Pressmaskinen – våra bästa favoriter

Många som har lite koll på VVS väljer att fixa en del själva, men då behöver man förstås bra verktyg. Här hittar du bästa pressmaskinen.

Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.

Milwaukee M12 HPT-202C

Rickard på Meckaren

Låg vikt på 1,8 kg
Batteridriven
Enhandsmanövrerad

Lätt och smidig pressmaskin som är enkel att använda

Denna smidiga lilla pressmaskin från Milwaukee har många fördelar. Den är enhandsmanövrerad, vilket jag tycker är en stor fördel eftersom det gör den extra enkel att använda. Den låga vikten på 1,8 kg bidrar också till att den är enkel och smidig att använda, samt utformningen som gör den riktigt lätthanterad och smidig.

M12 HPT-202C är en pressmaskin på 12 V som har en presskraft för system på upp till 19kN. Den är perfekt när du ska pressa stål, koppar och rostfritt för speciellt tillhörande backsystem.

Den här imponerande lilla maskinen klarar förband på upp till hela 35 mm i omkrets i metallrör, och upp till 40 mm i omkrets i kompositrör. Det här är helt enkelt en riktigt praktisk och kraftfull pressmaskin.

Något annat som bidrar till smidigheten och gör den än mer lätthanterlig är förstås att den är batteridriven. Vad man föredrar här varierar förstås, men personligen tycker jag att batteridrivet har många fördelar – inte minst i dag när det inte längre är någon större skillnad i kraft mellan batteridrivna och nätdrivna maskiner.

Detta är även ett väldigt hållbart, robust och högkvalitativt verktyg med lång livslängd. Detta är alltså ett utmärkt val för dig som vill ha en pressmaskin som kan hänga med länge, och ett ännu bättre val om du kommer att behöva använda den ofta.

Denna rörpressmaskin har ett roterande fäste, för pressbackar på 180 grader. Den har även en LED-display som visar batteristatus, felindikering och servicestatus. Det här är en otroligt smidig funktion som gör det ännu enklare att använda och ta hand om din pressmaskin. 

Kommunikationen mellan batteriet och pressmaskinen gör även att du förhindrar en ofullständig pressning, genom att batteriets kvarvarande laddning kontrolleras innan start för att kunna se till att det finns tillräckligt mycket kraft kvar för att pressningen ska kunna slutföras.

Enhandsfattningen är patenterad och gör det enkelt att arbeta även där utrymmet är begränsat. Press-indikatorn ger dig en visuell bekräftelse på att backarna har slutits ordentligt. 

Denna pressmaskin har även branschens längsta intervall mellan kalibreringskontrollerna, med hela 40 000 pressningar. Det ger en långsiktig tillförlitlighet.

Här finns även REDLINK elektronik med överbelastningsskydd i såväl verktyget som i batteriet, vilket ger en hållbarhet som är den bästa i sin klass. Det finns även ett starkt LED ljus som ger en utmärkt arbetsbelysning och gör det ännu enklare för dig att utföra ditt arbete.

Till detta pressverktyg ingår både två stycken 12 volts litiumjonbatterier och en laddare, samt tre stycken pressbackar/käftar för M-Profil. Dessa är på 15, 22 och 28 mm. Dessutom ingår även en förvaringsväska så att du enkelt kan förvara eller ta med dig din pressmaskin.

Prismässigt är detta knappast den billigaste pressmaskinen som går att hitta, men det kan dock vara den bästa som går att hitta. Med tanke på den höga kvaliteten, hur effektiv den är, alla smarta funktioner och att den dessutom är väldigt lätt och smidig så känns den ändå prisvärd. Att såväl batterier som laddare och även flera pressbackar ingår, gör att den känns ännu mer prisvärd då det gör den till en komplett maskin. Du behöver helt enkelt inget mer, här får du allting som behövs för att kunna använda verktyget.

Sammanfattningsvis är det här en riktigt bra pressmaskin med många smarta funktioner och lång livslängd. Framför allt är det en smidig, lätt och lätthanterlig maskin som passar perfekt för den som vill ha en riktigt bra och smidig pressmaskin – och som behöver en riktigt bra sådan. Det här är alltså ett utmärkt val för dig som kommer att använda pressmaskinen mycket, eller göra sådant som kräver ett riktigt bra verktyg.

4.5

Andra pressmaskiner

Om pressmaskinen här ovan inte är rätt val för dig så finns det givetvis många andra bra maskiner att välja mellan. Kanske letar du efter en mer robust pressmaskin, ett lite billigare alternativ, en nätansluten maskin eller andra funktioner. Oavsett vad du letar efter så kan du med stor sannolikhet hitta rätt pressmaskin för dig bland dessa.

Rothenberger Romax 4000

Det här är en elektrohydraulisk pressmaskin på 18 volt, som passar för pressning av rörkopplingar med en diameter på upp till 110 mm samt ett presstryck på 32-34 kN.

Pressmaskinen är snabb och effektiv, och en presscykel varar i endast fem sekunder. Den väger 2,9 kg och är alltså hyfsat lätt, men samtidigt robust. Den smidiga utformningen gör även att den är lätthanterlig, enkel att använda och kommer åt nästan överallt.

