Skruvautomaten – våra bästa favoriter

Med en skruvautomat blir jobbet enklare och går fortare, eftersom skruven matas fram automatiskt. Här hittar du den bästa skruvautomaten.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

ProduktVarvtalAnslutning
1. HiKOKI WF18DSL4200/minBatteridriven
2. Senco DS5550-18V5000/minBatteridriven
3. Festool DWC 18-45004500/minBatteridriven
4. Makita DFR550RTJX4000/minBatteridriven

HiKOKI WF18DSL

Rickard på Meckaren

Hög kvalitet och lång livslängd
Effektiv och med hyfsat högt varvtal
Smidig och lätthanterlig konstruktion

Smidig och praktisk skruvautomat med många fördelar

Den här skruvautomaten på 18 volt är smidig och välbalanserad, och därför mycket enkel att använda. Den har även ett ergonomiskt gummibelagt grepp, vilket även gör den bekväm och komfortabel att använda. Den gör jobbet både enklare och bekvämare.

Den här maskinen är anpassad för skruvar mellan 25 och 41 mm, och den är idealisk för bandad gipsskruv mot stål- eller träregel. Några av fördelarna med denna skruvautomat är dess låga ljud och vibarationer, att den har en avtagbar automatenhet som gör det enkelt att byta bits samt att den har både höger- och vänstergång.

Skruvautomaten har även handledsrem och bälteskrok, ett överbelastningsskydd samt en batteriindikator som informerar om batterinivån. Det här är en riktigt högkvalitativ och hållbar maskin, som dessutom är enkel och bekväm att använda – och den är riktigt bra.

Här ingår två stycken litiumjonbatterier, en laddare, bits och en förvaringsväska. Det här är det rätta valet för den som vill ha en riktigt effektiv och pålitlig skruvautomat, men som samtidigt vill ha en prisvärd sådan.

4.5

Läs mer: Bästa skruvdragaren

Test skruvautomater 2020

Om skruvautomaten ovan inte är det rätta valet för just dig, av någon anledning, då finns det förstås många andra alternativ. Kanske letar du efter en billigare, ett annat märke eller andra funktioner. Då kanske någon av dessa kan vara rätt – här hittar du till exempel riktigt smarta funktioner, effektiva maskiner och en med väldigt många tillbehör.

Senco DS5550-18V

Denna 18 volts skruvautomat passar för skruvar mellan 25 och 55 mm, och den är även utrustad med Corner-Fit Feed system. Detta ger en förbättrad åtkomst när du ska skruva in i hörn, och dessutom krävs det mindre kraft för att skruva in skruven.

Andra fördelar med denna maskin är till exempel djupjusteringen som gör att du kan ställa in det exakta skruvdjupet. Djupjusteringen har även en låsfunktion så att du inte behöver oroa dig för att du ska råka ändra inställningen av misstag.

Här finns även en bälteskrok, hastighetsvariabel avtryckare med låsning av varvtalet, och skruvautomen är egonomiskt utformad för att kunna använda med bara en hand.

Förutom två stycken litiumjonbatterier och en snabbladdare så ingår även två stycken nosar och en väska. Det här är ett utmärkt val för den som vill ha en effektiv maskin som kommer åt överallt – även i hörnen. Den passar även bra för den som vill ha en lätt och smidig maskin som inte kräver så mycket av dig – perfekt om du använder maskinen längre stunder.

Festool DWC 18-4500 Li 5,2-Plus DURADRIVE

Detta verktyg gör jobbet ännu enklare för dig; den är nämligen halvautomatisk. Du behöver bara lägga maskinens nos mot väggen eller vart du än ska skruva, och så börjar den skruva själv. En riktigt praktiskt maskin, med andra ord.

Här passar skruvlängder upp till 55 mm, varvtalet är 0-4500 per minut och den har ett maximalt vridmoment på 14 Nm. Det här är en riktigt effektiv och mycket kraftfull maskin, som trots det håller en låg vikt på ungefär två kilo. Den låga vikten och den smidiga utformningen gör den även lätt att hålla och använda.

