyrare, åtminstone en som kostar mellan tusen och tretusen kronor.. Du ska inte köpa den dyraste och bästa skruvdragaren du hittar bara för att, utan välj hellre än billigare om den räcker för dig och det du ska använda den till.

En skruvdragare räcker för de flesta som bara fixar hemma, och en bra skruvdragare klarar en hel del. Om skruvdragaren inte räcker kan det vara en bättre idé att välja en borrskruvdragare, eftersom de är lite kraftfullare. Borrskruvdragaren kan dessutom borra, så då får du alltså två verktyg i ett. Om du behöver en riktigt kraftfull maskin som klarar allt, då kan slagskruvdragaren vara rätt val.

Vilken skruvdragare är bäst till att bygga trall?

Det beror på hur stort det du tänkt bygga är men tänk så här – Om du ska bygga ett stort tralldäck så vill du ha en kraftfull dragare som inte är för tung och därför brukar borrskruvdragare vara ett bra val.

Välj en borrskruvdragare med minst 14,4 och max 18 volt så att du kan skruva snabbt och smidigt samtidigt som du inte blir för trött i handen. En borrskruvdragare gör ju också att du både kan skruva och borra vilket ofta behövs vid större projekt.

Skruvdragare är smidigare att använda till mindre projekt då de är lättare men tillräckligt kraftfulla för ett mindre däck eller en friggebod. Så storlek kontra hur mycket kraft du vill få ut av maskinen är en indikator att gå på.

Batteridriven skruvdragare

Det finns såväl batteridrivna som nätansluten skruvdragare, och den batteridrivna har blivit allt vanligare och allt mer populär. Detta är knappast konstigt, eftersom det förstås är väldigt smidigt att slippa anpassa sig efter eluttag och förlängningssladdar – och dessutom slipper att dessa är i vägen när man arbetar. Batterierna har dessutom blivit så pass bra i dag, så det är inte längre någon större skillnad mellan batteridrivna och nätanslutna skruvdragare.

En fördel med den nätanslutna är dock att du slipper köpa till batteri och laddare, vilket inte alltid ingår till de batteridrivna. Du slipper också tänka på att ladda batteriet med jämna mellanrum, och du behöver inte oroa dig för att batteriet ska ta slut när du använder maskinen. Det kan också bli lite lättare att hitta en prisvärd skruvdragare i en lägre prisklass om man kollar efter nätanslutna – och om du kan tänka dig vilket som blir utbudet förstås större.

Generellt kan man dock säga att det inte är någon större skillnad mellan batteridrivna och nätanslutna skruvdragare, i vissa fall kan dock de nätanslutna vara en aning starkare. Det här är egentligen mest en smaksak, många föredrar batteridrivna verktyg eftersom de blir smidigare att använda, medan andra föredrar nätanslutna, och en del tycker inte att det spelar någon roll alls. Välj det som du själv tycker bäst om att använda.

Skruvdragarens användningsområden

En skruvdragare har många användningsområden, och hur kraftfull skruvdragare du behöver beror på vad du ska använda den till. För mindre och enklare arbeten fungerar de flesta skruvdragare – där handlar det mer om kvalitet och hållbarhet. För mer krävande arbeten, längre och tjockare skruvar och hårdare träslag behövs dock en mer kraftfull skruvdragare som klarar lite mer.

Skruvdragaren kan användas till en hel del som behöver göras hemma – till att sätta upp tavlor, skruva ihop möbler, dra åt skruvar i möbler, skruva isär saker. Ja, den används till allt som behöver skruvas, helt enkelt. En enklare skruvdragare klarar enklare jobb som att sätta upp tavlor och skruva ihop möbler, medan en kraftfull skruvdragare klarar det mesta.

Så använder man en skruvdragare

Att använda skruvdragare är enkelt. Du ställer in om du vill lossa eller dra åt skruven, det vill säga vilket håll den ska gå åt, och sedan är det bara att köra. Det finns olika tillbehör till skruvdragaren som passar för olika ändamål. Det finns många olika varianter av skruvdragare – miniskruvdragare, slagskruvdragare, borrskruvdragare och så vidare. Detta kommer jag att gå in mer på i nästa stycke. Du kan också välja mellan batteridriven skruvdragare och nätansluten, men även detta kommer jag att gå in på senare.

Vilka typer av skruvdragare finns?

Vilken skruvdragare du ska välja beror som sagt på vad du ska använda den till. Men här handlar det inte enbart om varvtal och dylikt, utan även om olika sorters skruvdragare. En av dessa varianter heter bara skruvdragare, och självklart är det dessa jag kommer att fokusera på. Men för att förtydliga det hela så ska jag även berätta kort om övriga varianter.