Här ingår ett batteri och en laddare, men inga andra tillbehör. Tack vare att både batteri och laddare ingår så kan den dock användas direkt, och du slipper köpa till sådant.

Det här är en väldigt smidig men samtidigt kraftfull liten maskin, som passar perfekt för den som vill ha en robust men samtidigt liten maskin som är enkel att använda.

REMS Mini-Press S

Den här är en kraftfull maskin i ett litet format. Den är ganska lätt med sina 2,6 kg och den har en skjuvkraft på 22 kN samt en kapacitet på 10-40 mm i omkrets. REMS Mini-Press S är en 22 volts elektrohydraulisk pressmaskin, som har SoftGrip och en vridbar fastsättning av presstång med en automatisk låsning.

Här finns även LED-lampa, en robust planetväxel, kompakt högeffektivt hydrauliksystem och excenterkolvpump. Här finns även en säkerhetsströmbrytare och nödstopp, som skyddar dig som användare.

Här ingår batteri, laddare och en systemlåda. Det här är en bra pressmaskin för den som vill ha en kraftfull och effektiv maskin som är smidig och lätthanterlig men samtidigt robust. En maskin med mycket kraft men i ett litet och smidigt format, helt enkelt.

Mer om pressmaskiner

Pressmaskiner kan användas av såväl hemmafixare som proffs, men det är inte alltid man som hemmafixare känner att man vill köpa en dyr pressmaskin för att använda vid något enstaka tillfälle. Ofta finns möjligheten att hyra pressmaskin för en kortare tid – allt från ett dygn till en vecka, eller ännu längre. Då får du ofta en riktig bra maskin med flera tillbehör, och betalar sällan mer än några hundralappar.

Om du däremot kommer att behöva använda pressmaskinen många gånger, eller kanske jobbar med den, så är det förstås ett bättre alternativ att köpa en. Du kan det vara bra att tänka på hur effektiv den är, vilken hastighet den har, om maskinen är bekväm att jobba med, att den är smidig och kommer åt överallt och att det är enkelt att byta backar.

Det finns helt enkelt en hel del att tänka på när man ska köpa en pressmaskin, och här kommer jag att svara på några av de vanligaste frågorna när det gäller just pressmaskiner.

Vad skiljer olika pressmaskiner åt?

Det finns flera olika varianter av pressmaskiner. En stor skillnad är att en del är batteridrivna och andra inte. Vilket som är bäst är svårt att säga, men många föredrar batteridrivna verktyg eftersom de är smidigare att använda. Andra tycker att batteridrivet är krångligare eftersom du måste komma ihåg att ladda batteriet, och du kan avbrytas under arbetet om batteriet plötsligt tar slut.

Självklart finns det även många andra skillnader. Ofta drivs maskinerna av 12 eller 18 volts batterier, men det finns även de som är på 22 volt – och flera andra alternativ. Andra skillnader kan vara funktioner och mindre detaljer. Dessa skillnader kan förstås göra det lite förvirrande när man ska köpa en pressmaskin, men istället kan man hitta en som är precis rätt för en själv.

Vilken pressmaskin ska man välja?

Det beror helt på vad man behöver, och vad man vill ha. Generellt kan man säga att 12 eller 18 volt räcker för de flesta, och för det mesta, men det finns även de som föredrar till exempel 22 volt.

När det gäller batteridrivet eller nätanslutet så är det helt och hållet en smaksak. En del föredrar batteridrivna verktyg eftersom de är smidiga, du slipper en sladd som är i vägen och du är inte beroende av eluttag eller förlängningssladdar. Nackdelen kan vara att man istället måste komma ihåg att ladda batteriet regelbundet.

Om man väljer en batteridriven modell kan det vara en bra idé att välja en med två batterier, eller köpa till ett extra batteri, så att man kan ladda ett batteri medan det andra används. På så sätt har man alltid ett batteri som är redo att användas.

I övrigt är det mest mindre detaljer och funktioner som skiljer olika pressmaskiner åt, men även dessa kan ha stor betydelse för vilken maskin man väljer. Kanske behöver man en pressmaskin med LED-lampa, en med smidig utformning, en med låg vikt eller någon annan smart funktion.

Börja med att fundera över vad du behöver, vilka funktioner som är viktiga för dig och vad du föredrar. Utgå sedan från det när du väljer din pressmaskin.

Vad kostar en pressmaskin?

Precis som med alla verktyg så kan priset variera väldigt mycket. De kan kosta allt från under tusenlappen och upp till många tusenlappar – uppåt 30 000 kronor, och ännu mer. När det gäller prisklassen är det två saker som är viktiga att tänka på, och som gäller alla verktyg: Du får vad du betalar för, men du ska aldrig betala för mer än vad du behöver.

För hemmafixare som behöver en pressmaskin så räcker det ofta med en lite enklare pressmaskin, och de allra dyraste är sällan nödvändiga. Men vill du ha hög kvalitet, lång livslängd och en kraftfull maskin bör du kanske inte heller välja den billigaste.

Om du använder pressmaskin ofta, och kanske även i ditt jobb, så kan du förstås behöva en bättre – och dyrare – maskin. Utgå alltså från ditt behov, och välj den som passar dig bäst.

Publicerat den
Kategoriserat som Verktyg

av mikael

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se