Röjsåg – våra bästa favoriter

När det är dags att göra ordning i trädgården, eller hålla efter, så blir jobbet mycket enklare med en röjsåg.
Röjsågar underlättar trädgårsarbeten väldigt mycket och kommer vara en bra investering för dig till ditt hem. Här hittar du bästa röjsågen för proffs och hemmafixare

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Placering Produkt Passar
1 AL-KO BC 330 B För både små och stora ytor
2 Makita EBH341UX1 Dig som söker hög kvalité
3 Alpina ABR 42 D Dig som vill ha en 3-tandad klinga
4 AL-KO EnergyFlex BCA 4030 Li Dig som vill ha det enkelt och effektivt

AL-KO BC 330 B – Prisvärd röjsåg av hög kvalitet

Den här röjsågen från AL-KO har en startvänlig 0,9 kW 2-taktsmotor som gör den enkel att använda – oavsett om du är nybörjare eller proffs. Det klarar alla typer av terräng, såväl stora gräsmattor och högt gräs som sluttningar, täta buskar och häckar.

Trimmerhuvudet är utbytbart, vilket gör att du alltid kan ha rätt trimmer för just ditt behov. Röjsågen är bensindriven och väldigt mångsidig, mycket tack vare att trimmerhuvudet går att byta. Det går enkelt att byta så när terrängen ändras kan du snabbt byta ut trimmerhuvudet för att komma igenom allt – gräs, buskar, snår eller vad du än stöter på.

Den här röjsågen är enkel att hantera och har den dubbel och justerbar bärsele, som ser till att du kan arbeta effektivt och snabbt klippa precis där det behövs. Du kan även ställa in så att att trådlängden justeras automatiskt under klippningen, för att få rätt trådlängd.

Här slipper du både batteriladdning och sladdar, vilket gör den ännu enklare att använda på större områden eller avlägsna områden, eller vart den än behövs.

Den kraftfulla bensinmotorn är enkel, effektiv och säker för såväl nybörjare som den mer erfarna trädgårdsmästaren. Detta tack vare den ergonomiska designen, det bekväma handtaget och bärselen samt en optimal viktfördelning.

Något annat jag gillar med den här röjsågen är det robusta tankskyddet, som ger en lång livslängd. Utöver det så gillar att jag att den är så pass mångsidig och så enkel att använda. Jag gillar även det justerbara och dubbla handtaget som har ett integrerat relage.

Här ingår en trådspole, en robust stålkniv och en dubbel bärsele. Och förstås, denna högkvalitativa och mycket praktiska röjsåg.

Den här röjsågen passar i stort sett alla – nybörjare och proffs, den med en mindre tomt men också den med stor mark. Den passar dig som vill ha en högkvalitativ röjsåg, en mångsidig röjsåg, en effektiv och kraftfull röjsåg och en röjsåg som är enkel att använda. Och, inte minst, den som vill ha en mycket prisvärd röjsåg. Här får du en riktigt bra röjsåg till ett oväntat lågt pris.

Andra röjsågar

Om röjsågen ovan inte är rätt val för dig så finns det förstås många andra. Kanske letar du efter en röjsåg i en annan prisklass eller med andra funktioner. Här kommer ytterligare tre röjsågar som också är riktigt bra, förhoppningsvis passar någon av dessa bättre för dig.

Makita EBH341UX1

Den här bensindrivna röjsågen från Makita har en 4-taktsmotor som ger låg bränsleförbrukning och låga avgasutsläpp. Den har en bränsletank på 0,65 liter och den har ett ergonomiskt handtag som ger en säker och komfortabel arbetsställning.

Den här röjsågen kostar en del, vilket är lite av nackdel. Den är dock högkvalitativ och väldigt effektiv. Huruvida den är prisvärd eller inte låter jag vara osagt, det beror nog helt på vad man är ute efter. För den som behöver just en sådan här röjsåg så kan den absolut vara prisvärd.

Här ingår slyklinga, trimmerskär/röjskär och en sele. Det här är en väldigt effektiv och lättanvänd röjsåg, som klarar av det mesta. Det är helt klart ett bra redskap, oavsett om du har en lättskött trädgårdstomt eller en större mark med snårig terräng och vildvuxna buskar. Den här röjsågen passar såväl nybörjare som den lite mer proffsiga trädgårdsmästaren.

Den här passar alltså de flesta, dock kanske prisklassen inte passar alla. Personligen tycker jag att det finns lika bra röjsågar i lägre prisklasser, men detta beror som sagt även på vad man behöver. För många kan det här ändå vara helt rätt val. Och bortsett från det lite högre priset så är det en mycket effektiv och praktisk röjsåg.

Alpina ABR 42 D

Den här röjsågen från Alpina är mycket effektiv, praktisk och lätt att använda. Den har en arbetsbredd på 43 centimeter, max varvtalet är 11 000 varv i minuten och den har en 0,9 liters tank.

Här får du en utmärkt prestanda och en otrolig manövrerbarhet. Röjsågen har en modern och lätt 42,7 cc-motor som ger bra balans och ett dubbelhandtag som ger full kontroll i alla arbetsförhållanden.

Det ingår också en 3-tandad klinga som ger kraftigare vegetation och en dubbelsele. Sammanfattningsvis är det här en mycket effektiv, högkvalitativ och praktisk röjsåg som är mycket enkel att använda.