När det gäller den här maskinen är det svårt att avgöra vad man gillar bäst – det finns nämligen många bra funktioner här. Den har till exempel en impulsfunktion för finjustering av enstaka skruvar, och en start/stopp funktion som gör att den kan användas länge på en laddning då maskinen endast är igång när den skruvar.

Andra saker jag gillar med denna modell är till exempel den borstlösa och slitstarka motorn som har en lång livslängd, och att det går snabbt och enkelt att byta magasintillsatser. Det här är en väldigt högkvalitativ maskin, som klarar det mesta.

Här ingår även många olika tillbehör: två stycken batterier, en laddare, en magasintillsats, ett djupanslag, en bältesklämma, en fästkrok, en magnetbitshållare, två stycken bitsar PH2 lång, en bits PH2 och en förvaringsbox.

Makita DFR550RTJX

Den här skruvautomaten på 18 volt är anpassad för skruvar på 25 till 55 mm. Den är utrustad med en skruvstyrning på matardelen, vilket förhindrar snedskruvning. En annan funktion jag gillar på denna maskin är bandspåret som förhindrar att skruvbandet fastnar.

Här kan du få en exakt justering av djupanhållet, och det finns även ett skyddssystem som förlänger batteriets livslängd genom att maskinen stängs av när batterinivån blir för låg. Förutom två stycken litiumjonbatterier och en laddare så ingår även en förvaringsväska (MAKPAC 3) samt en inlägg för den.

Det här kan vara rätt val för den som vill ha en riktigt effektiv, högkvalitativ och lättanvänd skruvautomat med smarta funktioner – men samtidigt en mycket prisvärd maskin.

Vilken skruvautomat ska man välja?

Det beror på vilka behov man har, vilka funktioner man söker och – inte minst – vad den ska användas till. Först och främst så bör du fundera över om det är något du behöver vid ett enstaka tillfälle, eller om du kommer behöva använda den regelbundet. Om du endast behöver den någon enstaka gång så kan det vara en bättre idé att hyra en maskin.

Vad ingår när man köper en skruvautomat?

Detta varierar en hel del. Om du till exempel köper en batteridriven modell så ingår ibland batteri och laddare, och ibland ingår det inte. Andra saker som kan ingå är till exempel förvaringsväska, djupanslag, bältesklämma, magasintillsats, bitsar och så vidare. Ibland ingår ingenting alls förutom själva maskinen, och andra gånger ingår väldigt mycket.

Vad kostar en skruvautomat?

De kan kosta allt från under tusenlappen och upp till många tusenlappar – 15 000 kronor och ännu mer. De billigaste modellerna är sällan särskilt effektiva, och kvaliteten brukar inte vara den allra bästa – då kan det vara ett bättre alternativ att hyra en maskin.

Om du ska köpa en skruvautomat så är det alltså en bra idé att välja en lite dyrare modell, men med det sagt så är det sällan fullt nödvändigt att köpa den allra dyraste heller. Utgå från dina behov, och välj den som passar dig bäst.

Mer om skruvautomater

En skruvautomat är en mycket praktisk maskin som kan spara väldigt mycket tid. När du ska skruva mycket på en gång så kan skruvautomaten definitivt vara användbar, då den gör arbetet betydligt effektivare – och inte minst enklare.

Dock är en skruvautomat inte ett sådant verktyg som alla måste ha hemma. En del behöver den bara någon enstaka gång, och sedan är risken stor att den bara blir liggandes. Vid sådana tillfällen är det ofta ett bättre alternativ att hyra en maskin, om man ska skruva mycket men bara under en kortare tid – kanske bara några dagar.

Men för den som skruvar ofta och mycket så kan en skruvautomat vara en riktigt bra investering, som sparar på både tiden och även lite på krafterna. Om man även skruvar i jobbet så kan en skruvautomat vara ett måste.

En skruvautomat kan användas vid många olika arbeten – till exempel för att montera trall, staket och mycket annat. När du ska bygga eller sätta ihop lite större och mer tidskrävande saker, då är skruvautomaten ett riktigt praktiskt och användbart verktyg att ha till hands.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se