Miniskruvdragare: Det här är egentligen bara en vanlig skruvdragare, men en mindre modell. Den är mindre och billigare, men också mindre kraftfull. Självklart finns det fördelar med miniskruvdragaren, till exempel att den är smidig att använda och många gånger kommer åt där en vanlig skruvdragare inte når. Den är också enklare att ta med när man ska iväg. Dock är den också ganska svag, men den klarar många enklare jobb – som att sätta upp tavlor eller skruva ihop möbler och liknande. För många räcker det med en miniskruvdragare, och för andra är den ett komplement till en vanlig skruvdragare.

Skruvdragare

Det här är helt enkelt en vanlig skruvdragare, en maskin som används för att lossa eller dra åt skruvar. Den här är alltså lite mer kraftfull, om än inte lika kraftfull som en del andra skruvdragare – till exempel slagskruvdragare. Skruvdragaren är dock ett väldigt praktiskt verktyg som klarar en hel del, och som är ett måste i nästan alla hem. En fördel med skruvdragaren är att den är bra på att dra åt skruv i segt virke, vilket många kombinationsmaskiner inte är lika bra på.

Slagskruvdragare

Den här maskinen slår i skruven. Den har ett högt vridmoment, och funktionen liknar den hos en mutterdragare. En slagskruvdragare klarar lite mer än en vanlig skruvdragare, så det här är alltså rätt val för lite tuffare motstånd. Andra fördelar med slagskruvdragaren är att det går fortare, och att det är mer ergonomiskt att använda en sådan, eftersom du inte behöver hålla emot. Slagskruvdragaren är utrustad med bitsfäste, och de är enbart anpassade för skruvning.

Borrskruvdragare

Det här är helt enkelt skruvdragare som även kan borra, en kombinerad skruvdragare och borrmaskin helt enkelt. Den har en chuck så att du kan skifta mellan borr och bitshållare, och oftast har den även flera växlar och vridmoment. Det finns borrskruvdragare med slagfunktion, och dessa kan även borra i betong. Dock är det inte alla som är bra på det, så om man är i behov av en riktigt bra slagborr så kan det vara bättre att köpa en sådan separat. Om man däremot bara behöver en vanlig borr samt en skruvdragare så kan man med fördel välja en borrskruvdragare.

Vinkelslagskruvdragare

Det här är en slagskruvdragare som har en mer avlång form, och därför lättare kommer åt där en vanlig skruvdragare inte kommer åt.

Gipsskruvdragare

Det här är en skruvdragare som är speciellt utformad med djupstopp. Den används för skivmaterial, och den drar i skruven väldigt fort men stannar sedan på exakt rätt djup.

Hur stark skruvdragare behöver man?

Det beror helt på vad du ska använda den till. Om du bara använder skruvdragaren någon gång ibland och endast till enklare saker, då spelar det egentligen ingen större roll hur kraftfull skruvdragaren är. Kanske räcker det då med en smidig miniskruvdragare, som kommer åt överallt och som är enkel att ta med? Om den endast ska klara enklare jobb så bör du istället fokusera på kvaliteten och livslängden, och gärna välja en enklare men högkvalitativ skruvdragare som håller länge.

Om du däremot vill att din skruvdragare ska klara lite mer så bör du först och främst fråga dig om det räcker med en vanlig skruvdragare, eller om du behöver en slagskruvdragare? Räcker det med en vanlig skruvdragare så kan det vara en bra idé att välja en med 18 volts batteri. Då klarar den allt som du kan tänkas behöva den till i hemmet. Ska du däremot endast utföra enklare sysslor, kanske främst skruva ihop eller isär möbler och liknande, så kan det räcka med 12 eller 10.8 volt – eller kanske till och med 3.6 volt.

För enklare jobb kan du alltså välja i stort sett vilken skruvdragare – eller miniskruvdragare – som helst. Vill du att den ska klara allt du kan tänkas behöva den till i hemmet så bör du satsa på 18 volt istället. Detta är också ett säkert kort ifall du är osäker på vad du behöver, eller tänker att du kan behöva en lite bättre skruvdragare någon gång. Om du däremot ska göra mer avancerade jobb, och med tuffare motstånd, då kanske en slagskruvdragare är ett bättre alternativ.

Vad menas med borstlös motor?

Det innebär att motorn inte har några borstar, vilket gör att det inte blir någon fysisk kontakt mellan borstarna och motorn – något som annars leder till friktion och energiförlust. En borstlös motor är ofta mindre och starkare, men samtidigt mer energisnål, än en motor med borstar. Nackdelen är att dessa motorer kostar mer att tillverka, och därför blir skruvdragare med borstlös motor också dyrare. Det finns dock många fördelar med en borstlös motor.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se