Bästa mutterdragaren 2022 – (bäst i test)

En mutterdragare gör att du enklare, och snabbare, kan byta däck och utföra andra uppgifter. Här hittar du den bästa mutterdragaren.
Artikeln innehåller betalda samarbeten med Verktygsproffsen.
Produkt | Passar | Prisklass |
1. HiKOKI WR36DB | För dig som vill ha det bästa | Premium |
2. Milwaukee M12 FIW38-422X | För dig som vill ha smidiga mutterdragare | Budget |
3. Makita DTW1002RTJ | För dig som älskar Makita | Medel |
4. Dewalt DCF894P2 | För dig som inte kräver allt | Medel |
HiKOKI WR36DB

Riktigt kraftfull och praktisk mutterdragare för den som vill ha det allra bästa
Denna mutterdragare från Hikoki är någonting utöver det vanliga. Till skillnad från många andra mutterdragare, som ligger på 18 volt, så ligger denna på 36 volt. Denna mycket starka maskin med 1.050 Nm i åtdragningsmoment och 1.650 i lossningsmoment är bland det mest kraftfulla du kan hitta när det gäller mutterdragare.
Mutterdragaren är IP-56 klassad, den har en kolborstfri motor och erbjuder såväl längre drifttid per laddning som snabbare arbetsmoment än 18 voltare. Dessutom är den kompakt, ergonomisk, välbalanserad och helt enkelt väldigt bekväm att använda.
Här finns hur många fördelar som helst. Vad sägs till exempel om fyra inställningsbara slagtal/varvtal, eller steglös höger-/vänstergång med konstant kraft. Här finns även en stor och lättillgänglig brytare, och en elektronisk “feed back” kraftkontroll.
Några andra saker jag gillar väldigt mycket med denna maskin är att det inte blir någon vridbelastning i underarmen eller handen om man kör fast, samt överbelastningsskyddet. Dessa två egenskaper innebär skydd för dig som användare, men också skydd för maskinen och dess motor – och en lång livslängd.
Men det finns ännu flera positiva egenskaper här: LED-ljus med vidvinkel, tålighet vid kontinuerligt arbete, motorbroms, 1/2“ fyrkantsfäste med friktionsring och en påmonterad bälteskrok. Ja, jag kan egentligen fortsätta hur länge som helst – detta är ett verktyg med riktigt många fördelar.
Om jag ska nämna någon liten nackdel så blir det priset, men här får man verkligen vad man betalar för och för den som behöver en riktigt bra maskin som gör jobbet lättare så är det här ändå en prisvärd maskin. Här ingår två stycken batterier, en snabbladdare med kylfläkt, ett stödhandtag och en stapelbar förvaringsväska.
Detta verktyg håller en mycket hög kvalitet, och det är ett bra val för den som vill kunna använda samma maskin under många år framöver. Det är även ett bra val för den som behöver, eller vill ha, en riktigt kraftfull och effektiv maskin. Den här maskinen passar såväl hemmafixare som proffs, men den passar kanske extra bra för den som använder mutterdragare ofta eller gör sådant som kräver en riktigt bra maskin.
Andra mutterdragare
Om mutterdragaren ovanför inte är den du söker så finns det såklart många andra. Kanske behöver du inte en fullt så kraftfull maskin, och vill hellre hitta ett billigare alternativ. Kanske föredrar du andra märken, eller söker andra funktioner. Då kanske någon av dessa kan vara rätt val för dig. Här hittar du en enklare men riktigt prisvärd modell, samt två stycken väldigt effektiva mutterdragare med smarta funktioner.
Milwaukee M12 FIW38-422X

Denna smidiga mutterdragare från Milwaukee ligger på endast 12 volt och har ett vridmoment på 339 Nm. Trots detta är en överraskande stark, och en riktigt bra och effektiv maskin. Den har en kolborstfri motor och friktionsring.
Något jag gillar väldigt mycket med denna mutterdragare är att den är väldigt kompakt och smidig. Den väger väldigt lite – ett kilo – och detta gör den extra lätt och smidig att använda. Den har även en kompakt och smidig utformning, och känns bekväm att använda.
Den har även 4-mode drive control, som ger full kontroll vid användning. Dessutom finns en praktisk LED-lampa. Här ingår två batterier, en laddare och en förvaringsväska.
Det här är en perfekt mutterdragare för den som inte kan eller vill betala allt för mycket, och som ändå vill ha en bra maskin. För den som inte behöver en riktigt kraftfull mutterdragare kan denna smidiga, lätta och mycket prisvärda modell vara ett bra val.
Makita DTW1002RTJ