Den här röjsågen känns hyfsat prisvärd, med tanke på att den är väldigt effektiv och håller en mycket hög kvalitet. Det här är alltså en röjsåg för den som vill ha en riktigt bra och effektiv röjsåg, till ett hyfsat bra pris.

AL-KO EnergyFlex BCA 4030 Li – Billig och bra röjsåg

Om du söker en bra röjsåg till ett lågt pris, då kan den här otroligt prisvärda röjsågen från AL-KO vara rätt val för dig.

Om du kombinerar den med basenheten MT 40 så görs den om till en batteridriven grästrimmer, eller till en batteridriven röjsåg.

Skärhuvudet, som är utbytbart, har ett 23 centimeter långt metallblad som tar sig igenom rötter och tjockt gräs.

Klippbredden på trådhuvudet är 30 centimeter, och med tipp-automatiken kan du enkelt ställa in optimal trådlängd.

Den här röjsågen är väldigt enkel att använda, och det är just det jag gillar med den här röjsågen. Den är smidig, lätt och väldigt enkel att använda. Och med tanke på det väldigt låga priset så är det här en riktigt bra röjsåg.

Här ingår ett extrahandtag som är justerbart. I övrigt ingår ingenting, och det är lite det som är nackdelen här – du kan behöva köpa till väldigt många saker. Hur mycket du behöver köpa till beror dock på hur du ska använda den.

Den här röjsågen passar den som vill ha en enkel, men samtidigt väldigt effektiv och lättanvänd röjsåg. Om du inte vill behöva betala allt för mycket för en bra röjsåg, då kan detta vara rätt val för dig.

Vad kostar en röjsåg?

Det finns röjsågar i många olika prisklasser, allt från några hundralappar till många tusenlappar. Generellt kan man säga att en billigare ofta räcker för den som har en mindre tomt och kanske främst ska göra lättare arbeten. Men med det sagt så kan det ändå vara bra att undvika den allra billigaste, eftersom kvaliteten och livslängden kan vara betydligt sämre.

Vad är skillnaden mellan röjsåg och grästrimmer?

Röjsågen och grästrimmern är i stort sett samma redskap, men röjsågen klarar ofta betydligt mer än en grästrimmer – och kostar därmed också mer. En grästrimmer räcker ofta för gräsytor, men självklart kan man även välja en billigare röjsåg. Grästrimmern kan fungera som ett komplement till gräsklipparen, och du kan använda den där grisklipparen inte kommer åt.

Röjsågen kan utrustas med klingor och andra tillbehör, och är därför väldigt anpassningsbara och mångsidiga. Därför passar de bra för svårare jobb och vid varierande terräng. Grästrimmern är ofta lätt och smidig, och dessutom tystgående. Röjsågen är istället kraftfull, effektiv, mångsidig och klarar mer än grästrimmern.

Vilken du ska välja beror alltså på vilket behov du har. Till en vanlig trädgårdstomt kan det ofta räcka med en grästrimmer, eller en enklare röjsåg om du vill ha möjlighet att använda den på flera sätt. Till en större tomt med varierande terräng, eller om du äger mark eller skog, så är röjsågen det bästa alternativet.

Vilken röjsåg ska man välja?

Vilken röjsåg du ska välja beror helt på vilka behov du har. Om du är nybörjare så kan det vara en bra idé att välja en enkel röjsåg – en som är enkel att starta, och enkel att byta gräsklingor och trimmerhuvud på. Det sistnämnda kan dock vara en fördel även om du inte är någon nybörjare.

Om du ska använda den ofta och mycket så bör du välja en röjsåg som inte är överdrivet tung. Samtidigt är det viktigt att välja en effektiv med högt vridmoment och snabb acceleration om du ska röja tuff vegetation.

 

I övrigt handlar det mest om att fundera över dina behov, och vad du tycker är viktigt. Vill du hitta en så prisvärd röjsåg som möjligt, eller en så bra som möjligt? Behöver du en som klarar det mesta, eller räcker det med en enklare? Om du vet vad du söker så blir det betydligt lättare att hitta rätt.

Mer om röjsågar

En röjsåg är ett väldigt effektivt redskap när du ska få ordning i trädgården, och ännu mer användbart om du äger mark eller skog. Du kan använda den för att sköta gräsmattan, till högre gräs, till snår och till småskog. En röjsåg har många användningsområden, helt enkelt.

Även om du bara har en mindre trädgårdstomt så kan det vara bra att ha en röjsåg, även om det inte är ett måste. Om du har en stor tomt, mark eller skog så kan det dock vara ett måste med en röjsåg.

Hur använder man en röjsåg?

För det första måste du använda skyddskläder när du ska arbeta med en röjsåg. Hjälm, rivsäkra kläder och handskar och förstärkta skor.

Se till så att allt ser rätt ut med röjsågen, att bensinlocket är ordentligt påskruvat, att klingan inte snurrar vid tomgång och att klingskyddet inte är skadat.
Ställ in selen efter dig så att den sitter bekvämt och se till så att säkerhetsutlösningen fungerar.

Det finns information om hur både selens och själva röjsågens inställningar fungerar till just den röjsåg som du köper.

När du ska börja röja med röjsågen så se till att ingen står nära, slå på chockreglaget på kallstartsläge och tryck ner klingan i marken med handen. Starta motorn med ett ryck och när motorn startat ska du komma ihåg att återställa chockreglaget innan du tar på dig selen.

Säkra selen runt ryggen och ställ in stödhandtaget så det passar dig. Sen är det bara att börja röja.


 

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se