Bästa sänksågen

En sänksåg är ett flexibelt verktyg som kan vara bra att ha hemma, för alla hemmafixare. Här hittar du den bästa sänksågen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Produkt Hastighet Prisklass
1. Bosch GKT 18V-52 GC 2800 – 5500 varv/min Medel
2. Dewalt DCS520T2 2500 – 4200 varv/min Medel
3. Makita SP6000J 2000 – 5200 varv/min Budget
4. Festool TSC 55 Li 5,2 REBI-Set-SCA-FS 2650 – 5200 varv/min Premium

Bosch GKT 18V-52 GC

Rickard på Mekaren

Mycket hög effekt
Minimalt avstånd mellan sågblad och vägg
Batteridriven

Effektiv och batteridriven sänksåg med styrskena

Denna batteridrivna sänksåg från Bosch ligger på 18 volt, och har en prestanda som är jämförbar med nätanslutna varianter. Den här sänksågen klarar det mesta – trä, träkomposit, papp, panelmaterial, aluminium och akrylglas. 

En annan fördel med denna maskin är den unika och kompakta utformningen, som gör att du kan få ett minimalt avstånd mellan sågbladet och väggen – närmare bestämt 10 mm.

Sänksågen har en konstant hastighet, ett ECO-läge för längre drifttid, individuell hastighetsinställning via en app, överbelastningsskydd, omstartsskydd, spindellås och mjukstart. Här finns helt enkelt allt du behöver – och lite till.

Här får du dessutom en hel del tillbehör: en cirkelsågsklinga, en styrskena, två stycken batterier, en snabbladdare, en dammpåse, en insexnyckel och en förvaringsbox.

Det här är ett utmärkt val för den som behöver en riktigt effektiv och kraftfull sänksåg som klarar det mesta. Om du vill ha det allra bästa, då kan det här vara rätt val för dig.

4.7

Andra sänksågar

Om sänksågen ovan inte är rätt för dig, då finns det förstås många andra att välja mellan. Här hittar du till exempel en nätansluten modell, andra märken och andra funktioner. Förhoppnings är någon av dessa den du söker. Skulle du inte hitta något som passar dig kan du klicka på valfri produkt och klicka dig vidare till sidan med alla sänksågar för att fritt se vad som passar dig.

Dewalt DCS520T2

Detta är en kraftfull sänksåg på 54 volt, med variabel hastighet för olika material. Sågklingan har 42 tänder och ett sågdjup på 55 mm.

Den parallella sänkfunktionen gör det möjligt att hålla en jämn och konstant handposition under sågningen. Det finns en anti-kickback funktion som motverkar att sågen åker baklänges på sågrälsen och hjälper till att motverka att sågen klättrar vid instickssågning.

Här ingår två stycken batterier, en snabbladdare, en sågklinga med 42 tänder samt en förvaringslåda. Denna sänksåg passar den som vill ha en riktigt effektiv och stark maskin.

 

Makita SP6000J

Denna sänksåg är nätansluten, och här får du – förutom en sänksåg på 1300 watt – även en styrskena. Denna sänksåg ger hög precision och sågar smidigt. Här finns även ett effektivt dammutsug, och en 2 mm försänkningsfunktion.

Sågvinkeln kan regleras från -1 till 48 grader, och såglinjen är alltid densamma – oberoende av fasvinkeln. Kantavståndet är endast 18 mm, och du kan även låsa sågen i styrskenans skåra. Förutom styrskenan ingår även en sågklinga, en insexnyckel och en förvaringsbox.

Det här är ett utmärkt val för den som vill ha en nätansluten sänksåg, eller för den som vill hitta en riktigt prisvärd sänksåg. Den här sänksågen kostar inte mycket, men trots det får du en riktigt bra maskin med styrskena som ger perfekta resultat.

Festool TSC 55 Li 5,2 REBI-Set-SCA-FS

Denna sänksåg har ett dubbelbatterisystem, och du väljer om du vill använda ett eller två batterier. Sågen är utrustad med en klingdiameter på 160 mm, och har ett sågdjup på 43 mm vid 45 grader. Vinkeln kan ställas in mellan -1 till 47 grader.

Här finns även en integrerad LED-display som visar status för batterier. Sänksågen är säker, flexibel, högkvalitativ och har en dammpåse som låter dig arbeta dammfritt.

Något annat jag gillar med denna är den borstfria motorn, som ger en maximal sågeffekt. Maskinen har även ett högt varvtal, och att byta sågklinga är enkelt och går fort.

Dessutom ingår många tillbehör här: två stycken batterier på 18 volt, en laddare, en sågklinga, en styrskena, ett splitterskydd, ett siktfönster, en dammpåse, ett monteringsverktyg samt en förvaringsbox.

Mer om sänksågar

En sänksåg kan vara ett viktigt redskap för många hemmafixare, eftersom det är ett flexibelt verktyg. Sänksågen används för att göra raka snitt i skivor, och de fungerar i såväl trä som i plast. Den kan också användas för att skapa skåror, alltså att såga en bit in i materialet men inte hela vägen. Desto starkare sänksågen är, desto mer klarar den av – inte minst när det gäller vilka material den kan såga i.

Sänksågen påminner mycket om cirkelsågen, men det finns skillnader. Sänksågen kan till exempel börja snittet mitt i en skiva. Generellt brukar sänksågen även vara enklare och smidigare att använda än en cirkelsåg, och av den anledningen föredrar många denna. Dock beror det även på vad man ska göra – ibland är cirkelsågen ett bättre alternativ, men ofta fungerar sänksågen minst lika bra, eller bättre.

Vilken sänksåg ska man välja?

Det beror på vilken du behöver, och vad du föredrar. Vill du ha en batteridriven eller en nätansluten? Fundera också på om du behöver kunna göra vinklade snitt. Det är även viktigt att ta hänsyn till sågens styrka, eftersom en starkare såg erbjuder större flexibilitet när det gäller vilka material du kan såga i. Det kan också vara bra att välja en modell som är enkel att byta klinga på. Utöver det handlar det mest om tycke och smak – utgå från vad du föredrar, och vilka funktioner du behöver och vill ha.

Vad ingår när man köper en sticksåg?

Oavsett vilket verktyg du ska köpa så varierar det vad som ingår. Ibland får du många olika tillbehör på köpet, och andra gånger ingår ingenting. Om du köper en batteridriven modell så ingår ibland batterier och laddare, men det är inte alltid ens det ingår.

Andra saker som kan ingå är till exempel: klinga, styrskena, dammpåse, insexnyckel, monteringsverktyg, siktfönster, splitterskydd och förvaringslåda.

Vad kostar en sänksåg?

De kan kosta allt från någon tusenlapp och upp till många tusenlappar. Det är många saker som påverkar priset, och inte minst märke och funktioner. En nätansluten kostar ofta betydligt mindre än en batteridriven, speciellt om batterier och laddare ingår. Om du redan har kompatibla batterier och laddare kan du dock hitta en batteridriven, utan batterier och laddare, till ungefär samma pris som en nätansluten.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se