Denna mutterdragare på 18 volt från Makita har en kolborstfri motor och ett vridmoment på upp till 1000 Nm. Den har ett varvtal på upp till 1800 varv per minut, och ett slagtal på upp till 2200 slag per minut.
Det här är en högkvalitativ och effektiv maskin, och dess smala handtag gör den smidig att använda. Här finns även LED-belysning som ger god sikt, och en extra bred upphängningskrok. Den är även utrustad med XPT, vilket gör den extra damm- och vattentålig. Även här ingår två stycken batterier, en laddare och en förvaringsväska.
Om du vill ha en effektiv och lätthanterlig mutterdragare till ett hyfsat bra pris, då kan det här vara rätt val för dig. Det här är inte den bästa mutterdragare som går att hitta, men det är långt ifrån den sämsta. Det här är en lite bättre maskin för den som inte behöver en överdrivet kraftfull, men ändå en riktigt bra mutterdragare.
Dewalt DCF894P2

Denna mutterdragare påminner mycket om ovanstående. Den hamnar någonstans i mitten när det gäller såväl pris som effektivitet och kraftfullhet. Även denna ligger på 18 volt, vilket är en vanlig styrka och fullt tillräckligt för de flesta.
Här finns ett 1/2“ fäste, låspin, kolborstfri motor, tre hastigheter mellan 0-2000 varv per minut och LED-ljus som ger bättre sikt. Det som ingår är två stycken batterier, en laddare och en förvaringsväska.
Det här är en högkvalitativ och effektiv mutterdragare som passar bra för den som vill ha en maskin i mellanklassen – varken dyr eller billig, effektiv och kraftfull om än inte den bästa mutterdragaren på marknaden. En bra mutterdragare som fungerar för det mesta, och som passar de flesta, helt enkelt.
Mer om mutterdragare
En mutterdragare kan behövas vid många olika tillfällen, såväl privat som på arbetsplatser. För hemmafixare används den kanske främst vid däckbyten, men även vid diverse renoveringar och byggen. För den som jobbar med bilar eller inom byggindustrin är en mutterdragare nästan ett måste, eftersom den kan spara både tid och energi.
För dig som själv byter däck är den ett alternativ till fälgkorset, medan den på byggen kan vara ett alternativ till skruvdragare. Den kan helt enkelt ersätta, eller kanske snarare komplettera, många andra verktyg och maskiner.
Precis som med andra maskiner så finns det olika mutterdragare, till exempel batteridrivna. För hemmafixare har dessa ofta en stor fördel och många föredrar den varianten, eftersom de är smidigare och lättare att använda. Man behöver inte heller hålla till i närheten av eluttag och slipper krångla med förlängningssladdar. Istället måste man komma ihåg att ladda maskinens batterier regelbundet, och då finns förstås risken att batterierna är urladdade just när man behöver använda den.
Behöver man en mutterdragare?
Alla behöver inte en mutterdragare, men för många är den väldigt användbar. För den som inte kan eller vill lämna in bilen för däckbyten och istället gör det själv kan en mutterdragare vara till stor hjälp. För den som ofta fixar hemma kan den också komma till användning, och många saker kan bli enklare att utföra med en mutterdragare.
Om man jobbar med till exempel bilar eller inom byggindustrin kan en mutterdragare vara ett måste, eftersom man kan spara både tid och energi på att använda en sådan. Så kort sagt behöver många en mutterdragare, men inte alla.
Hur stark mutterdragare behöver man?
Det beror på vad du ska göra med den. Precis som med de flesta andra maskiner så krävs ingen jättestark maskin för enklare jobb, medan den som behöver en maskin som klarar det mesta behöver en starkare. Det är alltså svårt att svara på hur stark mutterdragare just du behöver, men generellt kan man säga att de flesta hemmafixare oftast klarar sig med en lite klenare maskin – medan den som använder mutterdragaren i jobbet behöver en starkare.
Men med det sagt så kanske du som hemmafixare använder mutterdragaren till mer avancerade jobb, och då kan du behöva en stark maskin. Du bör alltså utgå från dina behov och fundera över vad du ska använda mutterdragaren till, när du ska bestämma dig för hur stark maskin du ska köpa.
Vad kostar en mutterdragare?
De kan kosta allt från några hundralappar och upp till många tusenlappar – långt över 10 000 kronor. Vad de kostar beror på många olika saker, till exempel märke och hur starka de är. Andra saker som kan påverka priset är om de är nätanslutna, batteridrivna eller tryckluftsdrivna. Även vad som ingår kan påverka priset – om du köper en batteridriven mutterdragare så blir priset betydligt högre om batterier och laddare ingår.
När du ska välja mutterdragare så kan det vara en bra idé att inte köpa den allra billigaste, åtminstone inte om du vill kunna använda den under en längre tid. Kvalitet kostar, helt enkelt. Samtidigt behöver du inte heller köpa den dyraste, om du inte har behov av den. Återigen, utgå från dina behov och fundera på dina kriterier innan du köper mutterdragare.

Jag heter Micke och driver flera hemsidor som handlar om bygg (husgrunder.com, poolmicke.se, attefallshus.se
mfl). Under mina drygt 10 år med att sprida kompetens på nätet så har jag kommit över mängder med verktyg. Dessa recensioner försöker jag samla under mekaren.se